❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Jaký kabel na vnitřní rozvody?

Výstavba optických sítí, pokládky a průvěsy kabelů, administrativa.
richik
antispam: Ano

Jaký kabel na vnitřní rozvody?

Příspěvekod richik » 15 years ago

Jak realizovat FTTH v panelácích. Jaký kabel použít? Jde mi o to, co se běžně používá, s čím se dobře pracuje... A ke každému uživateli samostatně 2 vláknový kabel nebo raději zvolit třeba 48 vláknový a ten "nějak" rozbočovat ve stoupačkách... Omlouvám se, nemám zatím řádné zkušenosti s instalací optických kabelů. :roll:

Myšlenka je přivést dvě vlákna do baráku, tam použít splitter 1:16 nebo 1:32 a z něho pak vést vlákna až k jednotlivým uživatelům (P2MP, PON). Používá toto někdo? Totiž na řadě míst bývá problém s el. napájením, a takto by ho nebylo třeba :o
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

hmm, další co se nechal zlákat FTTH? Já nevim ale je to nejvíc neekonomická cesta. Stačí si spočítat náklady na GPON + na klientský optický routery.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

honzam

Příspěvekod honzam » 15 years ago

Neekonomicke to mozna zatím je, ale tam kde máš souběh s kabelovkou atd, tam je optika k nezaplacení. Nejednou jsme byli nařknuti z rušení...
K lidem taháme jednovlákno. Pokud bude zájem zjistím ti co konkrétně
0 x

richik

Zatím se o tom jen uvažuje, právě hlavně kvůli el. napájení, s tím je v řadě lokalit největší problém. A zřizovat další a další odběrná místa a platit paušál za každou přípojku, nějak se mi nechce... Řešil někdo napájení pomocí kabelu s CU párem?

Každopádně v jedné lokalitě potřebuju propojit sklep se střechou a kromě UTP bych tam tahal rovnou i optický kabel (vzdálenost přes 50 m). Hodně byl zmiňován SAMSUNG DROP FTTx G.657A, který se dodává v krabici. Má asi bezkonkurenční poloměr ohybu (jen 2,4 cm). :P

Pak mě ještě zajímá, jak dělat konektory - Fibrlok se zdá být jednoduchým řešením, ale na to budu muset koupit asi i lámačku a montážní sadu celkem za 30 tis. Kč... Nebo existuje nějaké levnější řešení?
0 x

hapi

tak počkat, ty chceš dělat pasivní rozbočení a spojovat to fibrlokem? Tak to hodně štěstí. Říkal jsem že je to finančně uplně jinde a připojit v paneláku switch s elektroměrem na veřejnej rozvod snad problem neni ne? Beztak tam budeš mít Aktivní jednotku pro GPON pro ten panelák. Jo a mimochodem, koukal jsi kolik stojí GPON master jednotka?
0 x

richik

hapi píše:tak počkat, ty chceš dělat pasivní rozbočení a spojovat to fibrlokem? Tak to hodně štěstí. Říkal jsem že je to finančně uplně jinde a připojit v paneláku switch s elektroměrem na veřejnej rozvod snad problem neni ne? Beztak tam budeš mít Aktivní jednotku pro GPON pro ten panelák. Jo a mimochodem, koukal jsi kolik stojí GPON master jednotka?

GPON - pasivní optická síť, takže by v tom paneláku neměl být žádný aktivní prvek (kromě koncových ONU u každého uživatele). Jak jsem říkal, asi od toho upouštím, právě kvůli ceně OLT jednotky.

Elektroměr na veřejný rozvod není problem, v každé lokalitě si prostě pořídit připojku od EONu... Ale jen při deseti panelácích to bude paušál cca 2500 Kč měsíčně. Raději přidat 100 tis. při realizaci tak, aby tam ten paušál nebyl a za dva roky jen vydělávám :)
0 x

