❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
RB1100
Re: RB1100
Nerikam, ze je lepsi pouzit x86 misto PPC, ale IBM je IBM, intel se muze zahrabat. Kazdopadne na atoma jsou jiny chipsety nez treba na xeony ci podobny potvory. To ze na RB nejsou bezkapalinovy kondenzatory, to je chyba, je to prvni co odejde. Co se zdroje tyce, ne kazdy si koupi hotovy server od supermicra, ale bude vymyslet nejaky jeste levnejsi vlastni reseni, coz bych se nebal rict, ze par lidi uz vymyslelo, potom se tech zdroju opravdu obavam. Supermicro je kvalita, nikdo ale nevi, kdo jim dodava zdroje a jake, na druhou stranu si nemohou dovlit delat nejaky smejdy, pro dobrou povest jejich jmena. Je to na kazdem, jak zvazi, osobne bych rekl, ze nejde jezdnoznacne rici, kde pouzit RB ci PC, ale oboje klade urcite vyhody a nevyhody, ale pokud budu mit potrebu takoveho vykonu, ze nebude RB1100 nebo 1000 stacit, tak nebudu nasazovat atoma, ale nasadim treba server od IBM ci HP a mam problem na dlouho vyresen, tam je plno veci vyresenych na ktere neni pomysleni u takto levnych serveru. Michal.
0 x
IBM už neni co bejvala. IBM je tak trochu mimo hru.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
4gd1 píše:Nerikam, ze je lepsi pouzit x86 misto PPC, ale IBM je IBM, intel se muze zahrabat. Kazdopadne na atoma jsou jiny chipsety nez treba na xeony ci podobny potvory. To ze na RB nejsou bezkapalinovy kondenzatory, to je chyba, je to prvni co odejde. Co se zdroje tyce, ne kazdy si koupi hotovy server od supermicra, ale bude vymyslet nejaky jeste levnejsi vlastni reseni, coz bych se nebal rict, ze par lidi uz vymyslelo, potom se tech zdroju opravdu obavam. Supermicro je kvalita, nikdo ale nevi, kdo jim dodava zdroje a jake, na druhou stranu si nemohou dovlit delat nejaky smejdy, pro dobrou povest jejich jmena. Je to na kazdem, jak zvazi, osobne bych rekl, ze nejde jezdnoznacne rici, kde pouzit RB ci PC, ale oboje klade urcite vyhody a nevyhody, ale pokud budu mit potrebu takoveho vykonu, ze nebude RB1100 nebo 1000 stacit, tak nebudu nasazovat atoma, ale nasadim treba server od IBM ci HP a mam problem na dlouho vyresen, tam je plno veci vyresenych na ktere neni pomysleni u takto levnych serveru. Michal.
ja te moc nechapu... najednou stranu tady preferujes co mozna nejlevnejsi reseni (schvalne mi poskladej jakekoliv jine reseni pod 6tisic do 1U....) a stranu druhou se ohani servery za desitky tisic....
Ad. kvalita supermicra - myslim si, ze "dobrovolna" zaruka vyrobce - 3roky vypovida o vsem......
0 x
Jan Ptáček
Kazdopadne spolehlivost a predikovatelnost vypadku RB vs Supermicro je kapanek jinde. Na vasi jsem si ten atom koupil, prvku co se muze vysrat je mraky. Vypadek me stoji nekolik set za minutu takze kdyz se 450Gcko odporouci tak switchuje dal hlava nehlava, coz se o SM rozhodne rici neda.
Alixy jsme zkouseli ale 99 procent ma napajeji na strane ethernetu -> tj do racku obtizne montovatelny. Prodejte vsichni RB1000 za 6-8k bez dph je muzete odevzdat ke me do utulku.
Alixy jsme zkouseli ale 99 procent ma napajeji na strane ethernetu -> tj do racku obtizne montovatelny. Prodejte vsichni RB1000 za 6-8k bez dph je muzete odevzdat ke me do utulku.
0 x
Mj supermicro serverů mam pod palcem lehce přes tisíc, a závady jsou ovšem cena to dost kompenzuje prostě se nakupuje 10+2.
0 x
nejsi trochu mimo? Ty dáváš RB450G někam kde switchujou důležitý a velký data? Proč nepoužiješ nějakej cisco switch když ti tam uteče za minutu několik stovek? Mám takovej pocit že někdo radši bude strkat všude RBčka než aby se poohlýdnul po něčem lepšim a pak tu vyprávět takovýhle cajdáky. Tohle forum je plný lidí co si myslí že jim RBčka utahnou co si zamanou protože to má přece 1GHz procesor.
