❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Nanobridge

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
mato1

Re: Nanobridge

Příspěvekod mato1 » 15 years ago

nechtej píše:Mato1 obávám se že regulace je to poslední co budou v UBNT řešit. Koukni se na to jejich fórum, na jaký vzdálenosti po smažej, v Americe to prostě neřešej.

amerika nie je ich jedina cielova krajina... urcite to budu riesit. chodim na to forum a citam to a viem ze to riesia. kazdym fw sa opravi kopec veci. a pokial viem, tak pri klasickych nanostation5 (proste nie airmax rada) to uz funguje celkom ok. to viem aj podla seba, kedze zariadenia regulujeme co mozno najnizsie a pri regulacii vidim pokles signalu. nikdy som to nemeral podla nejakej wifi kalkulacky, ale podla mna to celkom sedi.
ale to, ze airmax rada ma regulaciu v prdeli si priznam. tam to nefunguje korektne. reguluje to ako sa mu zachce. niekedy viac a niekedy menej ako sa nastavi cez web. ale verim tomu, ze v najblizsich 2-3 fw to vyriesia. vsak to je preboha na trhu mozno pol roka. co preboha chcete od toho? zazrak? pockajme par mesiacov a uvidime ako sa im podari fw doladit.
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 15 years ago

no já nevím co v americe řešejí, ale tady rozhodně málo kdo řeší normy a to je smutné, myslím, že kdyby se to tady řešilo, tak by se zde neřišily (v tomto fóru) takové škváry..
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 15 years ago

jako tyjo ja nechapu chlapi jednu věc... vy prostě kazdyho kdo pouzívá UBNT produkty povazujete za lojzu co porušuje normy a tak... já mam všude nastavený výkon max na 30dbi (celkem antena + hw) a nechapu proc jenom mikrotikari jsou ti poctivi co regulují...
zrovna nedavno jsem tu cetl jak někdo ma na 24kach default v MK, tak jako nevim na co si furt stezujete, po jakem HW sahnu je jedna věc jak ho budu používat je věc druhá.
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 15 years ago

:roll: :roll: :roll: :roll: :roll: je snad 30 dBm v normě :?: :?: :?: :?: :!:
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

pthv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pthv » 15 years ago

okoun píše::roll: :roll: :roll: :roll: :roll: je snad 30 dBm v normě :?: :?: :?: :?: :!:

v 5GHz se zaptnutym DFS a automatickou regulaci ano :) teda pokud se nepletu :D
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

problém je spíš v tom, že UBNTu věci nelze zregulovat. Ty karty maji jenom offset vejš a nejdou níž, to je ten problém. Taková CM9, R52(h), nový Nkový karty R52N(h) regulujou parádně což se o UBNTu věcech říct nedá a UBNTu kartu si strčíš i do mikrotiku. Pak tu máme DBII karty. V tejdnu jsem je nasazoval a míň než 8dB z ní nedáš. To je ten průser. Při nastavení na 0dB se karta chovala trochu divně a pod 0dB se už nic neměnilo a s offsetem 7dB to tedy má ve skutečnosti 8dB což vychází s odřenejma ušima skoro do limitu s 24dB parabolou a nějakym kabelem. Prostě můžu říct že tuhle kartu nikdo nemůže připojit legálně na 30dB parabolu a stejný to je u UBNTu kartiček potažmo i na UBNTu hw obecně. O to mi jde. Teď když je dostupná 34dB anténa a ještě k tomu duální, člověk při použití těhle věcí spolehlivě odstřelí obě polarizace až v šířce 40MHz což je 1/5 venkovníh pásma čimž jsme 5GHz degradovaly na 2.4GHz.

Pokud se budeme bavit o tom jak někdo reguluje... noo měl sem možnost vidět dost zařízení konkurence a výkon nikdo neřeší, prostě default a nebo maximální výkon. Ono je taky třeba vědět že za to nenese odpovědnost ISPík ale ten co to provozuje a to je zákazník. Jestli UBNtu něco opraví v firmwaru ohledně regulace výkonu, tak silně pochybuju že ISP kterej má 4000 NSek se sebere a všechny přeflashuje.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 15 years ago

