❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Shaping centralne nebo na AP?

Návody a problémy s konfigurací.

Kde shapujete ?

Na hlavnim routeru
19
73%
Rovnou na AP (MK nebo RB)
7
27%

Celkem hlasů: 26

0taz0
Kontaktovat uživatele:

Shaping centralne nebo na AP?

Příspěvekod 0taz0 » 19 years ago

Zdravim,

mel bych otazku na Vas, jako ISP kde se Vam zda vyhodnejsi Shapovat klienty? Jesli na hlavnim routeru , nebo na nejblizsim ke klientovi ...
0 x
Martin Špánek :: Rajhradice.net ::

kdavid

Příspěvekod kdavid » 19 years ago

0taz0 píše:Zdravim,

mel bych otazku na Vas, jako ISP kde se Vam zda vyhodnejsi Shapovat klienty? Jesli na hlavnim routeru , nebo na nejblizsim ke klientovi ...

najlepsie je podla mna shapovat na oby dvoch :)
0 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 19 years ago

kdavid píše:
0taz0 píše:Zdravim,

najlepsie je podla mna shapovat na oby dvoch :)

Ano, mam podobny nazor. Na hlavnim routru shejpuju hlavni konekt do netu a na zbyvajicich routrech pohyb po siti apod. Je predce zbytecne aby se vsechno sirilo az k hlavnimu routru kdyz nemusi.
0 x

Gregy

Příspěvekod Gregy » 19 years ago

Lokální provoz shapuju na ap a komunikaci s netem na hlavním routeru.
Co by se mělo šířit k routeru? Můj názor je (opravte mě pokud se pletu) že pokud omezím klienta na hlavním routeru na 512kbitps tak v lokální síti nebude mít provoz 1024kbitps ale stále 512kbitps. Ale to je můj skromný názor začátečníka
0 x

chalan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod chalan » 19 years ago

ano hlavny shaping centralne na serveri, lokalne priamo na zariadeni u klientoch a medzi wlan klientami priamo na ap...
0 x

skrebon
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod skrebon » 19 years ago

Gregy píše:Lokální provoz shapuju na ap a komunikaci s netem na hlavním routeru.
Co by se mělo šířit k routeru? Můj názor je (opravte mě pokud se pletu) že pokud omezím klienta na hlavním routeru na 512kbitps tak v lokální síti nebude mít provoz 1024kbitps ale stále 512kbitps. Ale to je můj skromný názor začátečníka

Pokial trasa k dalsiemu vasmu zakaznikovi nepojede cez iGW, tak urcite pojede rychlejsie ako 1024kbps...
0 x

Gregy

Příspěvekod Gregy » 19 years ago

Gregy píše:Lokální provoz shapuju na ap .......
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 18 years ago

aky sposob shapingu pouzivate na GW a aky na AP?

Burst pomocou Dst.Limit mam dat na AP alebo na GW?

Skuste mi tu popisat podrobnejsie ako vyzera vas shaping na GW, ci tam pouzivate SQ alebo QT a ako vyzera vas shaping na AP a ci tam pouzivate SQ alebo QT.
0 x

pekr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pekr » 18 years ago

No treba my to delame sice lamersky, ale jede to. Zvykli jsme si na simple queue, ale spise jsme to nasadili, a od te doby nepredelavali. Shapujeme na nejblizsim uzlu i na centralnim bodu.

Co se tyce nutnosti shapovani tam nebo onam, to asi zalezi. Myslim ze Gregy ma pravdu - je sice mozna "zacatecnik", ale uvazuje imo spravne. TCP neni zadna magie. V OS je cache (napr. 64KB pro connection u W2K a vyse). Kdyz na vas nekdo zacne chrlit data, tak kdyz se zacne cache zaplnovat, zacne TCP stack snizovat parametr tzv. Window. Stahnete si Ethereal (WireShark) a odpozorujte si, jak vypada TCP komunikace. Druha strana JE POVINNA v pripade snizeneho Window parametru zpomalit zasilani dat.

Na tomto principu funguje i Tarpit - nezahodi pakety, ale podrzi si spojeni tim, ze v ACK zasle window=0, a druha strana prestane posilat data. Kdyby i presto posilala, posle se RST a spojeni bude ukonceno. Vim to proto, ze jsme na hvezdarne vyvijeli CCD cameru, a ten maly TCP stack v SX52 jednocipu na to nebyl schopen reagovat :-) Tak jsme ten stack museli modifikovat ....

Takze - podle me je fama, ze vam smerem k internetu pak lita hodne dat - lita pouze mozna nez se na centralnim routeru pro dane spojeni zaplni cache, pak se to zreguluje. Samozrejme, ze jinym smerem (mimo centralni shaping), treba mezi usery, pak takovyto user muze komunikovat naplno. Takze je na vas, zdali omezite i na nejblizsim userove bodu. My to tak delame. Dalsi otazkou je, kolik tam mate klientu a jestli a nakolik to pak vsechno brzdi treba maly RB. Ale RB532 s cca 20 - 30 klienty se SQ a routovanym trafficem z dalsiho uzlu nam slape celkem pekne ....

Toz tolik a sorry, pokud se mylim :-)
Petr
0 x