❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Min. signal klientů na CM9 a problémy s odezvou.

Návody a problémy s konfigurací.
raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 19 years ago

pepulis píše:To neni mozny, mi tu zacneme jeste kouzlit :D :D :D.

Ty jako nemas na stole voskovej routerboard a stribrne spendliky, kdyby nejaky zacal zlobit ?
0 x

Survivor

Příspěvekod Survivor » 19 years ago

OT:
Jak co nejlíp chladit PC s CM9 když teïko budou přes léto horka?
Kolik °C to ještě snese v jakým prostředí a podobně...
vaše zkušenosti, horka se docela bojim
Kolik může bejt °C na půdě v uzavřený krabičce? :roll:
0 x

StoupaLutin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod StoupaLutin » 19 years ago

Survivor píše:OT:
Kolik může bejt °C na půdě v uzavřený krabičce? :roll:

hodně :D :D :D :lol:

ono stačí v létě vylézt na tu půdu a budete se potit jako dveře od chlíva. PC bych tam neprovozoval asi ... a ted ho ještě zavřete do ktabice, která nemá větrání ... podle mě nic moc :roll: :cry:
0 x

Buchar

Příspěvekod Buchar » 19 years ago

Tak to vim docela presne, protoze mam dalkove mereni teploty v kovove Telokomacke bedne, kde mam 5 zarizeni (3x Asus WL500g a deluxe). Bedna je kovova na univarzalni klic, asi o rozmerech a 600x200x500 mmm (t.j. odhad). Bedna je kolem dokala objeta montazni penou, kterou jsem navic roztrel spachtlou, takze to vypada, jako by to chytlo houbovitou plisen ze vsech stran jen ne ze predu. Openovani bedny se mi velmi osvedcilo, protoze se stabilizovala teplota. Da se rici, ze je to i velmi ucinna ochrana proti svetliku, kterym v prubehu dne asi po dobu dvou hodin na to prazilo slunko. Kdyz bylo -20 venku, tak teplota nikdy nesla pod nulu. Kdyz tam bylo minuly rok velke vedro, tak teplota nesla nad 47 stupnu. V bedne nepouzivam pulzni 4 zdroje od Asusu (takze zbytecne mi to neohrivaji), ale jeden novy ATX zdroj (udelal jsem si redukce Molex - napajeci Jack). Musim rici, ze zarizeni netuhne a za celou dobu take nic neodeslo. Je nutne rici, ze v bedne ma pocitacovy ventilator, ktery na jaro zapnu a na podzim vypnu. Momentalne je venku 32 stupnu ve stinu a strecha je opravdu spatne izolavana (vice jak sto let stary barak) a v kovove bedne Telecom mam 38 stupnu (zapnuty ventilator). Jinak jsem zvazoval, ze bych mozna sirokym husim krkem dovedl vzduch do bedny pri bokem baraku pod strechou na vzdalenost asi 4 metru ... ovsem asi to nebude nutne...

Po zkusenostech nemam strach davat veci na pudu, ale jeste lepe je to davat ven do skrinky s krytim IP65. Vedu jen LAN a napajeni 2x1,5 mm kabel na 230V. V napajecim kabelu na 230V vedu pouze napeti (nn) zdroje (do 12V del zarizeni). Ubytek napeti na kabelu je zanedbatelny i na 100 metrech a je to urcite levnejsi a i mozna bezpecnejsi, nez to vest UTPckem... PoE je zbytecne drahe.. 10metru kabelu na 230V a konektory me prijdou na cca. 100,- Kc
Naposledy upravil(a) Buchar dne 14 Jun 2006 14:29, celkem upraveno 1 x.
0 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 19 years ago

AP toho vydrzi hodne. Minuly rok pres leto jsme pouze pridali vetracek do bedny, ktery tam foukal vzduch (pop pravde to byl teply vzduch jelikoo chladny se nikde pod strechou nenasel :D) a z druhe strany byl zase druhy vetracek, ktery to vyfukoval. Slo o obys vetracky z tepl. cidlem a regulaci otacek za +- 100 Kc. AP co mame na stozaru nejsou chlazeny nijak a jedou. O AP bych se nebal, ty vydrzi dle specifikaci vetsinou +50 až 55 °C. Horsi je to s PC.

Jinak k memu problemu. Zda se byt vyreseny. Jeho rozuzleni si necham na jinou dobu, ted neni nejak cas se rozepisovat a vubec ani nevim zda to sem dat, protoze mi asi vetsina z vas uz nikdy neodpovi :D . Problem byl docela trivialni. Aspon to tak vypada. Testuji od vcerejska a zda se byt vse OK. Pockam jeste den a postnu to sem.
0 x

StoupaLutin
Kontaktovat uživatele:

Buchar píše:PoE je zbytecne drahe.. 10metru kabelu na 230V a konektory me prijdou na cca. 100,- Kc

jj ... hazardéři ... až to někoho zabije .... :D 8) :oops:
... tohle by Vám asi revizí neprošlo odhaduju - radši dáváme všude PoE, ale to věc názoru, vědomostí a odpovědnosti.
Moto: ono to nevadí dokud se nikomu nic nestane, že? :cry:

