❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Co bzste doporučily ke klientovi na 5 ghz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
hapi

Re: Co bzste doporučily ke klientovi na 5 ghz

Příspěvekod hapi » 15 years ago

nemáš si kupovat skládačku ale komplet třeba eapbox.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

level

Příspěvekod level » 15 years ago

ja teda nevim ale neni naprosta hovadina davat ke klientovy SEKTOROVY anteny ala UBNT ,pak se neni co divit ze mistama ve meste nemuzu na nstreamu protlacit vic jak15Mbs
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 15 years ago

level píše:ja teda nevim ale neni naprosta hovadina davat ke klientovy SEKTOROVY anteny ala UBNT ,pak se neni co divit ze mistama ve meste nemuzu na nstreamu protlacit vic jak15Mbs

Plky. 802.11abg je koncipovany jako protokol, kde se maji vsichni klienti videt. A ze neprotahnes na svem nstreme spoji co potrebujes, je tvuj problem, pouzij jinou polarizaci, lepsi anteny a necpi se nekam, kde nekdo vysila, viz VO.

edit: jo a vase legracky 17 dbi zasvini okoli skoro stejne, pokud to neni poradna parabola s limcem, tak je to podobne, na vysilani to znat neni, ale kazda antena ma i prijmaci charakteristiku, tu bohuzel nikdo neuvadi, ale sektorovka ma z logiky konstrukce hodne siroky uhel
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....

level

raven-il píše:
level píše:ja teda nevim ale neni naprosta hovadina davat ke klientovy SEKTOROVY anteny ala UBNT ,pak se neni co divit ze mistama ve meste nemuzu na nstreamu protlacit vic jak15Mbs

Plky. 802.11abg je koncipovany jako protokol, kde se maji vsichni klienti videt. A ze neprotahnes na svem nstreme spoji co potrebujes, je tvuj problem, pouzij jinou polarizaci, lepsi anteny a necpi se nekam, kde nekdo vysila, viz VO.

jo jenomze by jsi mel vedet ze to co uvadis se tyka jednoho vysilace a jeho klientu a uz vubec se to nevstahuje na klienty a vysilace konkurence
dale ja se nikam nehrnu ale ostatni se hrnou tam co jsem ja a svojima UBNT mi poradne pijou krev

edit:nikdy jsem nepsal ze pouzivam nejaky 17dBi tak bych si vyprosil nejake skatulkovani
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Za ty skatulky se omlouvam.

Co se tyce toho ostatniho, nelze zajistit, aby se videli a nevideli se s vysilaci konkurence.
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....

level

raven-il píše:Za ty skatulky se omlouvam.

Co se tyce toho ostatniho, nelze zajistit, aby se videli a nevideli se s vysilaci konkurence. To bys mel vedet zase ty.

RTS CTS mechanizmus na reseni kolizi pri vysilani se tyka jen jednoho AP a jeho klientu, nebo si snad myslis ze se bude muj klient ptat AP konkurence jestli muze vysilat ??? :lol:
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

level píše:
raven-il píše:Za ty skatulky se omlouvam.

Co se tyce toho ostatniho, nelze zajistit, aby se videli a nevideli se s vysilaci konkurence. To bys mel vedet zase ty.

RTS CTS mechanizmus na reseni kolizi pri vysilani se tyka jen jednoho AP a jeho klientu, nebo si snad myslis ze se bude muj klient ptat AP konkurence jestli muze vysilat ??? :lol:

Jiste ze ne, proc by mel, ja nejsem ten kdo prudi, ze ho rusi konkurence. RTS mechanismus je fajn, ale defaultne je vypnuty a MK ho nepouziva.
0 x
Josef Smola

level

ja to vydim jinak z meho pohledu vzdy prudi ten kdo pouziva UBNT v podobe NANO a jim podobne rychlokvasky, ktere jsou jen marketingovy tah vyrobce na rychle vydelani penez.
a dokaze me nastvat kratkozrakost ISP kteri to nasazuji ,nevim jak vy ale ja tuto praci chci delat co nejdele ale to by to v eteru muselo vypadat jinak.
jestli si nekteri nedokazete zpocitat vase trzby za rok v pomeru k cene kterou musite zaplatit za NANO UBNT proti kvalitni antene + Mikrotik a zivotnosti firmy (a globalne vsech bezdratu) tak uz fakt nevim.
muzeme to delat jeste treba 5 let ale taky treba 15 let zalezi jen na nas.

