❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

NV2 - nasazeni, zkusenosti

Návody a problémy s konfigurací.
okoun
antispam: Ano

Re: NV2 - nasazeni, zkusenosti

Příspěvekod okoun » 14 years ago

a co třeba otočit polarizace, já vím že na apčkách je to problém, ale stranet má přeci celý ten kroužek sektorů (starboxů) v jedné polarizaci, ne?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 14 years ago

mám také nutkanie to vyskúšať, prave sa rysuje projekt ďalší...rozmýšlam to postaviť na NV2, mikrotik klient vyjde + - rovnako ako mimo klient...ale airmax mám mierne overený a šlape to...nerád by som pak menil ludom zariadenia. Podstatne je, že ako jediny mozem tu dookola s cistym svedomim dať 2/2mbps bez toho aby večer nešiel internet....počkáme hádam ešte na dáke testy :)
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 14 years ago

airmax je úplně něco jiného, to jsou dvě polarizace
srovnávat můžeme až bude mít někdo dvoupolarizační ap na mikrotiku a zapne nv2
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

hapi: zkoušíš Nka s NV2 nebo to máš klasicky v A?
okoun: je takový problém si udělat dvoupolarizační ap a klienty na mikrotiku?
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 14 years ago

okoun píše:airmax je úplně něco jiného, to jsou dvě polarizace
srovnávat můžeme až bude mít někdo dvoupolarizační ap na mikrotiku a zapne nv2

Airmax neni dvoupolarizacni!!! Jede to i na bulletu!!! Neplest si pojmy s dojmy dvoupolarizacni je MIMO.

Pravdou je ze UBNT ma dvoupolarizcni 90procent produktu a MK jen SXT ale tak nejak k tomu chybi AP
0 x
Bývalý ISP...

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

je to Ačko, klienti směs RB411/711. V noci jsem brutálně ladil všechny 3 sektory na sajtu abych zjistil že nv2 je na tom nejhůř s odolností. Například když se naladim na nějakej silnější signál jako má konkurence, nv2 vesele odpojuje klienty a je to nepoužitelný. Nstreme je udrží i když ne s valnou rychlostí. Ostatně divný je obojí když v noci většinou po sítích teče prd. Dál jsem zjistil že když dám všechy 3 sektory kanálama vedle sebe, tak je ovlivňování mezi nima minimální. V nv, nstreme... všechno může ject vedle sebe na kanálech. Našel jsem po dlouhym hledání 3 použitelný kanály na kterých dokáže nv2 ject do cca 30Mbit na jedno spojení. Je to tedy masivnim rušení. Nstreme to rušení do určitý míry dokáže project. Nicméně když uvážim že po přepnutí na nstreme dokážu dostat ke klientovi o něco větší rychlost se stejnou latencí a navíc to dokáže okamžitě bez postupnýho narůstání rychlosti jako u nv2, tak si tak říkám, proč vůbec nv2 nasazovat.

Aktuálně jedou všechny sektory na nv2 a maximální rychlost ke klientovy je něco kolem 30Mbit na jedno spojení. Je to samozřejmně maximální hodnota pro konkrétního usera protože jiní klienti jednou třeba jenom 20Mbit a někteří i míň a někteří navzory signálům a ccq nepřesahnout 20Mbit ani kdyby se rozkrájely.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

hapi

Maxik píše:Jasne to je problem. Me ale spise zajima jestli ma nv2 nejaky prinos proti klasickemu Acku, popr s nstreme a jak to sleduji nema.

ale má, na jedný vesnici kde je je rušení minimální to valí dobře. Samozřejmě postopný narůstání rychlosti je tam stále což je hodně špatný. Ono jaksi když neshapuješ maximální průtak na APčku, tak to za tebe udělá nv2 a můžeš dostat ze sektoru maximum v rozumných latencích což u nstreme nejde. Ovšem ten co shapuje provoz na nějakou maximální možnou únosnou hranici sektoru tohle nepotřebuje a nstreme mu podle mě zatim poslouží mnohem líp a i podle většiny testů s menší latencí a určitě i menším jitterem.
0 x

