cau, nejdriv bych se chtel omluvit za uroven dotazu, protoze jsem pomerne velikej zacatecnik takze snad me hned nezavrhnete. navic pokud uz je zde podobny topic klidne me nasmerujte, jsem vdecnej za kazdou radu (ja osobne tu nic takovyho nezahlidnul). ted teda k dotazu kterej se sklada z nekolika mensich
pokud budu mit na spoji s RB433ah jenom jednu miniPCI kartu na kazdy strane (karta ma dva vystupy na antenu) a pouzuju antenu s dualnim ozarovacem (JRC-24 duplex) bude spoj fungovat full-duplexne ? popripade co musim udelat aby fungoval
budu moct s tou jednou kartou pouzit funkci dual nstreme nebo jenom nstreme ?
co by se zmenilo kdybych pouzil na kazdy strane 2 miniPCI karty ?
doufam ze jsem dobre formuloval to co bych potreboval vedet a za to pochopite
za kazdou radu dekuju, je to docela dulezity
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
počet karet a nstreme/dual
jednoducha odpoved
jedna karta = jeden spoj , tz. max nstreme
dve karty = dva spoje , tz. i nstremeDual
jedna karta = jeden spoj , tz. max nstreme
dve karty = dva spoje , tz. i nstremeDual
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
no pokud použiješ jednu kartu a dvě antény tak ty parametry jsou fakt celkem slušný, zkoušel jsem to a je to parádní...
chtěl bych vidět nějakého maníka co by použil dvě karty + čtyři antény na každé straně
chtěl bych vidět nějakého maníka co by použil dvě karty + čtyři antény na každé straně

0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
- sub_zero
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
okoun píše:no pokud použiješ jednu kartu a dvě antény tak ty parametry jsou fakt celkem slušný, zkoušel jsem to a je to parádní...
tohle prosím vysvětlit

0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.
Jirka Lazorčák
PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..
Jirka Lazorčák
je to tak, ale fyzikální podstatu bohužel neosvětlím...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
sub_zero píše:okoun píše:no pokud použiješ jednu kartu a dvě antény tak ty parametry jsou fakt celkem slušný, zkoušel jsem to a je to parádní...
tohle prosím vysvětlit
Je to nastaveni rx a/tx b, proste jeden spoj na 2 antenach

0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!
- sub_zero
- Kontaktovat uživatele:
soooc píše:sub_zero píše:okoun píše:no pokud použiješ jednu kartu a dvě antény tak ty parametry jsou fakt celkem slušný, zkoušel jsem to a je to parádní...
tohle prosím vysvětlit
Je to nastaveni rx a/tx b, proste jeden spoj na 2 antenachVyhodou je, ze vyslany vykon neovlivni prijimany signal tolik
Ale myslim, ze to v praxi nikdo nepouziva.
no prave.. technicky to chapu, spis me zajimaly reference..
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.
Jirka Lazorčák
Jirka Lazorčák
tak tohle bych chtel taky trochu vysvetlit.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
panove postradam smysl toho co tady naznacujete.
karticka prepina tj bud vysila nebo prijima, rozhodne nedela oboji soucastne, 2 anteny na jedne strane pro jednu karticku jsou tedy naprosto zbytecne
jedinou vyhodu jakou to muze mit je moznost zvolit si na kazdou stranu pozadovanou polarizaci podle okolniho ruseni
karticka prepina tj bud vysila nebo prijima, rozhodne nedela oboji soucastne, 2 anteny na jedne strane pro jednu karticku jsou tedy naprosto zbytecne
jedinou vyhodu jakou to muze mit je moznost zvolit si na kazdou stranu pozadovanou polarizaci podle okolniho ruseni
0 x
level píše:panove postradam smysl toho co tady naznacujete.
A co treba totez jako u nstreme dual, jedna antena mensi a druha vetsi pro zvyseni vzdalenosti atp. Ikdyz vtompripade tedy nevim, proc nepouzit zrovna nstreme dual.
0 x
Ajfel píše:level píše:
A co treba totez jako u nstreme dual, jedna antena mensi a druha vetsi pro zvyseni vzdalenosti atp. Ikdyz vtompripade tedy nevim, proc nepouzit zrovna nstreme dual.
ale tak to je snad samozrejme to preci psat nemusim to kazdy vime
dulezitejsi je to ze to porat bude Half-duplex
0 x
-
pokud budu mit na spoji s RB433ah jenom jednu miniPCI kartu na kazdy strane (karta ma dva vystupy na antenu) a pouzuju antenu s dualnim ozarovacem (JRC-24 duplex) bude spoj fungovat full-duplexne ? popripade co musim udelat aby fungoval
Pokud mají miniPCI karty pro protokol 802.11a/b/g dva konektory, používá se pouze jeden. Druhý je tam pro případ, že bys použil velkou anténu (třeba se ziskem 32dBi) a krátký kabel/pigtail s malým útlumem (řekněme 1dB). Pak máš soustavu se ziskem 31dBi. Vzhledem k tomu, že musíš dodržet podle Všeobecného oprávnění 27dBm EIRP, musel bys na kartě nastavit vysílací výkon -4dBm. To ale karty neumí, fungují až od 0dBm a to ještě jak které, některé až od 2dBm, jiné až od 7dBm. Proto se to dá udělat tak, že tuto velkou anténu zapojíš jako přijímající (RX) a přidáš menší anténu vysílající (TX), řekněme 22dBi, se kterou už se do limitu vyzářeného výkonu vejdeš. V praxi se to ale nepoužívá (snad jen vyjímečně). Spoj je vždy half duplex, můžeš použít nstreme (ne ale dual).
Pokud máš miniPCI kartu pro protokol 802.11n, např. R52N nebo R52HN, pak se používají oba konektory. Připojené antény by pak měly mít opačnou polarizaci a stejný zisk. V tvém případě s duálním ozařovačem je to přesně tak. Spoj však funguje pouze half duplex, zato ale s protokolem 802.11n, který ti umožní vysoké přenosové rychlosti.
co by se zmenilo kdybych pouzil na kazdy strane 2 miniPCI karty ?
Pak můžeš použít Dual NStreme. Ke každé kartě připojíš jednu anténu. Jedna karta bude vysílací, jedna karta bude přijímací. Anténa k přijímací kartě bývá větší, prostě tak, abys dostal dostatečnou úroveň signálu. Anténa k vysílací kartě může být menší (menší zisk, hustotu vysílaného výkonu stejně došteluješ na maximum 27dBm nastavením většího výkonu na kartě). Pro každou kartu nastavíš jinou frekvenci (měl bys mít co největší odstup, určitě alespoň vynechat jeden 20MHz kanál), pokud máš odstup menší, můžeš si pomoct taky použitím různé polarizace antén. Tím vytvoříš full duplex spoj. Je to proprietární protokol Mikrotiku a funguje pouze jako bod-bod. Kromě dobré propustnosti bys měl dostat lepší odezvy a taky můžeš používat více spojů na jednom místě (vysílat do různých směrů můžeš na stejné frekvenci, stejně tak jako přijímat na stejné frekvenci z různých směrů).
Snad ti to pomůže, čauvec.
0 x