❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Hardware a nastavení spoje dual nstreme.

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
mato1

Re: Hardware a nastavení spoje dual nstreme.

Příspěvekod mato1 » 14 years ago

ppp76 píše:Jo dva kanaly zaberes, ale mam odzkouseno a funkcni ze kdyz das dobry anteny a sou k sobe v navzajem dobrym uhlu a mas prichozi dual a odchozi dual muzes jet na stejnym kanale minimalne prijimaci anteny, obcas i vysilaci (i kdyz ty ne vzdy ) ale mam bodika kde mam tri nstreme dualy a vsecky tri prijimaci anteny mam na stejnym kanale a slapou jako z praku aniz by se nak oblivnovaly, coz je tim ze pouze poslouchaj , tim padem na tri spoje pouzivam vlastne jen 4 kanaly ....

To je zaujimave. To som nevedel. A co dualne anteny? Je nutno pouzit 2x antenu na kazdej strane?
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 14 years ago

Dualni anteny sem testoval ty od jirouse, ale nejak me nenadchli , diky konstrukci ma jedna cast anteny porad horsi prijem ... j eto tam deleny sterbinou ... presne by to asi vysvetlil stourac ten tady tom u hovi nejlepe .... radeji davam vysilaci 24 dB a prijem 29dB, jdou delat dlouho skoky v limitech , na kratky davam dve 24dB vsecko prowaxky . Vseobecne je lepsi radeji davat dve anteny samostatny nez dualku tu jen v pripade nouze aspon podle zkusenosti a vysvetleni kteryho se mi dostalo od dcomu i prowaxu.
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

Simtě a na kolikTě ten dual spoj pak vyjde? Odhaduji na Alixech přes 20tis spíš k 25tis? Aby za chvíli na krátké a střední trasy nevycházel líp AirBQ v 9GHz ikdyž beru že to bude trošku jiný princip přenosu tak málokde jsou na exponovaných bodech, kde potřebuješ takovou rychlost ještě volné kanály a štelovat se s tím může být dost opruz (nepočítje riziko že to stejně pak nepojede podle představ) .
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Jo cenove to odhadujes skoro dobre , spoj plus boda tak kolem tricitky , jenze pokud potrebuju skocit do vesnice a z ni jet dal tak tam potrebuju poradnej konekt , takze kdyz tam soupnu rb800 tak si tam dam dalsi karty pokreju vesnici sektorama a jedu do dalsi a kdyz mam takhle trebas dva tri skoky tak mam porad luxusni pater se spickovou odezvou nez kdbych to delal trebas na nku a cenove porad prijatelnejsi nez kdyz bych to delal na desitkach ... sou samozrejmen mista kde desitky uz musej bejt ... 100mb pres dual vazne neprotahnu .... Nehlede na to ze to mam porad jednu stavebnici a jeden system mtik, jedna velikostne prijatelna skatule a porad mi staci drzet jednu nahradni desku kdyby neco nahodou ... cim vic ruznejch veci v siti je tim vic nahradnich dilu bych musel drzet ... nevim jak ty ale radeji mam opravy hotovy do hodky kdyz neco nahodou ,nez shanet a cekat az mi to nekdo posle a nechat klienty bez netu , proto taky velkou cast site mam zakruhovanou ...bohuzel nejde to vsude :cry: . Pravda o alcomach nevim od tej doby co jsou namontovany a ani bych si na ne dily nedrzel na to platim servis . A nejcastejsi porucha v siti je letni bourka :mrgreen:
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

ppp76 píše:Jo dva kanaly zaberes, ale mam odzkouseno a funkcni ze kdyz das dobry anteny a sou k sobe v navzajem dobrym uhlu a mas prichozi dual a odchozi dual muzes jet na stejnym kanale minimalne prijimaci anteny, obcas i vysilaci (i kdyz ty ne vzdy ) ale mam bodika kde mam tri nstreme dualy a vsecky tri prijimaci anteny mam na stejnym kanale a slapou jako z praku aniz by se nak oblivnovaly, coz je tim ze pouze poslouchaj , tim padem na tri spoje pouzivam vlastne jen 4 kanaly ....

