❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

10Ghz, zaruseno

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
hapi

Re: 10Ghz, zaruseno

Příspěvekod hapi » 15 years ago

7.5km ze sila k nám do vesnice. 7k z toho samího sila vedle do města. Město je od vesnice asi 1km daleko. Dlouhý linky svíraji cca 8°. Předpokládám že to bylo jejich pojítko do toho města protože jinam to pálit ani nemohly protože neni kam tim směrem. Alcoma lehna ve vesnici, tedy strana co míří na sila. Co jsem tak poslouchal techniky tak ladily několik kanálů a tušim že pak zůstali na 7a1a nebo možná na 8a1a nebo tak nějak, nevim, podrobnosti neznám. Naše antény jsou obě 90cm paraboly. Jejich nevim, nebyl jsem tam. Alcoma AL10D MP90. Totální rozpad, nedalo se dostat skrz ani na management spoje. Před půl rokem nás taky někdo zarušil ale to ten spoj něco protahnul.

Nechci tady hanit tvoje pojítka protože se mi zdaji dost v pohodě ale technicky vzato, můžu ho vzít, nastavit 10GHz, 56MHz, 10dBm? To je možný ne? Jestli jo, tak ho koupim a posvítim si na ně s nim protože pak už nebudou mít kam skočit :-D Ne vážně, kdo mi zabrání to takhle nepoužívat? ČTU? To těžko.

Já mám o "klukách" ze starnetu uplně jiný informace. Kam přišly, tam všechno totálně rozesraly a to nemluvim o 5GHz ale o 10GHz a nějaká koordinace pásma je vůbec nezajímá.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 15 years ago

hapi píše:7.5km ze sila k nám do vesnice. 7k z toho samího sila vedle do města. Město je od vesnice asi 1km daleko. Dlouhý linky svíraji cca 8°. Předpokládám že to bylo jejich pojítko do toho města protože jinam to pálit ani nemohly protože neni kam tim směrem. Alcoma lehna ve vesnici, tedy strana co míří na sila. Co jsem tak poslouchal techniky tak ladily několik kanálů a tušim že pak zůstali na 7a1a nebo možná na 8a1a nebo tak nějak, nevim, podrobnosti neznám. Naše antény jsou obě 90cm paraboly. Jejich nevim, nebyl jsem tam. Alcoma AL10D MP90. Totální rozpad, nedalo se dostat skrz ani na management spoje. Před půl rokem nás taky někdo zarušil ale to ten spoj něco protahnul.

Nechci tady hanit tvoje pojítka protože se mi zdaji dost v pohodě ale technicky vzato, můžu ho vzít, nastavit 10GHz, 56MHz, 10dBm? To je možný ne? Jestli jo, tak ho koupim a posvítim si na ně s nim protože pak už nebudou mít kam skočit :-D Ne vážně, kdo mi zabrání to takhle nepoužívat? ČTU? To těžko.

Já mám o "klukách" ze starnetu uplně jiný informace. Kam přišly, tam všechno totálně rozesraly a to nemluvim o 5GHz ale o 10GHz a nějaká koordinace pásma je vůbec nezajímá.

CTU urcite ne, reps ano. z nalezu co je 2 tydny stary vyplyva: Kluci bezte a poperte se, kdyz to nepomuze vytahnete je z kalhot a kdo ho ma kratsiho vyhrava.
56MHz moznych je, jestlize si dotycny dokoupi licenci. Se znalosti toho, ze to ma pro 10GHz bych vahal mu to prodat a predpokladam, ze by poslechl dobre rady, ale vzhledem k tomu, ze IDU jsou univerzalni i pro placena pasma.. :lol: 10dBm ... Povolenych je 3dBm asi tak ti to reknu.
Pokud ta 90cm antena ma v poradku parametry tak ma zisk 38dBi, jestlize ta paralelka mela 1km a na sile byla byt jen 30cm antena, mas peska v pripade, ze dany spoj neni ACCP kompatibilni a rusic je na vedlejsim kanale nebo vlastnim kanale a tvuj spoj ma horsi citlivost nez -73dBm. Pokud tam mel treba 30cm antenu, ktera ma na 8 stupnich tak -17dB tak budes 17dB pod 38dB zisku 90cm anteny na sile, minus rozdil zisku anten. Tzn. o dalsich 10dB mene. Co te s prehledem pregumuje az do citlivosti horsi nez -73dBm. Nechci byt spatny prorok, ale tohle bud smrdi tim, ze by ta antena na 10GHz palila + vice nez 13dBm s 30 cm parabolou (o tom pochybuju) a pak by to skutecne mohlo usmrtit i MP90, nebo tam maji vetsi antenu, ALE: pri 65cm antenou a 34dB zisku by hranicni citlivost byla cca -71dBm pri povolenem nominalu, nebo -81dBm pri 13dBm vykonu.., v kazdem pripade otoceni polarizace by to u nas vylecilo az nekam k vysilanemu vykonu rusice 50dBm :) u Alcomy tak k 30dBm. Vypudit ale na 10GHz 1W, to neni nahoda ani nehoda, to je zamer..
To co tu rikam je cista fyzika, ale bud mam spatne vstupni udaje, nebo je chybka jinde nez v rusici s 8 stupnema od osy.. Tuhle jsme predelavali spoj jedne nejmenovane firmy v jednom nejmenovanem meste, kde se vyrabi pivo, a spoj "nejak" asi 2 roky fungoval s tim, ze uz od pocatku instalace to bylo udajne zarusene.. Skutecene to bylo zarusene.. Budnikem vytahove sachty o barak dal :)))
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

