❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

ptp spoj 5Ghz problém

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Re: ptp spoj 5Ghz problém

Příspěvekod Viktor Novotný » 15 years ago

pozooor, ale ja nemluvim o problemu s MK jako na routeru (na pc) to ne to mam rad a pouzivam .. ale mluvim o RB + radio !! tam je problem ...
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

kousek

Příspěvekod kousek » 15 years ago

Dade_Marfi píše:to Robotvor - nevim kdo je Nachod.net, ale vzhledem k tomu, ze jsem z moravy .... a Nachod je v cechach ... tak te zklamu :)

jinak moje rada je prosta, pokud se chcete sr*t vecne s vypadky, problemy, kde cim kolem ... a asi na to mate cas ... pouzivejte RB, kazdy den to budete resit a asi vas to tedy bavi .......... pokud ovsem chcete stavet profesionalne, mit sit na urovni s takrka nulou vypadku, tak tento druh pokusu o radio vynechte :)

Takže radíš používat "profesionalní" sračky UBNT ??? jsi mě rozesmál :-) od roku 2006 používáme na PtMP Motorolu Canopy a všechny WiFi srandy jsme sundali, servis téměř nulový ( občas nějaký zdroj). teď jsme vzhledem k "zmrzačenému" trhu testovali Rocket M jako AP, abychom mohli reagovat na WiFi konkurenci a ty jejich desítky mbit/s za 200,- :-)). Několikatýdenní testování dopadlo naprosto tragicky, ani nemám chuť to po demontáži tahat ze 40m vodojemu, asi to zažije volný pád :-) navíc v době testování probíhalo měření ČTU, tak jsem si to taky změřil spektrákem, a když jsem viděl jak to leze z masky, tak jsem to hned vypnul, aby pány z ČTU netrefil šlak. Máme v síti 2 PtP spoje na malé vesničky postavené na RB 411AH s R52 s anténami 24dbi Prowax a za nimi CNP AP, a max spokojenost! vzdálenost do 5 km. na delší vzdálenosti používáme BH20 nebo desítky(summit, Alcoma).
Takže na krátké vzdálenosti radši RB, než tu zbastleninu UBNT !!!! to už mi nesmí do "baráku" :-))
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

no kdyz myslis ... jako kolik ti da canopka ? 7mega resp 14mego advantage ? .... super to je fakt vyhra :)
0 x
- programming
- development
- education

Pintero

Příspěvekod Pintero » 15 years ago

Robotvor píše:Ani se mi nechce věřit že si měl problem s RB.My máme celou síť na mikrotiku a vše funguje jak má i když se sem tam oběví nejaká podivná závada pořád jsou to dle mého velmi spolehlivá zařízení.Např. v jedné nedaleké obci nám jede jeden PC router s Atom CPU 330dnů bez restartu a jediného problému.

rb600_uptime.jpg
rb600_uptime.jpg (15.83 KiB) Zobrazeno 2663 x
0 x

kousek

14Mbit/s HD ,klasické SM když to umíš :wink: za 2500,- ten litr rozdílu mezi CNP SM a UBNT za to stojí, vratí se ti asi 50x na servisu, teda pokud nemakáš zadarmo? já teda ne !!! Na Ubnt AP jsme měli připojeny 3 klienty, a teda stabilní datový tok tam jako u CNP nebyl ani náhodou , je pravda že burst byl někde kolem 18Mbit/s HD ale stabilita hrozná !, nemluvě o pingu, 10x 1ms pak 49ms, jakmile začli křičet na AP ti 3 klienti zaráz odezva jak na houpačce a dat. tok také, asi jim to TDM/TDMA moc nefunguje :oops: nezavrhuji WiFi na PtP , na RB, to na krátké vzdálenosti jede obstojně( jen si chce pohrát s nastavením).
Ubnt Ptp nebo PtMP je použitelné tak akorát na házení ze stožáru po vzteklejch psech ! WiFi je na PtMP prostě nepoužitelná ( pokud to se službami myslíš vážně).
Btw: až mi na WiFi PtMP ukažeš klienta na 18km s propustností 14Mbit/s a latencí na seznam 15ms, tak ti příjdu udělat masáž nohou :lol:
0 x

