❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

TM_mikrotik

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
okoun
antispam: Ano

Re: TM_mikrotik

Příspěvekod okoun » 14 years ago

jaká kravina to beru jako velkou výhodu RBček :lol:
ještě nikdy jsem to tím nezničil a pokud jdu reklamovat tak odpájím :)
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

raději to budu mít tzv. hot-plug než abych při výměně přepájel kabely.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

mimicko

Příspěvekod mimicko » 14 years ago

Tiez si myslim ze to nieje najidealnejsie riesenie nieco niekam letovat, hlavne nemam rad ked sa nieco bastli a fusuje.
Ale je to sposob ako riesit problem bez toho aby ta to stalo vela penazi. :) Pokial to RB neodpravis nechtiac.
Osobne si radsej vyrobim vlastny POE injektor kde bude vivedene aj zmienene 5V napajanie pre TM
0 x
Niesom ISP, iba clovek co ma zalubu v lamani ludskych moznosti. :)

papouch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod papouch » 14 years ago

okoun píše:já jsem jim tam psal a oni řekli že nejsou schopni mi poskytnou návod, že tomu nerozumí...
to je trochu vrchol něco prodávat a nerozumět tomu :lol:

Dobrý den, za nás od Papoucha bych rád trochu ujasnil, jak je možné, že "prodáváme něco čemu nerozumíme" :-) To máte tak - přišel zákazník, který si přál modifikaci našeho teploměru TM. Dohodl s námi detaily, jak to má vypadat - že to má být destička se svorkami, má to být na 3 až 5V, apod. Po úspěšném vyřízení zakázky jsme se s ním dohodli, že teploměr můžeme nabízet ve volném prodeji a vzniklo TM_Mikrotik. Takže vyrobeno to bylo dle dodané specifikace a proto nevíme, jak a kam přesně se to má připojit, apod. Chápu, že to ale vypadá v Vašeho pohledu divně :-) Tak třeba je to teď už pochopitelnější... :wink:

:idea: Když už to máme na webu, tak bychom rádi dali dohromady nějaký návod jak teploměr připojit. Pokud byste někdo měl zájem na nějakém návodu spolupracovat, budem rádi, když nám napíšete mailem na papouch-at-papouch.com nebo třeba SZ tady přímo ve fóru.

:idea: Pokud máte nějaké nápady, jak teploměr upravit tak, aby byl ideální pro použití, tak budeme rádi, když nám je napíšete. Někdo tu třeba psal o napájení přes PoE - nápad je to zajímavý, ale otázka je, kolika lidem se to hodí... Druhá věc je, jak jinak to napájet - existuje na RB nějaká jiná možnost než vzít 5V z USB?
0 x
Máte-li chuť, mrkněte se na náš web http://www.papouch.com

Stanislav Hrncir

Příspěvekod Stanislav Hrncir » 14 years ago

na tom usb na rb /4xx/ žádné napájení není, musí se použít externí usp power injektor a samostatný zdroj 5v
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 14 years ago

já si myslím, že nejlepší modifikace by byla to napájet pomocí dutinkové lišty na 12V větráčkovejch....
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

lwq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 14 years ago

Porad si rikam to dame. Nejlepsi by to bylo napajet to z upraveneho PoE - kdy napajeni projde i k RB a pro teplomer si odbocim napeti ktere nasmeruju do DCDC menice (tim padem muze na PoE byt cokoliv od cca. 9V do napeti co zvladne ten menic - klidne i tech 48V) a tim napajim teplomer. Pripadne kompletni teplomer bude v krabicce s dvemi RJ45 a konektorem pro pripojeni teplotniho cidla.

Vubec zajimave mi prijde mozne reseni, kdy teplomer bude soucasti PoE extraktoru typu TP-LINK, kdy ten extraktor bude preposilat napajeni na dalsi (az ctyri) RJ45 (pro napajeni dalsi technologie) a od injektoru prijde tech 48V. Plus se interne v extraktoru implementuje napajeni teplomeru a jeho umisteni. Samozrejmne plus vyvod na propojeni s seriakem RB a pripojeni externiho cidla.
A kdyz by se jako injektor udelal pripravek s parametry typu 48V a 2(ci 3,3)A, tak na konci UTP mame pomerne ultimatni napajeni pro technologii (az 158W, tedy na kazdy port i kolem 40W), ktere zvladne napajeni jak MK, tak UBNT, pripadne i spoustu PTP spoju typu Alcoma (<35W), SAF (<35W). Navic tam bude i ten teplomer :wink:

A dokonalosti by se blizilo reseni, kdy by ty jednotlive RJ45 porty meli ochranu pred prepetim a predevsim sli na dalku zapnout/vypnout a to bud pres seriak, ktery by tam byl pro teplomer a nebo extra, pres eth (coz by ale asi cenu reseni zvedlo nemalo ...).

