❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Min. signal klientů na CM9 a problémy s odezvou.

Návody a problémy s konfigurací.
pepulis

Min. signal klientů na CM9 a problémy s odezvou.

Příspěvekod pepulis » 19 years ago

Nejsem si ted jisty, ale myslim ze jsem nekde u nastavovani CM9 videl, ze se da nastavit min. signal, pri kterem se klient jeste pripoji. Ted jak hledam nemuzu to najit. Neporadi nekdo?

A dale bych se chtel zeptat, zda-li jste se nesetkali s tim, ze klienti kteri maji signal -65 dBm apod., tak mam na nej z MK ping cca 1-2 ms, ale po chvili se zhorsi na i 100 ms a je to nepravidelne. Nic tento klient netaha z netu a nebo strasne malo. Mam u nej zakazany forwarding. Netusim cim by to mohlo byt, zda je spatna CM9.
V dobe problemu tam skace signal ruzne, dokonce az 159 apod. hodnoty (viz. obrazek).

Obrázek

PS: Dokonce jsem ted vymenil CM9 kartu a porad stejne. PC neni vytizeni (cpu 5 procent). Ze by to delal nejaky klient, ze by mel neco s antennim svodem, ktery by to mohl nejak rozhasit - netsuim co uz zkusit. Ruseni nepripada v uvahu, scanoval jsem okoli a vse v poradku.

PS1: Klienti maji signal napr. -65 dBm a po treba 5 minutach tam maji - 95 dBm a pak se jim to zase zvedne na tech -65 dBm, po nejake dobe. Asi to je tim, ze jejich spojeni neni nejak aktivni a proto ten signal poklesne a po aktivaci se vrati do podoby do jake ma. Mýlím se?

Ano a hledal jsem. Nasel jsem viewtopic.php?t=852&highlight=cm9 sice je tam neco popsano, ale nejake kloudne reseni nebo duvod jsem z toho nevycetl. Jinak ted to jede zase vse OK. Spise az na dnesek to jelo cca 2-3 mesice ok.

Diky.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 19 years ago

Mazec, rychlost 1/1Mbit, to není zrovna moc, hodnoty do plusu sem ještě neviděl ;)
Vidíš ten uptime? Ti klioši neustále odpadávají. to že mají -95 je jakoby "základní" připojovací hodnota, pokud klient nemá žádný provoz, drží se pořád na -95, pokud na něj pingneš nebo má on sám nějaký provoz tak se to upraví podle skutečnosti.
0 x

pepulis

Leeonek píše:Mazec, rychlost 1/1Mbit, to není zrovna moc, hodnoty do plusu sem ještě neviděl ;)
Vidíš ten uptime? Ti klioši neustále odpadávají. to že mají -95 je jakoby "základní" připojovací hodnota, pokud klient nemá žádný provoz, drží se pořád na -95, pokud na něj pingneš nebo má on sám nějaký provoz tak se to upraví podle skutečnosti.

Co se týká těch rychlostí 1/1, tak ty tam byly jen v době když to blbnulo. Ano signál 95 je do doby, než je nějaká aktivita na daném klinetu (ping jsem vyzkousel a signal se hodil na spravnou hodnotu).

Ano uptime vidim, odpojuji se a pripojuji. Netusim vubec proc. Antenni svod je ok, nikde nemuze byt zatekle, vse je dobre zaizolovane apod. Karty vymeneny a vse pretrvava, nebo pretrvavalo.

Vcera jsem nad tim badal a jeden klient si upravoval uchyceni anteny a antenu dal misto na vertikal, do horizontalni polohy. +- to od te doby zacalo delat (blbnout) a skoncilo to az v okamziku, kdy jsem na to prisel a udelal u klienta napravu a pretoceni anteny na vertkal. Pak jiz vse ok, ale vubec netusim zda to byla souhra nahod, nebo zda ona polarizace anteny u toho klienta způsobovala tyto problemy.

