❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RouterBOARD SXT

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
hapi

Re: RouterBOARD SXT

Příspěvekod hapi » 14 years ago

hmm, jak ten plošňák co mu říkaji anténa bude vypadat za rok a jaký bude mít za rok parametry? Né tak tohle si fakt nekoupim. Zlatej gentlebox.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 14 years ago

No asi s dalsima dodavkama ho dodaj :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ted by to chtelo napsat dodavateli ze ho chces ze nemas spravnou delku :twisted: nacez ocekavam odpoved : zaslete mi vyvrtame .... jeste ze mam jen parek na test u vetsiho mnozstvi bych se zblaznil za postovny ....
Jak mam ty kluky z tiku rad ze delaj dobrej skvelej soft a nektery desky tak tohle pohnojily ... a nebo meli naspat ze prodavaj jen beta verzi :mrgreen: ostra ze bude casem :mrgreen:
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:hmm, jak ten plošňák co mu říkaji anténa bude vypadat za rok a jaký bude mít za rok parametry? Né tak tohle si fakt nekoupim. Zlatej gentlebox.

Tak zatim podle testu co jsem delal ten gentlebox proti tomu kulha , uz jen papirovy psv je horsi ... realita bohuzel nejde zmerit nemamna to veci :( to by musel asi stourac ten je vybavenej, by me zajimaly vyzarovaci diagramy ty skutecny ....
0 x

hapi

tak jestli do toho bude pravidelně pršet, tak jak asi budou ty plochy antény a plošňáku vypadat. Tady je uplně jedno jak to bude kulhat.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Tak sem to jeste jednou hodil do sprchace bez dirky , ale voda vytejka , tam jde sois podle me o to ze kdyz se ten odtokovej original otvor zacpe, nejakou mouchou nebo pavoukem co pak ....
jinak bych rekl ze ten plosnak ma povrchovku tak aby nekorodoval ... no necham to na strese do jara a pak uvidime ....
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 14 years ago

chlapci... tak toto je moc. pomaly nenachadzam dovod, preco pouzivat a ci vobec niekedy niekde este pouzit nieco od MK. vsak toto je ubohe... preboha, vsak vydavaju jednu srandu za druhou, s kazdym novym HW je nejaky problem (cest vynimkam a tych je velmi malo). na niektore treba vetracik, na dalsie dieru... dalsi zazrak z vyroby bude taky, ze tam zabudnu dat procesor :-)

v poslednej dobe sa mi dokonca kurvia aj mnou pouzivane rb750G. je jasne, ze port 1 je od vyroby prakticky na kazdom kuse vadny (slaba priepustnost), ale to co mi robia posledne 3 kusy je tiez zahada. ked pripojim do rb750 dalsie rb, napr. rb433 tak komunikacia medzi tymito dvoma RB prestane fungovat - neda sa dostat ani na rb750. pingy idu, telnet a ssh tiez, ale winbox a datovy tok (internet) nie. ked odpojim kabel, po chvili sa to rozbehne. skusil som rozne zdroje, rozne konfiguracie, rozne verzie fw, rozne kable - proste nic. zabity den.

a to nehovorim o verziach fw. mam strach ist vyssie ako 3.30 lebo v kazdom vlakne je popisovane vsetko mozne. niekomu to ide, niekomu nie, niekomu hento funguje, inemu prestalo ist zasa tamto. dakujem, neprosim... naco mi je milion funkcii, ktore nevyuzije ani 0,1 percento ludi na svete, ked zakladne veci nefunguju na 100 percent.
0 x

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 14 years ago

doporuceno "napadnout domacim kutilem" aby to spravne jelo :lol: no to si dela fakt nekdo prdel :? zlaty osvedceny panelky upevneny na Gewissackych krabicich a uvnitr dle libosti nejaky RBcko...

jak tak nad tim premejslim, to se snad vyplati jen z toho obalu vykuchat a dohodit do vlastni krabice - antena boxu...jen je nevyhoda, ze nejsou k dispozici bezne mmcx-ufl vystupy...ale kdo neprahne po 2 antenach,tak RB711 only...

