❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Po přechodu na výkonější stroj problém s mangly

Návody a problémy s konfigurací.
knedlik
antispam: Ano

Po přechodu na výkonější stroj problém s mangly

Příspěvekod knedlik » 15 years ago

Rozhodl jsem se provést upgrade hraničního routru z původního klasického PC (už ani nevím desku, v které bylo původně P4, pak dual-core P4, nakonec C2D) na serverovou platformu supermicro PDSMi LN4+ i3000,S775.. viz http://www.wifiprofi.cz/p332-pdsmi-ln4-i3000-s775-pouze-65nm-pci-x-pci-4gbe-4ddr2-667-sata2-1u-bulk/ + jsou tam navíc 2x Intel PRO/1000GT Desk. Adapter Gb.
Poté jsem asi binárkou přetáhnul konfig do supermicra a upravil, následně vyměnil za původní PC. Takže z původního 3portového PC je 6portové supermicro (obsazeny 4porty).

Při kontrole funkčnosti a správnosti nastavení jsem si všimnul nefunkčního manglování několika rozsahů, tak jsem s tím začal "cvičit" . Původně byla verze 4.6, downgradoval jsem na 3.30 - bez výsledku, upgradoval až na 5.0 beta- opět bez výsledku. Takže jsem to vrátil na 4.6, vyexportoval mangle, smáznul z firewallu(mangle) a opět import. Tohle pomohlo, ale za par dnů jsem byl nucen opět zasáhnout do manglí a tato úprava přestala fungovat.. Takže export->výmaz->import a vrátil jsem se tam, kde jsem byl na začátku.. několik rozsahů se opět nemangluje... nebo bych spíše řekl, že nějak záhadně. Ve winboxu v IP/mangle přes jump tam pakety jdou, ale v tom chajnu u sledovaného pravidla je nulová hodnota... přitom v queue-tree se průtok dat zaznamenává . Nebo další anomálie... nově vytvořený rozsah pro nový vysílač, nikdo na něj není připojen a v manglích u položky JUMP na tento rozsah naskakují data jako "šílené", přitom pokud dám torch na toto rozhraní, tak není vidět ani bajt z tohoto rozsahu. A další co mi hlava nebere, tak vynuluji čítače v manglích a potom stačí u jednoho JUMP pravidla změnit nějakou položku, uložit a naráz se tohoto i ostatních JUMPů objeví obrovské hodnoty u počtu projítých dat(např. 6598975897GB)
Včera jsem se tedy rozhodnul, že vyexportím pravidla a dnes ráno jsem udělal /system reset-configur.. a všechno jsem pomalu naimportoval zpět (doufám, že export sebou netáhne předpokládanou chybu z binárky).
Nicméně bez úspěchu... Už jsem docela zoufalý a nevím co s tím... ještě zkusím supermicro stáhnout a netinstalem zformátovat a nainstalovat znova.

Pak už mě napadá jedině chyba v desce, procák, paměti ??

Setkal se s tím někdo?? Zkuste mě nakopnout, kde by mohla být chyba...
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 15 years ago

spis nejakej bug v ros, tezko rict v cem, nestacila by ti nejaka nizzsi verze proc tam mas ty experimentalni verzr 4,5 posledn co bych se nebal dal na pc by byla 3.13
0 x

knedlik

Na předchozím PC to beželo s 4.6 bez problémů... Navíc níž jak 3.25 jít nemůžu, protože už mam licenci pro up-to 5.x .. tzn. XXXX-XXXX
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 15 years ago

zdravim
ja mam tiez tento stroj (zakladnu dosku, obsadene 3 porty) a tiez mi blbne zcasu na cas. asi raz za mesiac uplne vytuhne, proste pomaha len tvrdy restart pomerne casto sa mi stava, ze ispadmin sa do neho nevie dostat cez ssh - tiez pomaha len restart. a dalsie drobne chybicky som uz ani nehladal, lebo by ma rachlo.

