❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RouterBOARD SXT

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
Polk
antispam: Ano

Re: RouterBOARD SXT

Příspěvekod Polk » 14 years ago

Leeonek píše:kdysi jsem býval bezvýhradný zastánce mikrotiku, bohužel jak říká hapi, ta doba je zřejmě nenávratně pryč. Oproti ubnt hodně zaspali a nechali se ukolíbat, aspoň co se týče rádiové části. Testy na proběhlém školení mě v tom pouze ujistili, laborování s NV2, ano, když ho zapnete, zlepší se všechny parametry spoje. každopádně v zarušeném prostředí prostě nejede tak, jak jede ubnt i v klasickém Nku i bez zapnutého airmaxu. Pokud tohle nedají rychle dokupy, začnu používat ubnt všude a bude, pořád řešit nějaké kraviny. Pár p2p spojů na ubnt (bullety + wax) už mám nasazených jako zálohy k desítkám a jedou oproti jakékoli kombinaci mikrotiků skvěle.

Jj, asi tak to vidím. Neustále kolísám nad rozhodnutím na jakou stranu se vydat. Postupně jsem sít předělával do mikrotika, protože jsem měl nasazený ubnt s mixem MK. A pořád to na spoustě míst bohužel tak mám, a ted si řikám, jestli nedělám chybu. Nikde jsem pořádně neviděl jak reálně ty M5 UBNT jedou, testoval jsem v době nevychytaného softu a rychle jsem to zavrhnul. Ale ted sleduju že UBNT si vesele jede ve 2 polar. a já s gentleboxem a RB711 pořád v jedné. A vidina, že už pojedeme také ve 2 pol. je sranda SXT, horší snad než nanostation, který jsem zavrhnul už jen kvůli anténě. Netuším kolik reálně protáhne to UBNT v zátěži třeba s 10 klienty v porovnání s AP s Nstreme (popřípadě s NV2 - která mi stále zlobí proto na ní nejedu), co jsem viděl nějaký testy tak to bylo vše v přes UBNT speedtest, který určitě jede v UDP , a tak není problém dosáhnout 100 Mbits s 20 Mhz , jediné co mě pořád odrazuje od UBNT je když se stáhne vysílasí výkon do limitu, prostě to přestane uplně jet (pořád se to musí pražit). I když 100 Mbits v UDP určitě přes MK ani s Nstreme v jedné pol. a s 20 Mhz neprotlačím.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

ppp76 píše:Nekdo si tu stezuje na vetracek, sakra lidi chcete vykon tak se musi nejak uchladit ... pravda je opruz jednou za dva roky je jit prevetivne menit , ale vykon chce sve obeti, predstava jak velekj by musel bejt pasiv aby to uchladil ? asi dost ..... Ale kdyz tam hodim nejaky pcko tak taky musim chladit a rekl bych s mensim komfortem ...
Ale je pravda ze tici za posledni rok meli nejdriv prodavat beta verze pro kutily a az ty je doladej pak teprva ostry (ted mam na mysli rb800 a ted sxt jinak nemam vyhrad ) :mrgreen:

promiň ale už za dob RB1xx tu byl alix. Alix, výborně odladená platforma která má hodně výkonu a troufám si říct, že víc výkonu než RB800. Potřebuje snad chladit? Už víš kam tim mířim? Je to velký sklamání z mí strany že nedokážou ppc nebo mipsi vyrobit v daleko lepších kvalitách s menší výrobní technologií. To už bych byl radši kdyby tam daly atoma s chipsetem což by podalo daleko větší výkon s menší spotřebou. Na trhu je tolik daleko lepších procesorů který se nemuseji chladit.

Osobně bych byl rád, kdyby RBčka vyráběl gigabyte :-D Jestli že dokážou desku s atomem postavit do 2.000,- tak přidat tam několik miniPCI na kraj desky a upravit napájení pro 8-30V nemůže bejt tak těžký. Dneska s poslední generací atomu která má už všechno v sobě by to mělo bejt jednoduší takže defakto pouze upravit desky a osadit atoma. A to už vůbec nemluvim o tom, že routerboard osazuje svoje desky pořád normálníma kondenzátorama a nepoužívá nový, takový kovový, polimerový kondíky jako většina výrobců desek který by RBčko do měnících se teplot potřebovalo.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 14 years ago

