❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

PtP 4.1km při zátěži klesne CCQ - setkali jste se s tím?

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
David2006

PtP 4.1km při zátěži klesne CCQ - setkali jste se s tím?

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

Ahoj, mám 2xNanobridge 22dBi kdy mi WDS link ukazuje celkově 62dBi strany cca 65/68dBi a CCQ 90-100% slinkováno dynamicky na 117-130Mbit na kanále jsem sám. Problém je že mi to v interním speedtestu nejede obvyklých 90Mbit jednosměrně ale jen 18Mbit . Duplex je 6/6Mbit. Když stahuji nebo v tom testu tak vidím jak mi CCQ hnedle lehne na 19-30% . Viditelnost by měla být přímá možná někde něco těsně míjím . Na každé straně můžu jít na jiný stožár/komín asi o 5m do boku případně zkusit o něco kvalitnější Nanordge 25dBI. Otázka je jestli se s tím někdo setkal a čím to měl způsobené?
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 14 years ago

Jak uz tu bylo napsano NB22 nema zisk 22dB ale spis nekde okolo 17-19 coz znamena ze jestli to mas na vzdalenost 4km tak podle tech udaju mas jednoznacne ty NB vyhuleny na maximum. Kazdopadne na tuhle vzdalenost pouzij minimalne NB25 kdyz uz to teda musi bejt.

Otazkou je jakou verzi FW tam mas?

PS: predpokladam ze te CTU a okolni ISP budou mit za tech 40dBm vyzarenych do eteru velmi radi :lol:
0 x
Bývalý ISP...

David2006

FW je 5.3 škoda že jsem z původní 5.2.1 upgradoval předtím než jsem to zkusil sním. Ale asi něco bude spíš na trase.

PS: Ty máš jistě všude zaplé DFS - no flame :)
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 14 years ago

5.2 i 5.2.1. je jeste porad ke stazeni na strankach UBNT ale jestli tam mas 5.3 tak ti downgrade asi moc nepomuze. spis bych to videl na vymenu aspon za tu "25"dB verzi
0 x
Bývalý ISP...

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 14 years ago

no jo, mimálně tu 25, ale spíš tam dej nějakou pořádnou 24dBi parabolu a k ní bullet M5, když chceš mít síť na UBNT. Sice Ti to nepojede na obou polarizacích, ale i ve 20MHz kanále Ti to pojede podstatně líp, než tohle, navíc ulevíš okolí, protože v poho budeš v normě a navíc tím nebudeš pokrývat půl okresu :lol:
ještě bys tohle mohl přepnout do 10MHz kanálu, 90M Ti tam stejně neteče, tak to zkus a uvidíš, ale to nic nemění na tom jak to máš přepepřený
0 x

David2006

O cca 20 stupňů vedle mám podobný link na 5.6km kdy AP wds je 25dBi a jako client WDS je na 4.9km další 25dBi a asi stupeň vedle za ní druhý WDSklient na 22dBi Nanobridge a obě páteře fungují dobře (vše FW 5.2.1). Jenže při spojení 2x22dBi Nanobridge na těch 4.1km jsem narazil. Prostě jsem chtěl vědět zda se s tí poklesem CCQ při zátěži už někdo setkal a čím to měl způsobené a jak to případně řešil. Vím že mi kromě nákupu 25dBi verze a spíš přesunutím spoje kousek bokem asi nic nepomůže. Jak bude lepší viditelnost (včera při stavbě mlha a vše skoro naslepo) tak se kouknu kde co míjím a případně drobet poupravím Fresnelku :)) .
0 x

Peyrak

když Ti není rady
0 x

David2006

Peyrak píše:no jo, mimálně tu 25, ale spíš tam dej nějakou pořádnou 24dBi parabolu a k ní bullet M5, když chceš mít síť na UBNT. Sice Ti to nepojede na obou polarizacích, ale i ve 20MHz kanále Ti to pojede podstatně líp, než tohle, navíc ulevíš okolí, protože v poho budeš v normě a navíc tím nebudeš pokrývat půl okresu :lol:
ještě bys tohle mohl přepnout do 10MHz kanálu, 90M Ti tam stejně neteče, tak to zkus a uvidíš, ale to nic nemění na tom jak to máš přepepřený

No v reálu se mi jeví ta 25dBi o dost směrovější jak ta 22dBi a jiné než 25ky už kupovat asi nebudu.

PS: A řekl jsem žádnej flame :) . Neb bych taktně v Brně se 140 sítěma na sektoru poznamenal že na to Ti se*re Bílej Tesák.
0 x

David2006

Peyrak píše:když Ti není rady

Ale je mi pomoci a to kombinací 25dBi Nanobridge s případným přesunem spoje eventuelně úpravou Fresnelky to vše jsem psal. Jediné čemu se chci vyhnout je kupování vcelku drahé veteše :) . Pokud jak jsem psal se s tím někdo setkal tak bych byl rád kdyby řekl jak to řešil a případně úspěšně vyřešil. Pokud se to podaří i mě tak to sem napíši protože zatím jsem se s tím za těch 8let co se o bezdráty zajímal nesetkal. Když haprovalo CCQ tak snad vždy jedna strana po čase kdy bylo zatečeno nebo hnedle a to byla třebas špatná Fresnelka, ale je fakt že to bylo spíš na obstarožním Mikrotiku a s UBNTu až tolik zkušeností nemám.
Naposledy upravil(a) David2006 dne 30 Jan 2011 08:43, celkem upraveno 1 x.
0 x

Peyrak

nech toho, nijak jsem na Tebe neutočil a nehraj si tu na chudáka, mám tu body, kde chytám 300 ssid, některé i ze vzdálenosti 200km, při týhle situaci je právě taková berlička pustit to na 10MHz i když v obou polarizacích, jede to pak líp než na 20MHz v jedný polarizaci, nebo dvou, nebo dokonce 40MHz, ale dělej jak myslíš
0 x

David2006

Vpohodě, jak jsem psal zkusím s tím polaborovat a uvidím. Rušením to nejspíš nebude tahle lokace víc jak 30sítí nechytí. 10MHz přesto taky můžu zkusit.
0 x

DRAKK

Příspěvekod DRAKK » 14 years ago

Zkus přeladit na jiny kanal...mrkni jeste na ten jejch vestaveny spektrak, ten Ti ukaze jak moc je tam kde volno...
0 x
******WWW.DRAKKNET.CZ******

Peyrak

mám tu přes zarušený město spoj 2x NB25 na 10MHz, ve špičkách to dává kolem 45M reálnýho provozu
0 x

David2006

Díky za rady, zkusím to večer testnout.
0 x

nikim007

Příspěvekod nikim007 » 14 years ago

Setkal, prelad na jinej kanal.
0 x