otazka je, ci hladat chybu v doske alebo v mikrotiku. ale toto ma dost stve. mam aj supermicro dosky s dvoma lan portami, tie nemaju problem. podla mna je problem prave v tych 4 lan portoch.
rozmyslal som, ze by som kupil dvojportovu sietovku od supermicro a nahodil do stroja s skusil presmerovat vsetok traffic cez tuto sietovku. myslite ze to pomoze?

este jedna vec... skusal som verzie MK 3.13 a momentalne bezim na 3.30 - ale blbne rovnako. ak niekto mate tuto dosku a bezi vam spolahlivo, tak napiste prosim ze aka verzia MK vam na tom bezi.
0 x

knedlik

Už jsem došel na to, čím to je...
Prostě tato moje konfigurace nezvládne více jak cca 3000 manglů. Na mém 3 roky starém HW bylo kolem 3450 manglů a vše jelo bez problémů.... na supermicru problém. Vymazal jsem část nepotřebných manglů a světě div se, vše šlape jak má. Nevím jestli je to BUG , ale po konzultaci s panem Klímou docházím k názoru, že je to spíše vlastnost :-(.

Pro mě je Supermicro zklamáním a kdybych toto věděl dříve, tak bych ho raději nepořizoval a navíc ještě ušetřil. Nevím jak by se chovala varianta s pouze dvěma int. síťovkama, každopádně tato 4 portová není to pravé ořechové.

Jen pro názornost HW konfigurace.
Staré PC : Deska od Gigabyte s jednou integr. síťovkou, procesor core2duo 2,4GHz (prvotně P4-2,6GHz, pak P4dualcore 2,8GHz z důvodu větší cache), FSB max 800MHz, 512MB RAM asi DDR2, 2x Intel PRO/1000GT Desk. Adapter Gb , cca 3450 manglů a vše funkční bez problémů ... možný problém pouze stáří (větší pravděpodobnost poruchy) a nefunkčnost automatického startu po zapnuti el. proudu - v biosu nastaveno, ale nefunkcni.

Nový server: Supermicro (4 integrované síťovky) PDSMi LN4+ i3000, procesor Intel Xeon X3220 - 2.40GHz, 1066MHz FSB, 2x4MB cache,4core , 2GB DDR2 RAM, navíc 2x Intel PRO/1000GT Desk. Adapter Gb, cca 2700 manglů a chová se zatím korektně... možným problémem je opět blížící se hranice 3000+-.

PS: nepoužívané mangle jsem si chtěl nechat z důvodů zálohy, navíc jsem je měl zoptimalizovány, takže to, že tam byli, stroj nepřetěžovalo.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

mě by zajímalo jak na to ten zmiňovaný pan Klíma přišel. Jako chápu jedině to, že specializovaný chipsety bez náležitý podpory můžou dělat paseku což chipset i3000 je. Nechci tu desku posílat do kopru ale bez náležitých kompilací systému pro tuto desku to jsou vyhozený peníze. To je asi tak jako když se kdysi kupovaly chipsety KTxxx pro AMD procesory s paticí socketA. Pokud se tam nedaly via packy, tak ta deska kravnula a systém náhodně kolaboval. Ovšem taky je fakt, že při překročení určitý hranice v mangle ti to blbe takže co když je opravu chyba v mikrotiku ale taky je možný že jsi tam dal pravidla jinak po sobě a chyba je v nastavení.

Každopádně jestli si tuhle desku kupoval s tim že chceš něco co vydží víc, tak se koukni co tam je za jižní můstek a zjistíš že to je ICH7R což je desktopová klasika...
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

mato1

Příspěvekod mato1 » 15 years ago

hapi píše:Každopádně jestli si tuhle desku kupoval s tim že chceš něco co vydží víc, tak se koukni co tam je za jižní můstek a zjistíš že to je ICH7R což je desktopová klasika...

tak teda porad nejaku vykonnu dosku...
0 x

knedlik

hapi píše:mě by zajímalo jak na to ten zmiňovaný pan Klíma přišel.