Tak priznam alixe sem vuci rb800 netestoval ani sem je driv nejak nepouzival, vadi mi u nej pocet minipci karet je dost malej :( pokud by to delali jako lego a dali se k nemu dodat nejaky nadstavby bylo by to pouzitelny , dalsi vyhoda rbcka je ze kdyz uz sem delal upgrade bodu z rb600 na 800 tak stacilo odsroubovat nasroubovat rb800 nalejt soft a hura jedem dal , pruser bylo to chlazeni a jejich prvni " beta" verze desky co mela problem s chlazenim to sem jim nepovedlo ale ta nova revize mi od leta frci na nekolika bodech a bez problema s chlazenim vykon vice nez dostatecnej . Divim se ze tici nemaj nejakej okruh poradnejch beta testeru co by to poradne zdrbli a mohli to doladit nez to pujde ven :( viz soft ...vydaj betu a sici vime ze to neni finalni produkt , sice nadavame ale zkusime kdyztak jim pisnem co nas sere..... :mrgreen: . S kondikama sem zatim nemel jeste ani jeden problem ... myslim ze je to tam otazka ceny kterou tlacej na rozumnou mez , uz ted lidi kvicej jak je to drahy .. se podivej do ubnt veci a taky nenajdes spickovy soucastky :D
Ono je hezky ze lidi brecej na narodnich forech co by chteli ale tikum to napise malokdo ....
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 14 years ago

ppp76 píše:Tak priznam alixe sem vuci rb800 netestoval ani sem je driv nejak nepouzival, vadi mi u nej pocet minipci karet je dost malej :( pokud by to delali jako lego a dali se k nemu dodat nejaky nadstavby bylo by to pouzitelny , dalsi vyhoda rbcka je ze kdyz uz sem delal upgrade bodu z rb600 na 800 tak stacilo odsroubovat nasroubovat rb800 nalejt soft a hura jedem dal , pruser bylo to chlazeni a jejich prvni " beta" verze desky co mela problem s chlazenim to sem jim nepovedlo ale ta nova revize mi od leta frci na nekolika bodech a bez problema s chlazenim vykon vice nez dostatecnej . Divim se ze tici nemaj nejakej okruh poradnejch beta testeru co by to poradne zdrbli a mohli to doladit nez to pujde ven :( viz soft ...vydaj betu a sici vime ze to neni finalni produkt , sice nadavame ale zkusime kdyztak jim pisnem co nas sere..... :mrgreen: . S kondikama sem zatim nemel jeste ani jeden problem ... myslim ze je to tam otazka ceny kterou tlacej na rozumnou mez , uz ted lidi kvicej jak je to drahy .. se podivej do ubnt veci a taky nenajdes spickovy soucastky :D
Ono je hezky ze lidi brecej na narodnich forech co by chteli ale tikum to napise malokdo ....

Napsal jsem na oficialni jejich forum dvakrat kritiku a od te doby mam zablokovany ucet ...
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

mato1

Příspěvekod mato1 » 14 years ago

Polk píše:Jj, asi tak to vidím. Neustále kolísám nad rozhodnutím na jakou stranu se vydat. Postupně jsem sít předělával do mikrotika, protože jsem měl nasazený ubnt s mixem MK. A pořád to na spoustě míst bohužel tak mám, a ted si řikám, jestli nedělám chybu. Nikde jsem pořádně neviděl jak reálně ty M5 UBNT jedou, testoval jsem v době nevychytaného softu a rychle jsem to zavrhnul. Ale ted sleduju že UBNT si vesele jede ve 2 polar. a já s gentleboxem a RB711 pořád v jedné. A vidina, že už pojedeme také ve 2 pol. je sranda SXT, horší snad než nanostation, který jsem zavrhnul už jen kvůli anténě. Netuším kolik reálně protáhne to UBNT v zátěži třeba s 10 klienty v porovnání s AP s Nstreme (popřípadě s NV2 - která mi stále zlobí proto na ní nejedu), co jsem viděl nějaký testy tak to bylo vše v přes UBNT speedtest, který určitě jede v UDP , a tak není problém dosáhnout 100 Mbits s 20 Mhz , jediné co mě pořád odrazuje od UBNT je když se stáhne vysílasí výkon do limitu, prostě to přestane uplně jet (pořád se to musí pražit). I když 100 Mbits v UDP určitě přes MK ani s Nstreme v jedné pol. a s 20 Mhz neprotlačím.

