❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

problém na vysilači 2.4

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
profik

problém na vysilači 2.4

Příspěvekod profik » 14 years ago

Zdravim, mam problem na jednom 2.4 GHz vysilaci, a to takovy, ze najednou vzrostou pinky k nejekmu klientovi z hodnot 2-5 ms, chvilkove na hodnoty i kolem 300 400 ms :( Zkousel jsem vypnout jineho klienta ktery prave stahoval na tom danem vysilaci.Na karticce jelo cca 60/70 Rx/Tx Packets funkci Tourch.Kdyz jsem daneho klienta co stahoval zakazal, zdalo se to byt zase v norme, ale nedovedu rict cim to je jestli prutokek, ze by karticka prenesla hodne malo , nebo nejakym svistvem co pousti a stahuje z netu :) Na vysilaci mam RB600, 3 karticky cm11 Atheros 5413. Karticky mam nastavene v dafaudnim nastaveni. poradte prosim jaky parametr pripadne jak karticku nastavit.Zkousel jsem meni hw retries na hodnotu 15, ma to vyznam.A co jine parametry na karticce v MT ?
Co se tyce klientu, mam vsude Ovise5450 nebo 5460 a pan10. Jake parametry doporucujete nastavit v techto ovisech, co treba jmenovite co je primo mozne memit v Ovislinku jako je Fragment Threshold, RTS Threshold, pak Beacon interval (100 nebo 1000 ?) a Inactivity Time ????? Mnohokrat dekuji vsem za rady.Zdenda
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

a co rušení?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

profik

hapi píše:a co rušení?

no nevim co ti na tudle otazku mam odpovedet presne.Cekal jsem spis odpoved :) ale dobre no, mam tam 3 karticky na 2.4 na jednom RB, kanal 2, 7 a 11.Po vesnici jsou i ostatni poskytovatele, to je jasny, ale kdyz skenuju od klienty tak nechytnu silny signal na stejnem kanale, ale jasne chapu ze je v te 2.4 problem.Ale spis by me zajimalo poucit se od nekoho, kdo ma 2.4, snad tady nekdo takovy jeste bude, jak to ma nastavene a bezi mu to. Signaly mam vsude vyrovnane kolem -55 -60, ale jak rikam ty pinky zlobi a nevim jak jinak detailneji proverit v tu danou chvili RB co se uvnitr neho deje, krome funkce Tourch na jednotlivych kartickach.Zusil jsem i behem testovani vypnout zbyle karticky, ale nebyl videt vetsi rozdil. Fak nevim co zkusit, jak to napravit.Pokus omyl uz me prestava bavit a dost casto vede jeste ke zhorseni :( Zdenda
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 14 years ago

mozno ma zacnu niektory kamenovat, ale u mna a par znamych to zabralo...

daj si ako vysielac nanostation2. nedavaj loco alebo nieco zo serie m5, ale klasicke stare nanostation2.
podla cipsetu by sa lepsie mozno spravala m5 seria, ale nemam odskusane...

u nas rapidne stupla priepustnost a klesli pingy, pred tym tam boli prism, cm9 a r52
0 x

reset

Příspěvekod reset » 14 years ago

mato1 píše:daj si ako vysielac nanostation2.

jo, dej si ji tam, a nebudes totalne tusit co se ti s klientalma deje
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

hapi

hmm, tak jestli ty máš 3 kanály a jsou tam i ostatní a určitě maji i nějaký APčka doma tak víš na čem seš a nic s tim neuděláš.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 14 years ago

Zkus ještě frequency usage. A tu kartičku kde stahujete tento problémový klient dej na "relativně" nejčistší kanál. A nebo ještě lepší řešení donuť ho ať přejde na 5G. Určitě se odlehčí tvému 2,4Ghz APčku. On bude spokojen a zbytek klientů také :wink:
0 x

mato1

reset píše:jo, dej si ji tam, a nebudes totalne tusit co se ti s klientalma deje

mozes mi povedat ze preco? vidim tam ccq, vidim tam signal, mam moznost "site survey", ci "ping", ma mikrotiku, ktory je nad tesne za tym spravim torch a pozriem otvorene spojenia.

