❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Hardware pro páteřní spoj

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Insider
Kontaktovat uživatele:

Re: Hardware pro páteřní spoj

Příspěvekod Insider » 15 years ago

miract píše:
Ze jsi ho primo nabadal s porusovani zakonu CZ!

1. rocket neumi regulovat pod 8dB
2. ani si se nezminil o tom, ze je potreba snizit vystupni vykon na funkcni minimum

Clovek jako ty, co si hraje na profesionala, by mel zakony hajit a ne nabadat k jejich porusovani.

No tak snizeni vykonu na adekvatní mez snad povazuju za uplnou samozrejmost.
To, ze raketa nejde regulovat pod urcitou mez je zjevne z menu - cist by snadnebo spocita. A nebo kdyz uz je tak znalostne nanizi, precte si fora UBNT a zjisti, ze vykony DEKLAROVANE neodpovidaji FAKTICKYM.
Pokud by to bylo tak jak tvrdis, tak by nemohlo platit, že na trase 750m, kde jsou Pout= 8dBm G1=30dBi, G2=22, kde utlum prostredi na 5GHz je cca 108dB/1km mám na obou stranách úroveň signálu -53dBm. Pokud tam ma byt -44dBm. Přitom na jedne to solim 8dBm a na druhé 16dBm. Comprende? Co z toho plyne?
1/Anteny nemaji zisk 30 a 22dBi, ale treba jen 26 a 18dBi o čemž pochybuju, ale budiz
nebo
2/8dbm v UBNT menu *oprava**Rakety*** se nerovna 8dBm ale 0dBm a nebo keca i meric urovni v samotnem chipu atherosu (ne opravdu nekeca..)
nebo se snazim namluvit vsem, aby zacali pouzivat UBNT, aby zabili co nejdriv pasmo 5GHz a sli rychle do 10GHz.. V tom pripade se omlouvam, odhalil jste mne Donalde. :evil:
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 15 years ago

Insider píše:
miract píše:
Ze jsi ho primo nabadal s porusovani zakonu CZ!

1. rocket neumi regulovat pod 8dB
2. ani si se nezminil o tom, ze je potreba snizit vystupni vykon na funkcni minimum

Clovek jako ty, co si hraje na profesionala, by mel zakony hajit a ne nabadat k jejich porusovani.

No tak snizeni vykonu na adekvatní mez snad povazuju za uplnou samozrejmost.
To, ze raketa nejde regulovat pod urcitou mez je zjevne z menu - cist by snadnebo spocita. A nebo kdyz uz je tak znalostne nanizi, precte si fora UBNT a zjisti, ze vykony DEKLAROVANE neodpovidaji FAKTICKYM.
Pokud by to bylo tak jak tvrdis, tak by nemohlo platit, že na trase 750m, kde jsou Pout= 8dBm G1=30dBi, G2=22, kde utlum prostredi na 5GHz je cca 108dB/1km mám na obou stranách úroveň signálu -53dBm. Pokud tam ma byt -44dBm. Přitom na jedne to solim 8dBm a na druhé 16dBm. Comprende? Co z toho plyne?
1/Anteny nemaji zisk 30 a 22dBi, ale treba jen 26 a 18dBi o čemž pochybuju, ale budiz
nebo
2/8dbm v UBNT menu *oprava**Rakety*** se nerovna 8dBm ale 0dBm a nebo keca i meric urovni v samotnem chipu atherosu (ne opravdu nekeca..)
nebo se snazim namluvit vsem, aby zacali pouzivat UBNT, aby zabili co nejdriv pasmo 5GHz a sli rychle do 10GHz.. V tom pripade se omlouvam, odhalil jste mne Donalde. :evil:

3/Mas spatne dosmerovane anteny

Pokud nekomu radis jak ma neco udelat, tak mu laskave rekni vse, ne jen zapni to v defautu a ono to pojede super(prepalene). Pokud je nekdo takova lama, ze si neumi udelat spoj v 5GHz, tak asi ani nevi, ze jsou nejaka predpisy a zakony, co se maji dodrzevat, viz. napriklad spousta isp pouziva indoor kanaly i tam, kde je v outdooru uplne prazdno.