přijímací anteny na stejnym kanále? nemělo by to bejt opačně? Vysílací anteny na bodě na stejnym kanále. Príáě že přijímaji takže bude problem i když z prowaxem a dobrym odstupem úhlů by to mohlo ject.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Hapi mam mista kde mi jedou dva spoje na stejnym prijem i vysilani a je to v klidku , hodne zalezi na antenach a pravda ze kazdej spoj bezi na jinym rbcku kdyz uz maj stejny kanaly , ale to jsou body kde visi trebas i deset anten :D jinak samozrejmne kdyz je volno davam stejnej jen prijimaci , protoze ta nic nevysila jen tise sedi a posloucha , samozrejmne v dobrym uhlu . Kdezto vysilaci generuje neco ven a tim padem by se rusily .
0 x

hapi

Právě že jenom sedí a poslouchá tak bude slyšet i tu anténu co pere na jinej duplex. To by mělo bejt právě opačně a z jednoho bodu vysílat do různých směrů kde mu je uplně jedno co všechno vysílá z toho sajtu a protistrana bude ještě víc izolovaná od jinýho duplexu na sajtu. Ale jasně, pokud máš dobrý anteny, můžeš dělat cokoliv. Anteny jsou základ a na tom všechno stojí. Pokud máš izolaci z jinýho než přímýho směru o 30dB nižší, tak se nemáš čeho bát a fungovat to bude bez problemu.
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 14 years ago

ppp76 píše:Dualni anteny sem testoval ty od jirouse, ale nejak me nenadchli , diky konstrukci ma jedna cast anteny porad horsi prijem ... j eto tam deleny sterbinou ... presne by to asi vysvetlil stourac ten tady tom u hovi nejlepe .... radeji davam vysilaci 24 dB a prijem 29dB, jdou delat dlouho skoky v limitech , na kratky davam dve 24dB vsecko prowaxky . Vseobecne je lepsi radeji davat dve anteny samostatny nez dualku tu jen v pripade nouze aspon podle zkusenosti a vysvetleni kteryho se mi dostalo od dcomu i prowaxu.

Oddeleni polarizaci,ktere udavaji vyrobci,je mozne merit temito zpusoby:
1]Signal z generatoru se privede na jeden z konektoru dualniho ozarovace ,detektor se pripoji na druhy konektor,pokles signalu o x dB se vyhodnoti jako oddeleni polarizaci.Tato metoda je jednoducha a rychla,neposkytuje vsak udaje o tom,nakolik se odstup polarizaci zmeni po pruchodu signalu vlnovodem ,ozarovacem a odrazem od parabolickeho reflektoru,tzn.jaky odstup polarizaci ma vyzareny signal.
2]Slozitejsi metoda pro mereni odstupu polarizaci,ktera je narocnejsi po technicke i casove strance ,spociva v mereni odstupu polarizaci vyzarenych signalu ,tzn.meri se rozdil urovni prijimaneho signalu pri zmene polarizace kalibracni prijimaci [jednopolarizacni]anteny.Pri vyvoji vlastniho dualniho ozarovace jsem byl prekvapen,jak rapidne se zhorsi odstup polarizaci pokud dipoly uvnitr vlnovodu na sebe nejsou naprosto kolme.Pri montazi dualnich anten,pokud je to mozne,vyzkousejte nepatrny naklon anten od svislice,muze to pomoci.

Petr Stourac
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 14 years ago

stouracpetr píše:
ppp76 píše:Dualni anteny sem testoval ty od jirouse, ale nejak me nenadchli , diky konstrukci ma jedna cast anteny porad horsi prijem ... j eto tam deleny sterbinou ... presne by to asi vysvetlil stourac ten tady tom u hovi nejlepe .... radeji davam vysilaci 24 dB a prijem 29dB, jdou delat dlouho skoky v limitech , na kratky davam dve 24dB vsecko prowaxky . Vseobecne je lepsi radeji davat dve anteny samostatny nez dualku tu jen v pripade nouze aspon podle zkusenosti a vysvetleni kteryho se mi dostalo od dcomu i prowaxu.