no 30 neni uplně tak v normě, pokud nemáš DFS a automatickou regulaci, ale je to prostě taková ta hranice slušnosti řekl bych..
jinak hapi ano máš pravdu problím s regulováním u UBNT určitě je a popírat ho nebudu, někde to funguje lépe (bullet) někde hůře, ale jak to je to asi už nemá smysl rozebítrat... ano máš pravdu CM9 jde regulovat super, ale taky CM9 je karta používaná roky, jsou na ni ovladače upravovaný roky a i mikrotik je vylaďovanej roky, což se rozhodně nedá říct o UBNT věcech... veřim, že až budou nějakej ten pátek používaný (další rok dva dejme tomu...) zase budeme někde jinde... ale prostě podle mě je špatný obecně říkat, že každej kdo používá UBNT je gauner a každej kdo MK, je profík a poctivec... jeslti někdo znáte UNET tak lidi co pro ně pripojujou tak nechavaj na default vykon vzdycky a je jim jedno, jeslit tam je MK, nebo wisp (teda když dávaj 24ky jj tak nevim, jestli o něco stahujou výkon ale v JJboxu nebo omegastationu to maj na full (s těmi co jsem se setkal....)
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

nechtej

Příspěvekod nechtej » 15 years ago

Abych nebyl špatně pochopen: používám UBNT, výkon nastavuju tak abych se nemusel stydět a to je právě důvod proč jsme zatím zdemontovali NanoBridge. V normě to prostě nejelo a přitopit s tím že tam je bug v regulaci se mi fakt nechtělo.
0 x

Kaja

Příspěvekod Kaja » 15 years ago

Neodsuzuji nikoho za pouzivani UBNT.

Ale, presvedcte mne, ze lze provozovat Rocket M5 AirMAX MIMO s 30dB antenou legalne.
Na jake minimum lze nastavit Rocket M5 AirMAX MIMO ? Opravdu lze nastavit na 0dB, aby celkovy vykon sel do 30dB?

Predpokladam, ze to nekdo mereil a dokeze rick kolik z toho Rocket M5 AirMAX MIMO minimalne leze.

Kaja
0 x

andreas4all

Příspěvekod andreas4all » 15 years ago

minimum je 8dbm. Pridanim utlmovych clankov (kabel, konektory a d.) je mozne prevadzkovat spoj legalne.
0 x
Pripojenie na Slovensku.
http://www.citicom.sk

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 15 years ago

andreas4all píše:minimum je 8dbm. Pridanim utlmovych clankov (kabel, konektory a d.) je mozne prevadzkovat spoj legalne.

na 50cm kabelu a dvou konektorech utlum 8db? tak to je dost dobry, to je ten kabel prestrizenej v pulce a konektory jsou nasazeny na prvni zavit ne? :-)
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

Kaja

Spis mne zajimalo jestli to nekdo opravdu meril.
To ze v managemantu je uvedeno 8dB jako minimum, nemusi nutne znamenat, ze z toho pri tom nastaveni leze opravdu 8dB. V nejake diskusi jsem zahledl info, ze pri nastaveni 8dB z toho leze -6dB. ALe informace se opravdu ruzni.
Je tu tedy nekdo, kdor to skutecne meril?

Pokud by to neslo regulovaty pod 8dB, tak CTU nemusni nikde nic merit a kdyz uvidi Disch antenu (ta mensi ma 30 a ta vetsi 34 dB) a na ni pridelany Rocket, je jasne ze minimalne o 7dB (u te vetsi o 11dB) prekracuji at maji nastaveno cokoliv.

Kaja
0 x

reset

Příspěvekod reset » 15 years ago

Kaja píše:.
To ze v managemantu je uvedeno 8dB jako minimum, nemusi nutne znamenat, ze z toho pri tom nastaveni leze opravdu 8dB. V nejake diskusi jsem zahledl info, ze pri nastaveni 8dB z toho leze -6dB. ALe informace se opravdu ruzni.
Je tu tedy nekdo, kdor to skutecne meril?

jelikoz se ani te regulaci neda verit, ono z toho taky muze pri 8dB lezt v realu 16dB .
Ale jinak by me zajimalo, jak nastavit obecne -dB , tak trochu blbost nee ?
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

Kaja

Blbost to neni.
-6dBm je proste cca 0,25mW.
Ale jestli to umi Rocket jsem chtel vedet od nekoho kdo to opravdu meril.

Muj osobni nazor je, ze v tom je bezny Atheros s funkcni regulaci 0-19dBm a k nemu je zarazen nerizeny zesilovac 8dBm.
Tzn, ze zarizeni nikdy nepujde pod 8dBm a tudiz je s 30dB Disch antenou v CR legalne neprovozovatelne !

Ale je to jen muj nazor. Proto chci overeni od nekoho kdo to meril.
Nechce se mi to kupovat a merit. A pak to hodit do kose.
Predpokladam, ze uz to nekdo zmeril.

Kaja
0 x

andreas4all

Příspěvekod andreas4all » 15 years ago

co tu trepete, ze to nie je legalne prevadzkovatelne? zarad tam 20db utlmovy clanok a je to cele legalne prevadzkovatelne.
0 x
Pripojenie na Slovensku.
http://www.citicom.sk