Cekal jsem od tebe odpoved: "cele jsem to meril a reguluje to od 0dB dle menu" a ne jen takovehle teoretizovani.
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

miract píše:

Pokud nekomu radis jak ma neco udelat, tak mu laskave rekni vse, ne jen zapni to v defautu a ono to pojede super(prepalene). Pokud je nekdo takova lama, ze si neumi udelat spoj v 5GHz, tak asi ani nevi, ze jsou nejaka predpisy a zakony, co se maji dodrzevat, viz. napriklad spousta isp pouziva indoor kanaly i tam, kde je v outdooru uplne prazdno.

Cekal jsem od tebe odpoved: "cele jsem to meril a reguluje to od 0dB dle menu" a ne jen takovehle teoretizovani.

Otazka zni : Hardware pro páteřní spoj. Promin priste jeste popisu montaz aekologickou likvidaci.
Nasmerovani je nesmysl, promin, ale nenasmerovat 5GHz antenu blbe, je neco jako jako netrefit musli na zachode. Ano fimotici mohou mit problem.

Naprosto relevante rikam UBNT Rocket M5 s FW 5.2 ma o 8dB minimalne nizsi nez deklarovany vykon. Protukli jsme to docela detailne a muzu rict, ze UBNT je v posledni skutecne trida.. Opatrnosti neni nikdy dost, ale s trochou ostychu rikam. Bravo UBNT.
Mame i jeden link tam je Rockete proti Nanobridgi na 650m konfigurace podobna 30dBi antena proti 22 dBi parabole nanoBridge..
Na Nanobridgi nastaven vykon 8 dBm a na druhe strane je -45dBm (to odpovida celkem ocekavani), na Rockete kdyz nastavim vykon na 8dBm tak dostanu -49dBm, mas i pro tohle vysvetleni ?
Slez z toho lustru :)
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 15 years ago

Insider píše:
miract píše:

Otazka zni : Hardware pro páteřní spoj. Promin priste jeste popisu montaz aekologickou likvidaci.
Nasmerovani je nesmysl, promin, ale nenasmerovat 5GHz antenu blbe, je neco jako jako netrefit musli na zachode. Ano fimotici mohou mit problem.

Naprosto relevante rikam UBNT Rocket M5 s FW 5.2 ma o 8dB minimalne nizsi nez deklarovany vykon. Protukli jsme to docela detailne a muzu rict, ze UBNT je v posledni skutecne trida.. Opatrnosti neni nikdy dost, ale s trochou ostychu rikam. Bravo UBNT.
Mame i jeden link tam je Rockete proti Nanobridgi na 650m konfigurace podobna 30dBi antena proti 22 dBi parabole nanoBridge..
Na Nanobridgi nastaven vykon 8 dBm a na druhe strane je -45dBm (to odpovida celkem ocekavani), na Rockete kdyz nastavim vykon na 8dBm tak dostanu -49dBm, mas i pro tohle vysvetleni ?
Slez z toho lustru :)

doufám že na té 30 dB anténě máš olověný random
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

zajímaví, takže budeme regulovat výkon podle přijímanýho signálu... myslel jsem si o insiderovy lepší věci. Blbě zaměřit se dá i 5GHz anténa. Jestli je to tak, tak konečně něco po půl roce UBNT udělaly. Ale taky by mě zajímalo, jestli to neni jenom náhodnej kus což u UBNTu hraček bejvá.

