❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

ISPADMIN - zkušenosti, nasazení, problémy

RADIUS, CAPsMAN, The Dude, AirControl, UniFi, Zabbix atd.
mato1

Re: ISPADMIN - zkušenosti, nasazení, problémy

Příspěvekod mato1 » 14 years ago

Repkins píše:Všimnul jsem si jedné zajímavé věci. Je to jen kosmetická vada a na funkci to nemá vliv. Na routerech kde je MK ver 4.xx se ISP admin přihlásí, ale už se neodhlásí. Když se mrknu do System/Users/Active users, tak tam mám ISPAdmina přihlášeného třeba i 35746x. Na routerech s MK 3.30 je to OK. Hapi určitě poznamená, že verze 4.xx je jeden velkej šit... :wink: ale toto je zrovna věc, u které jsem nezjistil žádný vliv na funkčnost systému, takže se nad tím dá mávnout rukou.

no ja taky problem nemam... mam aj 4.10 a aj 4.13 a nikde to nerobi...
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

Repkins píše:Všimnul jsem si jedné zajímavé věci. Je to jen kosmetická vada a na funkci to nemá vliv. Na routerech kde je MK ver 4.xx se ISP admin přihlásí, ale už se neodhlásí. Když se mrknu do System/Users/Active users, tak tam mám ISPAdmina přihlášeného třeba i 35746x. Na routerech s MK 3.30 je to OK. Hapi určitě poznamená, že verze 4.xx je jeden velkej šit... :wink: ale toto je zrovna věc, u které jsem nezjistil žádný vliv na funkčnost systému, takže se nad tím dá mávnout rukou.

konec v4 se blíží, brzo přijde ostrá v5 a možná se dá říct že už venku je a udržování dvou aktivních verzí je vždy moc práce takže jedna bude muset skončit.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

baz

Příspěvekod baz » 14 years ago

toto mi dela na 4.10 a 4.11, taky zustane viset s tisicema pripojeni. na 4.3 se to nestalo nikdy.
reportovano sysovi pred par mesici, pry ho to nezajima, pry je to problem v mikrotiku.
zajimavy je, ze kdykoli ma ispadmin problem s mikrotikem, vzdycky je to dle syse chyba mikrotiku. asi predpoklada, ze se programatori v MK poserou kvuli jeho malemu bezvyznamnemu softu.

nejakou tu 5rc verzi nikdo s adminem nezkousel? ze by mi potvrdil/vyvratil nefunkcnost admina?
0 x

tomas_m

Příspěvekod tomas_m » 14 years ago

Skusal som nefunkcne vobec nic z verziou 5.xx ,ale niet sa co cudovat ved to nie je funkcne ani z verziami 4.xx :) nie to este z novou 5kou
0 x

DRAKK

Příspěvekod DRAKK » 14 years ago

tomas_m: a jakou verzi ISPadmina mas?
0 x
******WWW.DRAKKNET.CZ******

bartes

Příspěvekod bartes » 14 years ago

Tak ispadmin ve verzi 3.52 je venku ale co je ve zmenach je ve hvezdach ... http://demo.ispadmin.eu/changelog.txt :D
0 x

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 14 years ago

bartes píše:Tak ispadmin ve verzi 3.52 je venku ale co je ve zmenach je ve hvezdach ... http://demo.ispadmin.eu/changelog.txt :D

3.52 - 4.2.2011

OPRAVY
- opraveny drobne chyby reportovane uzivateli

MIKROTIK
- vzhledem k tomu, ze byly diagnostikovany dalsi chyby komunikace API na strane mikrotiku je vydana tato verze.
- pokud je diagnostikovana chyba komunikace, ktera znemoznuje beh systemu, je komunikace ukoncena a v zalozce "Routery" je tento router podbarven
cervene a ikona API je zobrazena take cervene ( podrobnejsi popis je u verze 3.51 )
- po prihlaseni do systemu se zobrazi stranka s prehledem routeru, kde je problem s komunikaci ( v pripade, ze byly takove routery nalezeny ).
Tyto routery je pravdepodobne nutne restartovat.
- V zalozce routeru je pod vyberovym menu zobrazen celkovy pocet routeru, pocet online routeru, offline routeru .... Je zde nova polozka
"API error". Kliknutim na tuto polozku se zobrazi routery, kde je problem s komunikaci

Dle vyjadreni technicke podpory Mikrotiku bude tento problem s API vyreseni ve finalni verzi 5.0. Po prihlaseni do routeru pres API zustava take
v polozce "/usr active" neukoncene spojeni. Toto spojeni vsak neexistuje. Dle vyjadreni Mikrotiku je toto chyba verze 4.x o ktere vedi a bude
udajne take vyresena ve finalni verzi 5.0. Dle vyjadreni podpory tyo zaznamy nicemu nevadi protoze udajne nespotrebovavaji zadne prostredky.
Odstranit tyto zaznamy je mozne pouze rebootem routeru :-(