Kapku sem si zaprehanel, ale tohle reseni by se myslim ani nestihalo vyrabet, jakej by pro nej byl odbyt. :lol: Tedy pokud by byla slusna cena. Tedy dle me za vsechny tyhle vlastnosti zde uvedene a 4x RJ45 cena kolem napriklad 3-5 tisic, v orezane verzi bez moznosti ovladani napajeni RJ45 treba za 2 tisice a nejake hodne orezane verzi s pouze dvemi RJ45 a teplomerem treba za tisic korun, ale tohle opravdu strilim hooodne od boku. :mrgreen:
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

hapi

co když ti řeknu že jsem schopnej tohle udělat? Doma mám beta verzi teploměru pro 16 čidel na jedný zběrnici + 4 kontakty (technologie ve skříni). Můžu to upravit a docela lehce tim něco spínat (porty napájení) přes seriak zapíchnutej například RB411 čimž se z toho stává i samostatná funkční (bezdrátová) jednotka. Můžu k tomu udělat i rozhraní který nacpu do alixe na CFku a ovládat to z toho a shromaždovat data.

Akorát nevidim jako reálný posílat UTPčkem 2A. To se někde časem něco vyhřeje atd.. Jestli chceš napájet víc zařízeních tak si dej víc UTP kabelů a víc injektorů což bude spolehlivější.

Jako například by to šlo udělat takhle. Vemeš RB493, napícháš do ní upravenej injektor se spínáním, propojíš seriákem s RB493 a skrz její porty a ten injektor napojíš technologii na střeše. Podle mě by to nemělo bejt vůbec těžký. Mít to na ethernetu je taky reálný ale cena bude větší to jo. Šlo by udělat i propojení s AD155A(B) a monitorovat stav baterie případně výpadku a dát o tom vědět a nebo dokonce monitorovat zátěže jednotlivých portů.

uuuu nápadů je spousta a vidim je reálně.
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:co když ti řeknu že jsem schopnej tohle udělat? Doma mám beta verzi teploměru pro 16 čidel na jedný zběrnici + 4 kontakty (technologie ve skříni). Můžu to upravit a docela lehce tim něco spínat (porty napájení) přes seriak zapíchnutej například RB411 čimž se z toho stává i samostatná funkční (bezdrátová) jednotka. Můžu k tomu udělat i rozhraní který nacpu do alixe na CFku a ovládat to z toho a shromaždovat data.

Akorát nevidim jako reálný posílat UTPčkem 2A. To se někde časem něco vyhřeje atd.. Jestli chceš napájet víc zařízeních tak si dej víc UTP kabelů a víc injektorů což bude spolehlivější.

Jako například by to šlo udělat takhle. Vemeš RB493, napícháš do ní upravenej injektor se spínáním, propojíš seriákem s RB493 a skrz její porty a ten injektor napojíš technologii na střeše. Podle mě by to nemělo bejt vůbec těžký. Mít to na ethernetu je taky reálný ale cena bude větší to jo. Šlo by udělat i propojení s AD155A(B) a monitorovat stav baterie případně výpadku a dát o tom vědět a nebo dokonce monitorovat zátěže jednotlivých portů.

uuuu nápadů je spousta a vidim je reálně.

Absolutni souhlas. Teplomery s Alixem a tak dale mam taky uz rozchozene a pracuju na tom dal mno ... Moznosti je spousta, ale ne kazdy se s tim chce bastlit a ne kazdy ma moznost to zacit seriove vyrabet ... :wink:

AD: 2A v UTP - PTP spoje mivaji kolem 30-40W a to prave odpovida treba amperu pri 48V ... Vim, prurez tech UTP vodicu neni zrovna super veliky, ale kdyz bude vyssi napeti, tak klesne proud a BKE vyrabi i spinaky treba 56V a 150W, tedy teoreticky po UTP protahnu i toto, ale uz to jsou extremy. Na druhou stranu, kdyz uz mam na strese technologii co spolika desitky ci stovky wattu, tak to nenapajim po UTP, ale CYKYnou. Takze reseni spis pro mensi body ...