hapi

jo, otočení polarizace proběhne v sobotu. Ovšem to nic nemění na tom, že tohle chování je špatný. Dneska každej koupí, sestaví a nasadí. Nějaký čtení v dokumentech o kanálování ho nazajímá když pojítko dokáže ject víc než 28MHz. Typicky jak někdo prohlašuje na foru že montáž 10GHz pojíka nnei problém. Ovšem jaksi si lidi neuvědomujou, že to zvládne každej debil ale to podstatný neudělá a to že si nepročte dokument na ČTU a už vůbec si neproskenuje pásmo. Paradoxně tedy je na tom hůř ten, kdo se snaží brát na zřetel ostatní a nasazuje velký paraboly a stačí jeden s malou a roseká to všem. Ovšem to stejně nic nemění na tom že signál zaprasil 3 kanály vedle sebe což by odpovídalo 56MHz.

Kolik mě bude stát 10GHz spoj od tebe s 60cm parabolamy s možností totálního lazení?

Nějak jsem ty tvoje výpočty nepochopil ale jestli by tam byla 65cm parabola, tak by se přece súžil vyzařovák a nepralo by to tolik do těch 8°. I když vlastně jo, to by všechno vysvělovalo. Ono je to snadný, podívám se že pojítko zvládne přidat až na 10dB a tim pádem můžu použít o jednu velikost antén míň. Jak jednoduchý a prostý, hodný mastila z 5GHz pásma.
0 x

dantasik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dantasik » 15 years ago

No, k nam takovadle vec ZATIM nedorazila i kdyz urcite mozan nekde je ale ne tam kde mame 10G my..

Nicmene kde jsou doby, kdy se k 10G nedostal kazdy a instalaci delala firma ktera si to hezky proscanovala a pak dala do rukou nastavene frekvence...bez moznosti ladeni (knw+ath modem)...Pak prisli smitka a zaclo to ze kazdej stim laboroval jak uznal za vhodny a zacalo to padat.
Jinak celkem maso :(

Imho urcite by se podle me dalo domluvit na CTU stiznost + podklady na zaruseni. Sirku pasma vyfotit ze spektraku a poslat jim to tam.
0 x
Daniel Tasáry

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 15 years ago

ještě mne napadla možnost jestli tam někdo nezkouší nějakou betu toho UBNT 10 GHz spoje :lol:
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hapi

okoun píše:ještě mne napadla možnost jestli tam někdo nezkouší nějakou betu toho UBNT 10 GHz spoje :lol:

tohle mě taky napadlo.

Scany ze spektráku budu mít snad v pátek od orcave, přijdou namontovat 1S10 a v sobotu od alcomy.
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 15 years ago

ja jen nechapu, co se tu vsichni ohanite CTU jako nejakym kouzelnym zaklinadlem .... ruku na srdce ... komu z Vas CTU v takovem pripade pomohlo ?
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

hapi

timhle si mi akorát potvrdil, že 10GHz jsou mastně předražený protože nejsou chráněný a defakto je v tom stejnej bordel jako v 5GHz pásmu. ČTU je jediný co by mohlo něco dělat. Už se těšim na karty pro 10GHz od UBNTu aby jsme viděly jak to pásmo je uplně k ničemu a každej si tam dělá co chce a můžu si tam dělat co chci. Bez ČTU tu anarchie a jak je vidět tak je když i technik od alcomy se ozve touhle větou.
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

uvedom si, ze ty neplatis nikomu za nejakou "ochranu" ... to plati jen u placenych pasem ...

