Zdravím,
měl bych dotaz ohledně OpenWRT na metarouteru v RouterOS. Zkoušel jsem vytvořit obraz OpenWRT v metarouteru a vše proběhlo v pořádku a povedlo se. Ale mám problém s jeho configurací tak, abych mohl řešit instalování balíčků přes opkg atd. Problém zřejmě souvisí s tím, že mi nějakým způsobem nepřidělí dns servery do konfigurace i když používám dhcp. Z toho pak plynu, že při zadání např. www.seznam.cz to nedokáže přelouskat. Má někdo zkušenosti s nastavením tohoto systému? Děkuji předem.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Metarouter s OpenWRT
Ahoj, nepamatuju si uz presne jak je to v OpenWRT, ale v normalnim linuxu by melo stacit neco jako:
echo "nameserver ip_tveho_dns" >> /etc/resolv.conf
M.
echo "nameserver ip_tveho_dns" >> /etc/resolv.conf
M.
0 x
Jj je to prakticky normální linux, ale pro ten metarouter nevím jestli je to vše ok. Z nějaké neznámé důvodu se spustí udhcpc získá IP adresu a pak to vypadá asi takhle:
udhcpc: setting default routers: 192.168.1.1
udhcpc: setting dns servers: 147.229.191.143 147.229.190.143 ale tady se to zastaví a neukončí
btw: ifconfigem vidím veškerá nastavení a měl bych tam vidět i ty dns? Páč tam nejsou a to je problém.
Děkuju moc za pomoc.
udhcpc: setting default routers: 192.168.1.1
udhcpc: setting dns servers: 147.229.191.143 147.229.190.143 ale tady se to zastaví a neukončí
btw: ifconfigem vidím veškerá nastavení a měl bych tam vidět i ty dns? Páč tam nejsou a to je problém.
Děkuju moc za pomoc.
0 x
Ne, dns ifcofigem neuvidis. Ted jsem se dival do jednoho meho OpenWRT a je to jak jsem psal v /etc/resolv.conf.
root@meteostanice:~# cat /etc/resolv.conf
nameserver 192.168.12.1
root@meteostanice:~#
root@meteostanice:~# cat /etc/resolv.conf
nameserver 192.168.12.1
root@meteostanice:~#
0 x
jj znicehonic to funguje by me zajimalo jak je to mozne ale to nevadi. Důležité je, že se mi podařilo zkompilovat program a funguje takže papina. Díky moc.
0 x
-
mohu jen tak pro zajimavost vedet proc davas OpenWRT jako virtual na RoS? Nenapada me vyuziti.
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji
az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

Taky se chystám to vyzkoušet. Využití je spousta já bych chtěl prubnout k tomu připojit do USB foťák a využívat to jako webkameru.
0 x
Šla by tam dát na serial/usb port čtečka karet phoenix,tak jak to maj lidi na Asusu wl 500 Deluxe a open wrt???
0 x
-
goblajz píše:Taky se chystám to vyzkoušet. Využití je spousta já bych chtěl prubnout k tomu připojit do USB foťák a využívat to jako webkameru.
takze OpenWRT umi nasdilet kameru na lokalnim USB portu do site, to zni dobre, a dalsi vyuziti pro priklad?
0 x

-
miract píše:- meteostanice
- zabezpecovacka ci jine hlidani/rizeni
muzes me jeste vysvetlit co vlastne OpenWRT umi delat s tim usb portem? umi ho nasdilet do site, jako ze pak budes mit nejaky virtualni USB port nebo to umi data z usb portu primo davat do site (napr. streamovat)? Nejak to porad nechapu jak to vyuzit, zkuste mi to nekdo napsat polopate?
0 x

michal.siman píše:miract píše:- meteostanice
- zabezpecovacka ci jine hlidani/rizeni
muzes me jeste vysvetlit co vlastne OpenWRT umi delat s tim usb portem? umi ho nasdilet do site, jako ze pak budes mit nejaky virtualni USB port nebo to umi data z usb portu primo davat do site (napr. streamovat)? Nejak to porad nechapu jak to vyuzit, zkuste mi to nekdo napsat polopate?
Hele ja nevim jak v pripade metaroutru, to tu psal nekdo jiny, ze to umi vyuzit usb a com port na RB. Pokud je to pravda, tak jsem ti odpovedel, na co seto napriklad da pouzit. Ja mam napriklad na routerstation s OpenWRT pripojenou pres USB meteostanici a dalsi mi delaji DVB-T streamery. Ale OpenWRT bezi primo na hw. Vzhledem k cene routerstation a RB s USB mi porad vychazi lip mit dve desky, co kazda dela svoje, ale chapu, ze nekde je problem s mistem a napajenim, tak by nebylo spatne, kdyby vse zvladala jedna deska.
0 x
Potřebuju na RB433AH (1GB NAND) rozjet openwrt s lighttpd a php5. Potud není problém.
Našel jsem na netu nějaký image kamikaze-mr-mips-8.09.2, importoval ho do metarouteru, konfigurace sítě v pohodě.
Jde nainstalovat a spustit lighttpd, php5, php5-cgi, ale po zkonfigurování neumí parsovat php soubory, zobrazí 403 - forbidden.
Podle logu mu chybí mod_cgi.so v adresáři lighttpd. Ale v repozitáři není mod_cgi, ani mod_fastcgi - nenainstaluju.
Snažil jsem se zkompilovat si image sám, aplikoval patch 1.2, ale po dlouhé kompilaci to skončí chybou, je tam nějaký problém s patchem.
Co jsem se díval na netu, tak asi nejsem první, kdo má problém s patchem.
Podařilo se to někomu z vás zkompilovat úspěšně?
Našel jsem na netu nějaký image kamikaze-mr-mips-8.09.2, importoval ho do metarouteru, konfigurace sítě v pohodě.
Jde nainstalovat a spustit lighttpd, php5, php5-cgi, ale po zkonfigurování neumí parsovat php soubory, zobrazí 403 - forbidden.
Podle logu mu chybí mod_cgi.so v adresáři lighttpd. Ale v repozitáři není mod_cgi, ani mod_fastcgi - nenainstaluju.
Snažil jsem se zkompilovat si image sám, aplikoval patch 1.2, ale po dlouhé kompilaci to skončí chybou, je tam nějaký problém s patchem.
Co jsem se díval na netu, tak asi nejsem první, kdo má problém s patchem.
Podařilo se to někomu z vás zkompilovat úspěšně?
0 x
ví někdo jak exportovat metarouter zpět do taru pro to abych to přenesl jinam? Import to sice má ale když upravim metarouter tak když odejde RBčko tak co pak? backup metarouteru nějak nejde?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
- lwq
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Jen tak na okraj ... Openwrt v metarouteru neumi obsluhovat USB ... Teda alespon sem nenalse jak a routeros vyhodil a na RB411U mam ciste openwrt 

0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...