Mam RB 433AH na na nem RouterOS 3.15. Chtěl bych aktualizovat na 4.11 nabo 5.0beta6. Vše jsem dělal podle návodu zde: http://mikrotik.tlupa.com/?p=278
Problém je ten že po rebootu mám stále 3.15. Tento RB jsem kupoval jako již použitý a je možné že je to chyba RB a proto mi ho majitel prodal. Poraďte co ještě na aktualizaci zkusit, nebo jak vyzkoušet jestli je RB funkční. Předem díky
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Aktualizace RouterOS
Dej třeba 3.25 a vyšší nezapomen po rebootu update licence aby se ti přepsala na ten delší klíč. Pokud to nemáš 4.x se ti nenaistaluje.
0 x
nainstaluje, ale bude vyprchávat 24 hodinovej čas.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
Update licence se provede jak? Proč je třeba toto dělat? V nových verzích se používá jiný typ klíčů?
0 x
..:: DobraSit.cz ::..
RB-cko musi byt pripojene do netu a po instalacii novej verzie si overi pravost kluca povodneho a prideli novy. Stary kluc co sa zobrazoval v license mal 7 znakov novy ma 8. Pred update si uloz stary kluc v pripade ze by si chcel downgrade!
0 x
Niesom ISP, iba clovek co ma zalubu v lamani ludskych moznosti. 

mimicko píše:RB-cko musi byt pripojene do netu a po instalacii novej verzie si overi pravost kluca povodneho a prideli novy. Stary kluc co sa zobrazoval v license mal 7 znakov novy ma 8. Pred update si uloz stary kluc v pripade ze by si chcel downgrade!
hmm, tak o tom slyšim prvně. Počítač na kterym jsem připojenej winboxem k RBčku musí bejt na netu a v nabídce /system/licence máčknu na "update licence key"
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
hapi píše:hmm, tak o tom slyšim prvně. Počítač na kterym jsem připojenej winboxem k RBčku musí bejt na netu a v nabídce /system/licence máčknu na "update licence key"
Ano, kapanek som sa sekol pri pisani z hlavy. Robil som to 3 krat, takze ten postup si nepamatam, ale viem ze to nebol problem. Akurat som mu zabudol dopisat jednu vec zmackni tlacitko update l.k. Akurat som bol v tom ze aj RB musi byt na nete, nevedel som, ze overovanie pravosti kluca a spojenie s mk serverom ide cez winbox.
Dakujem za opravu mojej reakcie.

0 x
Niesom ISP, iba clovek co ma zalubu v lamani ludskych moznosti. 

Předělávám teď pár mikrotiků z verzí 2.9 na vyšší a při přechodu přes verzi 3.30 se mi někdy stane, že ten mikrotik nemusí mít ani přístup k netu a upgraduje se. V jiných případech nahlásí problém při překladu www.mikrotik.com a spadne. Zajímavé, že někdy to potřebuje pro převod klíčů net a jindy ne....
Nevíte někdo, jestli se dá udělat upgrade klíčů udělat přímo přes SSH (tedy bez Winboxu)? V nabídce v SSH je pouze toto, a zatím jsem nepřišel na to, že by něco z toho dělalo upgrade...
[admin@xxxxx] > system license
buy-new-key get import lose-key output print
Nevíte někdo, jestli se dá udělat upgrade klíčů udělat přímo přes SSH (tedy bez Winboxu)? V nabídce v SSH je pouze toto, a zatím jsem nepřišel na to, že by něco z toho dělalo upgrade...
[admin@xxxxx] > system license
buy-new-key get import lose-key output print
0 x
Routerboard nemusí mít přístup k netu. Ale počítač z kterého děláš upgrade licence tak musí mít přístup na net. A jde to pouze z winboxu přes SSH ne
0 x
honzam píše:Routerboard nemusí mít přístup k netu. Ale počítač z kterého děláš upgrade licence tak musí mít přístup na net. A jde to pouze z winboxu přes SSH ne
to jsem ani nevedel. dik za info.. to taky vysvetluje to, proc to nejde pres ssh.
0 x
Jan Ptáček
To ale nevysvětluje, proč u některých MK to nejde, dokud je nepřipojím přímo přes nějaký port k netu... řešil jsem to třeba na jedné RB 133, která má jen jeden port a tak jsem horko těžko sháněl narychlo vhodný a funkční router, abych to udělal, protože jsem žádný neměl po ruce zrovna. Dnes se mě to stalo znovu u RB 532,ale tam jsem nemusel shánět router, ale použil jsem jeden z dalších volných portů.
0 x
A co ti to hlásí za chybu když ti to nejde? Ještě se mě to nestalo. Pokud mám routerboard fyzicky u sebe tak se k němu připojím kabelem. Do netu jsem připojen wifinou. Poté se na něj připojím, update licence a šup...
0 x
Já to dělal stejně - notebook s wifi a kabelem k mikrotiku. Ve valné většině případů to šlo. Ale minimálně u dvou asi z 6 to nešlo. Hlásilo to jak jsem psal výše, že to nemůže přeložit http://www.mikrotik.com.
0 x
Petr S. píše:Já to dělal stejně - notebook s wifi a kabelem k mikrotiku. Ve valné většině případů to šlo. Ale minimálně u dvou asi z 6 to nešlo. Hlásilo to jak jsem psal výše, že to nemůže přeložit http://www.mikrotik.com.
To bude nejspis chyba toho, ze pokud mas kompletne vcetne brany a DNS nastaveno jak LAN, tak WLAN na PC, tak to jde prvni pres LAN a pokud to tam nejde, tak to proste nejde, jen pokud je RB pripojene do NETu.
0 x