❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Jaký AP pro pokrytí bytu?

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Ajfel

Re: Jaký AP pro pokrytí bytu?

Příspěvekod Ajfel » 15 years ago

asdewq píše:v com sa neosvedcili..? ja mam trebars jedneho doma a ide uplne vzorovo...

Proste blbnuli, uz je to nejaky patek, od te doby sice jedou ok, ale ze zacatku se k nim muselo, tak radsi pouzivam ty zcomaxy, k tem se jede jenom pokud odejde zdroj a to se zatim stalo u 3 kusu a to bylo nejspis prepetim po bource.
0 x

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 15 years ago

ja používam výhradně TPlinky kupuju všechno co se kde najde, a jako nikde to nikdy nezlobilo...
dávam to přesně jak chpali... NAT dělá anténa, takže Mtika používam jako obyčejný bridge AP vypnu DHCP (dělá anténa) a připojim do lanu...
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 15 years ago

rouchi píše:ja používam výhradně TPlinky kupuju všechno co se kde najde, a jako nikde to nikdy nezlobilo...
dávam to přesně jak chpali... NAT dělá anténa, takže Mtika používam jako obyčejný bridge AP vypnu DHCP (dělá anténa) a připojim do lanu...

no jasne, takhle to pouzivaji asi vsichni, proste nat obejdes - ten je na antene. jenze co kdyz se chci na takto zapojeny APcko (ktery nema rezim AP BRIDGE (ma pouze a vzdy NAT) pripojit zvenku? prolinkovani na te antene co je nat si nastavim vcelku v pohode, ale jak se dostanu na to APcko ktere nema byt apcko? nijak protoze jsem mu nezadal branu. takze kdyz napr. klient zapomene heslo do domaciho AP nebo chce zmenit kanal tak tam musim jet.

Co se tyka 2204 at uz zcommax nebo jine "znacky" tak je to velkej pruser, protoze nam cca po 1.5 roce az dvou odchazeji, proste doted to slo a najednou si lidi stezujou a volaji ze to musi treba 5x denne resetovat atd. samozrejme na zarucnim servisu reknou ze se u nich zavada neprojevila, takze to vyhazujem. super parada.

Nasazujeme ted vsade tp linky 543g, maji 5db antenu a je to znat a oproti 2204 to zaprve vypada (jak uz tu nekdo zminil, to se prodava nejvic) a jednak to funguje, jenze se na to nedostanu z venku. nebo ma nekdo nejakej trik?

vzasade bych nejradeji mel neco v cene toho levneho tplinku se stejnym vzhledem do ceho by slo dd-wrt, to by byla parada :-)
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

honzam

Příspěvekod honzam » 15 years ago

net.work píše:cokoliv co umi NAT umi i bridge, ale nesmis pichnout privodni kabel do WAN portu ale do LAN ;) pac WLAN a LAN sou v 99% probridgovane a tak proste ten NAT je SW zapnuty, ale HW ho nevyuzivas ;) ja takhle pouzivam vsude TP-LINKy (WR-542/3 i WR-3xx, proste co je po ruce) a neni s tim problem.......

O této variantě vím. Ale občas se blbě lidem vysvětluje že jejich super zázračný router najednou nemá 5portů ale jen 4. Wan se nesmí použít. A když se v tom po čase začnou štourat tak ten WAN stejně zapojí a pak se diví :)

michal.siman píše:Nasazujeme ted vsade tp linky 543g, maji 5db antenu a je to znat a oproti 2204 to zaprve vypada (jak uz tu nekdo zminil, to se prodava nejvic) a jednak to funguje, jenze se na to nedostanu z venku. nebo ma nekdo nejakej trik?
vzasade bych nejradeji mel neco v cene toho levneho tplinku se stejnym vzhledem do ceho by slo dd-wrt, to by byla parada :-)

Pokud je zařízení které NATuje Mikrotik tak můžeš udělat obrácený NAT (aby jsi měl IP ze stejného rozsahu) a pak nepotřebuješ bránu. Bohužel na některých AP mě nefunguje ani toto
0 x

michal.siman

honzam píše:.... Ale občas se blbě lidem vysvětluje že jejich super zázračný router najednou nemá 5portů ale jen 4. Wan se nesmí použít. A když se v tom po čase začnou štourat tak ten WAN stejně zapojí a pak se diví :)

do prazdneho WAN portu dam prazdnou zamacklou kosticku a je to :-), lidi navic doma 4 porty stejne nepotrebujou, byva to casto jeden z anteny, jeden na pocitac a zbytek uz jde vzduchem a nebo jde vzduchem vsechno protoze maj doma jen notebooky.

takze kdo vi o necem levnem do ceho jde dd-wrt?
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 15 years ago

michal.siman píše:Nasazujeme ted vsade tp linky 543g, maji 5db antenu a je to znat a oproti 2204 to zaprve vypada (jak uz tu nekdo zminil, to se prodava nejvic) a jednak to funguje, jenze se na to nedostanu z venku. nebo ma nekdo nejakej trik?

