❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Mikrotik ptp 5km nezarusene

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
dubrma

Re: Mikrotik ptp 5km nezarusene

Příspěvekod dubrma » 14 years ago

jn, to máš pravdu.
Nevíš teda proč mi spoj, kvůli kterému jsem zakládal toto pásmo nejel?
Desky jsem měnil, vše nové... Ještě chvíli a začne tu strašit :D

Teď mi v reálu přes ubnt nanobridge letí 20/4 Mbps, 1200 connections, 2,3ms průměr z 50 pingů, je to v NLOS těžkým odhadem 60% Fresnelovy zóny v pytli.
Chci to měnit na rocketa a davat na viditelnost... Chtěl jsem tam RB, ale nenatchnul mě. Stačí mi tam 50/10M...
0 x

dubrma

Jediné co mě napadá že tam byl nějaký odraz, třeba od plechové střechy atp... a ubnt je na něco podobného méně náchylné....?
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 14 years ago

Dost pochybuju, protoze to ma jiste velmi podobne radiove chipy. Spis bude problem mezi zidli a klavesnici :lol:
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 14 years ago

dubrma píše:jn, to máš pravdu.

Teď mi v reálu přes ubnt nanobridge letí 20/4 Mbps, 1200 connections, 2,3ms průměr z 50 pingů, je to v NLOS těžkým odhadem 60% Fresnelovy zóny v pytli.
Chci to měnit na rocketa a davat na viditelnost... Chtěl jsem tam RB, ale nenatchnul mě. Stačí mi tam 50/10M...

dubrma píše:Jediné co mě napadá že tam byl nějaký odraz, třeba od plechové střechy atp... a ubnt je na něco podobného méně náchylné....?

Predpokladam,ze zasadni problem tohoto experimentovani byl ani ne tak v kartach,procesorech..atd.,ale ve vyse uvedenem naruseni Fresnelovy zony a pripadnych odrazech.
Jakekoli srovnavani dosazenych prenosovych rychlosti pri pouziti ruznych technologii je za techto okolnosti zavadejici.Jedine srovnani,ktere prichazi v takovemto pripade v uvahu,je mozne provest az po dosazeni prime viditelnosti , pri volne 1.Fresnelove zone a nastaveni REALNEHO vyzarovaneho vykonu na stejne hodnoty jak pro MK,tak i pro UBNT.

Petr Stourac
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 14 years ago

stouracpetr píše:
dubrma píše:jn, to máš pravdu.

dubrma píše:Jediné co mě napadá že tam byl nějaký odraz, třeba od plechové střechy atp... a ubnt je na něco podobného méně náchylné....?

Predpokladam,ze zasadni problem tohoto experimentovani byl ani ne tak v kartach,procesorech..atd.,ale ve vyse uvedenem naruseni Fresnelovy zony a pripadnych odrazech.
Jakekoli srovnavani dosazenych prenosovych rychlosti pri pouziti ruznych technologii je za techto okolnosti zavadejici.Jedine srovnani,ktere prichazi v takovemto pripade v uvahu,je mozne provest az po dosazeni prime viditelnosti , pri volne 1.Fresnelove zone a nastaveni REALNEHO vyzarovaneho vykonu na stejne hodnoty jak pro MK,tak i pro UBNT.

Petr Stourac

souhlasim, hlavne teda s tou posledni podminkou:

nastaveni REALNEHO vyzarovaneho vykonu na stejne hodnoty jak pro MK,tak i pro UBNT.
0 x
Jan Ptáček

dubrma

Špatně, ten spoj na MK byl ve viditelnosti, toto jsem psal jen ukázku.
I s výkonem na max tam bylo 40dB útlum a ccq klesalo ke 30%... (u 2x rb411 a cm9 ktere jsem zoufale vyměnil za 2x 711)
Opravdu je mi záhadou příčina, asi to zkusím někde jinde, to musí jet....
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

hele, po pulnoci vyrazim na jeden site, kde budu predelavat jeden spoj - 2,7km, dCom anteny, budu tam davat RB411ah s CM9 a az to budu mit poladene, hodim ti tu screeny jak to slape, OK?
0 x
Jan Ptáček

dubrma

net.work píše:hele, po pulnoci vyrazim na jeden site, kde budu predelavat jeden spoj - 2,7km, dCom anteny, budu tam davat RB411ah s CM9 a az to budu mit poladene, hodim ti tu screeny jak to slape, OK?

To bych uvítal, kdyžtak bych se tě poptal na nastavení...
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

takze, nize posilam screenshot.

P2P (RB411, CM9, N/Male pigtail, Klimovy kabely, DCOM 26dBi) @ 2700m, 40Mhz kanal, TCP test (na 1 spojeni) mezi routery co sou za kazdym RB:

mikrotik_power.png
mikrotik_power.png (159.67 KiB) Zobrazeno 2179 x

edit: joo, zapomel jsem dodat ze jedu 2dBi pres normu (=32dBi) ;) ;) a signal mam -64/-63
0 x
Jan Ptáček

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 14 years ago

dubrma píše:Špatně, ten spoj na MK byl ve viditelnosti, toto jsem psal jen ukázku.
I s výkonem na max tam bylo 40dB útlum a ccq klesalo ke 30%... (u 2x rb411 a cm9 ktere jsem zoufale vyměnil za 2x 711)

Podle me bude problem nekde jak pise stourac ve fresnelce nebo je neco blbe nekde na radiovy casti spojeni (anteny, kabel, pigtail), sedi ti dobre pigtail do karty? Uz se mi stalo ze pri spatnym dotyku mezi pigtailem a kartou to delalo pekny zrudnosti , bez zateze psalo ze ma ccq skoro sto a sotva neco zaalo tect padalo to na 10 procent . Jestli je tam nekde spatnej dotyk tak navysovanim vykonu to bude jen horsi a horsi , Vyssi vykon vetsinou neznamena vetsi prenos . Mam nstreme dual spoje na 2 az 3 km kde do karty pustim 3dB a slape to uplne nejlip jak muze , kdyz pridavam jde propustnost dolu protoze je to prepaleny . Anteny mam tam 24dB prowaxky . A nejlepsi zesilovac je kvalitni antena a nejlepsi izolace dira :mrgreen: Dve zakladni pravidla kterejma se ridim a pomohly mi uz z hodne maleru :mrgreen:
0 x

dubrma

ppp76 píše:
dubrma píše:Špatně, ten spoj na MK byl ve viditelnosti, toto jsem psal jen ukázku.

Podle me bude problem nekde jak pise stourac ve fresnelce nebo je neco blbe nekde na radiovy casti spojeni (anteny, kabel, pigtail), sedi ti dobre pigtail do karty? Uz se mi stalo ze pri spatnym dotyku mezi pigtailem a kartou to delalo pekny zrudnosti , bez zateze psalo ze ma ccq skoro sto a sotva neco zaalo tect padalo to na 10 procent . Jestli je tam nekde spatnej dotyk tak navysovanim vykonu to bude jen horsi a horsi , Vyssi vykon vetsinou neznamena vetsi prenos . Mam nstreme dual spoje na 2 az 3 km kde do karty pustim 3dB a slape to uplne nejlip jak muze , kdyz pridavam jde propustnost dolu protoze je to prepaleny . Anteny mam tam 24dB prowaxky . A nejlepsi zesilovac je kvalitni antena a nejlepsi izolace dira :mrgreen: Dve zakladni pravidla kterejma se ridim a pomohly mi uz z hodne maleru :mrgreen:

jj, nejpravděpodobněji...
0 x