Robotvor

Příspěvekod Robotvor » 15 years ago

Pintero píše:
Robotvor píše:Ani se mi nechce věřit že si měl problem s RB.My máme celou síť na mikrotiku a vše funguje jak má i když se sem tam oběví nejaká podivná závada pořád jsou to dle mého velmi spolehlivá zařízení.Např. v jedné nedaleké obci nám jede jeden PC router s Atom CPU 330dnů bez restartu a jediného problému.

rb600_uptime.jpg

jo jo taky pekny uptime..... :mrgreen:
0 x

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 15 years ago

kousek píše:14Mbit/s HD ,klasické SM když to umíš :wink: za 2500,- ten litr rozdílu mezi CNP SM a UBNT za to stojí, vratí se ti asi 50x na servisu, teda pokud nemakáš zadarmo? já teda ne !!! Na Ubnt AP jsme měli připojeny 3 klienty, a teda stabilní datový tok tam jako u CNP nebyl ani náhodou , je pravda že burst byl někde kolem 18Mbit/s HD ale stabilita hrozná !, nemluvě o pingu, 10x 1ms pak 49ms, jakmile začli křičet na AP ti 3 klienti zaráz odezva jak na houpačce a dat. tok také, asi jim to TDM/TDMA moc nefunguje :oops: nezavrhuji WiFi na PtP , na RB, to na krátké vzdálenosti jede obstojně( jen si chce pohrát s nastavením).
Ubnt Ptp nebo PtMP je použitelné tak akorát na házení ze stožáru po vzteklejch psech ! WiFi je na PtMP prostě nepoužitelná ( pokud to se službami myslíš vážně).
Btw: až mi na WiFi PtMP ukažeš klienta na 18km s propustností 14Mbit/s a latencí na seznam 15ms, tak ti příjdu udělat masáž nohou :lol:

No a já bych zase chtěl vidět jak tohle máš v limitu. 18km na ptmp dělat mi příde trochu ujetý, i když neřikam, že to nejde, věřim, že se správnym nastavením (výkony na max) by to rocket s 20dbi sektorkou a nanobridge 25dbi zvládli taky a možná i s lepší odezvou... :-) a pojede ti to těch 14Mb i když klient vzdálený 1km bude zrovna sosat naplno ?? řek bych že ne...
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

edit : kaslu tady na hadky
Naposledy upravil(a) Viktor Novotný dne 23 Nov 2010 21:06, celkem upraveno 1 x.
0 x
- programming
- development
- education

kousek

rouchi píše:
kousek píše:14Mbit/s HD ,klasické SM když to umíš :wink: za 2500,- ten litr rozdílu mezi CNP SM a UBNT za to stojí, vratí se ti asi 50x na servisu, teda pokud nemakáš zadarmo? já teda ne !!! Na Ubnt AP jsme měli připojeny 3 klienty, a teda stabilní datový tok tam jako u CNP nebyl ani náhodou , je pravda že burst byl někde kolem 18Mbit/s HD ale stabilita hrozná !, nemluvě o pingu, 10x 1ms pak 49ms, jakmile začli křičet na AP ti 3 klienti zaráz odezva jak na houpačce a dat. tok také, asi jim to TDM/TDMA moc nefunguje :oops: nezavrhuji WiFi na PtP , na RB, to na krátké vzdálenosti jede obstojně( jen si chce pohrát s nastavením).

