❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Omezení stahovačů v určitý čas

Návody a problémy s konfigurací.
hrabe
antispam: Ano

Omezení stahovačů v určitý čas

Příspěvekod hrabe » 14 years ago

Hodně jsem toho zde prošel,ale nenašel jsem uspokojivou odpověď, tak píšu. Potřebuji poradit jak by se dali omezit náruživý stahovači v určitý čas (19-22 hod.), aby co nejméně omezili ty co jen prohlíží www stránky. Mám MK 433 s verzí 4.6 a našel jsem funcionalitu "Burst". Nevím však jestli je to ono co potřebuji.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

je to to co potřebuješ. Podle mě neni možná efektivně pozan stahovače od serfovače a nějaký pokusi zakládající se na velikost spojení či podobných věcí nejsou efektivní. Stahovač je ten co stahuje furt, a serfovač má nárazový stahovaní což je práce přesně pro burst. Osobně burst použávám ale ne pro omezování stahovačů ale pro zvýšení rychlosti serfařů.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

hrabe

Příspěvekod hrabe » 14 years ago

Jen by mi ještě zajímalo jak to nastavit. Jak prakticky fungují tyto nastavení:
Burst Limit:
Burst Threshold:
Burst Time:

Co zde doplnit a jak to funguje, abych v určitý čas co nejvíce omezil stahovače?

Ještě pod pod čarou je volba Time a ta by mi zajímá co ovlivňuje a jak se dá použít.
Přílohy
burst.jpg
náhled nastavení burst
burst.jpg (51.58 KiB) Zobrazeno 3088 x
0 x

reset

Příspěvekod reset » 14 years ago

a co jako treba zacit trochu patrat po inetu, informaci kole tohodle jsou vsude mraky

http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Queues_-_Burst
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

hapi

a já jsem to tu několikrát podrobě vysvětloval.
0 x

cup

Příspěvekod cup » 14 years ago

Burst Limit: zvýšená hodnota stahovaní > max limit
Burst Threshold: průměrná hodnota stahování do které bude aplykován burst < max limit (neni podmínkou)
Burst Time:čas po který se počítá Burst Treshold
Příklad:max limit-2m / burst limit-4m / burst treshold-3m / burst time-60
začneš stahovat rychlostí 4m a po naplnění treshold(asi 45s) klesne na 2m
0 x

POSUK

Příspěvekod POSUK » 14 years ago

[quote="cup"]Burst Limit: zvýšená hodnota stahovaní > max limit
Burst Threshold: průměrná hodnota stahování do které bude aplykován burst < max limit (neni podmínkou)
začneš stahovat rychlostí 4m a po naplnění treshold(asi 45s) klesne na 2m[/quote

tak jsem to skoušel nastavit podle tebe v QT a nemaká mi to nějak , nebo to takhle maka jen v SQ
0 x

pthv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pthv » 14 years ago

POSUK píše:
cup píše:Burst Limit: zvýšená hodnota stahovaní > max limit
začneš stahovat rychlostí 4m a po naplnění treshold(asi 45s) klesne na 2m[/quote

tak jsem to skoušel nastavit podle tebe v QT a nemaká mi to nějak , nebo to takhle maka jen v SQ

ale funguje to:)

Zkus zkratit cas na 16s, na to aby se pomoci brustu rychleji nacetla stranka to bohate staci. Takhle to jede tem stahovacum 45s na 4M a az potom je to zarizne na 2m.
0 x

POSUK

pthv píše:
POSUK píše:
cup píše:Burst Limit: zvýšená hodnota stahovaní > max limit

ale funguje to:)

Zkus zkratit cas na 16s, na to aby se pomoci brustu rychleji nacetla stranka to bohate staci. Takhle to jede tem stahovacum 45s na 4M a az potom je to zarizne na 2m.

jde o to musim mit jeste na mangle vic pravidel ... pro burst nebo staci jedno

tak stale nic nemas to na demu nemohl bysi poskytnou demo treba na hodky abych to okoukl diky
0 x

cup

Příspěvekod cup » 14 years ago

SQ nepoužívám, ale teoreticky by to mělo fungovat i tam. Jinak se koukni třeba k Hapimu na demo ten to tak má v QT.
0 x

hapi

http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Queues_-_Burst

ujasni si co je průměrná rychlost za nastavenej čas stahování a jak se projevuje při stahování v závisloti na rychlosti a když překračuje threshold tak v závistloti na to pouští burst.

Ten čas neudává za jak dlouho se vypne nebo zapne burst ale udává čas za kterej se zpětne počítá průměr stahování. A na průměr stahování za ten čas zase reaguje threshold a aktivuje/deaktivuje burst. Za stejnej čas tedy můžeš dostat jinak dlouhej burst kterej závisí na nastavení thresholdu a rychlosti stahování. Nemůžeš jednotlivý nastavení brát jako samostatnou věc, navazujou na sebe a se změnou jednoho se výsledek může i celej otočit. No a taky nezapomeň, že když se ti naplní kapacita do netu a klienti nevyšahnou na threshold, tak se ti může lehce stát, že všichni pojedou v burstu když to budeš mít "správně" nastavený.
0 x

POSUK

hapi píše:http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Queues_-_Burst

ujasni si co je průměrná rychlost za nastavenej čas stahování a jak se projevuje při stahování v závisloti na rychlosti a když překračuje threshold tak v závistloti na to pouští burst.

Ten čas neudává za jak dlouho se vypne nebo zapne burst ale udává čas za kterej se zpětne počítá průměr stahování. A na průměr stahování za ten čas zase reaguje threshold a aktivuje/deaktivuje burst. Za stejnej čas tedy můžeš dostat jinak dlouhej burst kterej závisí na nastavení thresholdu a rychlosti stahování. Nemůžeš jednotlivý nastavení brát jako samostatnou věc, navazujou na sebe a se změnou jednoho se výsledek může i celej otočit. No a taky nezapomeň, že když se ti naplní kapacita do netu a klienti nevyšahnou na threshold, tak se ti může lehce stát, že všichni pojedou v burstu když to budeš mít "správně" nastavený.

tak burst uz maka ale divne se to chova snizi rychlost ale , zrada je v tom že se to chová takhle:

cloveku to omezi treba stahovani z uloz.to na 512 ale zaroven se mu neskutecne zvednou pingy až na 400 ms
0 x

hapi

tak to je snad jasný ne? Když stahuješ 64kB/s tak přece nějakej ping co tam vleze musí počkat s ostatními daty. To je snad uplně normální chování ne? Co od toho čekáš když si zarveš linku?
0 x

POSUK

hapi píše:tak to je snad jasný ne? Když stahuješ 64kB/s tak přece nějakej ping co tam vleze musí počkat s ostatními daty. To je snad uplně normální chování ne? Co od toho čekáš když si zarveš linku?

Burst Limit: jsem mel na 5 Mb coz je maximul linky myslis teda ze mam dat treba 4 mb nebo 3 mb aby nesla linka naplno
0 x

hapi

tak teď nevim o čem to mluvíš, psal si že když ho to zařízne na 512ku tak se mu zvednou pingy a teď když stahuje 5Mbit.
0 x