EDIT: 1-wire je luxusni vec, coz ? :twisted: :wink:
0 x

hapi

nene, myslel jsem alixe s linuxem pro zběr dat a rb411ky s nějakou vecí na seriaku pro ovladaní a teploměr v síti. Já myslim že by seriovka nebyla nemožná.

1-wire je sice super ale taky je to občas pěkná svi...
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:nene, myslel jsem alixe s linuxem pro zběr dat a rb411ky s nějakou vecí na seriaku pro ovladaní a teploměr v síti. Já myslim že by seriovka nebyla nemožná.

1-wire je sice super ale taky je to občas pěkná svi...

aha, no vsak to je taky moznost ;-) pripadne pouzit modul Quido od Pachoucha pro I/O veci ...
0 x

hapi

moc velký

xport bych viděl jako správnou volbu.
0 x

papouch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod papouch » 14 years ago

Díky všem za odpovědi a tipy! Začínám konečně chápat k čemu je vlastně dobré to, co vyrábíme :lol: , ale abych řek pravdu, není mi úplně jasné jak je to s tím napájením, a taky pár dalších věcí :?

1) Zdroj: V dokumentaci třeba od RB411 je uvedeno, že PoE na RB není kompatibilní s IEEE802.3af, že je použito pasivní PoE. Přitom lwg posílal odkaz na extraktor, který je přímo pro IEEE802.3af, tak nevím. Nebo je to tak, že používáte standardní PoE, které si přivedete až do krabice s RB a tam dáte těsně před RB extraktor?
Co myslíte, že je nepoužívanější napájení pro RB?
A) Standardní PoE (IEEE802.3af) - tj. PoE switch + PoE zařízení?
B) ...nebo "pasivní" PoE - tj. injektor + extraktor?
C) ...a nebo klasický zdroj připojený jackem k RB?

2) Stačilo by napájení přes jack? Že by se teploměr "vřadil" do napájení mezi zdroj a RB nějak takhle: Zdroj > Jack > Teploměr > kablík > RB

3) Napájecí napětí: Pokud by byla nějaká ta levná varianta bez standardního PoE - jaký napájecí rozsah by to mělo mít? Stačilo by 9 - 28V? Nebo 9 až 48V? Nebo nestačilo by třeba jen 28 nebo jen 12V? (Samozřejmě, že by šlo třeba i 3 až 72V, ale nemá to pak moc dobrý vliv na cenu :( )

4) Připojení k sériovému portu: Jestli jsem to dobře pochopil, tak teploměr by měl mít klasický 9 pin konektor - svorkovnice asi nemá smysl, ne?

5) V dokumentaci od RB411 je uvedeno, že "TxD (pin 3) of this port has -5V DC power when idle." Nemáte někdo zkušenost co se tím idle myslí? Když není sériák otevřený?

6) Pokud jde o ovládání napájení jednotlivých RJ45 přes sériák - to by bylo asi na extra variantu. Je to reálné udělat pro pasivní PoE. (Pokud by to mělo být udělané pro standardní PoE, byla by to cenově podstatně dražší, ale samozřejmě, že jde udělat celkem cokoliv.)

7) Jak dlouhý by měl být kabel mezi elektronikou teploměru a senzorem?
0 x
Máte-li chuť, mrkněte se na náš web http://www.papouch.com

hapi

všechno špatně :-)
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

papouch píše:Díky všem za odpovědi a tipy! Začínám konečně chápat k čemu je vlastně dobré to, co vyrábíme :lol: , ale abych řek pravdu, není mi úplně jasné jak je to s tím napájením, a taky pár dalších věcí :?

