Dobrý den,
hned na úvod bych rád řekl, že jsem velikým začátečníkem pouze se základy sítí a routování, tak prosím o schovívavost. Forum jsem prošel několikrát, informace jsem hledal i v manuálu, ale potřeboval bych jenom lehce popostrčit.
Můj problém.
Od poskytovatele mam přirazen určitý rozsah veřejných IP.
Chtěl bych nastavit dvoum počítačům v lokální síti, aby vstupovali do internetu pod různými veřejnými IP od poskytovatele.
Přez nat jsem akorát docílil toho, že přes různé veřejné IP se dostanu na konkrétní PC v lokální síti (například 2 různé ftp servery).
Ale tyto počítače stále vstupují do netu pod jednou stejnou veřejnou IP.
Nějakým bádáním jsem zjistil, že mohu jednoduše změnit tu IP kterou vstupuji pomocí různého nastavení v routes a addresses.
Nevím ale jak zaboha nastavit tyhle různá spojení pro konkrétní PC v lokální síti.
Poprosil bych teda kdyžtak o radu kterym směrem se mám vydat a na co se konkrétně zaměřit a nastudovat. Děkuji.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Několika Public IP přiřadit několik lokalnich PC -Vyřešeno
Několika Public IP přiřadit několik lokalnich PC -Vyřešeno
Naposledy upravil(a) Rajba dne 28 Nov 2010 13:05, celkem upraveno 1 x.
0 x
na hlavni routeru ve firewallu v NAT
/ip firewall nat
add action=dst-nat chain=dstnat comment="Verejna IP na Lokal XXX.XXX.XXX.XXX - ZZZ.ZZZ.ZZZ.ZZZ" disabled=no dst-address=XXX.XXX.XXX.XXX to-addresses=ZZZ.ZZZ.ZZZ.ZZZ
add action=src-nat chain=srcnat comment="" disabled=no src-address=ZZZ.ZZZ.ZZZ.ZZZ to-addresses=XXX.XXX.XXX.XXX
XXX.XXX.XXX.XXX je verejna od poskytovatele
ZZZ.ZZZ.ZZZ.ZZZ je lokalni tvoje adresa ciloveho PC
/ip firewall nat
add action=dst-nat chain=dstnat comment="Verejna IP na Lokal XXX.XXX.XXX.XXX - ZZZ.ZZZ.ZZZ.ZZZ" disabled=no dst-address=XXX.XXX.XXX.XXX to-addresses=ZZZ.ZZZ.ZZZ.ZZZ
add action=src-nat chain=srcnat comment="" disabled=no src-address=ZZZ.ZZZ.ZZZ.ZZZ to-addresses=XXX.XXX.XXX.XXX
XXX.XXX.XXX.XXX je verejna od poskytovatele
ZZZ.ZZZ.ZZZ.ZZZ je lokalni tvoje adresa ciloveho PC
0 x
Přesně takhle to mám nastavené. Vše funguje dobře, když se třeba připojím na mnou nastavenou veřejnou ip na ftpko, tak mě to správně přesměruje na comp který potřebuju.
ALE, když stim daným počítačem vstupuji do internetu, tak opět pod jinou, než tou nastavenou ip. Resp: http://www.whatismyip.com/ mi neukazuje tu IP nastavenou v natu.
Prostě z venku se správně dostanu na kompa, komp se ale k venek tváří že je z jiné IP než z té přes kterou se na něj dostávám.
ALE, když stim daným počítačem vstupuji do internetu, tak opět pod jinou, než tou nastavenou ip. Resp: http://www.whatismyip.com/ mi neukazuje tu IP nastavenou v natu.
Prostě z venku se správně dostanu na kompa, komp se ale k venek tváří že je z jiné IP než z té přes kterou se na něj dostávám.
0 x
musíš to mít v natu zařazený před maškarádou
0 x
Aha no, už to frčí. Řazení příkazů v natu.
To jsou věci 

0 x
Řešil jsem nyní stejný problém.
To řazení mě též nenapadlo. Díky kluci
To řazení mě též nenapadlo. Díky kluci
0 x
Peyrak píše:musíš to mít v natu zařazený před maškarádou
a co v takom pripade ked je to v NAT aj pred maskaradou a aj tak to nefunguje ? dik trapim sa s tym uz mesiace

0 x
tak vypni maškarádu na onu IP prostě ať maškaráda na tu IP neplatí
0 x
ef píše:tak vypni maškarádu na onu IP prostě ať maškaráda na tu IP neplatí
aj to som urobil samozrejme a nepomohlo sakra nemoze byt problem ze na jednom stroji je NAT maskarada aj shaping ? nepomaha nic proste ale ked nanatujem 1k1 na lokalnu ip verejnu tak to funguje
0 x
mulderSk píše:ef píše:tak vypni maškarádu na onu IP prostě ať maškaráda na tu IP neplatí
aj to som urobil samozrejme a nepomohlo sakra nemoze byt problem ze na jednom stroji je NAT maskarada aj shaping ? nepomaha nic proste ale ked nanatujem 1k1 na lokalnu ip verejnu tak to funguje
spis tam bude nejaky problem mezi klavesnici a zidli, proste neco prehlizis, co je spatne, ale bez popisu, pristupu, nebo exportu pravidel v natu ti nikdo asi neporadi. Musis to lip popsat.
0 x