Oddeleni polarizaci,ktere udavaji vyrobci,je mozne merit temito zpusoby:
1]Signal z generatoru se privede na jeden z konektoru dualniho ozarovace ,detektor se pripoji na druhy konektor,pokles signalu o x dB se vyhodnoti jako oddeleni polarizaci.Tato metoda je jednoducha a rychla,neposkytuje vsak udaje o tom,nakolik se odstup polarizaci zmeni po pruchodu signalu vlnovodem ,ozarovacem a odrazem od parabolickeho reflektoru,tzn.jaky odstup polarizaci ma vyzareny signal.
2]Slozitejsi metoda pro mereni odstupu polarizaci,ktera je narocnejsi po technicke i casove strance ,spociva v mereni odstupu polarizaci vyzarenych signalu ,tzn.meri se rozdil urovni prijimaneho signalu pri zmene polarizace kalibracni prijimaci [jednopolarizacni]anteny.Pri vyvoji vlastniho dualniho ozarovace jsem byl prekvapen,jak rapidne se zhorsi odstup polarizaci pokud dipoly uvnitr vlnovodu na sebe nejsou naprosto kolme.Pri montazi dualnich anten,pokud je to mozne,vyzkousejte nepatrny naklon anten od svislice,muze to pomoci.

Petr Stourac

A kolikrat to neni ani o te kolmosti :) Pochlubte se kolik dosahujete ?
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

stouracpetr

A kolikrat to neni ani o te kolmosti :) Pochlubte se kolik dosahujete ?[/quote]

Zdravim,neni se prilis cim chlubit,je to spis lepsi prumer,cca 38 dB pri mereni 1.metodou[v pasmu 5 GHz].Na druhou metodu se chystam koncem unora.

P.S.Nepublikoval jste[nebo Vas otec]nekdy v r.cca 1985 v cervenem Amaterskem radiu clanek o predzesilovacich na TV a R pasma s tranzistory Mosfet?

Petr Stourac
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 14 years ago

Ceka me ted taky vystavba 2x nstreme dual a chci se zeptat na umisteni anten - nekde sem cetl, ze by jedna z anten mela byt vice vzdadu - ktera? Je lepsi anteny dat nad sebe, nebo vedle sebe, nebo je to jedno? Kdyz uz kvalitni kabelaz, tak jakou? staci ty tluste koaxy od Klimy? diky ;)
0 x
Jan Ptáček

stouracpetr

Pokud se jedna o dulezity spoj,pro dosazeni maximalniho datoveho toku bych doporucil kvalitni kabelaz -financne nenarocny zpusob na zvyseni prenosove rychlosti-a jestlize jsou pro to na stozaru podminky,bylo by dobre alespon jednu z anten umistit na vyloznik a pootacenim vylozniku menit polohu anten dopredu-dozadu[mj.je mozne se ,,trefit,,do nektereho z minim vyzarovaciho diagramu],pripadne vyzkouset navic rozdilny odstup anten nahoru-dolu[vetsi vzdalenost by teoreticky mela mit vliv na potlaceni nezadouciho vyzarovani].

Petr Stourac
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 14 years ago

stouracpetr píše:Pokud se jedna o dulezity spoj,pro dosazeni maximalniho datoveho toku bych doporucil kvalitni kabelaz -financne nenarocny zpusob na zvyseni prenosove rychlosti-a jestlize jsou pro to na stozaru podminky,bylo by dobre alespon jednu z anten umistit na vyloznik a pootacenim vylozniku menit polohu anten dopredu-dozadu[mj.je mozne se ,,trefit,,do nektereho z minim vyzarovaciho diagramu],pripadne vyzkouset navic rozdilny odstup anten nahoru-dolu[vetsi vzdalenost by teoreticky mela mit vliv na potlaceni nezadouciho vyzarovani].

Petr Stourac

jasne, kvalitni kabelaz je zaklad - sam toho ale nemam moc vyzkouseno - doporucite mi neco?
0 x
Jan Ptáček

stouracpetr

Urcite Klimu, dela skoro tak dobrou kabelaz jako ja :D .

Petr Stourac
0 x

hapi

a kde se dá ta super kabelá koupit? Jde mi předevšim o pigtaily.
0 x