hapi

no jasně no, jenomže my máme jenom podružnej elektroměr a to co natočíme, zaplatíme paneláku. Nemáme od eonu elektroměr. No a když dovedeš vlákno od OLT, tak to OLT někde spotřebovává elektřinu ne? Takže je to uplně šumák kde se to napájí. Spíš razim cestu, že když vypadne elektřina na paneláku, nejde v celim paneláku a je nám v tom případě i fuk nějaká záloha. To nemluvim ani o nákladech za HW. Když to přeženu, switch za 5k + rack na zeď a hotovo. UTPčka do bytu a hotovo. Už vidim jak zákazník platí GPON koncovku s rourerem za 4k. To by nás poslaly pěkně do háje. Kdyby jsme koncovku zaplatily mi, tak by člověk byl defakto 2 roky zadarmo připojenem než by vůbec splatil ten router. No a vůbec jsem zapoměl na gepon splitry za hrozný prachy a po paneláku jich bude... lidi co optiku někde skřípnou, vytrhnou ze sváru atd... No jak se tahle technologie může jako FTTH vyplatit to nechápu. FTTB by v případě paneláků ještě šlo ale zase, všechny paneláky mít na jednom vlákně? na jedný OLT jednotce? Ne to fakt radši koupim switch s 24 SFP sloty a nacpu ho celej konvertorama v centru.

Dneska už maji všude digitální rozvody takže UTP kolem anten neni problem a dá se to řešit.
0 x

lukas

Příspěvekod lukas » 15 years ago

Amen.

Ja stavim FTTb do hvezdy, co barak to solo vlakno k central switchi, kdyz jsou "dvojvchody", tak to normalne propojim TPckem a hotovo. Naklady na provoz? 500-700kc rocne baraku jako kompenzace elektriky. Pri pokryti 1.000 domacnosti, tj. asi 40-50 baraku, tj.25tis-35tis rocne za elektriku. Naklady na jednu domacnost max. 1.000kc pri zavesne metode a asi 2.000kc pri vykopech, zalezi na VB. U tech provesu to neresim, ale co je v zemi, tam davam 2x tolik prave pro pripad, ze by za par let byla cena FTTh srovnatelna s FTTb. V tu dobu ale budu mit FTTb zaplacenou a dobre ziskovou, takze do hcka klidne migruju... A pochybuju, ze me nove sluzby donuti jit do hcka driv, kdyz mam do baraku gigabit, maximum televize pri plne zatezi bude 350mbit (coz se ale stejne nikdy nestane) a zbyva mi 650mbit pro maximalni penetraci 23 ucastniku, tj. 28Mbit na klienta, opet v plne zatezi pri plne penetraci, coz se taky nikdy nestane. Velmi strucne. Pohoda. Vyhoda TPcka je taky v tom, ze kdyz prijde idiot elektrikar a cvakne "omylem" moje TP, nauctuju mu 500 za vyjezd technika, ktery tam da spojku, kdyz mi cvakne optiku, nebo, chran buh, svazek vlaken, tam tam budu celej den opravovat jednu poruchu a ten clovek mi to nikdy nezaplati, protoze by zkrachoval... Je ale fakt, ze moji dominantou jsou mesta do 20tis obyvatel, asi jina situace bude ve vetsich mestech...
0 x
Lukas Kristek

richik

lukas: Díky za popis, mám aspoň obrázek, jak to ostatní už dělají. Nicméně pokud je to dvojvchod nebo dokonce "vícevchod", mám docela strach z tažení UTP převěsů mezi výtahovými šachtami. Už jsem se několikrát setkal s přepětím na UTP mezi dvěma sousedními nástřešáky... Jednou dokonce na vlastní oči, za menší bouřky, tuším že už jen pršelo a bouřka odeznívala, ale přesto mě UTP kabel s RJ45 koncovkou normálně kopal. Voltmetr ukazoval i několik stovek V (samozřejmě se hned náboj vybil, ale přesto tam byly 3V - a to na druhé straně byl zapojený switch, který měl to napájení odebírat...). Nemá cenu zmiňovat, že na tom místě při každé bouřce odešel port na jednom ze switchů...

Pravděpodobně se bude muset nasadit výkonný 48 V zdroj a společně s optikou do každého vchodu v rámci "vícevchodu" tahat elektrokabel... Řešení na draka (pak to konvertovat na 230 V), ale po UTP lze tahat tak max. POE, tedy 48 V max. 15,4 W a nevím o switchi na 48 V, který by měl SFP port a těch 15,4 W by mu stačilo... Nebo jenom o něm nevím?
0 x