Stalo se vam nekdy neco podobneho? Muze mit vliv polarizace az takovyhle nasledek?
0 x

Leeonek

Čoveče to není žádná shoda náhod. Polarizace antény má velký vliv na chod klienta, když koupíš kvalitní anténu u které sou dobře oddělené polarizace tak obrácenou polarizaci vůbec nechytíš a když ano tak s mizerným signálem. Anténa která chytá na obě polarizace stejně nebo podobně nemá v síti co dělat a neměli by se vůbec prodávat. Jednou sem se opásl s jakýmsi polským šitem co měl jakože 13db a 3m pigtail vestavěný v anténě, provedení uvnitř katastrofální, bylo skoro jedno jakou polarizaci zvolils, fakt odpad, takové mrdky se u nás prodávají. Když pak zvolíš H-polarizaci na sektorce a koupíš klientovi tohle, ztrácíš výhodu H-polarizace protože chytá všechny sítě i z V-polarizace takže se líp zaruší
0 x

pepulis

Leeonek píše:Čoveče to není žádná shoda náhod. Polarizace antény má velký vliv na chod klienta, když koupíš kvalitní anténu u které sou dobře oddělené polarizace tak obrácenou polarizaci vůbec nechytíš a když ano tak s mizerným signálem. Anténa která chytá na obě polarizace stejně nebo podobně nemá v síti co dělat a neměli by se vůbec prodávat. Jednou sem se opásl s jakýmsi polským šitem co měl jakože 13db a 3m pigtail vestavěný v anténě, provedení uvnitř katastrofální, bylo skoro jedno jakou polarizaci zvolils, fakt odpad, takové mrdky se u nás prodávají. Když pak zvolíš H-polarizaci na sektorce a koupíš klientovi tohle, ztrácíš výhodu H-polarizace protože chytá všechny sítě i z V-polarizace takže se líp zaruší

Pockej pockej. Ano ja vim ze ma vliv na klienta, ale nevedel jsem ze muze mit az takovy vliv, ze mi to rozhasi i ostatni klienty. Ja vim jak montovat anteny, jen on si provadel nejake upravy a nacpal to tam jak se mu zlibilo. Bylo mi divne, ze ma takovy nizky signal a jeste k tomu kdyz je cca 200 m od AP. Na vse jsem prisel az diky problemum, ktere se zacaly dit na te CM9 (velikost signalu, odpojovani, pripojovani klientu). Pak se provedla naprava (antena se natocila jak ma byt), signal se mu zlepsil a ty problemy s pripojovanim, odpojovanim se ztratily.

Jenomze nez se tak stalo, napsal jsem dotaz tady na forum, mozna predcasne, ale v te chvili jsem byl bezradny a nevedel si s tim rady. No a taky jsem nevedel, cemu ten problemovy stav pripisovat. Uz parkrat se mi stalo, ze klienti si z nejakych nepochopitelnych duvodu natocily antenu jinak, nez ji puvodne meli (netusim proc) a byly v hor. polarizaci a nikdy se mi nic podobneho nestalo.
0 x

Buchar

Příspěvekod Buchar » 19 years ago

... tak plusove hodnoty o trech cislech mi take vyhazuje CM10ka pichnuta v RouterBOARDu 112 s Mikrotikem 2.9.23 a to je samozrejme chybna a asi i nemozna hodnota. Dela to, kdyz jsem zkousel velmi blizko Ovislink WLA-5000AP s 5 GHz vysilanim ... na 3 metrovou vzdalenost ... z toho usuzuji, ze si nektere miniPCI karty neporadi se silnym a nebo vyrazne kolisajicim signalem a to muze vest a i k odpojovani klientu. Mam pocit, ze se tomuto jevu rika zahlceni vstupni VF casti (v tesne blizkosti to muze vest i ke zniceni vstupni VF casti miniPCI karty) ... ale to je asi na vetsiho odbornika jako ja :-) . Jen upozornuji na to, ze jsem k tomuto zaveru dospel, kdyz jsem testoval zamerovani signalu zvukem u RB112 vuci OvisLinku WLA-5000AP (jinak u obu byla kratka neziskova antena) a testovano to bylo v ramci tri mistnosti.
0 x