SYSLOG
- vzhledem k tomu, ze se mnozili pripady s pretizenim serveru, ktere vzniklo po nastaveni logovani syslogu z routeru, byla tato funkce docasne ze
systemu odstranena. Problem se v logovacim daemonu syslog, ktery je soucasti debianu. Pravdepodobne je v nem chyba, ktera zpusobuje toto extremni
pretizeni. Pravdepodobne bude nutne zmenit logovaiho daemona za jiny :-(

FAKTURACE
- v menu "Fakturace / Nastaveni" je nova promenna "invoice_sk_slozenka" pro nastaveni tisku Slovenskych slozenek
- opraveno zobrazeni zalohovych faktur. Nyni se v uzivatelskem rozhrani zobrazuji zalohove faktury spravne
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 14 years ago

:D sorry že se tu do toho míchám, ale syslog na debianu tu používám už mnoho a mnoho let, sbírám tím data z cca 1000 zařízení a žádný extrémní zatížení nepociťuju :D a to to pravidelně aktualizuju
0 x

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 14 years ago

Peyrak píše::D sorry že se tu do toho míchám, ale syslog na debianu tu používám už mnoho a mnoho let, sbírám tím data z cca 1000 zařízení a žádný extrémní zatížení nepociťuju :D a to to pravidelně aktualizuju

Sorry ze se ja do toho micham, ale tvoje informace je nam na nic. Me se taky rozpadl motor na skodovce a kamarad uz s ni najel pul milionu za 10 let :-/
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

tomas_m

Příspěvekod tomas_m » 14 years ago

DRAKK píše:tomas_m: a jakou verzi ISPadmina mas?

skusane to bolo na 3.50 a nevedelo ti ani snmp myslim ze ked bude finalna verzia 5.xx tak pevne dufdam ze aj komunikacia ispadmina bude na lepsej urovni a nie ako doteraz neustale velky problem. :twisted:
0 x

Polk
antispam: Ano

Příspěvekod Polk » 14 years ago

Tak jsem si také koupil ISPadmina, jsem z toho rozčarovanej. Nalezl jsem pár hezkejch funkcí atd .. , za těch pár dní jsem si stáhl 3 upgrady. Ale všiml jsem si, že vyjde třeba ráno nové verze, ale večer je ještě novější se stejným číslem verze jen jiným time buildem.
Svědčí o tom, že to je neustále živý program, který se neustále zdokonaluje.
Ale když jsem chtěl začít pasovat ISPadmina na svou síť, narazil jsem ihned na několik drobných problémů a z čehož usuzuju že řízení sítě, stále nechám na své manuální práci.
2. jsem napsal na support, 1. jsem dostal odpověd. Na druhou, která byla rozsáhlá jsem odpověd ještě nedostal.

Sít je routovaná a shaping se provádí na centrálním stroji.

Jedná se mi o nemožnost nastavení Limit AT. Potřebuju nastavit 2 základní grupy .. Download a Upload , kde bude nastavena celková konektivita. A veškerý uživatele potřebuji naházet do těchto grup. Každý uživatel bude mít své Max Limit a třeba pevný Limit AT 64K .... a né nějakou 1/10 z Max Limit.
Už jen postup vytvoření základních grup se mi moc nelíbí .. musí se vytvořet jedna QT .. do které se zadá _IN a _OUT. (proč nemůžou být prostě základní parenty _IN a _OUT bez nadřazené QT) - ale to by mi tak nevadilo.
Problém je spíše v tom že když celkový součet limit AT přeteče celkový konekt, nezačne se spravedlivě dělit, ale prostě se shaping samozřejmě zbortí.
Po té když mě někdo třeba tzv. garant linku tak jsem limit AT hodil shodný s Max limit a prostě měl tu svou linku i když konekt byl na doraz. (toto lze asi vyřešit i bez limit AT změnou priority) .

Další věc, nemožnost řízení 1 uživatele, který má třeba 3 kompy doma a chtěl by rovnoměrně rozdělit linku. Tudíž 1 parent pro uživatele a 3 podparenty pro každé PC, kde se limit AT nastaví jako 1/3 max limitu daného uživatele. - opět nemožnost nastavit.

Ještě dotaz, když zadáváte uživatele , který má třeba ještě starého Ovise ve Wispu , jak ho zadáte? Přišel jsem na to, abych měl graf i ping, že zadám IP konc. zařízení stejnou jako IP zákazníka. Nejspíše je to takto myšleno.

