❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

statistika zakazniku

RADIUS, CAPsMAN, The Dude, AirControl, UniFi, Zabbix atd.
GaGz0r

statistika zakazniku

Příspěvekod GaGz0r » 14 years ago

Ahoj kluci,
omlouvam se, jestli pisu duplicitni tema, nicmene jsou po par hodinach procitani fora nic takoveho nenasel.
Zajimaly by mne Vase zkusenosti s provozem, resp. Vase statistiky.
Potrebuji si rozmyslet, jak rychlou konektivitu objednat pro sve zakazniky.
Chci se vyvarovat tomu, ze pripojim 20 zakazniku rychlosti 50 Mb/s a Gigo bude v haji.
Takze: Jak moc zakaznici v prumeru vyuzivaji sve pripojky?
Kolik cca zakaznika muzu pripojit rychlosti 50 Mb/s, pokud mam 1 Gb/s spoj do Internetu??
Samozrejme, ze je pro odpoved take dulezity vzorek obyvatelstva - jelikoz se jedna o klasicke sidliste v mensim mestecku, takze je to takovy standart.
Nebo mohu polozit otazku jinak. Jaky je soucet rychlosti nabizenych zakaznikum vs. connect do Internetu??
Moc diky za jakoukoliv radu...
0 x

Ajfel

Příspěvekod Ajfel » 14 years ago

Ja bych to tipoval na 1000 lidi, coz pri rychlosti 50Mbpsx1000 uzivatelu je vyuzity cely Gbit s agregaci 1:50 ale jak bude vyuzita linka ti ukaze az cas.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

spíš bych se ptal sám sebe kolik chci na tom rejžovat. Když si spočítám náklady na 1Gbit přípojku, router co to utahne, spoje co to daji atd.. no, už vidim jak mi 1000 lidí tohle zaplatí a nebudu sušit hubu. U takových linek bych počítal s velkou agregací a vůbec bych to pro sídliště neřešil agregaci v rámci 50mbit ale v rámci 1gbit tedy aby nebyly lidi po skupinách v 50Mbit blocích ale rovnou napojeny na hlavní linku s maximem do 50mbit na usera. Tim se ti jaksi smaže agregace 1:50 a bude daleko nižší a tobě pak ale může připadat, že konektivita nestačí ale zase je efektivnějc využita a lidi jsou spokojenější.

No a pak tu taky máme logicky odvozený, že 50Mbit maji i ISPíci pro 300-400 lidí takže bych řek že je možný na 1Gbit připojit bez problemu 5 tisíc lidí. cca 500 lidí na 100Mbit. Myslim že to neni nereálný a daleko více neprodělečný.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Ajfel

Příspěvekod Ajfel » 14 years ago

hapi píše:spíš bych se ptal sám sebe kolik chci na tom rejžovat. Když si spočítám náklady na 1Gbit přípojku, router co to utahne, spoje co to daji atd.. no, už vidim jak mi 1000 lidí tohle zaplatí a nebudu sušit hubu. U takových linek bych počítal s velkou agregací a vůbec bych to pro sídliště neřešil agregaci v rámci 50mbit ale v rámci 1gbit tedy aby nebyly lidi po skupinách v 50Mbit blocích ale rovnou napojeny na hlavní linku s maximem do 50mbit na usera. Tim se ti jaksi smaže agregace 1:50 a bude daleko nižší a tobě pak ale může připadat, že konektivita nestačí ale zase je efektivnějc využita a lidi jsou spokojenější.

No a pak tu taky máme logicky odvozený, že 50Mbit maji i ISPíci pro 300-400 lidí takže bych řek že je možný na 1Gbit připojit bez problemu 5 tisíc lidí. cca 500 lidí na 100Mbit. Myslim že to neni nereálný a daleko více neprodělečný.

Ja jsem to psal jako teoreticky vypocet, samozrejme je jasne, ze udelat spolecnou linku 1Gbps a kazdemu dat max 50Mbps, to je nejlepsi reseni. Ale porad je to teoreticky 1:50 ikdyz s klidem muzes napsat 1:10
0 x

GaGz0r

no 1 Gbps pro 5 tisíc lidí se mi zdá přehnaný, ale kéž by to tak bylo :)). U nás je stejně cca 500 bytů, takže reálně to vidím tak max na 150 zákazníků - je tu nudný DSL od TO2.
1 Gb/s byl jen příklad, teoreticky bych se chtěl vejít cca do 200 Mb/s, ale jak Vás tak poslouchám, tak mi bude v pohodě stačit třicetimego :))).
Dík moc za rady kluci, já jdu zase promýšlet, jestli to má smysl... :)
0 x

lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 14 years ago

Koukni se na grafy vytizeni hlavni linky do netu napriklad na http://www.humlnet.cz - mas tam ze maji radove 3500 lidi a linka 1Gbps se flaka.