no kolego... co ti mam na to povedat. podla mna si urobil chybu - ale je to len a len moj nazor. ale som rad, ze aj iny sa toho nazora pomaly ale iste zastavaju (vid. Leeonek).
mal si otazku, ze kolko dokazes dostat zo sektora s 10 ludmi na UBNT. odpoved je taka, ze v 20mhz kanale dostanes z toho 80 mbit na sektor. ked je zarusene, tak zhruba 50 mbit. ale mam ja otazku... preco tam davat preboha 10 ludi? to na MK sektory davas len max 10 ludi? UBNT nema problem aj 50-70 ludmi na sektore bez toho aby to ovplivnilo kvalitu. otestovane mam osobne max 37, ale videl som (nastavoval) sektory, kde bolo 50-60 ludi, traffic 25-30 mbit (aktualny, inak v spicke okolo 40 mbit) a odozvy boli 1-5ms
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Taky pristup :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Zalezi jakou kritiku , pokud byla konstruktivni tak sou blby , pokud ne tak se nedivim :twisted: , Ja jim to cpu do majlu a pokazdy aspon prislo oki
0 x

hapi

já bych chtěl vidět ten jejich mantis kde maji napsaný bugy a kdy je budou řešit. Myslim že tahle útěcha by byla dobrá.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Mato1 ... bylo by moznost se nekam prijet podivat jak to slape ? a nemyslim to ted jako sarkasmus ale rad bych to uz konecne nekde videl , zatim mi to nikdo neukazal v realu :( treba me to presvedci na prechod na jinou technologii
0 x

hapi

ppp76 píše:S kondikama sem zatim nemel jeste ani jeden problem ... myslim ze je to tam otazka ceny kterou tlacej na rozumnou mez , uz ted lidi kvicej jak je to drahy .. se podivej do ubnt veci a taky nenajdes spickovy soucastky :D

no drahý, výrobce základních desek dokáže postavit 6x větší desku a kvalitnější za 1/3 ceny. Musí taky odladit bios a nějakej čas se o tu desku starat a případně vydat další revize a routerboard prodává RB800 přes 7 tisíc. To je prostě ubohost. Vem si canopky s garancí výdrže 20 let.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Na rb800 dela velkou cast cenovky level6 ... coz je opruz jinam myslim ze kdyby dali level 4 je cena skoro stejna jako rb600 .... zatim sem ten level 6 nikde neuzil ... kdybyb dali volbu i s levelem 4 ... jenze to by zas skoro nikdo nekupoval ... ale to je jejich politika prodeje do ktery si nechtej nekach kecat coz je k jejich velyk skode :(
0 x

hapi

mato1 píše:no kolego... co ti mam na to povedat. podla mna si urobil chybu - ale je to len a len moj nazor. ale som rad, ze aj iny sa toho nazora pomaly ale iste zastavaju (vid. Leeonek).
mal si otazku, ze kolko dokazes dostat zo sektora s 10 ludmi na UBNT. odpoved je taka, ze v 20mhz kanale dostanes z toho 80 mbit na sektor. ked je zarusene, tak zhruba 50 mbit. ale mam ja otazku... preco tam davat preboha 10 ludi? to na MK sektory davas len max 10 ludi? UBNT nema problem aj 50-70 ludmi na sektore bez toho aby to ovplivnilo kvalitu. otestovane mam osobne max 37, ale videl som (nastavoval) sektory, kde bolo 50-60 ludi, traffic 25-30 mbit (aktualny, inak v spicke okolo 40 mbit) a odozvy boli 1-5ms

no ano, tohle jenom slišim ale pak taky vidim jak těch 25-30Mbit teče k jednomu klientovy a ostatní nic nedělaji. Ono asi hlavně bude problem v tom, že na RBčkách nikdo nemá duální polarizace pro klienty. Možná by jsme se divily a mikrotik nebude zase až tak pozadu. Ale za cenu duálního boxu a rbčka + karty to prostě nikdo klientovy nedá a použije single. Teď když už je klientská odpověď tak přijde evidentně shitský SXT a zase se nic nekoná protože moc dobrých sektorů na 2x2 MIMO neni. Dobrých myslim typu 90° prowax v dualu. 120° airmaxy mě moc neberou.