Leeonek

Já jsem asi před týdnem rozjel první dvoupolarizační AP s mikrotikem, klient na RBSXT. Signál není uplně ideální (je trochu bokem ze směru antény), -74/-70 k němu to s NV2 jede 36-38Mbit, rušení takové standartní, na každém kanále přibližně 3-5 sítí se signály -60 až -90.
0 x

hapi

takže máš rate max 135/150Mbit ne? 36-38Mbit taky neni moc když na vybraných klientech tohle dám na Ačku. Tim se nevychloubám ale uvádim to jako holej fakt.
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 14 years ago

by som skôr povedal že to mimo bude stabilnejšie pri obojsmernej prevádzke, Ačko zabíja upload....
0 x

Leeonek

hapi: jo, čistě v Ačku dám to samé s nstreme, to jo :)
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

to leeonek: Jakou antenu mas na vysilani na ty dvoupolarizaci?

To hapi: ukaz mi na klasickym Acku ve 20mhz a jedny polarizaci jak das 36-38M a smeknu pred tebou. Samozrejme pokud se nebude jednat o test v UDP. este navic se signalem -74/-70
0 x
Bývalý ISP...

hapi

Thomeless píše:to leeonek: Jakou antenu mas na vysilani na ty dvoupolarizaci?

To hapi: ukaz mi na klasickym Acku ve 20mhz a jedny polarizaci jak das 36-38M a smeknu pred tebou. Samozrejme pokud se nebude jednat o test v UDP. este navic se signalem -74/-70

Ačko myslim jako 802.11a a ne 802.11n. Pak Ačko doplněný technologii NV2 či nstreme o čemž se tu bavíme. O klasickym Ačku tu nepadlo ani slovo když se tu bavíme primárně o NV2. Tim že jsem napsal "je to Ačko" jsem myslel to že to nejede v Nku a už vůbec ne ve dvou polarizacích. Na Ačku doplněný nstreme se dá běžně vytahnout 36-38Mbit. Aktuálně tu disponujem 4 spoji ptp spoji s potenciálem 40Mbit v Ačku+nstreme.

O normálnim Ačkovim spoji bez přidaných doplňků se tu nebavim. Tedy o čistym 802.11a se tu nebavim. O 802.11a bez nstreme či nv2 se tu nebavim. Testy vždy provádim v TCP pokud nenapíšu něco jinýho.
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Tak jestli tohle umis tak pred tebou smekam, protoze ja sem este nevidel spoj v Acku s nstreme kterej by dal vic jak 30-31M a to ani v lokalitach ktery nejsou zaruseny a siroko daleko naskenuju tak 5 siti.

Navic jak ty tu vsude pises jak mas v okoli starnet a velky ruseni takze jesli dokaze spoj vyladit tak ze da tech 38M tak gratuluju. Jestli nekdy budes delat skoleni, rad prijedu...
0 x
Bývalý ISP...

hapi

jde to. tenhle obrázek a tahle rychlost je omezená tim že RBčko na jedný straně (RB711) nedokáže na btestu vygenerovat víc jak něco málo přes 30Mbit. Pokud testy provedu skrz tak tam 38Mbit v klidu je + nějakej upload. Spoj je RB711 proti RB433AH(CM9) cca 700m. 20MHz kanál. Nstreme best fit 4000, RB711 je v 24dB jirousce s límcem a druhá strana je bohužel síto asi 22dB který pujde brzo pryč. Obě strany v5.0beta6. V RB433AH neni žádná další karta. Zakládám si na tom že spoj musí protahnout plnou rychlost na jedno spojení. Pokud se musí zvyšovat počet spojení aby se zvýšila propustnost, tak takovej spoj nechci. Testy typu 50 spojení skrz spoj aby z toho vyždímal člověk maximum jsou sice blíž realitě jenomže když přes to tahá jeden člověk soubor ze stahuj a jede to max 20Mbit z maxima 40Mbit, tak je to prostě špatně což je většinou typická známka 802.11n nebo NV2.

Jo snažím se využívat kapacitu v kanále na plno. Nejsem jeden z těch co nasaději 40MHz MIMO 2x2 a tahaji tam 10Mbit. To je plejtvání.

802.11a+nstreme.png
802.11a+nstreme.png (32.06 KiB) Zobrazeno 1839 x
0 x