❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
RB250GS
to neni okleštěné ROS ale úplně jiná věc. switchOS
0 x
Já se nechci hádat, ano máte pravdu. Ale pořád to je pod hlavičkou MIKROTIK. Jakože software od nich, takže to dělají stejní lidé jako dělají RouterOS, má to určitě stejný základ. Stahuje se to z jejich oficiálních stránek mikrotik.com . Jen romu neříkají RouterOS ale SwitchOS .. už podle názvu, lze vidět určitou pobobu z jaké dílny vychází. Podle začínajících rozjezdů nové verze , to bude mít i spoustu RC verzí, pak rádoby stable verzí .. atd ...
Proto to nazývám mikrotik
P.S. jinak na mikrotik nedám dopustit a frčí mi skoro všude. Jen mě trochu zarazili "dětské" nemoci typu nelze zadat IP z rozsahu který je nad 127 apod ..
Budu si muset holt i ten switch s SwitchOS koupit, abych měl co testovat.
Proto to nazývám mikrotik

P.S. jinak na mikrotik nedám dopustit a frčí mi skoro všude. Jen mě trochu zarazili "dětské" nemoci typu nelze zadat IP z rozsahu který je nad 127 apod ..
Budu si muset holt i ten switch s SwitchOS koupit, abych měl co testovat.
0 x
pochybuju že na tom dělaji ty samí lidé.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
pry je potom potřeba provést reboot (ze zásuvky)
Potvrzuji, že po této "Litevské" metodě restartu už je vše v pořádku.

0 x
Ajfel píše:Tak mi bylo sdeleno, ze nemoznost nastavit masku a branu byl zamer, protoze IP je tam pouze pro management(asi nevi, ze pokud tam neni brana a maska, tak se nejak z dohledoveho mista v routovane siti na ten switch neda dostat, ikdyz je divne, ze do weboveho managementu se dostanu, ale SNMP vycitat nemuzu).
Divne to az tak nie je pouzivaju to napr. zariadenia WaveIP
tu je recenzia:
http://www.wificentrum.sk/default.asp?i ... wipair.htm
citat z recenzie:
Dlho nám tiež nešlo do hlavy, ako je možné, že v zariadení na vôbec nenastavuje Default Gateway – je to tiež neobvyklé, ale zariadenie ako gateway používa tú adresu, z ktorej jej dáta prichádzajú. Inými slovami, posiela dáta na takú bránu, cez ktorú na zariadenie pristupujete, takže bránu vôbec nemusíte nastavovať, zistí si ju samo podľa potreby. Je to na nezaplatenie v prípade, že sa chcete pripojiť z inej siete a dať dokopy rozpadnutý spoj – ak máte gateway nastavenú napevno a je na druhom konci toho rozpadnutého spoja, zariadenie sa z inej siete nedá manažovať. Pri WaveIP takýto problém nehrozí, čo je veľmi príjemné, v niektorých prípadoch priam na nezaplatenie.
0 x
fujara píše:Divne to az tak nie je pouzivaju to napr. zariadenia WaveIP
tu je recenzia:
http://www.wificentrum.sk/default.asp?i ... wipair.htm
citat z recenzie:
Dlho nám tiež nešlo do hlavy, ako je možné, že v zariadení na vôbec nenastavuje Default Gateway – je to tiež neobvyklé, ale zariadenie ako gateway používa tú adresu, z ktorej jej dáta prichádzajú. Inými slovami, posiela dáta na takú bránu, cez ktorú na zariadenie pristupujete, takže bránu vôbec nemusíte nastavovať, zistí si ju samo podľa potreby. Je to na nezaplatenie v prípade, že sa chcete pripojiť z inej siete a dať dokopy rozpadnutý spoj – ak máte gateway nastavenú napevno a je na druhom konci toho rozpadnutého spoja, zariadenie sa z inej siete nedá manažovať. Pri WaveIP takýto problém nehrozí, čo je veľmi príjemné, v niektorých prípadoch priam na nezaplatenie.
Problem je v tom, ze to funguje na ho...,snmpserver v jine casti site na verejne ip si nedokaze stahnout snmp data ze switche, sice na management se dostanu, ale ja potrebuji sledovat pres snmp data co tam tecou, nebo spis vytizeni portu, coz nefunguje, tak bych radsi uvital nastaveni brany rucne.
0 x
Ok, takže jedem dál v dolaďování "pre-alfa" verze SwOS. Jinak se dle funkčnosti snad nazvat ani nedá. Mimochodem povedlo se někomu provést nastavení do defaultu? Mě připadá, že nefunguje ani tlačítko Reboot, ani Reset Configuration a nevím, jak je to možný, ale nepovedlo se mi provést reset do defaultu ani tlačítkem na zařízení. Ovšem to může být taky tím, že možná musím dvakrát zapnout zdroj, dvakrát vypnout a mezi tím dvakrát stisknout na dobu 2,687s to tlačítko, jinak se to nepovede. Ale tak na nás, nezasloužíme si to mít jednoduché!!!
Taky jsem se začal pokoušet na tom rozchodit VLANy společně s Mikrotikem, ale možná bych toho chtěl moc od tohoto switche, nemůžu ale zatím soudit, protože s VLAN teprve začínám pokusovat a chyby můžu dělat spíš já. Jinak na http://wiki.mikrotik.com/wiki/SwOS je celkem použitelný manuál k SwOS
.

