Leeonek píše:kdysi jsem býval bezvýhradný zastánce mikrotiku, bohužel jak říká hapi, ta doba je zřejmě nenávratně pryč. Oproti ubnt hodně zaspali a nechali se ukolíbat, aspoň co se týče rádiové části. Testy na proběhlém školení mě v tom pouze ujistili, laborování s NV2, ano, když ho zapnete, zlepší se všechny parametry spoje. každopádně v zarušeném prostředí prostě nejede tak, jak jede ubnt i v klasickém Nku i bez zapnutého airmaxu. Pokud tohle nedají rychle dokupy, začnu používat ubnt všude a bude, pořád řešit nějaké kraviny. Pár p2p spojů na ubnt (bullety + wax) už mám nasazených jako zálohy k desítkám a jedou oproti jakékoli kombinaci mikrotiků skvěle.
Jj, asi tak to vidím. Neustále kolísám nad rozhodnutím na jakou stranu se vydat. Postupně jsem sít předělával do mikrotika, protože jsem měl nasazený ubnt s mixem MK. A pořád to na spoustě míst bohužel tak mám, a ted si řikám, jestli nedělám chybu. Nikde jsem pořádně neviděl jak reálně ty M5 UBNT jedou, testoval jsem v době nevychytaného softu a rychle jsem to zavrhnul. Ale ted sleduju že UBNT si vesele jede ve 2 polar. a já s gentleboxem a RB711 pořád v jedné. A vidina, že už pojedeme také ve 2 pol. je sranda SXT, horší snad než nanostation, který jsem zavrhnul už jen kvůli anténě. Netuším kolik reálně protáhne to UBNT v zátěži třeba s 10 klienty v porovnání s AP s Nstreme (popřípadě s NV2 - která mi stále zlobí proto na ní nejedu), co jsem viděl nějaký testy tak to bylo vše v přes UBNT speedtest, který určitě jede v UDP , a tak není problém dosáhnout 100 Mbits s 20 Mhz , jediné co mě pořád odrazuje od UBNT je když se stáhne vysílasí výkon do limitu, prostě to přestane uplně jet (pořád se to musí pražit). I když 100 Mbits v UDP určitě přes MK ani s Nstreme v jedné pol. a s 20 Mhz neprotlačím.