PS: - tohle je můj soukromý názor, ale presentuju ho všude! :wink: :idea:
0 x

Survivor

Příspěvekod Survivor » 19 years ago

Sice se to tu zvrhlo v OT (za to můžu já :D ),ale rád bych zveřejnil moje laický měření:
V krabičce nad střechou byla za poslední 2 dny maximální teplota 39,2°C a pod střechou na půdě 41,7°C.
Měl by šanci nějakej PC 200MHz s velkýma pasivníma chladičema přežít? (zdroj takovej ten malej ATX pro miniITX desky)
0 x

JirkaRTJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JirkaRTJ » 19 years ago

Ahoj , take jsem uz tahal na pudu kde nebyl proud dvojlinku a po te jsem poslal 12V pro AP, je to za par korun a podle mne by to revizi urcite prošlo. 12V je bezpečné napětí.
Dělal jsem to tak, že jsem přeštípl kabel od adapteru a na konece toho 30m kabelu jsem naletoval zdroj a konektor co jde do AP. A jede to padarne. Proc PoE. Je to hezký, ale drahý. A ve finále je to naprosto stejný aj možná lepší, UTP nemá moc dobré izolace atd a tak kazdý jiný kable je lepší co prumeru drátu a izolace týká.

Jirka
0 x

Buchar

StoupaLutin píše:
Buchar píše:PoE je zbytecne drahe.. 10metru kabelu na 230V a konektory me prijdou na cca. 100,- Kc

jj ... hazardéři ... až to někoho zabije .... :D 8) :oops:
... tohle by Vám asi revizí neprošlo odhaduju - radši dáváme všude PoE, ale to věc názoru, vědomostí a odpovědnosti.
Moto: ono to nevadí dokud se nikomu nic nestane, že? :cry:

PS: - tohle je můj soukromý názor, ale presentuju ho všude! :wink: :idea:

.. tak nezlobte se, ale trochu neumite cist :-( Kabel na 230V ma daleko lepsi izolaci a je na nem maximalne ve vetsine pripadu 12V (spise bud 5V a nebo 7,5V stabilizovanych, ale nikde neni vice jak 12V - je to dano zarizenim). Reknete mi prosim co je na tom nebezpecne ?!? Vsude CEcka, kryti vyssi nez je na pudu potreba a na strechu kabel rozhodne lepsi nez je bezne UTP. Do el. i vf delam najaky patek, ale rad se priucim... Mimochodem proc si myslite, ze revizi neprojde kabel, ktery vede z pudy je na nem max. 12V DC, kabel je na 230V a jeste je v husim krku az do bedny. Pokud vim je vetsi hazard tahnout UTPckem 48V (tensi vodic -mensi proudy, podstatne horsi izolace).... ovsem tim jsem nechtel rici, ze 48V je na pude ci strese hazard ! Ovsem tak jak to myslim provadim to skoro muz jit do vybusneho prostredi (opakuji max. 12V DC !!!)

Mimochodem zmeril jste nekdy a nebo prakticky zkousel ubytek napeti na vodici ??? ... tak ja jo a tady mate neco z mich osobnich poznamek:

Jak se prováděl praktický test:
Na začátek kabelu bylo přivedeno 12V po měření na začátku i na konci kabelu bylo naměřeno stejné napětí kupodivu s přesností na setiny Voltu. Při napětí 5V bylo na začátku i na konci kabelu naměřeno 5V. Závěr je, že se dá použít pro tahání kabelu i na třeba 30 metrovou vzdálenost, protože je úbytek napětí zanedbatelný a v našem př. běžným multimetrem neměřitelný! Proto se na vstupu může použít běžný ATX zdroj z PCčka anebo daný adaptér prodloužený tímto vodičem CYSY 3C o průměru 1,5 mm ! Jinak po této praktické zkoušce se dá říci, že se dá napájet třeba WL-1302AP (DC 7,5V) jen tak, že prodloužíme jen tento vodič bílým kabelem CYSY 3C klidně na 30m aniž by byl významný úbytek napětí. Pokud budete chít např. pro RouterBOard 532 a nebo 112 použít napětí z ATX zdroje dobré vědět jak je zapojen Molex konektor zdroje (viz.vlevo). Jen připomínám, že je nutné mít vyzkratováno pro spuštění zdroje 13 a 14 vodič zdroje (bližší info zde a nebo tu).

Odpor vodiče je v technických tabulkách dle průřezu vodiče

Jinak úbytek napětí se vypočítá dle Ohmova zákona..... atd. ..................

Technické parametry dle výrobce:
http://www.senakablo.com.tr/urunler.php?plist=12

Jinak pokud uz pouzivam ATX zdroj (nekdy je totiz vyhodnejsi dodavany k zarizeni) tak je z patricnym krytim v dostatecne velke nehorlave bedne s IP65 výrobce Gewiss a nebo Geross.

S Poe je to jako bych na malou vetev koupil motorovou pilu, kdyz muzu koupit jen sekyrku.

Na zaver: kdyz nekoho kopne 48V, tak se muze na strese i pustit ... a letet a blbe dopadnout ... ovsem jeste jsem neslysel, ze by nekoho koplo napetí do 12V DC ... no jistě se i takové vyjimky najdou :-) Myslim, ze vyhlaska 50 je zde splnena...

Jinak se omlouvam, vim ze to bylo zcela mimo misu tohoto tematu. Dal na veci kolem PoE nebudu v tomto vlakne reagovat.
0 x

StoupaLutin
Kontaktovat uživatele:

12V a podobné (do 48V) ano ... to beru ... myslel jsem že tím pouštíte na půdu (nebo na střechu) přímo 230! ...omlouvám - nepochopil jsem to. Viděl jsem zde v okolí totiž už moc instalací různých nejmenovaných i firem, kteří dali ven! na komín hned vedle antény IP56 (ne IP65) krabici, do ní dovedlu UTPčko a klasickou CYKYnu s 230V. V krabici volně ložená zásuvka a AP klient. Samozřejmě bez bleskojistky, ale to tu neřešíme. :) CYKYna i UTPčko tažená spolu vedle sebe po hromosvodu a navís žádná těsná průchodna na té krabici na komíně (nebo kdekoliv jinde venku) - jen asi štípačkama vyštíplý otvor pro přívod tří kabelů (CYKY, UTP, anténní). Tohle nedeporučuju - opravdu :idea: - takto jsem to myslel. Ještě jednou se omlouvám - do 48V v pohodě - ale na to stejně použiju většinou PoE - tam se pouští taký 48V dole a nahoře si to splitter upraví na kolik potřebuje, vč.stabilizace a odfiltrování. :?

Také se omlouvám za OT a přestávám na tohle téma (ad 230V vs. PoE) reagovat. HowG! :)
0 x

Buchar

ok. beru - svetu mir :-)
0 x

mashinepistole2

Příspěvekod mashinepistole2 » 18 years ago

Tak ako sa da vyriesit problem z odozvou , citam to od zaciatku a nevicital som jednoznacne riesenie . Mam tiez problem latenciou , hocikedy zacne ping skakat od 33-180-600 , cez apecko tecie max 200kb. Apecko je RB532 +CM10 ako AP2,4Ghz +CM10 5Ghz wds most, na AP 2,4Ghz je 10db horizontalna vsesmerova antena . Skusal som u klientou nastavit RTS treshold na 500 a menej a nic , uz som s toho zufaly , zvazujem ci apecko nenahradim obicajnym karbycovim apeckom . :cry: :cry:
0 x

soldx

Příspěvekod soldx » 18 years ago

kolik klientu na tom visi? Jinak s tim "obycejnym krabicovym AP" to je krok zpatky.
0 x

rrob

Příspěvekod rrob » 18 years ago

Buchar píše:
StoupaLutin píše:

Mimochodem zmeril jste nekdy a nebo prakticky zkousel ubytek napeti na vodici ??? ... tak ja jo a tady mate neco z mich osobnich poznamek:

ABSOLUTNI NESOUHLAS vy kdo se chystate pouzit podobne napajeni - neradujte se predcasne a vyzkousejte si to. Ja jsem nerozjel ap ovis wl5000 ani ap sparklan s pasivnim poe /v principu shodne s popsanym resenim/ na vzdalenost cca 30m. obe ap svitila, ovislink navic divne bzucel, mam dojem ze na jedno z nich sem se nekolikrat dopingl ale notevrel jsem www administraci a ani jinak ap nejelo, po pripojeni na prodluzku ap okamzite naskocila - vyresilo to aktivni poe - tedy poe injektor na cca 48V a extraktor na potrebnych 5V - okamzite po zapojeni se vse rozjelo. sam sem byl prekvapen protoze jsem pasivnim poem napajel i na vetsi vzdalenosti - ale vetsinou to byl mikrotik ktery si poradi s jakymkoliv napajenim .)
0 x

rrob

Příspěvekod rrob » 18 years ago

Buchar píše:
StoupaLutin píše:

ABSOLUTNI NESOUHLAS vy kdo se chystate pouzit podobne napajeni - neradujte se predcasne a vyzkousejte si to. Ja jsem nerozjel ap ovis wl5000 ani ap sparklan s pasivnim poe /v principu shodne s popsanym resenim/ na vzdalenost cca 30m. obe ap svitila, ovislink navic divne bzucel, mam dojem ze na jedno z nich sem se nekolikrat dopingl ale notevrel jsem www administraci a ani jinak ap nejelo, po pripojeni na prodluzku ap okamzite naskocila - vyresilo to aktivni poe - tedy poe injektor na cca 48V a extraktor na potrebnych 5V - okamzite po zapojeni se vse rozjelo. sam sem byl prekvapen protoze jsem pasivnim poem napajel i na vetsi vzdalenosti - ale vetsinou to byl mikrotik ktery si poradi s jakymkoliv napajenim .)
0 x