❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Omezení stahovačů v určitý čas

Návody a problémy s konfigurací.
Maxik
Kontaktovat uživatele:

Re: Omezení stahovačů v určitý čas

Příspěvekod Maxik » 14 years ago

To je tim ze nevi vo co go. Burst limit je max hodnota ktera jede zpocatku jakmile prumerna hodnota prekroci burst treshold, burst se vypne a pojede to max limitem, samozrejme burst limit musi byt mensi rekneme 1/2 az 3/4 maxlimitu. A to ze se zvedne ping je logicke kdyz se to nacpe do fronty, to bys musel ping priorizovat a poustet mimo omezovac, ale to uz se bavime o necem jinem.
0 x

reset

Příspěvekod reset » 14 years ago

Mel bych dotaz na autora, proc resis tyto FUPy?
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

protože má malou konektivitu jinak by to neřešil. Já ho chápu ale zároveň s nim nesouhlasim. Tedy souhlasim s omezováním stahovačů pro zlepšení serfovačů ale ne tak drasticky jako je 512kbps. To je málo i na video z youtube a to už lidi hodně štve.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

reset

Příspěvekod reset » 14 years ago

Resil bych to jinak, takhle akorat bude stvat lidi, kteri mu pak utecou za lepsim a linku nevyuzije naplno.

Resil bych to tak, ze stahovace bych posilal jen do jine Q , ktera ma nizsi prioritu , ale plnou propustnost. A bez ohledu na cas.
Tim se bude stale vyuzivat plna rychlost linky.

a jeste dotaz: nesdili nahodou AzDSL ?
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

hapi

no tak jasně že to jde udělat i takhle. Jenomže jak poznáš stahovače automaticky? těžko, burst na to vychází nejlíp ale neřezal bych je tak nízko, nechal bych větší prostor. Já to dělám právě na opak, serfovači maji 2x tolik než platí a stahovači normální rychlost. Když serfuju tak stránka je rychle doma a to je hlavní. Start videí je rychlej a podobný věci. Na 8Mbit lince je člověk schopnej za 15 burstu stahnou klidně 50MB na 16Mbit což pokreje většinu souborů nebo obrázků z galerií atd.. Jasně, máme politiku postavenou jinak v heslu "nevyužitá kapacita se zbytečně platí" a co s ní budu dělat když se nedá skladovat :-D
0 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 14 years ago

Jak byste tedy prosím nastavily rychlost v qt, jestlize uzivatel ma dostat rychlost 3 Mbit (2,4 Ghz)? - limit at napr. 256k max limit by mel byt 3 Mbit, ale co burst limit? Tam bych mel spravne dat cca 6 Mbit (coz je ale na hrane prenosu becka). Burst treshold je jasny = tj. polovina max. limitu. Jak to resite vy? Date treba mensi max. limit (napr. 2 Mbity, i kdyz jeho rychlost ma byt pdole smlouvy 3 Mbit) a burst limit na 4 Mbit? Dekuju.
0 x

hapi

burst dáš na 3Mbit a max limit třeba o polovinu menší.
0 x

pepulis

hapi píše:burst dáš na 3Mbit a max limit třeba o polovinu menší.

Děkuju.
0 x

pepulis

Ještě bych se zeptal. Je možné, že toto nastavení (pomocí burstu) může způsobovat občas nedočítání stránek - uživatel musí dát refresh? Abych to uvedel přesně: člověk má mít tarif o rychlosti 4 Mbit, Má nastaveno limit at 160k, max limit 3200k, burst limit 4480k, burst treshold 1600k, burst time 60. Tento člověk aktuálně stahuje rychlosti 3200k, ale občas musí při načítání stránky udělat refresh. Nastavil sjem to nějak špatně a nebo si toho nemám všímat? DNS má nastavené na solo stroj s bindem, odezva do 3 ms od hlavního routru. Díky.
0 x

hapi

tim to rozhodně nebude pokud teda nemá otevřených hodně spojení, pak se na nový nedostává a nedočte se stránka ale shaperem to nebude.
0 x

pepulis

hapi píše:tim to rozhodně nebude pokud teda nemá otevřených hodně spojení, pak se na nový nedostává a nedočte se stránka ale shaperem to nebude.

A jak se prosím bude chovat celkové řízení rychlosti, když mám např. link 30 Mbit, která jede cca na maximum (25 Mbit). Nebude ten shaper nějak zmatený, když nebude moct dosáhnout burst rychlosti. Nebude to dělat nějaké zmatky v řízení rychlosti? Děkuju.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Max rychlost musi byt vzdy dosazitelna jinak to proste nebude fungovat. Co to mas za konekt 30 a jede jen 25 ze by nejaka agregace uz na vstupu ?
0 x

pepulis

Maxik píše:Max rychlost musi byt vzdy dosazitelna jinak to proste nebude fungovat. Co to mas za konekt 30 a jede jen 25 ze by nejaka agregace uz na vstupu ?

Ja jsem to uvadel jako priklad. Proste celkova konektivita je rozdelena na priority a na uzivatele. Takze napr. u 30 Mbitove konektivity je 5 Mbit na priority a 25 Mbit na uzivatele (ber to vazne jen jako priklad). Tim. max rychlost musi byt vzdy dosazitelna jsi myslel u uzivatelu? Pokud ano, tim padem by se mel soucet vsech max. limitu u uzivatelu rovnat nadrazanemu parentu - tj. tem 25 Mbitum?

Pokud ano, tak pro uzivatele kteri budou mit tarif. 2 Mbity a kterym nastavim max. limit na 1 Mbit a burst limit na 2 Mbity, budu celkove muset nakoupit (pri poctu napr. 100 uzivatelu) 100 Mbit, aby byl jejich max. limit vzdy dosazitelny. To se mi nejak nezda. Je jasny, ze 100 procent uzivatelu nikdy na internetu nebude, ale i kdyby tam byla jen pulka, tak pro ne budu muset nakoupit 50 Mbit konektivitu, coz se mi zda pro 100 lidi nejak moc.

Dekuju za vysvetleni.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

posli mi IP svoji a ja te pustim k nam na router a tam se muzes podivat jak se to da spachat, abys mel lepsi predstavu
0 x

pepulis

Maxik píše:posli mi IP svoji a ja te pustim k nam na router a tam se muzes podivat jak se to da spachat, abys mel lepsi predstavu

Poslal jsem ti ji jako SZ.
0 x