❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

10Ghz >11km > 150mbit/s

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Dr.Easy
Kontaktovat uživatele:

Re: 10Ghz >11km > 150mbit/s

Příspěvekod Dr.Easy » 14 years ago

koukam na ty Orcavy a to vypada fakt dobre.. hmm.. toz ale fakt nevim, jak to u nich je se spolehlivosti, nevim, ale mne se nebude chtit lezt kvuli meneni jednotek, apod. na 70m komin :))) i cenove to nevypada uplne spatne.. ale fakt s nima nemame zkusenosti, ani v rychlejsich modulacich.

hapi píše:a já myslim že by měly jít alcomisté k šípku a postavit si 2x60 na 15km se skoro 23dB rezervy na 50Mbit místo těch jejich rad "občas ti to vypadně" nebo "dej si tam větší anteny".
0 x
UBNT? Maximálně pro klienty...

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

miract píše:
hapi píše:a já myslim že by měly jít alcomisté k šípku a postavit si 2x60 na 15km se skoro 23dB rezervy na 50Mbit místo těch jejich rad "občas ti to vypadně" nebo "dej si tam větší anteny".

Pri techto pozadavcich lehce poznas, kdo to ma jen na papire... Udelat spoj na 2km s 2x60 a 160Mbitech umi kazdej vyrobce.

hmm vy jste taky vycházeli z kalkulačky že? takže vo čem že se to tu bavíme? Stačí si porovnat citlivosti chipsetů a hotovo. Orcave je na tom o 5dB líp při 16QAM a u ostatních minimáln o 3dB což ti dá skoro jednu velikost antény.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

hapi

Dr.Easy píše:koukam na ty Orcavy a to vypada fakt dobre.. hmm.. toz ale fakt nevim, jak to u nich je se spolehlivosti, nevim, ale mne se nebude chtit lezt kvuli meneni jednotek, apod. na 70m komin :))) i cenove to nevypada uplne spatne.. ale fakt s nima nemame zkusenosti, ani v rychlejsich modulacich.

no hele, máme tu MP90 a 1S10 a už jsem 2x lez pro MP90 a 1S10 zatim jede furt. Nehledě na to že za alcomu zaplatim daleko víc s max 88MBit kdežto orcave max 200Mbit. A to už vůbec nemluvim o tom co jsem viděl jako "rozhraní pro MP90" což byla podle mě katastrofa.

Ostatně, rozhodnutí je na tobě.
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

Ahoj, osobní zkušenost z provozu přez zimu se spojem RAY na 2x65cm ten 170Mbit byl slinkovaný na nějakých 96/130Mbit a vzdálenost 15.3km stabilně . Takže pokud bych něco zase takového vymýšlel tak bych vzal RAY od Racomu do uvahy. Teď už jsou tam 90cm anteny (taky 120cm by odletělo). Jinak dá se poptat jistě i pan Peterka (1antenní) a něco na 2x65cm by jistě svedl postavit (IDU+ODU). Do Alcomy bych nelezl, ale jako referenční nabídku bych si ji poslat nechal :) . Orcave řekněme že cenově OK, ale na papíře a v eteru to má dle zjištění zde na foru své mouchy (ale zase si to hapi zde na foru vyselektoval, tak to nějaká pozitiva mít musí:)) ).
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 14 years ago

170ti megovy spoj, kdyz je spiskly 96/130 tak je to stabbilni ? zajimava uvaha ... snad by 170mego melo byt 170/170 ne ? jinak je to vysmech ... vubec ta fraska kdy si spoj dovoli sam snizit propustnost je vysmech a je to jen proto, ze nekdo nedokaze garantovat sve parametry :) ... to je asi jako kdyz 1 anteni umi udelat 3km s 35/35 :D to je uplne stejna fraska ... zkuste se pri navrhu spoju drzet zdraveho rozumu a pak Vam vse pojede jak ma ..
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