To nevím, ale mě tvrdil, že se stím setkalo již několik ISP a doporučoval v tomto případě decentralizovat. Jako rozumné maximul udával 2000 manglů.

hapi píše:Každopádně jestli si tuhle desku kupoval s tim že chceš něco co vydží víc, tak se koukni co tam je za jižní můstek a zjistíš že to je ICH7R což je desktopová klasika...

Při koupi jsem předpokládál, že jakožto serverová deska bude vyráběna robustněji - kvalitnějsí komponenty, lepší bios apod. Teď jenom doufám, že mi to nebude dělat podobné věci jako mato1. Pokud ano, poletí jak papírový čert a supermicro již nikdy, alespoň ne tuto 4-portovou.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

to je trochu složitý, vem si že za cenu toho supermicra máš super desktopovou desku s hromadou mědi použitou jakou chladiče a propracovanym odvádění tepla. Supermicro tam nalepí svůj oblíbenej zelenej nízkej chladič a očekává že v case uděláš velkej vítr. Ještě si k tomu připočti ne příliš velkou kompatibilitu mikrotiku se serverovýma chipsetama a je jasný ke může bejt problém. Vem si že mikrotik moc extra serverový komponenty nepodporuje. Intel sítovky podporuje snad jenom ty z označením desktop a ani ty mi v4.9 nepozná a píše v resources unknown ale choději takže co od toho můžeš očekávat. Ty intel ethernety jsou na trhu už nějakej rok a mikrotik ohlásil podporu teprve až na připravovanou v5.0 takže kocourkov. V neposlední řadě prostě vychází to, že na deskop deskách funguje všechno ok.

Osobně používáme gigabyte desky a taky máme jednu P5Q premium od asuse která má mimochodem 4x ethernet od marvela na desce a chodí to jak z praku. Pokud se budeš zajímat o tu desku víc, zjistíš, že všechny PCIe linky vedou do serverního můstku a tudíš neztrácíš rychlost cestou do sítovky přes jižní můstek. To bych taky zohlednil při nákupu nový desky. Ono totiž na deskách bejvá pouze velká PCIEx16 připojená do severního můstku a ostatní do jižního kterej má pomalejší přípojku. Takže pokud tam budeš chtít svoje vlastní ethernety a ne ty na desce, tak si najdi takovou desku, která je pro SLI nebo CROSSFIRE a tedy má dva pcie porty přímo do severního můstku, a nebo použij duální kartu od supermicra s konektorem do PCIex8 a sr jí do x16 portu.

Nechci tu rozebírat jak dlouho bude deskopová deska chodit v serveru ale když se vemu že i deskop desky dneska maji už většinu namáhaných kondenzátorů vyměněných za ty lepší, solid state nebo jak jim říkaji, tak bych se toho vůbec nebál a nebojim. Měly jsme na hlavní bráně P4 asi 5 let v kuse a ta deska je fur jako nová. Kondíky netečou, nenafukujou se, nekorodujou. Je to taky hodně o výrobci desek. Vem si že poslední dobou choději lidi a že jim odcházeji desky se socketemA. No jasně, ale výrobce je noname, kvalita desky hrozná, kondíků je tam polovina z maxima a přitom nám jedna taková deska už 3 rokem obsluhuje 6 wifi karet se stejnym chipsetem. Jenomže to je kvalitní výrobce a kondíky jsou furt v pořádku což se u těch rozekaných deskách říct nedá když vyteče elektrolit z kondíků a to ta deska nemá tolik odslouženo jako nějaká co běží ve výtahový šachtě.

Takže asi tak no. Dnešní desktop desky jsou naproso v pohodě pro nonstop provoz a kvalita je na stejný a někdy i mnohem větší urovni. Rozhodně bych mikrotika nedával na nějakej chipset kterej neviděl ani z rychlíku. Chipset je základ.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků