Zdravím, mám dotaz na karty R52.
Objevil jsem podivné chování jedné karty - při nastaveném výkonu 0dBm se signál jevil o cca 30dB menší něz měl být. To mě vedlo k otestování 5 karet R52 a zjistil jsem, že pod cca 4dBm se většina karet chová dost divoce (vysílací výkon rapidně klesá). Volal jsem i na technickou podporu do i4wifi, kde mi bylo řečeno, že pod 7dBm bych ani neměl chodit, že je to dost nestabilní. Prej je to kus od kusu, což se ostatně potvrdilo i mě. Dvě z karet se chovaly tak, jak by měly, jedna "zblbla" až na 0dBm, jedna pod 4dBm a jedna pod 6dBm, přičemž ještě měla v defaultu výkon o 4dB vyšší, než by měla mít.
Máte s těmito kartami podobné zkušenosti? Je to normální stav, nebo je to na reklamaci? Co třeba CM9, R52H nebo R5H? Jde o spoje na 4-5Km, kde chceme používat 29dBi paraboly (ať už PAR29 Extrem od Jirouse, nebo 29dBi od Maxlinku, která se nám hodně osvědčila). Vzhledem k tomu, že je povolený EIRP 27dBm, -3dB počítám kabel, tak bychom potřebovali nastavit výkon v Mikrotiku na 1dBm, což je s R52 teda dost na pováženou.
Kdybychom tam nasadili Nstreme Dual, tak se dá pro vysílání použít nějaká slabší parabola a narvat do ní těch 7dBm, ale jak to vyřešit na jednoanténním spoji?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
R52 Tx Power
-
- antispam: Ano
hocimin1 píše:ja ma PtP spoje s CM9 a mam vykon na 2dB , 3dB i 4dB a slape to OK
My máme taky pár spojů na 2dBm a šlapou ok, proto mě to tak zarazilo. U 3 z 5 měřených karet by to taky chodilo na 2dBm, ale u těch zbylých 2 ne. Prej je to kus od kusu, to abychom si každou kartu, kterou dáváme k velký parabole, měřili?
Těch PtP spojů s CM9 máte víc s takto malými výkony? Všechny bez problémů? Třeba jsou na tom CM9 s kvalitou lépe. My jsme doteď používali R52, pár kousků R52H a experimentálně máme 2 CM9 a 2 R5H (které jsou mimochodem až na jemné bzučení při vysílání velmi dobré, tenkrát taky ale za 1600Kč, teď už je to dostupnější).
Když si teď tak matně vzpomínám, dokonce i s R52H jsme někde stejný problém měli, připisoval jsem to vadnému kabelu. Nakonec jsme to vyměnili obojí a víc se tím nezabývali. Tam to chtělo výkon asi až na 12dBi a zvyšování výkonu rozhodně nefungovalo lineárně. Zvýšil jsem o 1dBi, zvýšilo se o 4dBi atd.
0 x
nejsou ty karty uz pouzity ? (GHz, anteny)
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
-
- antispam: Ano
reset píše:nejsou ty karty uz pouzity ? (GHz, anteny)
Byly nově koupený z i4wifi. Jestli je někdo používal tam, to nevím

Nevím jestli to je třeba vyrobenou várkou. Posílám ještě graf těch karet i s MAC adresama:
- Přílohy
-
- R52Test_201004.png
- (29.65 KiB) Staženo 438 x
0 x