David2006

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

Dade, když jsme tam potřebovali nárazově 60Mbit a byli vázáni max 60cm anténami (tehdy ještě RAY neměl 90cm v nabídce) a navíc za předpokladu že v kalkulátoru měla být ta trasa naštíru s rezervou a na foru se smáli cože je to za "summer" link tak zima ukázala že to jede a jede to víc než dobře. Rád bych zde dal info i s těmi 90cm, ale už pro mě není dostupné. Netvrdím že té trase by neslušelo 2x120cm jenže když to tam nejde rozumě dát tak nemá cenu nad tím polemizovat. Možná jen trošku víc chápu tazatele pro kterého je rozměr antén podstatný jako tomu bylo i v mém případě.
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

ano, ale pokud nekde nejde umistit vetsi antenu, musim tomu prece prizpusobit delku skoku, tak hold udelam nekde mezi skok, nebo se nad tim nejak jinak zamyslim abych dosel k trase kratsi ... stavet nejake hranicni skoky bez rezervy, to me prijde ubohe a nedobre ...
0 x
- programming
- development
- education

hapi

ale prosim tě, koupil si 170Mbit spoj a je jenom dobře že dokáže při nedostatečnym signálu dynamicky měnit modulační rychlosti což alcoma nedokáže pokud vim a orcave jenom ve dvou krocích. Mimo to, dopředná korekce chyb dokáže lecos opravit a díky opravám rozpoznat že se má snížit modulační rychlost ne? To že to neumí ostatní pojítka je spíš výsměch. Tak jako 5GHz sníží rychlost bez výpadku, tak proč by to nedokázal racom v 10GHz udělat to samí? Ale prosimtě. Už si se tu navezl do racomu, 1antení a orcave ale alcoma má uplně nejlepší spoje co? Podle mě je to právě opačně a alcoma má všechno nejhorší.

AirOne M7 od první anténí je na tom uplně nejlíp pokud tě netrápí IDU+ODU. Obzvlášť záměna nebo možnost kanálovat jak chceš bez omezení jednotky na vrchní nebo spodní pásmo je prostě luxusní věc kterou ostatní nemaji a u racomu nevim jestli to je. Můj osobní žebříček začíná právě u KPE, pak tak nějak ray a orcave a pak proradná alcoma která mě totálně dostala uvedením 155Mbit pojítka se 100Mbit portem a když jsem se ptal majitelů tohodle pojítka jestli jim nevadí že nemůžou využít lehce plnou rychlost, tak ani nevěděli že pojítko umí o 55Mbit víc a přitom hledali rychlejší náhradu. To je prostě u alcomy nejedno sklamání.

Mimo to, logicky nemůže udělat dva skoky za 2x větší cenu. Já nevim kolik máš prachů Dade ale asi jich máš hodně. Na záložní spoj určitě bude kupovat dva spoje. Tam kde ho limituje velikost anten mu doporučíš nejhorší rádio na trhu. Podle mě má vzít AirOne M7, pak až 1S10 a pak až RAYe a pak přemejšlet na posledy až o MP91 jakožto nejmíň citlivý radio. Rozdíl mezi MP91 a AirOne M7 je skoro jedna velikost anteny.

Pak bych se ještě dohodnul s insiderem jestli by šla na jednu stranu i 30cm parabola. Nejspíš tě limituje cena na stožáru.
0 x

ef

Příspěvekod ef » 14 years ago

Alkoma umí automaticky modulovat níže při chybovosti - dokonce si to můžeš i sám nastavit. Jednotky MP155 mají dva ethernety aby šlo využít 155MB. Pokud si koupíš jednotku MP165 tak má gigabit port.
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

to hapi, alcoma to prave umi, ale ja to zasadne nepouzivam ... nehodlam svou neschopnost dohanet ustupky ...

jinak nevim zda ma cenu s tebou debatovat, kdyz mas takovy to pokriveny zebricek hodnot :)
0 x
- programming
- development
- education

hapi

ef píše:Alkoma umí automaticky modulovat níže při chybovosti - dokonce si to můžeš i sám nastavit. Jednotky MP155 mají dva ethernety aby šlo využít 155MB. Pokud si koupíš jednotku MP165 tak má gigabit port.

to ano, ale kdo se bude patlat s dvěma ethernetama a switchem kterej dokáže ballancing? Mimo to, MP165 přišla snad až po 2-3 letech od MP155?