Teď by mě ještě zajímalo, jestly ubntu nemá na wifině zařazený WMM a neupřednostňuje pakety pingu třeba.
0 x

hapi

:-D tak jsem právě mluvil s "technikem" a říká, co je to za idiocký uchycení, při dnešním běhání konkurence po střechách se o to někdo opře a otočí se to a hlavně se to nedá naklánět.

Koukaly jste na to debilní uchycení pro stínění UTP kabelu? To jako má stínění jít okolo těch chipů aby je to pěkně zkratovalo? Jak to tam vůbec uchytim? pájkou?
0 x

Polk

Příspěvekod Polk » 14 years ago

mato1 píše:
Polk píše:Jj, asi tak to vidím. Neustále kolísám nad rozhodnutím na jakou stranu se vydat. Postupně jsem sít předělával do mikrotika, protože jsem měl nasazený ubnt s mixem MK. A pořád to na spoustě míst bohužel tak mám, a ted si řikám, jestli nedělám chybu. Nikde jsem pořádně neviděl jak reálně ty M5 UBNT jedou, testoval jsem v době nevychytaného softu a rychle jsem to zavrhnul. Ale ted sleduju že UBNT si vesele jede ve 2 polar. a já s gentleboxem a RB711 pořád v jedné. A vidina, že už pojedeme také ve 2 pol. je sranda SXT, horší snad než nanostation, který jsem zavrhnul už jen kvůli anténě. Netuším kolik reálně protáhne to UBNT v zátěži třeba s 10 klienty v porovnání s AP s Nstreme (popřípadě s NV2 - která mi stále zlobí proto na ní nejedu), co jsem viděl nějaký testy tak to bylo vše v přes UBNT speedtest, který určitě jede v UDP , a tak není problém dosáhnout 100 Mbits s 20 Mhz , jediné co mě pořád odrazuje od UBNT je když se stáhne vysílasí výkon do limitu, prostě to přestane uplně jet (pořád se to musí pražit). I když 100 Mbits v UDP určitě přes MK ani s Nstreme v jedné pol. a s 20 Mhz neprotlačím.

no kolego... co ti mam na to povedat. podla mna si urobil chybu - ale je to len a len moj nazor. ale som rad, ze aj iny sa toho nazora pomaly ale iste zastavaju (vid. Leeonek).

Dík za reakci, to netvrdím s těma 10 klienty, mám sektor, kam mám pověšené skoky do dalších vesniček, proto se ptám třeba na těch 10 klientů. Ještě dotaz ohledně toho výkonu, když jsem UBNT stáhl do limitu a stále při výborném signálu se uplně umrtvil třeba upload (pokud jsme stáhl klienta). Stále se todle děje ?
A jestli je pak možné s reálnými toky pověsit cca 50 klientů na sektor tak je to hezké. A jak řešíš páteřní skoky na tom UBNT ? RocketyDish mi přijdou šílené, raději nějakou menší parabolku, což nanobridge zrovna moc nemají. Nějaký Jirous anténa + rocket M5 ? Třeba ted mám páteřní spoj na 12 KM mikrotik - mikrotik , bohužel jsem ho musel přepnout do turba v klasickém NStreme ve špičce tam teče cca 30/8 Mbits a zvládá to dobře. Když dám Nanobridge 25 Dbi protisobě, tak mi na tudle vzdálenost pustěj třeba 60/10 v 20 Mhz ?
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 14 years ago

kdyz tam das NanoBridge (info z 23db modelu), tak primarne to musis vohulit pres limit, protoze jinak to bude mit problem jen vubec samo o sobe...to plati i o linku na 3km, je to blby je to tak...pokud tedy prdis na limity, tak sup nakupovat :mrgreen: jinak na ty 3km cca 50-60Mbit to da v pohode...

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

David2006

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

Ahoj, stím 25dBi Nanobridgem na 12km je to jednoduché a zároveň i složitější. Pokud chceš regulovat je to podstatně složitější (asi) a pokud o regulaci tolik nepřemýšlíš tak je tu další krok - za cca 1950 s DPH/ks si to kup a prostě to zkus. Přinejhorším to dáš na 5-6km jako já a tam to povalí (aspoň dle mé zkušenosti 12km jsem neměl potřebu takto řešit). Riskuješ vcelku málo, pokud se tím pak zde na foru nezačneš chlubit a čelit zbytečným cancům že nejedeš nejspíš v limitu :) .
0 x