pepulis

Buchar píše:... tak plusove hodnoty o trech cislech mi take vyhazuje CM10ka pichnuta v RouterBOARDu 112 s Mikrotikem 2.9.23 a to je samozrejme chybna a asi i nemozna hodnota. Dela to, kdyz jsem zkousel velmi blizko Ovislink WLA-5000AP s 5 GHz vysilanim ... na 3 metrovou vzdalenost ... z toho usuzuji, ze si nektere miniPCI karty neporadi se silnym a nebo vyrazne kolisajicim signalem a to muze vest a i k odpojovani klientu. Mam pocit, ze se tomuto jevu rika zahlceni vstupni VF casti (v tesne blizkosti to muze vest i ke zniceni vstupni VF casti miniPCI karty) ... ale to je asi na vetsiho odbornika jako ja :-) . Jen upozornuji na to, ze jsem k tomuto zaveru dospel, kdyz jsem testoval zamerovani signalu zvukem u RB112 vuci OvisLinku WLA-5000AP (jinak u obu byla kratka neziskova antena) a testovano to bylo v ramci tri mistnosti.

No asi ano, odpojovanim a pripojovanim klientů by to mohlo byt asi taky. Kdyz je skarede pocasi nekteri klienti se odpojuji a nasledne pripoji, protoze ne vsichni maji zcela idelani viditelnost na bod (souhlasili ale s tim, ze i pod touto nevidilenosti uplne idelani, chteji pripojit k Internetu). Zminena situace se mi ale na HW AP nestala nikdy. Ono je problem vysledovat presnou pricinu problemu, protoze se tento problem muze ukazat uplne znenadani a to clovek nemusi byt vubec doma, popr. nekde kde by mohl situaci overit.
0 x

pepulis

Ach jo, jsem v koncich z toho. Stav, ktery jsem popsal nahore pretrvava a vyskytuje se obcas neustale. Min. 1x nebo 2x denně. Vymenil jsem na problemovemi miste HD a dal tam jiny s novou instalaci MK. Vymenil jsem pigtail, drive jsem uz provedl vymenu CM9 karty, ktera dela problem. Uz fakt nevim, cim by to mohlo byt, kde muze byt problem. Druha cm9 karta v PC v pasmu 5 Ghz jede bez problemu a je vse u ni stabilni. Laboroval jsem i s nastavenim cm9 karty v rezimu ap, ale tohle na to asi vliv nema. Sekal se nekdy nekdo s tim? Psalo se tady o tom, ze muze byt klient, ktery ma extra silny signal a muze zahltit vstupni wifi cast. Jenomze problem je, ze i klient ktery by to mohl udelat, jelikoz je blizko do AP (50 m) neni v dobe problemu pripojeny. Nevim jak to otestovat, zda treba vypnout skupinku lidi co jsou blizko a pozorovat, zda bude problem pretrvavat. Taky me napadlo, zda by to nemohl delat jeden klient ktery si vyrval konektor z PCI karty ktery pouziva k pripojeni. Nasledne si to tam nechal napajet a jel s tim a jede bez problemu, treba se to mozna nejak u nej uvolnilo a diky tomu to rusi (asi jej odpojim jako prvniho). Diky za cokoliv.
0 x

pepulis

Spoj mezi kabelem a pigtailem je pres bleskojistku. Tu jsem nemenil. Ja jen at je vse znamo.

ACK v dobe, kdy je vse v poho

Obrázek

ACK v dobe kdy to blbne.

Obrázek

Tak me tak napada, zda to nemuze byt uz primo spatne v zaloze z MK. I kdyz jsem delal novou instalaci MK na novy HD, pouzil jsem pro nastavení zálohu. Možná ten soubor je nějak poškozený. Je to možné?
0 x

pepulis

Jsem ochoten se financne odmenit tomu, kdo mi pomuze, popr. me nejak nakopne. Jeste zkusim koupit CF kartu dat tam novou instalaci MK a udelat nastaveni od zacatku, bez pouziti zalohy. Netusim totiz zda muze tento problem treba zpusobovat i stara zaloha, ktera se nejak poskodila.
0 x