No a já bych zase chtěl vidět jak tohle máš v limitu. 18km na ptmp dělat mi příde trochu ujetý, i když neřikam, že to nejde, věřim, že se správnym nastavením (výkony na max) by to rocket s 20dbi sektorkou a nanobridge 25dbi zvládli taky a možná i s lepší odezvou... :-) a pojede ti to těch 14Mb i když klient vzdálený 1km bude zrovna sosat naplno ?? řek bych že ne...

Máš pravdu, na straně klienta to v limitu není ( ofsetka + výkon na SM na 18dBm), ale AP jede v limitu s integrovanou 7db anténou, signál -77/-78 dB, jitter 2-6, Link test 100/98 % propustnost 9,972/3,691 Mbit/s, ping do 15ms.
"a pojede ti to těch 14Mb i když klient vzdálený 1km bude zrovna sosat naplno ??" ANO pojede !!!! funkční TDM/TDMA. :wink:
0 x

kousek

..... pokud máš spektrák změř si jak "umí" regulovat výkon UBNT, takže i když si myslíš, že jsi v limitu tak nejsi ani omylem !!!! změřeno !!!
0 x

kousek

to Dafe_marfi:
Takový grafy si nech na velikonoce :lol: myslíš, že jsem uplně pitomej ??? :evil:
pošli ping na IP z konzole a trafic na IP např v iptrafu.
Tohle je tak věrohodné jako plnění "pětiletky za komárů :lol:
0 x

kousek

ale radši nic neposílej! stejně je mi to jedno, i kdyby se to umělo instalovat samo, tak u mě to šanci nemá. Laborování v -20°C na střešeuž mám za sebou a vracet se k tomu nehodlám!
jinak se všem omlouvám za mírný offtopic, sorry :D
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

to kousek .. jak myslis, ja se tu prvni nezacal kasat jak neco jede a neco ne, nemam chut na hadku a nemam chut tu neco obhajovat, me staci ze to jede ... :) ale klidne jak chces, editnu ten post a graf smazu aby te to tak netrapilo. Hold jedes v canopach, tak si to uzij, ale odpust si keci jak jsi prozrel a zjistil, ze je to neco posvatneho a lepsiho nez cokoli :)
0 x
- programming
- development
- education

kousek

Dade_Marfi píše:to kousek .. jak myslis, ja se tu prvni nezacal kasat jak neco jede a neco ne, nemam chut na hadku a nemam chut tu neco obhajovat, me staci ze to jede ... :) ale klidne jak chces, editnu ten post a graf smazu aby te to tak netrapilo. Hold jedes v canopach, tak si to uzij, ale odpust si keci jak jsi prozrel a zjistil, ze je to neco posvatneho a lepsiho nez cokoli :)

nikomu nic netlačím, jen říkám realitu z 5-letého provozu.
nemyslíš, že kdyby, to co říkaš byla pravda, a UBNT na PtMP protlačilo přes 40Mbit/s, s latencí 1,5 ms. Tak by rozdíl v ceně AP nové řady Motoroly 430 a UBNT AP nebyl cca 60.000,- nebo mi chceš tvrdit že je to marže Motoroly??? hold Motorola než něco pustí do světa, tak to vše funguje dle deklarovaných parametrů, to u UBNT není ani náhodou!, nemluvě o technologickém provedení RF, desky a antény !!! hold vývoj se musí zaplatit! otevři si NS M5, to je ale "chlejf"
Prostě no comment !
Přeji ti spousta pěkných večerů s UBNT :lol:
nebudu již dále zasírat vlákno!
Omlouvám se, ale čekal jsem, že na ISPFORUM, je to trochu na úrovni, ale většinou jsou tu zapřísáhlí WiFisti.
Až bude UBNT umět co mají v DS, pak budu opěvovat UBNT!
Teď to tak není!
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 15 years ago

kousek píše:14Mbit/s HD ,klasické SM když to umíš :wink: za 2500,-

kde ich kupujes za 2500?
kolko inak stoji nejaky schopny p2p spoj na motorole? nieco co prenesie aspon 40 mbit...
0 x