❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Sloučeni konektivit
Re: Sloučeni konektivit
U dhcp/ppp klienta si odškrtni add default route a use peer dns,nastav manualně a po restartu ti zůstanou takové jaké nastavíš manualně.
0 x
Tom@sek píše:zdravím,
tak se mi to ECMP povedlo zprovoznit ale mám 2 mouchy a to dost velké.
Po restartu mikrotiku se mi dvě různé dns změní na dvě stejné. A je po internetu.
Druhý problém je taky po restartu kdy se my vytvoří dvě nové routy. Obě s destination 0.0.0.0/0 a jedna s gateway eth1 a druhá eth2. a jedna je modrá. Musím je ručně odstranit. A navíc ja už tam ty samé routy mám ručně dané s Routing mark jak je uvedeno v návodu.
Asi to bude mít i nějakou souvislost s tím DNS.
Co si myslíte že může být za problém.
Předem děkuji
Durazne doporucuji PCC
0 x
Dobry vecer,
nejsem zadny velky odbornik ale resim nasledujici problem. Mame sve AS a dve konektivity. Obe jsou nasmerovany na hlavni router a propojen BGP peerem. Poskytovatel nam posila celou routovaci tabulku. Problem je v tom, ze kdyz mam slinkovanou hlavni konektivitu, router nevidi zalozni linku a tudiz se mi nespoji druhe BGP. Brany do netu mam staticky se stejnou metrikou. Zkousel jsem nastaveni pomoci ecmp i ppc ale kdyz to pustim, tak se nedostanu na router winboxem a cpu na routeru jde na 100%. Nevite co delam blbe? dekuji za nakopnuti.
nejsem zadny velky odbornik ale resim nasledujici problem. Mame sve AS a dve konektivity. Obe jsou nasmerovany na hlavni router a propojen BGP peerem. Poskytovatel nam posila celou routovaci tabulku. Problem je v tom, ze kdyz mam slinkovanou hlavni konektivitu, router nevidi zalozni linku a tudiz se mi nespoji druhe BGP. Brany do netu mam staticky se stejnou metrikou. Zkousel jsem nastaveni pomoci ecmp i ppc ale kdyz to pustim, tak se nedostanu na router winboxem a cpu na routeru jde na 100%. Nevite co delam blbe? dekuji za nakopnuti.
0 x
Vraj na toto funguje vynikajuco PCC, a konektivita moze byt od dvoch roznych poskytovatelov.
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:PCC
Zaujimalo by ma ci to ma niekto v reali odskusane aj na konekt dvoch roznych poskytovatelov a ci je aj nejaka podobna alternativa na nonMikrotik zariadenia. Alebo to je vynalez chlapcov z mikrotiku? Ci je nieco podobne aj v linuxe a bsd?
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:PCC
Zaujimalo by ma ci to ma niekto v reali odskusane aj na konekt dvoch roznych poskytovatelov a ci je aj nejaka podobna alternativa na nonMikrotik zariadenia. Alebo to je vynalez chlapcov z mikrotiku? Ci je nieco podobne aj v linuxe a bsd?
0 x
potřeboval bych trochu nakopnout s řešením routrování klientů ve stejném subnetu.
Chtěl bych část Ip adres posílat do internetu přes jednu bránu a část přes druhou.
Zkoušel jsem udělat 2routy pro ISP1 a ISP2 a nastavit jim routing mark. Nevím ale jak označit provoz aby odešel tama kama má. Jeslti se to vůbec pomocí mangle dá.
nechce mě to fungovat. Maškarády mám pro obě konektivity.
Pak jsem zkoušel dát přímo do maškarády mark. Ale taky bez uspěchu.
Napadlo mě nějak markovat pakety nebo spojení pro určité IP. Ale taky se mě to nepodařilo skloubit s routama a maškarádou.
Prosím o pomoc
Chtěl bych část Ip adres posílat do internetu přes jednu bránu a část přes druhou.
Zkoušel jsem udělat 2routy pro ISP1 a ISP2 a nastavit jim routing mark. Nevím ale jak označit provoz aby odešel tama kama má. Jeslti se to vůbec pomocí mangle dá.
nechce mě to fungovat. Maškarády mám pro obě konektivity.
Pak jsem zkoušel dát přímo do maškarády mark. Ale taky bez uspěchu.
Napadlo mě nějak markovat pakety nebo spojení pro určité IP. Ale taky se mě to nepodařilo skloubit s routama a maškarádou.
Prosím o pomoc
0 x
Ak máš jedného ISP a dve konekty tak ja momentálne idem týmto spôsobom:http://wiki.mikrotik.com/wiki/NTH_load_balancing_with_masquerade_%28another_approach%29
Mam to nasadené týždeň a funguje to výborne 2*40/40 M. Do dnešného dňa som nemal problémy ani z ICQ,Internet Banking atď..
Pred časom keď som nemal jedného ISP, ale dvoch tak som to mal takto:
Ešte do /ip firewall address-list: NAME:ISP2 a IP akú potrebuješ poslať na druhu linku.
Mam to nasadené týždeň a funguje to výborne 2*40/40 M. Do dnešného dňa som nemal problémy ani z ICQ,Internet Banking atď..
Pred časom keď som nemal jedného ISP, ale dvoch tak som to mal takto:
Kód: Vybrat vše
/ip firewall mangle
add action=mark-routing chain=prerouting comment="" \
disabled=no new-routing-mark=ISPzaloha passthrough=yes src-address-list=\
ISP2
/ip firewall nat
add action=masquerade chain=srcnat comment=Maskarada 2 disabled=no out-interface=//TAM KDE MAŠ ISP2// routing-mark=ISPzaloha
/ip route
add comment="" disabled=no distance=1 dst-address=0.0.0.0/0 gateway=x.x.x.x routing-mark=ISPzaloha scope=30 \
target-scope=10
Ešte do /ip firewall address-list: NAME:ISP2 a IP akú potrebuješ poslať na druhu linku.
0 x