Nějak tě nechápu s těm alixema. Pokuid vim tak dnešní alixi maji napájení jak formou ethernetu tak jackem na desce.
Nějak tě nechápu s těm alixema. Pokuid vim tak dnešní alixi maji napájení jak formou ethernetu tak jackem na desce.
0 x
hapi píše:nejsi trochu mimo? Ty dáváš RB450G někam kde switchujou důležitý a velký data? Proč nepoužiješ nějakej cisco switch když ti tam uteče za minutu několik stovek? Mám takovej pocit že někdo radši bude strkat všude RBčka než aby se poohlýdnul po něčem lepšim a pak tu vyprávět takovýhle cajdáky. Tohle forum je plný lidí co si myslí že jim RBčka utahnou co si zamanou protože to má přece 1GHz procesor.
+1
0 x
Jan Ptáček
hapi píše:nejsi trochu mimo? Ty dáváš RB450G někam kde switchujou důležitý a velký data? Proč nepoužiješ nějakej cisco switch když ti tam uteče za minutu několik stovek? Mám takovej pocit že někdo radši bude strkat všude RBčka než aby se poohlýdnul po něčem lepšim a pak tu vyprávět takovýhle cajdáky. Tohle forum je plný lidí co si myslí že jim RBčka utahnou co si zamanou protože to má přece 1GHz procesor.
Nevím jestli jsi to nečetl, dávali jsme s dlouhodobou spokojeností rb1000 na počítání dat a arp proxy. Teď měsíc testujeme 10x 450G a v pohodě to bridgeuje 200Mbps (každý) + 40 bridge filtrů (počítání dat)+ povolený IP firewall nad bridgem - zátěž cca 50 procent. Jako switch je tam 2960g, nicméně je řada funkcí kde je MT strká do kapsy stran diagnostiky co a proč tam teče. A už vidím jak v rack case budu používat PoE napájení. Já jen do vlákna zasáhl že rb1000 MÁ coby zařízení smysl, nic víc nic méně.
Teď mi abacus dodal ten atom co jsi posílal takže bude v bridgi rb1000-rb450-atom. uvidíme jak s tím 250mbit/s zacvičí.
FW funkce RouterOS v kombinací s dodělaným api, jsou ideálním doplňkem fw bežných webserverů na *nixech/BSD. A SM se ti do switche nepřepne. Pro případ průseru je tam toto
http://www.alza.cz/spojka-utp-mezi-dva-d69969.htm
spolehlivý RB bypass

0 x
co máš zase s tim poe napájením?
Pokud taháš po síti 8-10GB/s tak už vůbec nechápu tvoje používání RBček. Bridgovat neni na RBčkách problém, zvládaji to lépe než routing ale to je všechno, nesmíš zasahovat do toku. K diagnostice na *nix systémech ti stačí iptraf kterej vyhodí to samí jako torch.
TO vyčítání toku podle mac zvládne tušim i nějaký cisco ale nevim.
Počítání dat a arp proxy neni přece shaping na bráně, tak totiž lidi použijou nejčastěji RB1000 či teď RB1100 kterou použijou na bráně i jako switch kterej si samozřejmě nepřepnou do mohu HW switche a pojedou v SW switchy či chytřejší budou routovat. Pak teprve má smysl se bavit o tom co to utahne.
Každopádně budu rád když ukážeš výsledky zatížení těch 3 zařízení v serii i když to je bez jakýchkoliv zásahů zařízení do datovýho toku.
Pokud taháš po síti 8-10GB/s tak už vůbec nechápu tvoje používání RBček. Bridgovat neni na RBčkách problém, zvládaji to lépe než routing ale to je všechno, nesmíš zasahovat do toku. K diagnostice na *nix systémech ti stačí iptraf kterej vyhodí to samí jako torch.
TO vyčítání toku podle mac zvládne tušim i nějaký cisco ale nevim.
Počítání dat a arp proxy neni přece shaping na bráně, tak totiž lidi použijou nejčastěji RB1000 či teď RB1100 kterou použijou na bráně i jako switch kterej si samozřejmě nepřepnou do mohu HW switche a pojedou v SW switchy či chytřejší budou routovat. Pak teprve má smysl se bavit o tom co to utahne.
