Zdravím dá se nějak v Mikrotiku nastavit, že když klient bude souvisle stahovat určitou rychlostí, tak třebo po 100MB stažených mu router rychlost sníží? Např. z 2048/256 na300/50?
Díky
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
omezení rychlosti po souvislém stahování nad 100MB
riddick píše:Zdravím dá se nějak v Mikrotiku nastavit, že když klient bude souvisle stahovat určitou rychlostí, tak třebo po 100MB stažených mu router rychlost sníží? Např. z 2048/256 na300/50?
Díky
ja by som to riesil pomocou FUP. Skrebon a mnoho inych ludi tu ma riesene QT tak, ze je zvlast rychlost na tahanie a zvlast rychlost na stranky (burst cez dst. limit). A uplatnil by som FUP prave na tu rychlost stahovania. A cas na aku ho ma obmedzit si zvolis sam...
inak to asi neurobis. takto neobmedzis prezeranie stranok, len tahanie.
0 x
Jak funguje nastavování toho BURSTU? Mám Limit AT 100k, Max LIMIT 800k a když bych chtěl BURST pro načítání stránek třeba 30s 1536k tak do burst limit dám 1536k do času 30s a ten treshold je k čemu?
Jakmile uplyne ta doba 30s tak to zreguluje na max limit?
A toto lze použít jak pro RED, PCQ apod?
0 x
soucez píše:Jak funguje nastavování toho BURSTU? Mám Limit AT 100k, Max LIMIT 800k a když bych chtěl BURST pro načítání stránek třeba 30s 1536k tak do burst limit dám 1536k do času 30s a ten treshold je k čemu?
presne ako hovoris... ale nie je to dobre riesenie. nefunguje uplne presne ako ma... ja som to dlho testoval, mam tu niekde aj svoje skusenosti a vysledky s tym popisane. hladaj... pouzi v kazdom pripade burst cez dst. limit.
0 x
mato1 píše:soucez píše:Jak funguje nastavování toho BURSTU? Mám Limit AT 100k, Max LIMIT 800k a když bych chtěl BURST pro načítání stránek třeba 30s 1536k tak do burst limit dám 1536k do času 30s a ten treshold je k čemu?
presne ako hovoris... ale nie je to dobre riesenie. nefunguje uplne presne ako ma... ja som to dlho testoval, mam tu niekde aj svoje skusenosti a vysledky s tym popisane. hladaj... pouzi v kazdom pripade burst cez dst. limit.
sorry tomu nerozomím. Kde se to nastavuje? Já jsem teï testoval ten BURST a příjde mi že to funguje, Mám. LIMIT AT na 100k, MAX LIMIT na 320k, BURST Limit 2M, Burst Treshold 128k a čas 60s. Vypozoroval jsem že se musí po 60s uživatel dostat s rychlostí pod treshold 128k a v tu chvíli mu to může opět naběhnout na 2M na 60s a takhle dokola. Pokud nepadne pod 128k tak stahuje 320k a víc ani prd

