❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

ups a větší baterie

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
David2006

Re: ups a větší baterie

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

Podle mě ta ztráta bude i víc jak 50% protože účinnost bude tak 70-80% lomeno 2 protože napřed to musí UPSka konvertovat na 230V a pak zase adaptér srazit na 24V + jako žádoucí bonus v létních dnech je generováno nějaké to teplo navíc:) . ...takže to vše je pravda a nemalé mínus té koncepce, jenže na druhé straně je trakční baterka za 720Kč 38Ah která se tomu směje do xsichtu protože stejně vydrží o krapet dýl jak 8Ah baterka navíc s vyřešenou zálohou na 230V a ušetřeným penízkem za ADčko :). Vyřazených UPSek je všude skoro zadarmo hafo.... . Takže osobně někde budu používat to a někde zase ono, nicméně UPSka elektrikou nikoho nezrujnuje jak by si někdo mohl myslet... .
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

UPS dobíjí baterku která má 0.5V?? cože? 10.5V si myslel ne? Jak si to vůbec měřil? Já tu připíchnu UPSku přes měřák a vidim jasně 40W jenom samotná UPSka. Pak jí zapnu a do hodiny se sama vytříská.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

David2006

Vzal jsem dvě baterky z APC RS Back UPS 1500 jméno baterek EXIDE Powersafe indikace Standby use: 13.6-13.8V Cycle use: 14.1-14.4V . Jedna byla na 2.5V vytřískaná druhá měla 0.5V měřeno ručním Metexem M-3630 při rozssahu 20V DC (UPSku cca 2roky nikdo nezapnul) . Vložil jsem tu 2.5Voltovou do té APC 650ky, hodku to pípalo že ji chce vyměnit, pak to přežvýkalo a pak měla po cca 24-30hodinách 12.9V (14-15W při nabíjení pak to šlo dolů na těch 5-6W) měřeno Energy Power Meter EL-EPMO02FHQ .

Stačí to takto? :)

Jinak bych jen doplnil že co jsem na to občas mrknul tak samo to šlo dolů postupně z těch 14-15W na 10W, 8.5W a tak....asi jak se zvyšovala kapacita té baterky.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

David2006: Baterka která má 2,5 nebo 0,5V v klidu je po smrti, ikdyž se Ti ji podaří nabít, o čemž nepochybuju, výdrž bude nulová a nebo rádově v minutách. Dřív jsem to dělal tak, že jsem staré baterky otevřel a dolil destilkou, většinou jsou totiž suché a pak se ještě dají nějakou dobu používat. Teď ale takové věci už nedělám, protože to nemám zapotřebí ;)

Jo, a ještě mě řekni kde bereš baterky 12V 38Ah za 720kč, to by mě fakt hodně zajímalo :)
0 x

David2006

Ty baterky budu dávat po dvou na 24V na body do koncových obcí kde to tolik "nehoří" . Ten 38Ah Paňák jsem vydražil, takže můžeš být klidný že by jinak byli tak levné:) . Jinak čoveče zatím jsem nedošel na nějakej nedestrukční gryf jak by se ty bezůdržbové akumulátorky 6.5-7.5Ah daly otevírat o plnění slyším prvně... . Kdybych tu na stole těch 6ks neměl tak si je za cca 290Kč koupím ikdyž spíš jsem přemýšlel o nějakých 14-20Ah za 500-700Kč, ale to až časem do té doby snad zase seženu něco levného s vyšší kapacitou:) .
0 x

Leeonek

baterky co se dali rozdělat sem vytahal z upsek, byli to 7 a 17Ah kousky. Nahoře měli víčka které šli za použití decentního násilí vyloupnout šroubovákem, pod tím už byla gumová krytka která se sundala a dalo se to naplnit. Pak to stačilo zase zadeklovat, vrch přelepit izolepou (víčka už zpět nedrželi, původně byli trochu lepené) a udělat dírky na odvod par při nabíjení. Pokud tam dírky neuděláš, za několik dní najdeš víčka různě po bedně :)

Já používám k AD(1)55 18 nebo 26Ah baterky, jsou za dobrou cenu. Líp teda vychází 26Ah ale je problém kvůli rozměru. Teď jsem kupoval 65Ah od panasonicu v GMku a stála tuším 2600kč, rozměry jsou přijatelné oproti třeba 100Ah která vyžaduje nejlíp sólo bednu (váží 37kg) :)
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

počkat počkat. Jestli ti vylítávaji víčka, tak v to případě baterii přebíjíš a ženeš do ní víc napětí než se má. Jak popisuješ sundavání víček tak to je u hermeticky uzavřených baterií a ty se nesmí dostat do stavu kdy dochází k splynování a následnýmu odlétání víček případně prasknutí baterie.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Leeonek

nene, to nybyli hermeticky uzavřené, byli to klasické starér olověné akumulátory s kyselinou. To odlétávání víček jsem myslel jinak, původně je uvnitř gumka a na ní je plastová krytka která má v sobě 2 dírky kvůli úniku par. Krytka je na 2 místech přilepená, takže pokud je v aku trochu tlak, upustí se přes tu gumku. Pokud sundáš krytku a nepřilepíš ji zpátky, gumka při tlaku vystřelí ven i s krytkou, protože je to pro ni snažší cesta. Gumka je taková jakoby čepička, jako uzávěr na petce ale bez závitu.
0 x

David2006

Jo, tak jsem to odloupl a je po těch letech mrcha suchá:) . Takže dokoupím destilku a uvidíme....jak moc jsi je nalíval, až skoro po okraj? Mám tu z těch 6ks 3ks které ta víčka mají.
0 x

Leeonek

tak aby byli desky v kapalině, ona tam není žádná velká mezera, takže skoro až po vrch.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 14 years ago

doliti sice trocu pomuze, ale jak byly jednou desky nad hladinou je po nich a vysledek nebude nic moc
0 x