❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Ofsetka k NS M5

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
soooc

Re: Ofsetka k NS M5

Příspěvekod soooc » 14 years ago

Repkins píše:Také nechci žádné hádky mezi příznivci UBNT a MK. Mám na síti taky pár UBNT krabiček, protože svého času to byla levnější a kvalitativně lepší varianta než technologický dinosaurus OvisLink a jemu podobné. Ale pokaždé, když nastavuju něco na UBNT, tak dumám, jak to ti UBNT only provideři dělají? Jakpak oni vlastně routují, když to ten AirOS jaksi taksi routování a shapování a jiné síťové vychytávky v menu nenabízí... Nebo snad mají všichni bridgovanou síť?? Když se nad tím zamyslím, tak UBNT je vlastně pouze user & lama friendly konvertor ETH/wifi za lidovou cenu, který si občas nedokáže poradit s některými zapeklitými a někdy i nestandartními situacemi v síťovém provozu. Nedá se tomu upřít určitá úroveň. Ale jinak to neumí vůbec nic. A to je realita, kterou by měli ortodoxní příznivci UBNT bez emocí akceptovat, stejně jako příznivci MK by měli přiznat, že UBNT má na poli TDMA určitý technologický náskok. Zhruba od konce minulého roku řešíme v naší síti otázku, pro jakou technologii se rozhodnout. Vývoj jde kupředu, TDMA je velkým přínosem pro kvalitu služeb, nicméně každý výrobce pracuje na svém systému. Zvážili jsme pro a proti, porovnali spolehlivost a užitnou hodnotu jednotlivých technologií a dospěli jsme k rozhodnutí, že do dvou let předěláme celou síť na technologii Mikrotik. UBNT a jiné značky na vlastní náklady ze sítě stáhneme. Pro Mikrotik hovoří především naše zkušenosti se spolehlivostí. Ani jednou nás Mikrotik nenechal "ve štychu". Tam, kde jiné technologie nefungovaly co se týče síťových aplikací korektně, tam MK ani na okamžik nezaváhal. O klientech, kteří mají MK prakticky nevíme (pokud při bouřce neodejde napáječ). MK má výhodu v tom, že TDMA (NV2) lze implementovat na stávající HW bez nutnosti jeho výměny. Na téma MK vs UBNT by se dalo dloooouze polemizovat, ale to by jsme pak neměli čas na produktivní práci.. Takže dosť bolo offtopicu a vzhůru do práce!!!

Dole mame mikrotik ;) At zije RB493 a RB450 :)

Pripadne existuji vlany ;)
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

Selič
antispam: Ano

Příspěvekod Selič » 14 years ago

Také nechci žádné hádky mezi příznivci UBNT a MK. Mám na síti taky pár UBNT krabiček, protože svého času to byla levnější a kvalitativně lepší varianta než technologický dinosaurus OvisLink a jemu podobné. Ale pokaždé, když nastavuju něco na UBNT, tak dumám, jak to ti UBNT only provideři dělají? Jakpak oni vlastně routují, když to ten AirOS jaksi taksi routování a shapování a jiné síťové vychytávky v menu nenabízí... Nebo snad mají všichni bridgovanou síť?? Když se nad tím zamyslím, tak UBNT je vlastně pouze user & lama friendly konvertor ETH/wifi za lidovou cenu, který si občas nedokáže poradit s některými zapeklitými a někdy i nestandartními situacemi v síťovém provozu. Nedá se tomu upřít určitá úroveň. Ale jinak to neumí vůbec nic.

Tak ti to sdelim :) Ti opravdu velci maji sit bridgovanou nebo s MPLS. Shaping resi centralne 3COM, CISCO, Huawey nebo Fortigate. Priority resi WMM a na klientske krabicce se resi maximalne PPPoE. Nic vic se od ni nechce.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 14 years ago

Temi opravdu velkymi myslis kabelovy operatory mistniho charakteru?
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 14 years ago

Hlavne kdyz nekam jdu resit problem a je tam nejaka zapomenuta krabicka z doby pred x lety tak honem nekde shanim jaky v tom bylo heslo, pripade jakou to ma defautlni ip no porod..kde je mikrotik(asi na 2pripady vsude) si vystacim s winboxem, hesla ulozeny, presne vim co cekat od ktere verze ros, kdykoli ze zaloh obnovim behem chvilky odchazim a tak to ma vypadat, nemam totiz nazbyt casu, nekde premlouvat krabicky k funkci. Diagnostika a mnozstvi funkci netreba rozebirat. Naprosto souhlasim ze ubnt je jednoduche lam zarizeni, take jsme drive takove veci v siti meli ale uz jsme z toho vyrostli.
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 14 years ago

ppp76 píše: plno lidi tvrdi jak je to uzasna technologie a stejne to konci ta ze nasekaj 4x bullet za sektorky a stahnou to do tika kde to routujou :mrgreen: . Jako treba je tu neco co mi unika v cem je to tak super ... rozdil v cene par stovek za bod me neposere kdyz do bodu bezne vrazim prumerne 30 papiru pri vystavbe .