To same na http://www.nfx.cz ci http://www.klfree.net nebo na nix.cz pripojka N_SYSu ...

Uvidis ze 1Gbps je sakra hodne, nez to nejak vyuzijes ... 150 zakazniku ? 30-40mbps a bude klid ... Teda zalezi jak ta sit bude vypadat celkove - spoje, nastaveni ... Kdyz natahas cistou optiku a na konci bude jen par aktivnich prvku, tak bude vyuzitelnost (realna rychlost) u kazdeho kastana jina nez pres wifinu.
Ale realne, pokud dany klient neni nemocny (netaha jak kokos(*)), tak linku vyuziva maximalne tak kdyz stahuje do bufferu video na youtube, ale jinak nic moc - si zkus sehnat program na logovani sitoveho provozu tve pocitace a bezne serfuj a uvidis.
Pak ma na vytizeni linky jeste jiste vliv datum v kalendari, denni doba a pocasi. 8)
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

GaGz0r

Kdyz chci zakazniky pripojovat rychlosti 50Mb/s, tak prece nemuzu mit 30 Mb/s connect.
To by i jedinej povesenej zakaznik vedel, ze nejsem schopnej ani ve 4 rano dosahnout prodavany rychlosti.
Co mi na to kastani reknou? :)
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 14 years ago

:lol: to jo, to je pro Tebe 50 minimum + nějaká režie na shaper a tak
0 x

GaGz0r

je rozhodnuto. ze zacatku beru kilo. zadna slava, chtej za nej 15, opicaci :)
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 14 years ago

GaGz0r píše:je rozhodnuto. ze zacatku beru kilo. zadna slava, chtej za nej 15, opicaci :)

Ti dam opicaky - za ty prachy berem 25Mbit :(
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

hapi

neni 100Mbit jako 100Mbit. Ale na to přijdeš sám. Máme 60Mbit za 40k takže kdo je opičák? Od koho to bereš?
0 x

GaGz0r

Dcera má jakýsi kontakt, takže něco zařídila, pravděpodobně trochu protekčně, takže to tu nechci určitě veřejně vyžvanit, jelikož je to obchodní tajemství :).
0 x

dantasik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dantasik » 14 years ago

Tak ve finale neni prob kupovat 100Mbit od UPC ze? :)Tady v nasem kraje je dost bezne toto pripojeni preprodavat a mit vlastne za 1500Kc 100Mbit....
0 x
Daniel Tasáry

lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 14 years ago

OT: K cemu pripojovat lidi 50mbps ? Aby ses blizi "nabidce" UPC a mohl to psat na letacky a pritom nekecat ? K cemu tyhle rychlosti ? Nemuzu si pomoci, ale kdyz je linka symetricka, tak 10/10mbps je jeste "normalni" rychlost pro soucasnost a aktualne nevim o aplikacich co by vyzadovali vetsi rychlost. Xsichtkniha na tom pobezi jak vztekla, stejna jako YouTube a dalsi ... Kdyz pridal RapidShare a stahovani obecne, tak pokud neni clovek nemocnej, tak mu staci, ze tak za 10-20 minut ma doma "normalni film" a za jisty nasobek casu i "super-mega HD" verzi a nasledne uz stejne linku nevyuzije, protoze nema co stahovat. Ano, pokud je clovek nemocnej (ci jen "typickej cech"), tak bude linku vyuzivat na maximum co muze, kdyz uz to plati. :roll: :roll: :roll:

Mimojine i proto sem odesel od UPC. Sice kabel je kabel, ale posledni dobou to haluzilo a oni neudelali s tim nic a asi ani nechteli. Navic, platit 700,- za 25Mbps je zajimavy, ale kdyz mi podobne ci vice stabilni mistni CZF sit nabidne za polovinu penez symetrickych :!: 10-20Mbps ? Neni co resit. UPC sem vcera konecne doplatil a s temi aktivisty uz nechci nic mit. :roll:
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

hapi

to je těžký říct. Já jsem v oblasti, kde nikdo za linku nezaplatí víc jak 500,- natož 750,-. Velký firmy tu chtěji vymítit konkurenci a tak snižily ceny na uplný minimum kdy i 350,- je hodně a 16Mbit málo. Ono je sice pěkný, že klientům dáš 50Mbit ale jakej server ti to pustí? To jistě souvisí i s kvalitou peerů v nixu a jestli nebudeš peerovat do superhostingu skrz zahraničí atd..

Všichni víme, že ve skutečnosti na jakoukoliv činnost na netu stačí 2-4Mbit.
Všichni víme, že pro domácnost stačí jednojádrovej procesor.
Všichni víme, že SD digitální vysílání je kvalitativně stejný a žádná lepší kvalita se nekoná.
Všichni víme, že UBNTu pořád neumí regulovat.
Všichni víme, že SSD disky jsou sakra předražený.
Všichni víme, že čim víc čárek, tim víc adidas :-)
0 x