Každopádně budu rád když ukážeš výsledky zatížení těch 3 zařízení v serii i když to je bez jakýchkoliv zásahů zařízení do datovýho toku.
0 x
8-10GB generuje 1000 serverů / 22 serverů rack (PDU počet vs příkon do racku 2,5kW max). Tj 50 gigových uplinků, 50 možností pro měření.
Těma *nixame jsme myslel předřazení RB jako doplněk k serveru v roli fw-drop(u). i ta pitomá 1000 dokáže dropovat 450Mbps (20.000 pps). díky adress-listům je fw v mikrotiku násobně flexibilnější než fw přímo na serveru. Ano není to typická funkce, já tu ovšem nehájím rb1000 v nějaké roli ve které ji chceš používat ty ale obecně že takové zařízení má smysl. Uvidíme jak rb1100 cena komická takže uvidíme. Nechápu proč ji přestali dělat, návrh desky a všeho už je zaplacenej a udělat celé zařízení nemůže stát více než 80USD v 10.000 kusech a můžou doprodávat ješte rok-dva. nějaký důvod asi mají, nástupce rb1100 už se chystá.
Já jsem sem něpřišel nikoho poučovat/lámat. Firma je komerční, takže 50x F5 full-loaded máme 1 milion USD. Ten v mikroticích utratím mnohem mnohem později a ještě mi zbyde na barák
Těma *nixame jsme myslel předřazení RB jako doplněk k serveru v roli fw-drop(u). i ta pitomá 1000 dokáže dropovat 450Mbps (20.000 pps). díky adress-listům je fw v mikrotiku násobně flexibilnější než fw přímo na serveru. Ano není to typická funkce, já tu ovšem nehájím rb1000 v nějaké roli ve které ji chceš používat ty ale obecně že takové zařízení má smysl. Uvidíme jak rb1100 cena komická takže uvidíme. Nechápu proč ji přestali dělat, návrh desky a všeho už je zaplacenej a udělat celé zařízení nemůže stát více než 80USD v 10.000 kusech a můžou doprodávat ješte rok-dva. nějaký důvod asi mají, nástupce rb1100 už se chystá.
Já jsem sem něpřišel nikoho poučovat/lámat. Firma je komerční, takže 50x F5 full-loaded máme 1 milion USD. Ten v mikroticích utratím mnohem mnohem později a ještě mi zbyde na barák

0 x
ne v pohodě, jenom mi přišlo divný proč zrovna RB1000 a ne toho atoma když to zabere v racku stejně místa a výkon je jinde čimž se to vztahuje i na latence při velkym toku.
0 x
Protože výkon mu stačí a spolehlivost je někde jinde
A jestli tě doma pálí špatně koupenej RB1000 tak mu ho střel, fakt ho koupí

A jestli tě doma pálí špatně koupenej RB1000 tak mu ho střel, fakt ho koupí
0 x
ne nepálí, protože tu drahou kysnu bych nikdy nekoupil. Nejsem magor abych kupoval něco 2x dražší a 2x pomalejší při srovnatelný spotřebě a velikosti. Asi nemáme tolik peněz na rozhazování za drahej, hodně hrahej HW jakym RB1000 je.
Za tu cenu bych tam rozhodně nečekal duální realteky obzvláš't když přes to tahám důležitý a velký toky i když to jsou jenom GMII/PHY převodníky.
Nic ve zlim, v tvim případě si používej co chceš protože bridge je pro něj snadná záležitost ale běda jestli se tu zase někdo ukáže kdo nasadil RB1xxx na bránu, shapuje, filtruje a brečí jak mu to vytěžuje procesor a ptá se jak je to možný za takový prachy...
Za tu cenu bych tam rozhodně nečekal duální realteky obzvláš't když přes to tahám důležitý a velký toky i když to jsou jenom GMII/PHY převodníky.
Nic ve zlim, v tvim případě si používej co chceš protože bridge je pro něj snadná záležitost ale běda jestli se tu zase někdo ukáže kdo nasadil RB1xxx na bránu, shapuje, filtruje a brečí jak mu to vytěžuje procesor a ptá se jak je to možný za takový prachy...