0 x
tak jsem právě zkoušel vlany na RB250. Nefunguje to. Zahazuje příchozí vlan tag pod záminkou že je prej moc velkej paket. Když jsem snížil MTU tak to prošlo. Tedy ping projde a říkáte si ok ale web neprojde právě proto že 1500byte pakety neprojdou. Projdou jenom o 4byte menší což je právě menší o vlan tag a to je k ničemu.
0 x
Tak ty VLANy opravdu nějak nefungujou. Já to zkoušel ještě trochu opačným způsobem, že jsem paket bez tagu přicházející na jeden port nechal otagovat, aby mi druhým portem odcházel už otagovanej příslušným id. Ovšem veselý switch sice pakety krásně propouští, ale taky je vůbec neotaguje!!!! Chyba v nastavení není, protože to nastavení je celkem jasné a zkoušel jsem i různé variace pochybnějších polžek. Blahořečme Mikrotik, protože v něm nechodí pár věcí, ovšem v SwOS je pouze pár věci, které chodí.
:D:D Zprostředkovaně jsem jim to poslal, tak možná něco opraví a můžeme pak hledat další chyby. Litevci si z nás dělaj hovada zkušebnu!!!!!
Ještě jsem jim připomínkoval, že by mohli dát možnost hodit management do VLAN......

0 x
jo management do vlanu jsem taky hledal. Mě to celkem fungovalo až po sníženi MTU ale to je na dvě věci. Fakt to stojí za houby a když jsem otagoval paket, vypnul tagování, tak to vesele tagovalo dál a podobný věci. Jako za takhle nedodělaný věci bych už byl bez práce.
0 x
hapi píše:tak jsem právě zkoušel vlany na RB250. Nefunguje to. Zahazuje příchozí vlan tag pod záminkou že je prej moc velkej paket. Když jsem snížil MTU tak to prošlo. Tedy ping projde a říkáte si ok ale web neprojde právě proto že 1500byte pakety neprojdou. Projdou jenom o 4byte menší což je právě menší o vlan tag a to je k ničemu.
Přesně takové chování jsem pozoroval i já. Je to opravdu zoufalé, protože toto je to, co dělá VLAN switch VLAN switchem! Mimochodem stejně se chovají i linuxové drivery síťových karet z předVLAN časů, které bylo pro podporu VLAN nutno patchovat (např. patch pro podporu VLAN u známých 3Com karet pro ilustraci zde: http://lwn.net/Articles/95455/ ).
Nejjednodušeji to vyzkoušíte takto:
Na routeru (např. na PC s Linuxem) si nadefinujte VLAN interface s VLAN ID 1 a přiřaďte mu IP adresu 192.168.88.2. Router pak propojte kabelem s portem 1 našeho switche, pro který nakonfigurujte:
- VLAN Mode "optional"
- default VLAN ID nechejte 1
- VLAN Header dejte "add if missing".
Kód: Vybrat vše
ping 192.168.88.1
Teď zkuste ping s velikostí payloadu 1468, což dává velikost paketu na IP vrstvě 1500 B (1468 B payload + 8 B ICMP header + 20 B IP header + 4 B VLAN tag). Tento ping ještě projde.
ping 192.168.88.1 -s 1468
Ale ping o jeden bajt větší už neprojde, ačkoliv by měl
ping 192.168.88.1 -s 1469
(Pozn. Při velikosti -s 1469 se ještě nefragmentuje. Fragmentuje se až od -s 1473, protože driver síťové karty umí zacházet s pakety obsahující VLAN tagy.)
0 x
no, nabízí se otázka, co je vlastně v tom za HW že to neumí a nebo je chyba ve firmware? Fakt netušim jestli je možný zvenku ovlivňovat chování HW switche pouhou výměnou firmware. Pokud ne, tak je RB250GS totálně na nic. Dokonce mám takovej pocit že v HW modu bych to spíš rozběhal na RB750G(450G)
0 x
- lwq
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
hapi píše:no, nabízí se otázka, co je vlastně v tom za HW že to neumí a nebo je chyba ve firmware? Fakt netušim jestli je možný zvenku ovlivňovat chování HW switche pouhou výměnou firmware. Pokud ne, tak je RB250GS totálně na nic. Dokonce mám takovej pocit že v HW modu bych to spíš rozběhal na RB750G(450G)
Souhlasim s tebou, kdyz na RB750G ci 450G das porty do HW switche, tak dostanes to same, funkcni a s hromadou dalsich moznosti + ten SNMP monitoring

0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...
Než ten RB250GS bude použitelný, máte někdo tip na levný a funkční VLAN switch? Zatím jsem používal Zyxel ES-2108-G, ale ten stojí 3500 Kč a taky má své mouchy. Mám dva kusy a oba udělaly po instalaci to stejné: zhavarovaly do základní příkazové řádky. Dalo se do nich sice zalogovat přes sériovou konzoli, ale v té době jsem neznal příkaz, jak je z tohoto rudimentárního prostředí restartovat (tuším je to příkaz "at go"). Po studeném restartu pomocí napájení sice fungují OK, ale nemám k nim už důvěru.
0 x