Dále pak když je třeba hlavní AP, které nese nějaké routy a třeba na sektor se spolu s klienty chytá ještě další menší AP, které vykrývá další 2 lidi. Uvedu příklad :
Hlavní AP má rozsah 10.0.0.0/24 .. klienti mají tedy 10.0.0.x .. a menší AP je jen takový bridge, který má IP např. 10.0.0.10 za touto IP je znatován domácí uživatel s DHCP. A 2 wireless karty jsou v bridgy (neboť se mi nechtěla přidávat další routa) a dostávájí také IP z rozsahu 10.0.0.x a bránu jim tvoří vpodstatě hlavní AP.
Jak zadat tyto zařízení do Ispadmina, pokud zadám další router musí dostat tedy IP 10.0.0.10 , toto znemožní samozřejmě nastavení této IP adresy i uživately, který je za ní schovaný za NAtem. - tímto by se neomezovala jeho rychlost. (toto by se dalo asi vyřešit né maškarádou, ale na menším AP by se místo maškarády nastavil src-nat na jinou IP třeba 10.0.0.11 - což si myslím, že je zbytečně kompikované).
Pak zadám v ISPadminu tomuto menšímu AP v routovaných sítí rozsah 10.0.0.x neboť je bridgy, ale do ISPadmina není možno zadat pak aby znal tento rozsah z nadřazeného ap a zadával tedy jeho bránu a né sám sebe pro klienty kteří se chytají na ten zbridgovaný wireless a v tabulce využitých IP už byli vidět použitá IP které jsou využity.

Jinak jsem software kupoval hlavně kvůli fakturaci, kterou věřím plně splní. Zatím jsem na něj nezanevřel a věřím, že mé problémy mají nějaké řešení. Nerad bych schodil veškeré značkvání paketů což je minimálně 1000 položek a QT je také rozsáhlé.

Díky za pomoc.
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 14 years ago

co sa tyka limit at, tak to som riesil s nimi dlho... slubili ze to spravia, bol som ochotny za to aj zaplatit a nic. inak co sa tyka doprogramovania funkcii, tak to som mierne nasrany. dal som si doprogramovat 2 funkcie, za kazdu som zaplatil pomerne slusny peniaz a o dve verzie neskor sa moja funkcia (bez hociakych zmien) objavi v ostrej verzii. to sa fakt asi oplati cakat na ineho. kurva drat, nech potom plati kazdy a nie len ja - alebo nech neplati nikto.
0 x

Repkins

Příspěvekod Repkins » 14 years ago

Polk: vítej do klubu a obrň svoje nervy, ještě se dočkáš věcí.. :D Jen mám dotaz, kdy ti vyprší možnost aktualizací?
0 x

Repkins

Příspěvekod Repkins » 14 years ago

Polk píše:Další věc, nemožnost řízení 1 uživatele, který má třeba 3 kompy doma a chtěl by rovnoměrně rozdělit linku. Tudíž 1 parent pro uživatele a 3 podparenty pro každé PC, kde se limit AT nastaví jako 1/3 max limitu daného uživatele. - opět nemožnost nastavit.

Když má někdo doma víc PC, tak mu IP na každý PC dáváš ze svýho AP?? Není lepší mu dát domácí router? ISPAdmin by měl mít možnost každému klientovi přiřadit více IP adres a pro ně si můžeš zvolit, jestli mají být agregovaný s hlavní IP, kterou má přidělenou. Cituji :linka se nastaví jako samostatná se stejnou rychlostí jako je rychlost nadřazené služby. Jinak je linka nastavena jako sdílená s nadřazenou službou. Možná je to ono, co potřebuješ.

Polk píše:Ještě dotaz, když zadáváte uživatele , který má třeba ještě starého Ovise ve Wispu , jak ho zadáte? Přišel jsem na to, abych měl graf i ping, že zadám IP konc. zařízení stejnou jako IP zákazníka. Nejspíše je to takto myšleno.

Pokud ho mám ve Wispu, tak vyplním jen MAC a IP zákazníka, ADMIN to pochopí a zapíše to i do Accesslistu v routeru. Ale nic se nestane, když to tam máš vyplněno obojí.
0 x

Polk
antispam: Ano

Příspěvekod Polk » 14 years ago

REPKINS : Ahoj, aktualizace mi to píše do 30.4.2011. (dostal jsem 3 měsíce při nákupu)

K těm IP , z daného rozsahu AP né, bud mu odroutuju vlastní lokální Cčko, a nebo je za NATem. Je to málo případů, kde jsou třeba 2 sourozenci a jeden z nich tahá torrent, tak aby si ten druhej trochu škrtnul. Obyč router todle neřeší, tak proto to nechám na MK, kterej při správném nastavení Limit AT a Max Limit to rozdělí .. problém je v tom, že ISPadmin neumí nastavit Limit AT dle mého požadavku.
0 x