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

hapi

mato1 píše:chlapci... tak toto je moc. pomaly nenachadzam dovod, preco pouzivat a ci vobec niekedy niekde este pouzit nieco od MK. vsak toto je ubohe... preboha, vsak vydavaju jednu srandu za druhou, s kazdym novym HW je nejaky problem (cest vynimkam a tych je velmi malo). na niektore treba vetracik, na dalsie dieru... dalsi zazrak z vyroby bude taky, ze tam zabudnu dat procesor :-)

v poslednej dobe sa mi dokonca kurvia aj mnou pouzivane rb750G. je jasne, ze port 1 je od vyroby prakticky na kazdom kuse vadny (slaba priepustnost), ale to co mi robia posledne 3 kusy je tiez zahada. ked pripojim do rb750 dalsie rb, napr. rb433 tak komunikacia medzi tymito dvoma RB prestane fungovat - neda sa dostat ani na rb750. pingy idu, telnet a ssh tiez, ale winbox a datovy tok (internet) nie. ked odpojim kabel, po chvili sa to rozbehne. skusil som rozne zdroje, rozne konfiguracie, rozne verzie fw, rozne kable - proste nic. zabity den.

a to nehovorim o verziach fw. mam strach ist vyssie ako 3.30 lebo v kazdom vlakne je popisovane vsetko mozne. niekomu to ide, niekomu nie, niekomu hento funguje, inemu prestalo ist zasa tamto. dakujem, neprosim... naco mi je milion funkcii, ktore nevyuzije ani 0,1 percento ludi na svete, ked zakladne veci nefunguju na 100 percent.

tohle si myslim že je problem něčeho uplně jinýho. Je zajímavý že stížnosti jsou pouze na RB750x a ne na RB450x. Já vim že tam je stejný CPU a tak, ale někde to vosekaný bude. Podobný scénáře mám na síti taky ale nikdy jsem s RBčkama neměl problém teda až na RB250G kdy nejsou schopný vyladit firmware pro vlany při uvedení. Jo taky mě štvou s vyráběním tak trochu podfůcků například RB1100 za tu cenu. Ale že by něco nefungovalo jak má, to nevim. Asi mám nějakou intuici na vybírání verzí nebo co. Ono je to tak trochu předvídatelný která verze bude za něco stát a která ne. Ovšem jestli bude u SXT dole díra nebo ne je jedno, spíš by mě zajímalo kudy se tam voda dostane a jestli náhodou občas nezateče na RBčko což by bylo dost nemilí a vyměňovat klienty za rok po vydatnější bouřce je k ničemu. Já nevim ale když to neni dobře zavřený, tak časem začne korodovat skoro všechno a tam kde je lak se to dostane odtud kde lak neni. Hmm, asi si jeden kus objednám a uvidim když se tu říká že proti gentlu je to lepší. Teď je spíš otázka jestli to neni lepší díky dvou vstupům.

Ale jinak s tebou souhlasim. Mikrotik mě sere a řekl bych že svoje zlatá léta má už za sebou a teď lidi budou hledat něco jinýho. Pak bych řek že se držeji nějakýho výrobce HW kterej jim to prasí. Měly by přemejšlet o velkých změnách výrobce a výběr cpuček by měl bejt asi jinej. Taky sice třeba mips ale od někoho jinýho.
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 14 years ago

inak by som fakt rad vedel, ze v com je podstatny rozdiel medzi 450G a 750G.
nepovedze mi, ze vo velkosti NAND alebo RAM, co nema ziadny vplyv na vykon a uz vobec nezacnite s tym, ze jedno je v plastovej krabicke a druhe nie :-)
0 x

hapi

podle testu na routerboard.com vychází 750G jako skoro 2x pomalejší.
0 x

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 14 years ago

neni zkusenost s Planet SW-501 (508) ? cpu je lidem, kdyz chteji pripojit po kabelu vice pc a propojit vnitrne 1 port na vstupni napeti switche neni problem, ten vznika s pouzitym napetim bo original switch je napajen jen 12V, coz nemusi RBcku na 20-30M utp kabelu stacit k bezproblemovemu chodu vzhledem k moznemu ubytku napeti :)

otazkou je, kolik muzu do switche pustit stavy, jako DC-DC menic je osazen AP34063, ktery podle datasheetu snese na vstupu 3-40V,kondik na vstupu je na 25V, takze 18V by nemelo byt problemem nepletu li se...24V asi uz neni moc na miste, aby onen kondik na 25V nevzal za sve...spise bych zrejme preferoval vymenu za kus na 35V ci nemit obavy ani v tomto ?

