❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB450G

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
hapi

Re: RB450G

Příspěvekod hapi » 14 years ago

dneska mi tohle RBčko přišlo a sem sklamanej. Ten switch co tam je ovládá všechny porty takže vytahnout přes to víc jak 1Gbit skrz neni možný. V dokumentu k RBčku se jasně píše že to má jít. Tedy přes ether1 a 2. Strop je ale vždy na 700Mbit a CPU má ještě cca 20% místa. Stejnej výsledek dá i jakákoliv kombinace portů. Resources hlásí připojenej pouze jeden switch takže přes něj teče opravdu všech 5 portů.

Teď mě napadlo, jestli mikrotik zase nedělal podfucky a nevypočítal 500Mbit přijímání a 500Mbit odesílání jako 1Gbit ale to by pak zase nepsal že mezi ostatními porty to nedá když je to stejný. 700Mbit je i tak super výsledek ale kecat do datasheetu teda nemuseji.

Kód: Vybrat vše

conntracking  680MHz   800MHz
ano           280Mbit  380Mbit
ne            500Mbit  680Mbit

0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Walkeer
antispam: Ano

Příspěvekod Walkeer » 14 years ago

1) diky za test :)
2) Ty tvoje vysledky se mi nejak nezdaji. Zvyseni frekvence CPU o 18% zvysi propustnost o 35% resp 36% ? Nemelo by to byt prinejlepsim linearni? Krome toho bych se docela divil, ze by vylozene lhali o tom, ze port 1 je nezavisly. Kdyz tedy zaskrtnes u toho HW switche "switch all ports", switchuje to i port 1 (bez bridge)? V tom pripade se to nijak nelisi od RB750GB, krome ceny, coz by bylo divne.

"Resources hlásí připojenej pouze jeden switch takže přes něj teče opravdu všech 5 portů"

Switch tam ma byt jeden, to je ok, port 1 by mel byt pripojen prijmo na MAC v CPU.

https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?pid=104608 podle postu c. 3 by to melo byt tak, jak tvrdi mikrotik.
0 x

hapi

test byl skrz routing. Nahozený OSPF a routování skrz. Když zapnu HW switch tak jsem si tam mohl dát rovnou RB250G. Jo oproti RB750G se to moc neliší ale dávám to na důležitý místo a nechci tam dávat lowend což RB750G pro mě je a to nemluvim o tom že maji lidi problém s průtokem mezi ether1 a ostatními porty. Tim že jsem řek že tam je jenom jeden switch jsem chtěl říct že tam další výstup z procáku už neni takže ether1-5 je z toho switche. Testy probíhaly tak že jsem tahal skrz FTP velkej soubor (linux RAID5) a doplnil jsem to pro jistotu btestem ve stejnym směru. Když jsem testoval duplex tak to prostě bylo taky 700Mbit v součtu na port.

Port1 tedy neni přímo na RGMII interfejs ale je do switche s ostatními porty. Nevim jestli je to jiná revize nebo co.

Bude to na vlany pro cca 200 portů a na každym DHCP server takže potřebuju ramku, proto RB450G. RB4xx věřim víc než RB7xx a radši plechovou krabičku než plastovou.
0 x

hapi

problem vyřešen. jak píše mikrotik

Kód: Vybrat vše

Ether1 port on RB450G has a feature that allows it to be removed/added to the default switch group. By default ether1 port will be included in the switch group. This configuration can be changed with /interface ethernet switch set switch1 switch-all-ports=no

* all-port-switch=yes/no -

"yes" means ether1 is part of switch and supports switch grouping, and all other advanced Atheros8316 features including extended statistics (/interface ethernet print stats).

"no" means ether1 is not part of switch, effectivly making it as stand alone ethernet port, this way increasing its troughtput to other ports in bridged, and routed mode, but removing the switching possibility on this port.

jinýmy slovy, standartně je ether1 s ostatními porty. Po vypnutí tý funkce se ether1 oddělí a napojí se na samostatnou linku do CPU kde už může týct duplexní 1Gbit. Předtím to byl pouze simlexní. Po tom přepnutí se datovej tok zvednul ještě o pěkných 100Mbit čily 200Mbit celkem čimž už opravdu překonává hranici a opravdu už je ether1 oddělen. Takže to maji docela vychytaný.

RB450G.png
RB450G.png (56.15 KiB) Zobrazeno 2634 x
0 x

hapi

ha, tak další průser. Pokud oddělim ether1 od těch ostatních, tak se začne chovat jako RB750G. Dejme tomu že když pustim stahování z ftpčka přes ether1 do ether2 při routingu, tak ok. Ale pak pustim btest skrz na jinou mašinu jako upload a konec. Upload sice jede ale download se sníží na 10Mbit a šmitec. Když to přepnu zpět tak aby ether1 jel po stejný lince do procesoru jako ether2 a ostatní porty, tak to jede krásně cca 250Mbit dulpexního provozu což je maximum jedný linky do CPU. Proto to možná na RB450G zapnuly jako defaultní stav aby předešly problemum jako u RB750G která tim trpí mám takovej pocit uplně stejně vinou nejspíš stejnýho chipsetu switche. Takže opět zklamání.
0 x