0 x
Presne toto je vyhoda i nevyhoda. Ja som o tom tu napisal to dost... Burst samotny(ci qt/sq) je sice krasne skvely a idealny, ale neviem pre ake ucely. Bezny uzivatel, opravdu bezny nezacne stahovat 50MB update, ci 700MB ISO Linuxu a vypne monitor. A kedze zacne stahovat a klesne mu to, ako mu zabezpecite, aby mu surfovanie i pri stahovani otvaralo bleskovorychlo?Kedze mu rychlost pocas stahovania je znizena a on i napriek stahovaniu chce otvorit web rychlejsie ako za 30sekund... Jedine vhodnyn settingom dstlimit.soucez píše:Pokud nepadne pod 128k tak stahuje 320k a víc ani prd
0 x
skrebon píše:Presne toto je vyhoda i nevyhoda. Ja som o tom tu napisal to dost... Burst samotny(ci qt/sq) je sice krasne skvely a idealny, ale neviem pre ake ucely. Bezny uzivatel, opravdu bezny nezacne stahovat 50MB update, ci 700MB ISO Linuxu a vypne monitor. A kedze zacne stahovat a klesne mu to, ako mu zabezpecite, aby mu surfovanie i pri stahovani otvaralo bleskovorychlo?Kedze mu rychlost pocas stahovania je znizena a on i napriek stahovaniu chce otvorit web rychlejsie ako za 30sekund... Jedine vhodnyn settingom dstlimit.soucez píše:Pokud nepadne pod 128k tak stahuje 320k a víc ani prd
Ještě dotaz v BURSTU v QT. Ten čas co tam je je časem po který může user být ve zvýšeném datovém toku, nebo je to doba po kterou musí být pod hodnotou v BURST Treshold?
Prosím Tě Skreabone nemáš demo přístup na Mikrotika kde by bylo vidět to nastavení DST-LIMIT v mangle? Z toho výpisu jak jsi sem dal nechápu jak ty hodnoty kam vyplnit. Díky
0 x
skrebon píše:Bursts are used to allow higher data rates for a short period of time. Every 1/16 part of the burst-time, the router calculates the average data rate of each class over the last burst-time seconds.
Takze ten cas je asi i obojpohlavnyAle ja ten burst nepouzivam, tak neviem
Skreabone, zkoušel jsem to nastavit jak jsem pochopil z tvého příspěvku (asi jsem to nepochopil) a nefunguje mi to. Respektive mi to úplně zboří připojení. Okamžitě to zčervená. Nemohl by jsi mi popsat jak nastavit mangle přesně a zároveň pak jak to nastavit v Queue tree? Nemáš ten demo přístup? Díky za ochotu

0 x
soucez píše:skrebon píše:Bursts are used to allow higher data rates for a short period of time. Every 1/16 part of the burst-time, the router calculates the average data rate of each class over the last burst-time seconds.
Skreabone, zkoušel jsem to nastavit jak jsem pochopil z tvého příspěvku (asi jsem to nepochopil) a nefunguje mi to. Respektive mi to úplně zboří připojení. Okamžitě to zčervená. Nemohl by jsi mi popsat jak nastavit mangle přesně a zároveň pak jak to nastavit v Queue tree? Nemáš ten demo přístup? Díky za ochotu
ja som mal s pochopenim tiez problem na uvode... skusim ti to priblizit.
mas dve pravidla v mangle aj pre download aj pre upload.
- Prve pravidlo ti zachytava 500 paketov (zhruba asi 500-700 kB) na jeden spoj - zachytava vsetko okrem p2p (cize napriklad na jednu nacitanu www stranku).
- Druhe pravidlo ti zachytava uplne vsetok trafik, vratanie p2p...
Prvemu pravidlu das rychlost 2mbit, druhemu das rychlost 512kbit.
Skusis zacat stahovat z nejakej stranky, tak prvych 500 paketov stiahne pomocou prveho pravidla (vacsej rychlosti) a po prekroceni 500 paketov prestane toto pravidlo v mangle zachytavat pakety - automaticky zacne zachytavat pakety druhe pravidlo - cize ta druha a mensia rychlost.
Vlastne si vytvoris dve linky:
- jedna na "tahanie" (nacitavanie) malych suborov
- druha na tahanie velkych suborov, p2p a vsetkeho ostatneho
Dufam ze tomuto vycerpavajucemu vysvetlovaniu pochopis...