Pokud je zařízení které NATuje Mikrotik tak můžeš udělat obrácený NAT (aby jsi měl IP ze stejného rozsahu) a pak nepotřebuješ bránu. Bohužel na některých AP mě nefunguje ani toto[/quote]

No já to dělám tak, že ty tp-linky nechávám na defaultních IP adresách a pak přes putty si vytvořím SSH tunel na RBcko u klienta a pak do prohlížeče stačí zadat localhost a najede ti web rozhrani tp-linku ;) funguje to vcelku dobre ;)
0 x
Jan Ptáček

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 15 years ago

mam tu zahadu,znamemu jsem koupil na pokryti domu a kousek venku TPlink 940 tusim,3anteny,podpora 802.11n. Bohuzel u nej se to nejak sere...umisteno u okna,zaluzky nahore,v okne uz jen sit proti hmyzu.V dome pokryti ujde ale ven to nedostreli ani 30metru na zahradu. Paradox je ze stary Asus s nejakym Ralinkem a 1 pendrekem tech 30M strelil ale signal byl uz moc slaby. Vzal sem ti onen TPlink domu a zkusil u sebe. Pres 2 zdi cihla 10cm a 1 25cm,vyskovy rozdil cca. 8metru (AP umisteno v patre v pokoji na stole,ja s NTB venku na zahrade na 2 strane domu) jsem mel pouzitelny singal jeste asi 25m od domu,pak uz spatny.

U onoho znameho je zed take beznych kvalit,pak je dalsi rohova zed,ta je silnejsi ale pres tu se vubec signal nemusi snazit drat ven,staci skrz 1 okno a je to,ale tak se nedeje.Nepomohli ani silnejsi 5db pendreky.A totalni paradox...NTB s nejakou Atheroskou pred zminenym oknem za siti na hmyz od routeru vzdalen asi 1metr nechytl temer nic ! jako by tam byla uplne neviditelna zed ci co... to sem nepobral :lol:

Kurna co s tim ? Absolutne minimalne pomohlo zapnuti jen 802.11b nebo g. Dosmerovani anten,novy FW,nic nezabralo...kus vymenen za novy,to same chovani.
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

michal.siman

pcwifi píše:Kurna co s tim ? Absolutne minimalne pomohlo zapnuti jen 802.11b nebo g. Dosmerovani anten,novy FW,nic nezabralo...kus vymenen za novy,to same chovani.

no vidis, nikdy nikomu nic jako N nedavat :-) to je reseni co. na internet to snad nepotrebuje ne, nebo davas jako borci tady u nas za 240 korun 100mbit? :-)
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 15 years ago

já používám klasické RB s dvěma anténkama na 2,4 b a jsem naprosto spokojen s kvalitou
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

michal.siman

okoun píše:já používám klasické RB s dvěma anténkama na 2,4 b a jsem naprosto spokojen s kvalitou

proc se dvema?
0 x

level

Příspěvekod level » 15 years ago

tak otevri okno zrejme bude mit pokoveny sklo
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 15 years ago

stalo se ale kolega s NTB metr od okna nechytl skoro vubec nic v :lol: to uz sem fakt nepobiral...je tam asi nejaka cerna dira...jo pokoveny skla nema.

osobne mam doma trojty skla v oknech a signal frci ven paradne...

level píše:tak otevri okno zrejme bude mit pokoveny sklo
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

reset

Příspěvekod reset » 15 years ago

podobny problem jsem mel s TPLinkama TL-WR543G , signal pres jednu zed katastrofa, latence 2s+ pri 1Mb zatezi = nepouzitelne ,
Vymena za zcomax a spokojenost
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

kdysi za vlády 2.4GHz se někde v threadu lidi bavily o anténě za oknem, doslova za oknem, sklem a normálně to funguje ale sklo nesmí mít vrstvu co zabraňuje UV záření. Ta to prej docela dobře sundá.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

lwq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 15 years ago

Kdyz dosli 1120 (s appro-lite fw) a 5460 zacli byt drahe (=cti : pro lidi), zcali sme pouzivat TL-WA501G a ted uz bereme jen nka, kdy se lidem libi, ze i wifinou (kdy spousta i ne-Intel wifinek v notasech to umi) muzou bez problemu tahat velky veci a to minimalne v ramci bytu/domu. Jde o typ {url=http://wifi.aspa.cz/tp-link-tl-wr741nd-lite-n-router-z101251/]TP-LINK TL-WR741ND[/url]. Oboji za velmi slusne penize a krome par kousku co sli na reklamaci hned po vybaleni, jede zbytek jak vino ... :wink:

Co se tyce nastaveni, tak jak kde - bud to routuje domaci jednickovou sit klientovi a nebo to funguje jen jako prachsprosty "prevodnik" metalika-bezdrat. :)

Tolika ma "torska to mlyna" :twisted:
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...