jinak anarchie je jeste daleko ... ta je treba v polsku ... tam si borec koupi licenci jednu .. a spoju treba nasadi deset .... a ceka zda to projde ...
0 x
- programming
- development
- education

okoun

ano, 10GHz jsou předražené a to o dost, protože se tam platí 50% za značku, zatím žádná klasická firma nevyrábí 10 GHz a věřte že by mohla a mohla by i klidně ve stejné kvalitě jako Alcoma

jak to tak vidím tak mají budoucnost pouze vlákna a FSO
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

to je uplne fascinujici, jak lide co netusi vubec kolik stoji vyroba, tak tu tvrdi co je predrazeno ...
0 x
- programming
- development
- education

RAket

Příspěvekod RAket » 15 years ago

okoun píše:ano, 10GHz jsou předražené a to o dost, protože se tam platí 50% za značku, zatím žádná klasická firma nevyrábí 10 GHz a věřte že by mohla a mohla by i klidně ve stejné kvalitě jako Alcoma

jak to tak vidím tak mají budoucnost pouze vlákna a FSO

FSO? :lol:
0 x

hapi

Dade_Marfi píše:to je uplne fascinujici, jak lide co netusi vubec kolik stoji vyroba, tak tu tvrdi co je predrazeno ...

já ti do toho nechci kecat ale určitě jsi sledoval vývoj 100Mbit optickýho pojítka. Měl tam rozepsáno kolik stojí forma na něj, kolik vybroušení optik, kolik součástky, zbastlení dohromady a tak. A věř nebo ne, na počet kusů který má to optický pojítko daleko míň, se dostal na sakra malou cenu. Nechci tu nějak srovnávat ty pojítka mezi sebou ale to co má alcoma jako batoh neni nic jinýho než hliníková krabice a v tom počtu ve kterym to vyrábí bude cena hluboce pod cenou za kterou to koupim já v obchodě ten hliníkovej box. Antény to samí, těch se udělá tolik, že výrobní náklady jsou defakto taky nízký. Elektronika... no sám víš že v tom optickym pojítku neni nic jinýho než optickej mediakonvertor s upravou na výkon laseru + nějakej mikroprocesor pro zjištění stavu pojítka a náklady na ty šoučástky jsou taky zoufale nízký. Stačí se podívat do orcave 1S10 a je tam krásně vidět integrace do jednoho chipu pro modulaci dat do signálu a to opět snižuje náklady. Možná by jsme se divily co tam všechno je a za kolik. Musíš prostě uznat že to neni nic jinýho než wifina s většim QAM a jako bonus wifina pracuje i 2 kanály vedle sebe což 10GHz pojítko moc ne ale zase má větši citlivost ale při rušení si zase neškrtá ani trochu a v porovnýní s chipama pro 802.11n už to tak výborný zase neni. Ono to defakto je ještě horší než wifina protože ta aspoň jede a teď mi řekni, kde vemu ty velký náklady na výrobu za něco co ČTU nehodlá řešit a stojí to řádově sta tisíce.

Je ftipný jak v diskuzi o 5GHz se řeken že ČTU na to dlabe s poznámkou "jdi do 10GHz" a pak když už jsem v 10GHz tak se oběví někdo další a řekne "ČTU na to dlabe jdi do placenýho pásmo" jenomže kde berete u jistotu že tam neni někdo další kdo si zakoupil pojítko a nezapnul ho, kdo mu v tom zabrání? ČTU to nebude protože dělaji ho...
0 x

okoun

to je normální, když podle evropského výzkumu je české CTU jedno z nejhorších v evropě.... (to by tak odpovídalo)
(je především nejhorší v regulaci cen u GSM operátorů)
se nedivte sedějí tam komunistický dědci, kteří berou peníze a čekají na odchod do důchodu...
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

to hapi - srovnavat media konvertor za litr s elektronikou profi 10G spoje, je vazne vysmech zdravimu rozumu .....

tady je vazne videt, kdo prisel do sveta isp z "plechovkaru" a kdo z profi siti ....... nic ve zlem, ale ty Vase uvahy o predrazeni jsou fakt kravina.

me fakt fascinuje, kdyz tu prijde clovek, rekne mam jeden (max dva) spoje v 10Ghz a jsem tim padem odbornik na site, paneboze lidi, vzdyt je to spotrebak jak cokoli jineho ... copak je 100tis za spoj dneska nejaka cena ? Hmmm pro toho co je to silena cena, tak at se na to radsi vyprdne .....

co se CTU tyka, je to trosku chory organ a nektere jejich vyroky - treba "jste lidi, se domluvte" me utvrdily v tom, ze ti nikdo nepomuze. Co se tyka lic. pasma, tam si myslim a zatim tomu tak vzdy bylo, ze pomoc z jejich strany prijde, ono by to totiz bylo na hlavu si pak kupovat kmitocet.
0 x
- programming
- development
- education