lukas

No, to je sice pravda, ale ja teda myslel stav, kdy je to mezi barakama propojeny sklepem (zemni metoda), v pripade nadzemni to ted nove delam tak, ze na zem polozim nad kovoblesky (to jsou takovy ty cerny podpery, ktery se pouzivaji pro vedeni hromosvodu) UV stabilni mikrotrubicku a do ni pak zatahnu FTPcko. Zatim (tuk tuk) s tim nejsou problemy. Driv jsme delali klasicke provesy (na oceovem lane namotane FTP, jeste par kilometru takto mam) a za tim prepetovka. Jako neni s tim taky problem co se tyce prepeti (prepetovky to resi dostatecne), ani zivotnosti (kdyz je to dobre udelany, tak to 5-6 let udela uplne v pohode). Zalezi, jaky mas projekt, to je tezky takhle radit. Mit rozpocet mega a tri mega je dost velkej rozdil... Jestli chces, stav se po prazdninach na severni moravu, udelam ti exkurzi.
0 x
Lukas Kristek

lukas

Na vzdalenou elektriku (ted se bavim hlavne o nadzemni, u zemni to taky ale neni uplne idealni) ti dobre radim - ZAPOMEN. Hodne jsem s tim laboroval, mam tak experimentalne par baraku a jako nic moc. Ja vidim smysl pouze v pripade, kdy se jedna o sit do kruhu, nebo o sit, ktera je tak na hovno, ze se musi restartovat (tady si nejsem jistej, jestli neni lepsi ty prachy vrazit spis do HW, kterej te tohoto problemu zbavi). Nema smysl to vypisovat, moje problemy jsou prakticky stejny s tim, co se pise na skfree.net, koukni se tam, nekde se na to kdosi pta a lidi mu popisuji svoje zkusenosti.
0 x
Lukas Kristek

richik

Sklepama to nejde, jsou tam garaze... Asi tam teda natahnem FTP mezi nastresaky a dame prepetovy ochrany. Zatim teda klasika 8mi port FE switche bez mngmtu. Kdyby byl problem, ze by odchazely porty, tak se to bude muset resit optikou. Jen kdyby byly maly switche 8mi port s SPF portem a napajenim 12 V nebo 48 V.

Koukam, Microsens ma takovy krabicky, na 12 V i na 48 V, a hlavne FX port - poptam distributora, co stoji...
Jsou tam varianty bez mngmtu, ale chtelo by to mozna (kdyz uz) aspon ten web mngmt - 8mi port 10/100TX s jednim 100FX by bylo uplne idealni.
0 x

hapi

tak do toho bych nešel
0 x

richik

Nesel bys do Microsens switchu? 4x Gbit + SFP vypada docela dobre, viz. http://www.proficomms.cz/index.php?modu ... 254&id=545 (ale uvidime, jaka bude cena...). Bude-li potreba vice portu, pripojim k tomu 8 port switch, opet na 12 V. Spotreba obou krabicek pocitam urcite mene jak 20 W...

Nebo bys nesel do toho napajeni DC 48 V, kvuli kterym natahnu zvlast klasicky kabel na elektriku? Tech 48 V pak zmenim pomoci DC/DC na 12 V a je to.

Nebudu si preci zrizovat el. pripojku ve vsech vchodech... Ze spolecny brat nelze, ani s merenim, ze by se platilo to, co se spotrebuje (oni by s tim meli praci to vzdy vyuctovat, kontrolovat a inkasovat...). Pokud by se nakonec pripojilo vsech 24 bytu ve vchode, tak pak by jiste s odberem ze spolecne el. nebyl problem - heh, penetraci 100 % snad ale nemame ani v 6ti bytovem dome :(
0 x

hapi

nešel bych do napájení po kabelu. Zařídil bych radši podružnej elektroměr a kadej rok zaplatil to co natočim. Uvidíš že to je špatná cesta. Jseš omezenej jenom na určitej HW. nevim jakou máš topologii a jestli jenom neswitchuješ nebo používáš vlany ale jak říkám, budeš omezenej na určitej HW a lepší switche ne 230V nezapojíš. Jestli tam bude dost lidí, tak to udělej pořádně. Máme tu dost týpků co roztahaly optiku po sídlišti, bohužel pro ně to maji nekvalitní a topologie je strašná a lidi co k nim odešly se vraceji zpět k nám na wifinu. Na jinym místě jsme udělaly na panelácích dobrej konekt s dobrou topologií a za rok máme 16 portový switche skoro plný a lidi si maximálně pochvalujou.

Jsem toho názoru, že buď to udělám pořádně, a nebo to nedělám vůbec protože lidi si dlouho pamatujou že tvoje služba stála za houby takže to radši nedělat.
0 x