❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Spoj na 7km, zarusene pasmo

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Stanislav Hrncir

Re: Spoj na 7km, zarusene pasmo

Příspěvekod Stanislav Hrncir » 15 years ago

mato1 píše:
hapi píše:RB600 má problémy to jo. Raději bych jí používal samotnou bez nadstavby ovšem RB600 se mi jeví podle fora jako nejnevypočítatelnější RBčko ze všech.

jasne... prave preto sa pytam. hoci ja s tym nemam problem (aspon zatial). niekto ty aj spominal, ze po reboote mu miesto 6 kariet ukaze 4 a pod.

to je otazka jakou tam tu nadstavbu má, pokud 604 tak nebývá problém, cokoli jiného je unsupported a to že to někomu jede neznamená že to nemůže haluzit, osobně mám třeba x bodů kde je 8x ub5 a nikdy nebyl problem
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 15 years ago

Stanislav Hrncir píše:nejde, ověřeno u výrobce, nakonci to ma 7dB PA a ten prostě ztišit nejde, ostatně nekupuju high power kartu abych ji ztišil na 1db, to si pak rovnou koupím "normální" nebo spíše s menším výkonem, o citlivosti samozřejmě nemluvím, dbii má stejnou citlivost i výkon jako xr5

a myslis, ze 5-7 DBii kariet v RB600 pojde ok?
0 x

Stanislav Hrncir

mato1 píše:
Stanislav Hrncir píše:nejde, ověřeno u výrobce, nakonci to ma 7dB PA a ten prostě ztišit nejde, ostatně nekupuju high power kartu abych ji ztišil na 1db, to si pak rovnou koupím "normální" nebo spíše s menším výkonem, o citlivosti samozřejmě nemluvím, dbii má stejnou citlivost i výkon jako xr5

a myslis, ze 5-7 DBii kariet v RB600 pojde ok?

co do cxhipsetu urcite ano, ale kdyz vemem ze ta karticka pri plnem vykonu zere 1.6A, a kdz vemu ze zdroj v 600 dá +3.3V: 7.5A tak sme na 4,6násobku spotreby karty tzn 5 karet uz je relativne pres maximum výkonu zdroje.. kdyz vemu kartu v klidu tak sme na 1,24A to máme 6 karet,to sou charakteristiky vysílače, nutno brát v potaz že karta si bere 330mA pro přijímací část jako bonus ke všemu výše popsanému
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 15 years ago

Stanislav Hrncir píše:co do cxhipsetu urcite ano, ale kdyz vemem ze ta karticka pri plnem vykonu zere 1.6A, a kdz vemu ze zdroj v 600 dá +3.3V: 7.5A tak sme na 4,6násobku spotreby karty tzn 5 karet uz je relativne pres maximum výkonu zdroje.. kdyz vemu kartu v klidu tak sme na 1,24A to máme 6 karet,to sou charakteristiky vysílače, nutno brát v potaz že karta si bere 330mA pro přijímací část jako bonus ke všemu výše popsanému

aha, dobre vediet... takze ostava cesta UB5

diky
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

to sou keci, kupuj dbii kartu ne kvůli výkonu ale kvůli její citlivosti a když je stejně citlivá jako UB5 která ovšem nemá MMCX konektor a hlavně má silnou přepětovou ochranu. Klasický konektory vypadávaji, jsou to šmejdský konektory který na některých seriích karet drží a na některých ne. MMCX už z podledu konstrukce držet museji a hlavně při odpojení nahradí anténu rezistor na kartě a tedy karta se sama bez zátěže nezničí.

dbii karta žere 1.6A při maximu a podle ČTU na ní nesmíš v maximu připojit ani všesměrovku takže při snížení výkonu jde spotřeba dolu.
Naposledy upravil(a) hapi dne 12 Dec 2009 17:06, celkem upraveno 1 x.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Stanislav Hrncir

hapi píše:to sou keci, kupuj dbii kartu ne kvůli výkonu ale kvůli její citlivosti a když je stejně citlivá jako UB5 která ovšem nemá MMCX konektor a hlavně má silnou přepětovou ochranu. Klasický konektory vypadávaji, jsou to šmejdský konektory který na některých seriích karet drží a na některých ne. MMCX už z podledu konstrukce držet museji.

dbii karta žere 1.6A při maximu a podle ČTU na ní nesmíš v maximu připojit ani všesměrovku takže při snížení výkonu jde spotřeba dolu.

v dnešní době na ní sníží výkon 1% lidí co si ji koupí, co do kvality provedení a fičurovinek jako je mmcx bleskojistka a citlivost za ty prachy nemá konkurenci
0 x

hapi

a o to mi právě jde, navíc i UB5 dokáže dostat ze sebe pěknej výkon ale ten nepotřebuju
0 x

mewriksh

Příspěvekod mewriksh » 15 years ago

Tak jsem nasadil mikrotik na p2p spoj na vzdalenost 1,7km v mirne zarusenem pasmu. Pouzil jsem RB433AH + R52nM kabel 5m + antena Jirous 24dbi a na druhou stranu RB433AH + R52nM kabel 10m + antena WA22-5xP 22 dBi. Mam to ve WDS a protejka mi tam cca 20-30Mbit HD jo a je to nstremu coz mi staci ale obcas se mi stane pri vetsim vytizeni ze se mi to odkonektuje a cca za 2-5s se to opet spoji a pokud je to stale vytizeny tak se to jen pripojuje a odpojuje a zklidni se to az prestane byt zatez na spoji. Zkusil jsem snad vymenit uz vse a uz me jen napada jestli nemam neco spatne nastaveneho na RBckach. Pokud by mel nekdo zajem rad bych mu poskytnul i demo. Dik za rady
0 x

hapi

Nemáš náhodou na těch RBčkách nějaký další karty?

Mám podobněj spoj na podobnou vzdálenost a šlape to na 35-40Mbit bez padání na pouhých pomalejších RB411.
0 x

mewriksh

Na jedne strane mam v RB jeste 2ks karet R52 ale mam je vypnute....Je ale dost zajimavy ze na te jedne strane co mam antenu WA22-5xP 22 dBi tak jsem tam mel pred tim Jirouse 24dbi a to vubec nesipalo...tak jsem tam dal WA22 a alespon to ted nejak slape...nema se jeste neco nastavit na tech kartach?? Treba ask, hw.retris atd???
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 15 years ago

doufám že nemáš na každé straně mod bridge+wds, měl jsem také a dělalo to takové kraviny. musí mít na jedné straně bridge a na druhé wds station
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

mewriksh

nene, mam tam ap bridge a na druhe stane wds station...
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 15 years ago

a signál máš jaký v mínus hodnotách. oni totiž ty nkové karty mají třeba celkem dobrý SNR ale stejnak se to odpojuje, protože je tam dost malý signál v mínusu
třeba jsem měl spoj se signálem -90 a SNR 25 což třeba u klasickejch karet při SNR 25 jelo, ale tady se to furt odpojovalo
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 15 years ago

a co to asi znamena, ze mile N karty neukazuji korektne SNR
0 x

dantasik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dantasik » 15 years ago

A to jedes v Nku nebo Acku?
0 x
Daniel Tasáry