Umí modulovat ve všech modulacích co zvládne a nebo jenom na plno a jednu zvolenou nižší? POdle manuálu vidim jenom max a jednu zvolenou.
0 x

hapi

Dade_Marfi píše:jinak nevim zda ma cenu s tebou debatovat, kdyz mas takovy to pokriveny zebricek hodnot :)

Pokřivenej žebříček hodnot máš asi ty když všechno kromě alcomy bereš jako šrot. Já aspoň beru víc výrobců a porovnávám je, ty je zásahně odmítáš.
0 x

Jardax

Příspěvekod Jardax » 14 years ago

Ja teda nevim, skoly nemam, ale z vlastni zkusenosti muzu doporucit RAY - mame trasu na 16km s 90cm antenama a super.
Podle jejich kalkulacky (a je dost presna, podle realnych parametru co jsme zmerili po instalaci) nabizi s 65cm antenama QPSK s rezervou pres 20dB a 16Q jeste s 15dB.
http://www.racom.eu/ray/#vypocet
Celou zimu ani naznak problemu.
Jinak kecy o tom ze je ACM k nicemu jsou celkem trapny - nikdo te to nenuti pouzivat, RAY umi kazdou stranu nezavisle nastavit na ACM nebo konkretni modulacni rychlost.
Coz bylo pro nas treba super, protoze smer ven je neprilis zaruseny a vytizeny a opacne opacne :) - tezce zaruseno, ale ne prilis vytizeno.
Takze muzu jen doporucit - a 65cm anteny od Jirouse nejsou tak drahy jako Arkivatory. I kdyz je porad jeste pokud vim nemaji ofiko v nabidce.
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

hapi to se pletes ...

alcoma je u mne jednicka .. to vi kazdy, ale zaslouzila si to tim jake spoje dela
nicmene neodmitam jine vyrobce ... orcave je technologicky uplne v klidu klasicka 2222 krom par problemu co vim ze byly s teplotou tak byla prima, nic proti ni a skoda ze uz neni dostupna .... 1s10 to je jiny problem tam se to vyrazne nepovedlo, ale to si musi kazdy posoudit v praxi sam, co se tyka raye tak proti tomu nemam nic .. naopak racom jako firmu povazuju za hodne slusneho vyrobce radiovych modemu atd ... celkem jsem se divil, ze do datovych spoju sly az tak "pozde" ... az na konektor, kterym se pripojuje kabelaz a problemu pri vypnuti vysilani protistrany .. nemam proti ray spoji nic zasadniho ..... jedine proti komu mam zasadni vytky je a asi vzdy bude Michal Peterka a jeho KPE, proste to co nam vsem predvedl a predvadi si myslim do profi oblasti nepatri a bohuzel zatim jsem nevidel od neho poradny spoj ... ale to, ze proti jednomu vyrobci mam averzi neznamena ze jsem zastancem jen alcomy ... proste hodnotim to co me kdo predvedl a jake s tim mam zkusenosti z praxe ... jako promin, ale datove spoje delam dosti let a uz tak nejak vim po cem se divat. Na nekoho zde asi pusobim jako, ze drsne prosazuji alcomu, ale co k tomu dodat za tim nazorem stoji to co v praxi alcoma predvedla a to jiste uznas, ze vlastni zkusenost je tisickrat lepsi jak kopec popsaneho papiru ...
0 x
- programming
- development
- education

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 14 years ago

MP90 mi tu 4ks běžej 3 roky, od té doby co jsem je pověsil o nich nevím. 1S10 tu minulej týden zkoušela konkurence a prostě to nerozchodili, nebo naopak schazovali lokaci, prostě je to fakt paskvil, hlavně že je to levný, no. Mám i dvě ME32, taky no problem. Já na Alcomu nedám dopustit, nikdy mě nezklamala.
0 x