V kazdom pripade si zozen niekde demo kde to je aplikovane a uvidis to priamo na priklade...
inak popisoval som to aj v tomto odkaze, su tam aj obrazky
http://forum.promedia.cz/routeros.cz/vi ... =dst+limit
0 x
mato1 píše:soucez píše:skrebon píše:Bursts are used to allow higher data rates for a short period of time. Every 1/16 part of the burst-time, the router calculates the average data rate of each class over the last burst-time seconds.
- Prve pravidlo ti zachytava 500 paketov (zhruba asi 500-700 kB) na jeden spoj - zachytava vsetko okrem p2p (cize napriklad na jednu nacitanu www stranku).
Skusis zacat stahovat z nejakej stranky, tak prvych 500 paketov stiahne pomocou prveho pravidla (vacsej rychlosti) a po prekroceni 500 paketov prestane toto pravidlo v mangle zachytavat pakety - automaticky zacne zachytavat pakety druhe pravidlo - cize ta druha a mensia rychlost.
Dufam ze tomuto vycerpavajucemu vysvetlovaniu pochopis...![]()
V kazdom pripade si zozen niekde demo kde to je aplikovane a uvidis to priamo na priklade...
Mato díky moc toto mi hodně pomohlo. Už mi to začalo fungovat. Zatím jen pro moji IP. Toto musím udělat pro každou IP(usera) zvláš že? Nelze to jedním manglem aplikovat pro všechny users stejně? To byale sčítali ty první Burstované pakety všem dohromady že? Prosím tě ještě o vysvětlení těch hodnot v jednotlivých políčkách jak jsi psal v příspěvku s obrázky. Dopsal jsem dotaz pod ten příspěvek. Jinak já mangluju prvně p2p provoz každému userovi zvláš 2ma pravidli jak pro DOWN tak UP a potom mám teprve 2 pravidla pro ostatní provoz DOWN a UP. No a teï ještě před to pravidlo DOWN dám jedno Burst pravidlo pro DOWN. Je to tak?
Jinak děkuji za trpělivost a obětavost vysvětlovat. Času který tomu věnujete aby jsme to mi ostatní začáteníci pochopili si já osobně nesmírně vážím.
Kdyby jste dojeli na nějaké Mikrotik setkání všem koupím mnoho piv a panáky

0 x
soucez píše:Mato díky moc toto mi hodně pomohlo. Už mi to začalo fungovat. Zatím jen pro moji IP. Toto musím udělat pro každou IP(usera) zvláš že? Nelze to jedním manglem aplikovat pro všechny users stejně? To byale sčítali ty první Burstované pakety všem dohromady že? Prosím tě ještě o vysvětlení těch hodnot v jednotlivých políčkách jak jsi psal v příspěvku s obrázky. Dopsal jsem dotaz pod ten příspěvek. Jinak já mangluju prvně p2p provoz každému userovi zvláš 2ma pravidli jak pro DOWN tak UP a potom mám teprve 2 pravidla pro ostatní provoz DOWN a UP. No a teï ještě před to pravidlo DOWN dám jedno Burst pravidlo pro DOWN. Je to tak?
Jinak děkuji za trpělivost a obětavost vysvětlovat. Času který tomu věnujete aby jsme to mi ostatní začáteníci pochopili si já osobně nesmírně vážím.
Kdyby jste dojeli na nějaké Mikrotik setkání všem koupím mnoho piv a panáky
rad ti to vysvetlim ked mam cas... so mnou sa tu trapilo tiez vela ludi donedavna - ale pomaly studujem a sem tam nieco pochytim

to ze znacis najprv cely p2p trafic a potom manglujes ip userom je v poriadku, tak to ma byt...
a musim samozrejme pre kazdu ip spravit tie 4 pravidla v mangle
0 x
mato1 píše:soucez píše:skrebon píše:Bursts are used to allow higher data rates for a short period of time. Every 1/16 part of the burst-time, the router calculates the average data rate of each class over the last burst-time seconds.
Dufam ze tomuto vycerpavajucemu vysvetlovaniu pochopis...![]()
TEN ODKAZ NEFUNGUJE NEMOHL BYSI TO DAT NEKAM JINAM NA JINY ODKAZ DIKY
0 x
-