ahoj měl bych dotat k propustnosti.
Momentálně mám přístupový bod RB433 + R52 v brigdi s eth +sektorová antena 90st. na tomto bodě je cca 20 klientů, ve špičkách tok na kartě dosahuje 15Mbit což je podle mne strop. Lze nějak propustnost karty ještě zvednout? Případně výměnou karty , RB zvednout propustnost. ??
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
propustnost RB433 +R52 a 20 klientů
Hodne zalezi na ruseni a na kvalite pripojeni klientu s vyladenosti bezdratoveho spojeni klientu k ap vubec, dale pak jakej mas up jakej down , necekej ze ti to pojed ena sektoru zaroven 25 up i down to je jen krasna teorie , yslim ted klasicke acko, v nku samozrejmne dosahnes daleko lepsi hodnoty . Staci aby jeden z tech dvaceti klientu mel spatnej signal a hned ti vydre apcko a prupustnost ti pujde do haje . Resenim je take pustit nejakou tdma technoligii at uz od tiku nebo ubnt , ta poresi timesloty pro kazdeho klienta a pak klient se spatnym signalem nezadira zbytek apcka . Ale celkove zaklad dobra kvalita spojeni od vsech klientu. Jestlize mas na ap tika a u klientu taky tika nasadis nv2, jestlize mas na ap tika a klientu vsehochut co dum dal a bylo zrovna levne v akci tak asi moc neporesis 

0 x
klienti mají strop down nastaven na 10Mb, na AP jsou připojeny jen nanostation, upload na kartě se pohybuje maximálně okolo 1mbitu, spíš by mi šlo o to jestli lze vyladit kartu tak aby byla propustnost třeba 20Mbit
0 x
Měl bych jednu kacířskou poznámku - hoď jako sektor NS M5 namísto Mikrotika a zapni si AirMax případně pokud do toho chceš víc investovat tak 90ka sektor a k tomu jak jinak Raketa M5 s Airmaxem. Pokud máš klienty na NS M5 tak bych tam Mikrotika jako AP necpal... .
0 x
To je opravdu kacirska myslenka , bo ns5 ma porad antenu pouzitelnou jako podlozka pod starej kredenc
, lepsi pro priste davat na obe strany kvalitni anteny a za ne nacpat uz co se komu zlibi .
Ale ten airmax by ti mohl pomoci bo je to tdma , Pripominam ze mohl , ale ten klient kterej na danym ap bud enejhorsi to taky pekne odsere

Ale ten airmax by ti mohl pomoci bo je to tdma , Pripominam ze mohl , ale ten klient kterej na danym ap bud enejhorsi to taky pekne odsere

0 x
Tak ať zkusí být jednou kacířem, v případe NS M5 nic kromě času neriskuje kdyžtak to pak picne ke klientovi. Mám takhle postaveny APčka a spokojenost ikdyž Raketa s 90kou je ještě lepší:) .
0 x
Kacirsky je davat ten hnus antenu NS (ted nepomlouvam elekroniku ) jako ap, tistak takovejch parametru snad veleptam doma na kolene (obrazne receno), kdyz uz antenu sektorku na vysilac tak neco od dcomu nebo prowaxu. Nedavno sem menil co jsem mel jednu elboxku 90° sektorku za prowaxku a to byla zmena ze jsem valil ocka . Kvalita signalu a propustnosti sli az o 1/3 k lepsimu !
0 x
Správně, ať to tedy nezkouší, ještě bude z konkurence......
) .

0 x