ppp76 píše:Dualni anteny sem testoval ty od jirouse, ale nejak me nenadchli , diky konstrukci ma jedna cast anteny porad horsi prijem ... j eto tam deleny sterbinou ... presne by to asi vysvetlil stourac ten tady tom u hovi nejlepe .... radeji davam vysilaci 24 dB a prijem 29dB, jdou delat dlouho skoky v limitech , na kratky davam dve 24dB vsecko prowaxky . Vseobecne je lepsi radeji davat dve anteny samostatny nez dualku tu jen v pripade nouze aspon podle zkusenosti a vysvetleni kteryho se mi dostalo od dcomu i prowaxu.
Oddeleni polarizaci,ktere udavaji vyrobci,je mozne merit temito zpusoby:
1]Signal z generatoru se privede na jeden z konektoru dualniho ozarovace ,detektor se pripoji na druhy konektor,pokles signalu o x dB se vyhodnoti jako oddeleni polarizaci.Tato metoda je jednoducha a rychla,neposkytuje vsak udaje o tom,nakolik se odstup polarizaci zmeni po pruchodu signalu vlnovodem ,ozarovacem a odrazem od parabolickeho reflektoru,tzn.jaky odstup polarizaci ma vyzareny signal.
2]Slozitejsi metoda pro mereni odstupu polarizaci,ktera je narocnejsi po technicke i casove strance ,spociva v mereni odstupu polarizaci vyzarenych signalu ,tzn.meri se rozdil urovni prijimaneho signalu pri zmene polarizace kalibracni prijimaci [jednopolarizacni]anteny.Pri vyvoji vlastniho dualniho ozarovace jsem byl prekvapen,jak rapidne se zhorsi odstup polarizaci pokud dipoly uvnitr vlnovodu na sebe nejsou naprosto kolme.Pri montazi dualnich anten,pokud je to mozne,vyzkousejte nepatrny naklon anten od svislice,muze to pomoci.
Petr Stourac