❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Několika Public IP přiřadit několik lokalnich PC -Vyřešeno

Návody a problémy s konfigurací.
Rajba

Několika Public IP přiřadit několik lokalnich PC -Vyřešeno

Příspěvekod Rajba » 14 years ago

Dobrý den,
hned na úvod bych rád řekl, že jsem velikým začátečníkem pouze se základy sítí a routování, tak prosím o schovívavost. Forum jsem prošel několikrát, informace jsem hledal i v manuálu, ale potřeboval bych jenom lehce popostrčit.

Můj problém.
Od poskytovatele mam přirazen určitý rozsah veřejných IP.
Chtěl bych nastavit dvoum počítačům v lokální síti, aby vstupovali do internetu pod různými veřejnými IP od poskytovatele.

Přez nat jsem akorát docílil toho, že přes různé veřejné IP se dostanu na konkrétní PC v lokální síti (například 2 různé ftp servery).
Ale tyto počítače stále vstupují do netu pod jednou stejnou veřejnou IP.

Nějakým bádáním jsem zjistil, že mohu jednoduše změnit tu IP kterou vstupuji pomocí různého nastavení v routes a addresses.
Nevím ale jak zaboha nastavit tyhle různá spojení pro konkrétní PC v lokální síti.

Poprosil bych teda kdyžtak o radu kterym směrem se mám vydat a na co se konkrétně zaměřit a nastudovat. Děkuji.
Naposledy upravil(a) Rajba dne 28 Nov 2010 13:05, celkem upraveno 1 x.
0 x

hocimin1

Příspěvekod hocimin1 » 14 years ago

na hlavni routeru ve firewallu v NAT

/ip firewall nat

add action=dst-nat chain=dstnat comment="Verejna IP na Lokal XXX.XXX.XXX.XXX - ZZZ.ZZZ.ZZZ.ZZZ" disabled=no dst-address=XXX.XXX.XXX.XXX to-addresses=ZZZ.ZZZ.ZZZ.ZZZ
add action=src-nat chain=srcnat comment="" disabled=no src-address=ZZZ.ZZZ.ZZZ.ZZZ to-addresses=XXX.XXX.XXX.XXX

XXX.XXX.XXX.XXX je verejna od poskytovatele
ZZZ.ZZZ.ZZZ.ZZZ je lokalni tvoje adresa ciloveho PC
0 x

Rajba

Přesně takhle to mám nastavené. Vše funguje dobře, když se třeba připojím na mnou nastavenou veřejnou ip na ftpko, tak mě to správně přesměruje na comp který potřebuju.
ALE, když stim daným počítačem vstupuji do internetu, tak opět pod jinou, než tou nastavenou ip. Resp: http://www.whatismyip.com/ mi neukazuje tu IP nastavenou v natu.

Prostě z venku se správně dostanu na kompa, komp se ale k venek tváří že je z jiné IP než z té přes kterou se na něj dostávám.
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 14 years ago

musíš to mít v natu zařazený před maškarádou
0 x

Rajba

Aha no, už to frčí. Řazení příkazů v natu. :-) To jsou věci :)
0 x

kaddy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kaddy » 14 years ago

Řešil jsem nyní stejný problém.

To řazení mě též nenapadlo. Díky kluci
0 x

mulderSk

Příspěvekod mulderSk » 14 years ago

Peyrak píše:musíš to mít v natu zařazený před maškarádou

a co v takom pripade ked je to v NAT aj pred maskaradou a aj tak to nefunguje ? dik trapim sa s tym uz mesiace :-)
0 x

ef

Příspěvekod ef » 14 years ago

tak vypni maškarádu na onu IP prostě ať maškaráda na tu IP neplatí
0 x

mulderSk

Příspěvekod mulderSk » 14 years ago

ef píše:tak vypni maškarádu na onu IP prostě ať maškaráda na tu IP neplatí

aj to som urobil samozrejme a nepomohlo sakra nemoze byt problem ze na jednom stroji je NAT maskarada aj shaping ? nepomaha nic proste ale ked nanatujem 1k1 na lokalnu ip verejnu tak to funguje
0 x

Ajfel

Příspěvekod Ajfel » 14 years ago

mulderSk píše:
ef píše:tak vypni maškarádu na onu IP prostě ať maškaráda na tu IP neplatí

aj to som urobil samozrejme a nepomohlo sakra nemoze byt problem ze na jednom stroji je NAT maskarada aj shaping ? nepomaha nic proste ale ked nanatujem 1k1 na lokalnu ip verejnu tak to funguje

spis tam bude nejaky problem mezi klavesnici a zidli, proste neco prehlizis, co je spatne, ale bez popisu, pristupu, nebo exportu pravidel v natu ti nikdo asi neporadi. Musis to lip popsat.
0 x