tHx

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Tak k rb750G nemam zatim zadnou vyhradu, par kousku nasazenjech mam a vetsinu plnou na vsech portech a zatim ani jedinej problem sem nezaznamenal, vsecky porty slapou jak maj , to ze se tu zehra ze to ma milion funkci a maloktery se vyuzijou , komu se nezda ta pouzije obyc switch :mrgreen: , zezacatku mi taky plno funkci prislo zbytecnejch ale pomalu ale jiste objevuju krasy dalsich a dalsich a sem jen rad ze tam jsou . Velka sila je napriklad v moznostech skriptu ty me zacinaj bavit cim dal vic :mrgreen:
Nekdo si tu stezuje na vetracek, sakra lidi chcete vykon tak se musi nejak uchladit ... pravda je opruz jednou za dva roky je jit prevetivne menit , ale vykon chce sve obeti, predstava jak velekj by musel bejt pasiv aby to uchladil ? asi dost ..... Ale kdyz tam hodim nejaky pcko tak taky musim chladit a rekl bych s mensim komfortem ...
Ale je pravda ze tici za posledni rok meli nejdriv prodavat beta verze pro kutily a az ty je doladej pak teprva ostry (ted mam na mysli rb800 a ted sxt jinak nemam vyhrad ) :mrgreen:
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

kdysi jsem býval bezvýhradný zastánce mikrotiku, bohužel jak říká hapi, ta doba je zřejmě nenávratně pryč. Oproti ubnt hodně zaspali a nechali se ukolíbat, aspoň co se týče rádiové části. Testy na proběhlém školení mě v tom pouze ujistili, laborování s NV2, ano, když ho zapnete, zlepší se všechny parametry spoje. každopádně v zarušeném prostředí prostě nejede tak, jak jede ubnt i v klasickém Nku i bez zapnutého airmaxu. Pokud tohle nedají rychle dokupy, začnu používat ubnt všude a bude, pořád řešit nějaké kraviny. Pár p2p spojů na ubnt (bullety + wax) už mám nasazených jako zálohy k desítkám a jedou oproti jakékoli kombinaci mikrotiků skvěle.
0 x

hapi

pcwifi píše:neni zkusenost s Planet SW-501 (508) ? cpu je lidem, kdyz chteji pripojit po kabelu vice pc a propojit vnitrne 1 port na vstupni napeti switche neni problem, ten vznika s pouzitym napetim bo original switch je napajen jen 12V, coz nemusi RBcku na 20-30M utp kabelu stacit k bezproblemovemu chodu vzhledem k moznemu ubytku napeti :)

otazkou je, kolik muzu do switche pustit stavy, jako DC-DC menic je osazen AP34063, ktery podle datasheetu snese na vstupu 3-40V,kondik na vstupu je na 25V, takze 18V by nemelo byt problemem nepletu li se...24V asi uz neni moc na miste, aby onen kondik na 25V nevzal za sve...spise bych zrejme preferoval vymenu za kus na 35V ci nemit obavy ani v tomto ?

tHx

PW

jo 18V by to mělo kousnout pokud si nezapoměl něco v cestě napsat. máme tu i několik upravených tplinků na síti který běžeji na 24V s stačila výměna pouze kondíků.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Leeonek píše:kdysi jsem býval bezvýhradný zastánce mikrotiku, bohužel jak říká hapi, ta doba je zřejmě nenávratně pryč. Oproti ubnt hodně zaspali a nechali se ukolíbat, aspoň co se týče rádiové části. Testy na proběhlém školení mě v tom pouze ujistili, laborování s NV2, ano, když ho zapnete, zlepší se všechny parametry spoje. každopádně v zarušeném prostředí prostě nejede tak, jak jede ubnt i v klasickém Nku i bez zapnutého airmaxu. Pokud tohle nedají rychle dokupy, začnu používat ubnt všude a bude, pořád řešit nějaké kraviny. Pár p2p spojů na ubnt (bullety + wax) už mám nasazených jako zálohy k desítkám a jedou oproti jakékoli kombinaci mikrotiků skvěle.

Na kterym skoleni se merilo? Ze bych nejaky zas prosvihl? Jinak co se tyce radia osobne sem nenasel zas tak zasadni rozdil , vsecko zatim koncilo vetsinou u kvality anteny . Nko u tika mi bezi uz nejakej patek na par mistech a nemam problem se stabilitou , pravda ubnt ho meli stabilni driv a tici mu dlouho ani nefuneli na zada . Ale bacha uz s enam chysta 60Ghz :mrgreen: tak sem zvedavej kdo ho prvni uvede na trh, viz: http://technet.idnes.cz/podivejte-se-na ... ortaze_jza cca uprostred clanku
0 x