vidim tam tiez "last ip", cas pripojenia klientskej jednotky, Noise, TX/RX Mbps... dokonca si mozes pozriet aj aktualnu prevadzku na radiu (hoci toto je velmi ale velmi zle doriesene, grafy sa prekresluju mozno kazdy 3-5 sek).

mozes mi povedat co tam este chyba?
0 x

profik

mato1:
Snad tady nebudem spekulovat paneboze nad tim, jestli je lepsi MT s kartickami nebo Nanostejšna. Takoveto pokusy jsem provadel pred dobou nez jsem presel na MT - i kdyz momentalne to vypada s porovnanim s Nano docela podobne :), ale to je to co tady prave resim :)

honzam:
joo diky za radu ohledne prechodu na 5 G.Kazdopadne rad bych nejprve prisel na kloub stavajici situaci a teprve pote bych volil tuto krajni variantu :)
0 x

lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 14 years ago

mato1 píše:
reset píše:jo, dej si ji tam, a nebudes totalne tusit co se ti s klientalma deje

mozes mi povedat ze preco? vidim tam ccq, vidim tam signal, mam moznost "site survey", ci "ping", ma mikrotiku, ktory je nad tesne za tym spravim torch a pozriem otvorene spojenia.

vidim tam tiez "last ip", cas pripojenia klientskej jednotky, Noise, TX/RX Mbps... dokonca si mozes pozriet aj aktualnu prevadzku na radiu (hoci toto je velmi ale velmi zle doriesene, grafy sa prekresluju mozno kazdy 3-5 sek).

mozes mi povedat co tam este chyba?

Jenze to jejich misty domrvene UBNT web CLI rozhodne ti neukaze to co WinBox ci MK konzole. Ten webovy nastavovac na to vubec dobry neni a to je se to kluci od UBNT snazi protlacit je "zajimave", ale stejne je to ve finale nepouzitelne. :roll:

Spis ty klienty prepoj do petky, i kdyz bys jim nejak mel zasponzorovat zarizeni - jakmile pouzijes slovo dotace ci ze xy% zarizeni maji zdarma, jen se pohrnou. Ty pak dvojku muzes zrusit a hura - klienti jsou v pohode a ty taky 8)
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

profik

no zatm se mi do toho moc nechce a nechce se mi verit ze by to nemelo nejak ta 2.4 fungovat. Vsak tady snad jeste nekdo pouzivate 2.4 ne, tak se podelte o sve zkusenosti s velkymi pingy a zjistovánim takovych záhad ,,mazi nebem a zemí´´. Podelte se o sva nastaveni MT.Jestli je to tak tajne „nou-hau“ kazdeho ? , tak klidne poslete soukromou zpravu, ja to nevyzvanim :) maximalne to predam svemu MT at si to prebere jak chce:)
0 x

mato1

profik píše:Takoveto pokusy jsem provadel pred dobou nez jsem presel na MT

clovek sa snazi pomoct... myslim ze 1500 kc nikoho nezabije na skusku, ale je samozrejme na tebe.
0 x

profik

mato1 píše:
profik píše:Takoveto pokusy jsem provadel pred dobou nez jsem presel na MT

clovek sa snazi pomoct... myslim ze 1500 kc nikoho nezabije na skusku, ale je samozrejme na tebe.

Sorry, samozrejme si cenim kazde rady, akorat se mi nechce delat znova to co uz jsem drive podstoupil :) chapes.
0 x

hapi

podle mě to máš prostě zarušený. 2.4ka je prostě malá a kanály se překrejvaj a je to na prd.
0 x

profik

No zaruseny mozna, ale jak to zjistit na 100 % ze je to tim. Tak me nekdo prosim vas poslete vase nastaveni mikrotiku na 2.4, demo ??
Je prece jednoduchy hlasit ze je to zaruseny !
0 x