Walkeer
antispam: Ano

Příspěvekod Walkeer » 14 years ago

To je zajimave. RB450G jsem nasadil dve (load ballancing HA cluster do 6 ADSL lajn) a nekolik 750G a nikdy jsem se s tim co popisujes nesetkal. Stejne tak jsem ted pri rychlem googleni nenasel ze by stejny problem mel nekdo jiny,ale to jsem asi jen spatne hledal. Jen pro poradek: mas tam posledni firmware a zkusis to na routeros 5.10? Pres ty dve 450G tece cca 50Mb s QoS a PCC a rozhodne to upload ani download neomezuje. Switch all ports tam je off.
0 x

hapi

na screenu to je vidět, všechno poslední verze co jde. U mě je defaultně switch all ports zapnutý po resetu. Už to tak přišlo a i v jiných verzí MKčka se to po resetu takhle nastaví. Ono rozdíl je když máš normální linku a ADSL s omezeným uploadem, tam to neni znát. Můžu tahat 500Mbit na uploadovat 10Mbit a nic se neděje. Ale jak zvýšim upload třeba na 50Mbit, download jde k zemi. Zatrhnu tu zátržku a bez problemu.
0 x

hapi

v4.17 to samí. Odstranim ether1 ze switche a bída na downloadu když se zatíží upload. Při přiřazení ether1 k ostatním to jede výborně.

tady je 5.0rc10, switch all ports = yes, CPU 800MHz, routing ether1 na ether2, conn. tracking off, ftp up a ftp down skrz
RB450G_1.png
RB450G_1.png (28.72 KiB) Zobrazeno 2561 x

jakmile dám switch all ports = no, tak to jde do kopru a upload si veme 300-400Mbit a download klesne na 10Mbit. Toť holý fakt. Radši tedy budu mít nižší maximální rychlost a jistotu že to pojede než problem s duplexní rychlostí. Taky je si třeba uvědomit, že FTP je max MTU a tedy ideální možná situace a limitem je zběrnice mezi CPU a switchem. Když přes to pojede normální provoz, tak CPU skončí podstatně dřív s výkonem a rychlosti budou nižší než maximální propustnost zběrnice.
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 14 years ago

hapi píše:ha, tak další průser. Pokud oddělim ether1 od těch ostatních, tak se začne chovat jako RB750G. Dejme tomu že když pustim stahování z ftpčka přes ether1 do ether2 při routingu, tak ok. Ale pak pustim btest skrz na jinou mašinu jako upload a konec. Upload sice jede ale download se sníží na 10Mbit a šmitec. Když to přepnu zpět tak aby ether1 jel po stejný lince do procesoru jako ether2 a ostatní porty, tak to jede krásně cca 250Mbit dulpexního provozu což je maximum jedný linky do CPU. Proto to možná na RB450G zapnuly jako defaultní stav aby předešly problemum jako u RB750G která tim trpí mám takovej pocit uplně stejně vinou nejspíš stejnýho chipsetu switche. Takže opět zklamání.

Kde se to nastavuje?
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 14 years ago

hapi píše:v4.17 to samí. Odstranim ether1 ze switche a bída na downloadu když se zatíží upload. Při přiřazení ether1 k ostatním to jede výborně.

tady je 5.0rc10, switch all ports = yes, CPU 800MHz, routing ether1 na ether2, conn. tracking off, ftp up a ftp down skrz
RB450G_1.png

jakmile dám switch all ports = no, tak to jde do kopru a upload si veme 300-400Mbit a download klesne na 10Mbit. Toť holý fakt. Radši tedy budu mít nižší maximální rychlost a jistotu že to pojede než problem s duplexní rychlostí. Taky je si třeba uvědomit, že FTP je max MTU a tedy ideální možná situace a limitem je zběrnice mezi CPU a switchem. Když přes to pojede normální provoz, tak CPU skončí podstatně dřív s výkonem a rychlosti budou nižší než maximální propustnost zběrnice.

A napsal jsi to borcum z mikrotiku? Pripadne to vylep na jejich forum ... dokud se o tom nebude mluvit, nikdo na tom nebude delat.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

hapi

miract píše:Kde se to nastavuje?

otevřeš ve winboxu položku switch, v záložce switch je napsaný jméno switche a typ. To otevřeš a mimo nastavení mirorování portů je uplně dole zátržka "Switch All Ports"
0 x

hapi

soooc píše:A napsal jsi to borcum z mikrotiku? Pripadne to vylep na jejich forum ... dokud se o tom nebude mluvit, nikdo na tom nebude delat.

angličtinou vládnu pouze jednostraně, lecos si přečtu a na ostatní věci máme google překladač ale do angličtiny nic nedám.

Borcema bych je nenazýval, když si neuměji vzít RBčko a prachsprostě přes něj pustit testy.
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 14 years ago

hapi píše:

otevřeš ve winboxu položku switch, v záložce switch je napsaný jméno switche a typ. To otevřeš a mimo nastavení mirorování portů je uplně dole zátržka "Switch All Ports"

Mhh, a co kdyz tam funkcni overenou V3.30? Je vubec duvod tam davat neco jineho? Nebo ti v te RB450G nefunguje korektne wifi? :D
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 14 years ago

hapi píše:
soooc píše:A napsal jsi to borcum z mikrotiku? Pripadne to vylep na jejich forum ... dokud se o tom nebude mluvit, nikdo na tom nebude delat.

angličtinou vládnu pouze jednostraně, lecos si přečtu a na ostatní věci máme google překladač ale do angličtiny nic nedám.

To úplně stačí. Sepiš co potřebuješ, hod to do google translate a zhruba to zkoukni jestli by to tak mohlo být a pošli jim to. Taky to tak dělám, myslím že jsou zvyklí :)
0 x

hapi

miract píše:
hapi píše:

Mhh, a co kdyz tam funkcni overenou V3.30? Je vubec duvod tam davat neco jineho? Nebo ti v te RB450G nefunguje korektne wifi? :D

v3 už je morálně zastaralá ale nevidim důvod proč by měla fungovat jinak než novější. Nicméně jsem jí teď zkusil a jelikož nemá položku switch, tak se nedá nastavit chování toho switche a ether1 je zvlášť a hádej co, uplně stejná chyba.
0 x