0 x
ad atom důvody jsou dva:
1. přestože si nemyslím že mám v abacusu špatné podmínky, cena řešení SM je dražší jak absolutně tak měsíčně. Při sazbě cca 5kč/kwh je měsíční provoz o desetikoruny jinde než RBčko. (80+ zdroje se do těch malej nedělají).
2. pro sebe i pro zákazníky potřebuju industrial řešení a to RB + plastová propojovací kostka. Obsluhu musí zvládnout průměrně kvalifikovaná obsluha a u plastové kostky to zváldne opravdu kde kdo. U racku kde je průměrně +- 50 ethernetů nemůže někdo lézt zezadu do 1000mm racku a lovit kabely od atoma. kterej je tím pádem cca 70cm hluboko a ještě obtížně dostupnej. RB vidí na první pohled jestli jede nejede (vidí status led, vidí blikat ethernet porty). Diagnostika žádná. Po pravdě tu switch-bypas funkci neumím ovládat ale když jsem "utavil" 450G do stavu kdy vůbec neodpovídalo a vytuhlo bridge pořád jel. Podle mě tam bude finta v tom copy_to_cpu fičuře a je to v podstate switch co to umí předávat dobridge a zbridge ven. Když mu bridge vypadne pere to rovnou do cílového portu. Toto budeme muset doladit - paradoxně to funguje ani nevím jak.
3. redundanci, při 5+1 redundanci mám cenu 12000 za rbčko, ideální stav.
4. zákazníci co mají možnost to fyzicky vidět budou vžy rádi za HW řešení, i když na ROS tak je pc to prostě u nich nebudí ten industry level řešení (tj jednoúčelovej snadno nahraditelnej šmejd).
5. ty 450G (uvidíme teď čekám na dodávku rack case) se rozhodně pro datovej tok do 100mbps osvědčily, a zadropují toho mnohem víc než ten server zatím (pří ceně do 3500 není co řešit).
chápu ře pro ISP není zrovna dropování to správné co od infrastruktury čeká ale dropovat zvládá samostatná hloupá krabice lépe než ten cílovej systém. nehledě na funkce adresních seznamů které velmi usnadňují správu firewallu.
1. přestože si nemyslím že mám v abacusu špatné podmínky, cena řešení SM je dražší jak absolutně tak měsíčně. Při sazbě cca 5kč/kwh je měsíční provoz o desetikoruny jinde než RBčko. (80+ zdroje se do těch malej nedělají).
2. pro sebe i pro zákazníky potřebuju industrial řešení a to RB + plastová propojovací kostka. Obsluhu musí zvládnout průměrně kvalifikovaná obsluha a u plastové kostky to zváldne opravdu kde kdo. U racku kde je průměrně +- 50 ethernetů nemůže někdo lézt zezadu do 1000mm racku a lovit kabely od atoma. kterej je tím pádem cca 70cm hluboko a ještě obtížně dostupnej. RB vidí na první pohled jestli jede nejede (vidí status led, vidí blikat ethernet porty). Diagnostika žádná. Po pravdě tu switch-bypas funkci neumím ovládat ale když jsem "utavil" 450G do stavu kdy vůbec neodpovídalo a vytuhlo bridge pořád jel. Podle mě tam bude finta v tom copy_to_cpu fičuře a je to v podstate switch co to umí předávat dobridge a zbridge ven. Když mu bridge vypadne pere to rovnou do cílového portu. Toto budeme muset doladit - paradoxně to funguje ani nevím jak.
3. redundanci, při 5+1 redundanci mám cenu 12000 za rbčko, ideální stav.
4. zákazníci co mají možnost to fyzicky vidět budou vžy rádi za HW řešení, i když na ROS tak je pc to prostě u nich nebudí ten industry level řešení (tj jednoúčelovej snadno nahraditelnej šmejd).
5. ty 450G (uvidíme teď čekám na dodávku rack case) se rozhodně pro datovej tok do 100mbps osvědčily, a zadropují toho mnohem víc než ten server zatím (pří ceně do 3500 není co řešit).
chápu ře pro ISP není zrovna dropování to správné co od infrastruktury čeká ale dropovat zvládá samostatná hloupá krabice lépe než ten cílovej systém. nehledě na funkce adresních seznamů které velmi usnadňují správu firewallu.
0 x
prvni ceska nabidka (pisou 800Mhz)
http://www.i4wifi.cz/?cls=stoitem&stiid=1793
http://www.i4wifi.cz/?cls=stoitem&stiid=1793
0 x