❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

NV2 - nasazeni, zkusenosti

Návody a problémy s konfigurací.
level

Re: NV2 - nasazeni, zkusenosti

Příspěvekod level » 14 years ago

nesmyslne to ale vubec neni, naopak, protokol nv2 je zalozen na tom ze nasloucha pouze sve sparovane protistrane a vse ostatni bere jako sum.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

to sice jo ale pokud ten šum je tak velkej že prostě nerozumí, tak co udělá, sníží rate a začne znova dokud má ještě nějaký menší rate s čimž pujde nahoru i latence jako u normálního nstreme atd. Jako v tomhle si sou prostě nstreme a nv2 rovni, nepřikláněl bych se ani k jednomu s tvrzením že je odolnější pokud u nstreme vypnu CSMA.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

tomasegert

Příspěvekod tomasegert » 14 years ago

Proč u nv2 trvá registrace či reregistrace 6-10sekund? Nevíte, jak tuto dobu zkrátit?
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 14 years ago

tomasegert píše:Proč u nv2 trvá registrace či reregistrace 6-10sekund? Nevíte, jak tuto dobu zkrátit?

bo TDMA...
zamysli se nad tim jak tdma funguje a myslim ze si sam odpovis ;)
0 x
Jan Ptáček

tomasegert

Příspěvekod tomasegert » 14 years ago

net.work píše:
tomasegert píše:Proč u nv2 trvá registrace či reregistrace 6-10sekund? Nevíte, jak tuto dobu zkrátit?

bo TDMA...
zamysli se nad tim jak tdma funguje a myslim ze si sam odpovis ;)

pokud bych to věděl, tak bych se asi neptal, nicméně předem děkuji za podrobné vysvětlení, jak spoj nastavit co nejlépe, aby byla reregistrace co nejkratší
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

No jde o podstatu tdma, takže sis nejdřív mohl aspoň něco o tom přečíst. Registrace je pomalá právě kvůli použítí časového slotu, určeného pro každého klienta. Tudíž čím více klientů, tím delší registrační čas. Jedno "kolo" je možno připojit pouze jednoho klienta. Je to velmi polopaticky řečeno...
0 x

hapi

v tom případě jestli platí jedno kolo přidání jednoho klienta, tak by bylo možný připojit klidně 1000 klientů za 1 sekundu s nastavením tdma na 1ms ne?
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 14 years ago

proc resite takove <> jako rychlost pripojovani klientu? Neni to snad uplne jedno????? O_O
0 x
Jan Ptáček

hapi

jo je to uplně šumák.
0 x

LadaP

Příspěvekod LadaP » 14 years ago

hapi píše:v tom případě jestli platí jedno kolo přidání jednoho klienta, tak by bylo možný připojit klidně 1000 klientů za 1 sekundu s nastavením tdma na 1ms ne?

ano to mas pravdu, ale jeste do toho vstupuje zdalenost klienta od AP, tj. moc kraty cas = klient se nepripoji

btw - kolik klientu se ti pripojuje par vterin ?

ja mam max ted 23 na AP s NV2 a pripoji se "takrka hned"
0 x

hapi

podle mě to bude spíš souviset s tim jestli je u klienta nastaveno any a nebo přímo požadovanej mod. Pak taky jistě jestli má někdo zapnutej superchannel nebo ne (prohledává totálně celí pásmo a to trvá). Jinak jestli se někomu odpojujou klienti tak je prostě něco špatně.
0 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 14 years ago

Já mám zatím "negativní" zkušenost s nv2. Na jednom bodě mám komplet 5.0rc7 (ap + klineti) a při nastavení na any na všech MK (tj. nez použití nv2) je odezva +- v průměru kolem 2-3 ms na klienta. Jakmile zapnu nv2 odezva se zvětší (což by mi ani tak nevadilo), hlavně mi vadí ty skoky, kdy každy x-tý ping jde do 10tek ms. Je ale pravda, že v momentě, kdy jsem to zkoušel byl trafik na daném AP minimální (+- 1 Mbit).

Abych to upřesnil, klientů je na AP 5.
0 x

maacher222
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maacher222 » 14 years ago

pepulis píše:Já mám zatím "negativní" zkušenost s nv2. Na jednom bodě mám komplet 5.0rc7 (ap + klineti) a při nastavení na any na všech MK (tj. nez použití nv2) je odezva +- v průměru kolem 2-3 ms na klienta. Jakmile zapnu nv2 odezva se zvětší (což by mi ani tak nevadilo), hlavně mi vadí ty skoky, kdy každy x-tý ping jde do 10tek ms. Je ale pravda, že v momentě, kdy jsem to zkoušel byl trafik na daném AP minimální (+- 1 Mbit).

U mna tiez pri zapnutom NV2 ping skace ale to iba ak nieje zataz... ale v okamihu ked pustim cca 16mbit/s cez AP a klienta tak za ping stabilizuje na cca 2-4ms a ccq vyskoci pekne na 95-100%
0 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 14 years ago

maacher222 píše:
pepulis píše:Já mám zatím "negativní" zkušenost s nv2. Na jednom bodě mám komplet 5.0rc7 (ap + klineti) a při nastavení na any na všech MK (tj. nez použití nv2) je odezva +- v průměru kolem 2-3 ms na klienta. Jakmile zapnu nv2 odezva se zvětší (což by mi ani tak nevadilo), hlavně mi vadí ty skoky, kdy každy x-tý ping jde do 10tek ms. Je ale pravda, že v momentě, kdy jsem to zkoušel byl trafik na daném AP minimální (+- 1 Mbit).

U mna tiez pri zapnutom NV2 ping skace ale to iba ak nieje zataz... ale v okamihu ked pustim cca 16mbit/s cez AP a klienta tak za ping stabilizuje na cca 2-4ms a ccq vyskoci pekne na 95-100%

To je ale docela špatný, protože kolikrát si lidi jen něco prohlíží a trafik nepřeleze 1 Mbit (takže to není dost vytížené). Kdyby to skákalo v rámci jednotek ms neřeším nic, ale skáče to v desítkách ms. Jede to kolem např. 10 ms a skáče to někdy k 50, někdy k 80 ms apod.
0 x

hapi

tak to je jedno ne? na webu to nepoznáš. Spíš mě trápí to, že než NV2 přepočítá délku timeslotů a upravý to, tak už klient má načtenou stránku ale pomalu. Kontinuální tok se srovná ale nárazový prohlížení webu timhle dost trpí.
0 x