Ahoj,
koupil jsem RB750 v domění že to bude docela dobrej nástupce RB450. Ale začínám pochybovat... je krásné že v základu RB dělá NAT s konfigurací z výroby, ale jak ji změnit, pokud dám vše vymazat a začnu konfigurovat, tak mi například nejde zkonfigurovat DHCP server. Konfigurace dle toho jak jsem to dělal na 450ce správná, ale prostě nerozdává můj rozsah který mu navolím, popřípadě ho napadne z ničeho nic rozdat default rozsah 192.168.88.x . Další věc je že se mi odpojuje PPTP server. versus MS klient W7. připojí se a za 3 minuty spadne, podotýkám v lokální síti, takže nestabilitou linky to není. máte podobné zkušenosti? jaký máte osvědčený firmware? základ je 4.16, dal jsem RC 5.03 a totéž. Má někdo návod jak ho vyresetovat tak aby si opravdu nic nepamatoval?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
RB750 problemy s nastavením
/system reset-configuration
a pak až naběhne tak se přihlásíš winboxem a naskočí ti tabulka jaký nastavení chce použít a jestli ho má smazat nebo ne. Dej smazat a je to čistý. U RB711 je to stejný.
RB750 je skoro stejná ovšem na obou běží mikrotik takže jesti něco chodí na RB450 tak na RB750 to bude chodit taky.
a pak až naběhne tak se přihlásíš winboxem a naskočí ti tabulka jaký nastavení chce použít a jestli ho má smazat nebo ne. Dej smazat a je to čistý. U RB711 je to stejný.
RB750 je skoro stejná ovšem na obou běží mikrotik takže jesti něco chodí na RB450 tak na RB750 to bude chodit taky.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
No díky k resetu již jsem se dostal, nicméně když nakonfiguruju DHCP server na portu 1 tak je ve vlastnostech červenej a nepřiděluje, je tam ještě nějaké nastavení jako Apply, nebo tak neco? Tusim ze na 450ce to jelo normalne..
0 x
a máš na prvnim portu nastavenou ip adresu?
0 x

0 x
No jo no
s Mikrotikem bojuju jen semtam tak asi proto, nicmene porad mi pretrvava problem, kdyz na MT udelam PPTP server dam bez overeni a vytocim MS klienta tak mi behem chvilicky po autenifikaci spadne spojeni. 

0 x
Co tím myslíš?? Jako že se ti ten PPTP tunel rozpojí nebo ti přestane jít internet??
0 x
Ano, rozpojí se, je to otazka tak 20s a z niceho nic se odpojí bez chybové hlášky. V klientovi mám odtrhnuté bez sifrování a aby se neodpojoval...

0 x
Už jsem na to přišel, dělá to pouze když nenastavím sifrovaní, ale druhy problém je ze se nenavaze VPN spojení z venku na MK, mám router který dělá NAT, tam mam DMZ na IP Mikrotika a při připojení se začne navazovat spojení, ale nenavaže se a když toto same udělám na Ip mikrotiku v lokale tak se připojim. Zvlastní ze pri pripojeni v LAN se navaze spojeni znacene jako PPTP - admin, ale kdyz navazuju z venku tak se navazuje se stejnymi credentials ale zobrazuje na zalozce Interface PPTT - 0. misto PPTP- admin.
0 x
Nechci zakládan nový topic, tak se zkusím zeptat tady... dostal se mi do ruky "mrtvý" skoro nový RB750... nejsem ho schopen winboxem najít, LED diody svítí a tváří se normálně. Nefunguje ani jako switch. Zkoušel jsem reset podle návodu (oba), ale bez výsledku. Prý tam byl nahrán nový RouterOS (4.16), ale po restartu se stalo tohle.
Máte nějaký nápad, jak zkusit RB oživit?
Máte nějaký nápad, jak zkusit RB oživit?
0 x
Zkusit NETINSTALL, někde to tu bylo popsaný a na netu taky je návod. Netinstall sosneš z http://www.mikrotik.com/download.html
0 x
RB750 nemá seriak, koukni do manualu k RB750 jak se má máčkout to resetovací talčítko aby to přešlo do bootu přes network, pak se dá použít netinstall.
0 x
Oni to píšou přímo na wiki.mikrotik.com, že na 750ku je trošku jinej postup, že bazmeky bez seriáku by měly mít defaultně ve firmwaru nastaveno Boot from NAND if fail then ethernet a je tam i odkaz na manuál jak na to.
0 x
ne, defaultně to nemaji, maji to až po stisknutí "resetu"
0 x