Taky se chystám na nějakej páteřní spoj na 700m a docela se mi zamlouvá použití jedný antény v Nku na 40MHz což by mělo ject jednosměrně někam k limitu fast ethernetu což stačí. Antény asi 24dB extreme od jirouse který se mi poslední dobou celkem zamlouvaji a límec je dobrej.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 15 years ago

Pokud pouzijeme stejne anteny dalo by se pomerne dobre pomerit roket s cm9 jaky je rozdil v RX signalu protistrany u CM9 s 8DB a u rakety s 8Db to uz nejakou vypovidaci hodnoru mit bude.
0 x

MartyMcFly
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MartyMcFly » 15 years ago

Mám jednoho známého, který pracuje v konkureční společnosti a hojně využívájí Ubiquti NanoBridge M5. Jsem docela překvapenej, protože to využívají i pro zatížené spoje kde už něco lehce teče. Osobně pro spoje jsem jen pro MikroTik nebo nějaké jiné řešení třeba v 10GHz atd., ale mě to připadá docela odvaha po tom co jsem si přečetl tady na fóru a na internetu..
0 x
Podporuji platformu MikroTik ;-)
http://www.4wifi.cz

Insider
Kontaktovat uživatele:

MartyMcFly píše:Mám jednoho známého, který pracuje v konkureční společnosti a hojně využívájí Ubiquti NanoBridge M5. Jsem docela překvapenej, protože to využívají i pro zatížené spoje kde už něco lehce teče. Osobně pro spoje jsem jen pro MikroTik nebo nějaké jiné řešení třeba v 10GHz atd., ale mě to připadá docela odvaha po tom co jsem si přečetl tady na fóru a na internetu..

Ty jsou super, pouzivame to na klienty a jako prevesy mezi barakama, protahne to ke 100mbitum.
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:zajímaví, takže budeme regulovat výkon podle přijímanýho signálu... myslel jsem si o insiderovy lepší věci. Blbě zaměřit se dá i 5GHz anténa. Jestli je to tak, tak konečně něco po půl roce UBNT udělaly. Ale taky by mě zajímalo, jestli to neni jenom náhodnej kus což u UBNTu hraček bejvá.

Taky se chystám na nějakej páteřní spoj na 700m a docela se mi zamlouvá použití jedný antény v Nku na 40MHz což by mělo ject jednosměrně někam k limitu fast ethernetu což stačí. Antény asi 24dB extreme od jirouse který se mi poslední dobou celkem zamlouvaji a límec je dobrej.

Je to to nejspolehlivejší co proto muzes udelat.. CTU to nedela jinak nez ze pripoji odbocnici a zmeri vysilaný vykon na "prijimaci" vlastniho wattmetru, utlum prostoru je pomerne jasne definovany o zatezi testovaci soupravy UBNT nic nevis, s vlastni zatezi anteny se to muze chovat uplne jinak a pokud v sobe najdes dost odvahy verit tomu co ti pise GUI zarizeni vykon na vystupu, mel bys mit stejne odvahy verit tomu co pise na na vstupu :) Nastaveni anteny je samozrejme podminkou cislo 1, ale jak jsem rek.. nastavit antenu, je tak o 10 levelu ve zdatnosi nize, nez je schopnost uvedomit si souvislosti. Stejne tak neverte vykonum na Atherosech, prijimacim urovnim se verit da.
Nahodnost jednoho kusu touhle matematicko fyzikalni ulohou jednoduse vyloucis, protoze si provedes vlastni kalibraci.. Mereni urovni na Atherosu jsou sice jine nez obvykle, ale jsou pomerne dynamicke a neskutecne presne. Otazkou je cesta mezi Pinoutem a dipolem anteny, ale plati naprosto stejne jak pro prijimac tak pro vysilac.
Pravda je take v tom, ze si v UBNT konecne udelali predstavu o tom, co to je kalibracni tabulka Atherosu a konecne je dotahli do stavu, ze zmena o 1 dB znamena skutecne zmena o 1 dB a ne o 16db. Inu i toto je soucast porodnich bolesti a preji Donovi hodne uspechu, protoze UBNT v posledni dobe predvadi sice Salta, ale velice efektivni a esteticka..
0 x