ale MK to nikto nebere. je jasne, ze to skonci v nejakej krabicke, ktora routuje a shapuje a na to je idealny prave MK. ale uvedom si, ze robime hlavne BEZDRAT - WIFI a tam ma prave naskok UBNT. Ja od UBNT nechcem nic ine, len aby riesil radiovu cast. ostatne nechavam prave na MK... spojil som z oboch znaciek to najlepsie a som spokojny :-)
0 x

Repkins

Příspěvekod Repkins » 14 years ago

Ale tak chlapi!! Vraťme se k problematice snahy vylepšení ne zrovna kvalitní integrované antény... V tomto sdílím názor mého dědy: Z hov-na bič neupleteš.. A upleteš-li, nezapráskáš s ním.. Připadne mě to jako snaha o výrobu kvalitní antény z plechovky od párků...
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Mato a v jaky casti bezdratu ma ubnt tak silenej naskok???? asi mi nejak unika kd eted ten naskok je? tdma udelali driv to jo tik mel zpozdeni a to kurevsky :) ale kazdej ma neco driv neco pozdeji holt nejde oboje soucasne ale porad nevidim tu lepsi bezdratovou cast??? Uz se zas opakuju ale nejvic lidi si zkurvi bezdrat nejakou jebka antenou to za prvy za druhy ze neumi bezdrat nastavit :D Lama friendyl nastaveni je sice fajne ale kdyz si pohraju v nasteveni v tiku udelam vic a co hlavne ..nstreme :twisted: to je protokol nade vse :twisted: kde vse odpadne nstreme mi zatim udrzel a vycistil pasmo a mohl tam provozovat kdo chtel co chtel ... krom motoroly :mrgreen: na tu je nstreme porad slabej :mrgreen:
Takze kdyz skrtnem all in one jebky s naprd antenama ns5 a pdooben zbejba jen bullet a nebo wisp .... a musis uznat ze nemaj moznosti hrat si s nastavenim jako tikacky ... nekoukal sem teda par mesicu na posldni softy pokud tam nco pridali vyhrabu buleta a nahraju to do nej at se poucim ... a asi se na to vrhnu hned o vikendu abych neplacal neco a oni uz to nemeli :)
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Repkins píše:Ale tak chlapi!! Vraťme se k problematice snahy vylepšení ne zrovna kvalitní integrované antény... V tomto sdílím názor mého dědy: Z hov-na bič neupleteš.. A upleteš-li, nezapráskáš s ním.. Připadne mě to jako snaha o výrobu kvalitní antény z plechovky od párků...

Pravda k tematu ... jak si zminil tu vec s bicem a ho-nem mas recht ... prpto se taky rozvinula ta diskuze ... muj nazor je ze je to placani ho-en na sra-ky, kdyz uz ubnt tak k temu pripojit aspon kvalitni antenu nez to zalepovat offsetkou
0 x

Repkins

Příspěvekod Repkins » 14 years ago

ppp76 píše: nekoukal sem teda par mesicu na posldni softy pokud tam nco pridali vyhrabu buleta a nahraju to do nej at se poucim ... a asi se na to vrhnu hned o vikendu abych neplacal neco a oni uz to nemeli :)

Všiml jsem si dvou přidaných změn. První změnou je možnost vložení GPS pozice do záložky SYSTEM. Druhou změnou je něco, co znemožnilo po upgradu firmweru na poslední verzi tomu AirGridu připojit se k AP, takže jsem musel naklapat do auta a jet ke klientovi, tam mu po půl hodině zkoumání lama friendly nastavení nahrát z5 původní firmwér, vyslechnout od klienta monolog o spolehlivosti wifi a frčet zase zpátky. Jasan, může se to stát... Ale právě toto byl ten pomyslnej hřebíček, kterej u mně odsoudil UBNT do role Ovislinku na stožáru, jak píše HAPI.
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

Dneska jsem nasadil první Offsetku kterou mi pan Šťourač dodal. Šla namísto NB 22dBi na trasu cca 4140m dlouhou proti jiné NB 22dBi. Výsledek před a po naleznete na obrázcích. Fresnelka měla být čistá, ale mám o ní přesto pochybnosti a časem ještě prověřím křoví po cestě :) . S výsledkem jsem vcelku spokojen zabralo to cca 40minut a v zimě se řídím heslem - není čas na hrdinství:). Hlavně se mi zredukovaly sítě ve scanu po nasazení té ofsetky, své asi udělaly i ty "lyžiny" ve kterých je NS M5 uchycena :) .

http://www.ulozto.cz/7967381/nb-22dbi-scan-2-jpg

http://www.ulozto.cz/7967382/nb-22dbi-2-jpg

http://www.ulozto.cz/7967383/offsetka-scan-2-jpg

http://www.ulozto.cz/7967384/offsetka-wds-2-jpg
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Kterej z tech signalu je ten na kterej se chytas ... doufam ze ne ten -34 :)
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

Čtvrtý odshora je to poznat i na frekvenci (dá se to z toho dovodit)

http://www.ulozto.cz/7967383/offsetka-scan-2-jpg

Ty tři velmi silné silgnály jsou moje tři NS5 ve funkci sektorů na tom bodě a vědle cca 40m daleko je bod konkurence(3-4sektory v 5GHz).
0 x