1) Zdroj: V dokumentaci třeba od RB411 je uvedeno, že PoE na RB není kompatibilní s IEEE802.3af, že je použito pasivní PoE. Přitom lwq posílal odkaz na extraktor, který je přímo pro IEEE802.3af, tak nevím. Nebo je to tak, že používáte standardní PoE, které si přivedete až do krabice s RB a tam dáte těsně před RB extraktor?
LWQ: Ano, primo RB411 (stejne jako vetsina RB) neumi "prave" PoE, ale jen "pasivni" variantu. Kdyz uz by v krabicce u RB mela byt ale vec navic, tak by vubec nebylo od veci, aby to bylo na bazi 802.3af injektoru a extraktoru z ktereho by slo treba 12/24/48V a tim by slo napajet prakticky cokoliv (od Ovisu po Alcomu FOD).
Co myslíte, že je nepoužívanější napájení pro RB?
A) Standardní PoE (IEEE802.3af) - tj. PoE switch + PoE zařízení? LWQ: Pouzivam jen tam, kde potrebuju nejaky slozitejsi rozvod.
B) ...nebo "pasivní" PoE - tj. injektor + extraktor? LWQ: Alespon u mne je nejpouzivanejsi "pasivni" PoE a napajecem z ktereho leze primo UTP nahoru k RB, kde v PoE portu RB napajim.
C) ...a nebo klasický zdroj připojený jackem k RB? LWQ: Pouzivam prakticky jen tam, kde mam primo v krabici 220V a i to jen malo kde, protoze tam zdroje zabiraji misto a jsou zbytecne hure dostupne nez nekde dole.

2) Stačilo by napájení přes jack? Že by se teploměr "vřadil" do napájení mezi zdroj a RB nějak takhle: Zdroj > Jack > Teploměr > kablík > RB
LWQ: Tohle by tapve lecke pouzit neslo, kdyz uz, tak port RJ45 > Teplomer > port RJ45 > RB

3) Napájecí napětí: Pokud by byla nějaká ta levná varianta bez standardního PoE - jaký napájecí rozsah by to mělo mít? Stačilo by 9 - 28V? Nebo 9 až 48V? Nebo nestačilo by třeba jen 28 nebo jen 12V? (Samozřejmě, že by šlo třeba i 3 až 72V, ale nemá to pak moc dobrý vliv na cenu :( )
LWQ: Rozmezi 9V - 48V mi prijde jako absolutne nejrozumnejsi pro 99% aplikaci. Rozsah do 72V ... To sem si zaprehanel pro extremni aplikace, kdy treba na 100metru potrebuju prenest vetsi vykon ...

4) Připojení k sériovému portu: Jestli jsem to dobře pochopil, tak teploměr by měl mít klasický 9 pin konektor - svorkovnice asi nemá smysl, ne?
LWQ: Pro pripojeni k RB urcite D-SUB 9pin. Pro pripojeni k RouterStation ci napriklad Alixu by se hodil nejaky radovy konektor typu tech co jsou v bednach na pocitac a pripojuje se tim "AUDIO", kdy jsou piny samostatne, kvuli variabilite. Pripadne D-SUB s konektorkem na toto odboceni k radovemu konektoru a nebo na tele teplomeru radovy konektor a k tomu moznost prikoupi redukci na D-SUB 9pin ci ten variabilni konektor.

5) V dokumentaci od RB411 je uvedeno, že "TxD (pin 3) of this port has -5V DC power when idle." Nemáte někdo zkušenost co se tím idle myslí? Když není sériák otevřený?
LWQ: Napajeni na portech RB411 sem prilis neresil, kazdopadne pro univerzalnost bych s napajeni z RS232 nepocital - vim, slozitost navic, ale vyplati se.

6) Pokud jde o ovládání napájení jednotlivých RJ45 přes sériák - to by bylo asi na extra variantu. Je to reálné udělat pro pasivní PoE. (Pokud by to mělo být udělané pro standardní PoE, byla by to cenově podstatně dražší, ale samozřejmě, že jde udělat celkem cokoliv.)
LWQ: Otazkou je, co je podstatne drazsi ? Je to vlastne takovy derivat Vaseho Quida. (tj. vstupy i vystupy by byly skvele !)

7) Jak dlouhý by měl být kabel mezi elektronikou teploměru a senzorem?

LWQ: Idealne kdyz by to bylo vymenitelne - pres konektor, protoze situace se lisi. A idealne jedno cidlo u elektroniky a druhe pripojitelne v "kaplicce" venku treba.
0 x