ef

Příspěvekod ef » 19 years ago

pepulis píše:Kde muze byt problem. Druha cm9 karta v PC v pasmu 5 Ghz jede bez problemu a je vse u ni stabilni. Sekal se nekdy nekdo s tim? Psalo se tady o tom, ze muze byt klient, ktery ma extra silny signal a muze zahltit vstupni wifi cast. Jenomze problem je, ze i klient ktery by to mohl udelat, jelikoz je blizko do AP (50 m) neni v dobe problemu pripojeny. Nevim jak to otestovat, zda treba vypnout skupinku lidi co jsou blizko a pozorovat, zda bude problem pretrvavat. Taky me napadlo, zda by to nemohl delat jeden klient ktery si vyrval konektor z PCI karty ktery pouziva k pripojeni. Nasledne si to tam nechal napajet a jel s tim a jede bez problemu, treba se to mozna nejak u nej uvolnilo a diky tomu to rusi (asi jej odpojim jako prvniho). Diky za cokoliv.

Dle mého názoru to způsobuje nějaký klient. Zkus disable/enable klianta jednoho po druhém, třeba na to příjdeš. Jak jsi říkal, bude to spíše klient s extrémním signálem. Nebo nevím jestli je to u tebe možné, ale nemá některý z klientů špatně smontovanou anténu? (Síto v horizontu a zářič vertikál, nebo opačnou polarizaci zářiče u paraboly, nebo je nějaký klient připojen na sektoru mimo úhel antény) Může toho být víc, asi nikdo ti neporadí konkrétně.
0 x

Survivor

Příspěvekod Survivor » 19 years ago

na screenu máš 12klientů

Obejít jednoho podruhým - odpojit připojit jinak nevim, tohle bych udělal jako první.
0 x

pepulis

Survivor píše:na screenu máš 12klientů

Obejít jednoho podruhým - odpojit připojit jinak nevim, tohle bych udělal jako první.

Ano, nejhorsi je ze je to nepravidelne, ale asi to udelam. Ale vubec si nedokazu predstavit, jak to testovat apod. To bude silenost. Odpojit jednoho klienta a cekat zda se to projevi a nebo vse bude ok. Diky ale za napady. Kontroloval jsem i IRQ a atheros je na zvlastnim IRQ nez zbyvajici. Jedine co ma stejne IRQ je LAN karta. Ta ma spolecne IRQ s grafikou.
0 x

Leeonek

Já používám MK jako AP asi tak půl roku, dřív sem používal klasiku AP a na jednom místě je ještě mám. To že odpadávají klienti kteří mají velmi dobrý signál (klienti mají ovisy 5460) jsem řešil výměnama antén, svodama, anténama, u klientů jsem taky povyměňoval všecko a dělá to dál. Jsou to asi jen 4 klienti ale taky nevím co s něma, zkoušel jsem přelaïovat kanály, nic nepomáhá. Buï jsou to nějaké zakleté místa nebo je tam problém s rušením, možná nějaký šum, nevím. Klient o 50m dál už tyto problémy nemá, přitom oba mají optimální viditelnosti a když říkám optimální myslím uplně super, nikde žádná překážka, celá fresnelova zóna uplně volná. Možná bych zkusil místo MK nějaké klasické APčko jako 1120 nebo 5460, jak se to bude chovat na tom.
Ohledně toho přebuzení silnou anténou to je pravda, kdysi jeden můj klient používal z minulého připojení síto 24db asi na 100m, dlouho sem nevěděl proč sou vysoké pingy i v klidu a malá propustnost. Po výměně za PAN8 problémy ustali.
0 x

Buchar

Příspěvekod Buchar » 19 years ago

Pokud je mozne se domnivat (a to mozna i tak vypada), ze je to ruseni, chce to nekde sehnat (zapujcit) spektralni analyzator a antenu, a tim to tak dva dny merit ... mozna by jste zjistily, ze se nekdo hraje s magnetronem u mikrovlnne trouby (vysila na kmitoctech WiFi), ci Vas i treba nevedomky rusi necim jinym. Nejlepe by bylo se z najekou firmou domluvit primo na mereni spektrakem. Jinak SA je dost drahou zalezitosti a jeho zapujceni nebude zrovna nejlevnejsi.
0 x