ps. nechal jsem se trochu strhnout ale v nekterych lokacich opravdu jeden zasne co je mozny vybudovat za prasarny !!!
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

level píše:ja to vydim jinak z meho pohledu vzdy prudi ten kdo pouziva UBNT v podobe NANO a jim podobne rychlokvasky, ktere jsou jen marketingovy tah vyrobce na rychle vydelani penez.
a dokaze me nastvat kratkozrakost ISP kteri to nasazuji ,nevim jak vy ale ja tuto praci chci delat co nejdele ale to by to v eteru muselo vypadat jinak.
jestli si nekteri nedokazete zpocitat vase trzby za rok v pomeru k cene kterou musite zaplatit za NANO UBNT proti kvalitni antene + Mikrotik a zivotnosti firmy (a globalne vsech bezdratu) tak uz fakt nevim.
muzeme to delat jeste treba 5 let ale taky treba 15 let zalezi jen na nas.

ps. nechal jsem se trochu strhnout ale v nekterych lokacich opravdu jeden zasne co je mozny vybudovat za prasarny !!!

Za 15 let ten trh bude vypadat uplne jinak, ted je cas, kdy se lame chleba, site bez investoru se pokladaji, dost subjektu se spojuje, aby se udzrely, vidim to vsude kolem. Zaroven je, alespon u nas, znatelny tlak free netů, ktere nabizeji "vsechno" za par kacek. Konkurovat 40 Mb za 300,- neni snadny :) Ubnt reseni ma svoje mouchy, ale pokud se pouzivaji rozumem neni s nimi zadny problem a pasmo vytezite i jinym resenim, rozdily nekolika % jsou v pomeru k financnim ztratam zanedbatelne. Mozna se pletu, ale to ukaze trh a cas, nezapominejte, ze kvalita koncoveho zarizeni tak jak se tu doahadujeme neni pro klienta meritelna a nasi schopnost fungovat a rozvijet se merime prave mnozstvim zakazniku a ekonomickou silou.

Tim neobhajuju zarusovani cizich popu, praseni pasma atd, tim obhajuju funkcni a relativne levne reseni, ktere jsme zvolili.
0 x
Josef Smola

sub_zero
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 15 years ago

raven-il píše:...nezapominejte, ze kvalita koncoveho zarizeni tak jak se tu doahadujeme neni pro klienta meritelna a nasi schopnost fungovat a rozvijet se merime prave mnozstvim zakazniku a ekonomickou silou...

takze Tvejma slovama: koupim 5Mbit ADSLko, namontuju 500 ovislinku, podepisu 500 smluv, kazdymu dam 5MBit a budu ok a vydelavat tucny prachy? Ne, prave proto, ze neseres na koncovy zarizeni=to, ze mas pokoj od klientu, muzes v pohode navysovat, delat jim upravy, jak se jim zamane (naty, fw, dhcp atd) a hlavne, jsou spokojeni a nehledaj konkurenci..alespon ne ti, co slysej jen na Mbit...

//muj nazor..
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

raven-il
Kontaktovat uživatele:

sub_zero píše:
raven-il píše:...nezapominejte, ze kvalita koncoveho zarizeni tak jak se tu doahadujeme neni pro klienta meritelna a nasi schopnost fungovat a rozvijet se merime prave mnozstvim zakazniku a ekonomickou silou...

takze Tvejma slovama: koupim 5Mbit ADSLko, namontuju 500 ovislinku, podepisu 500 smluv, kazdymu dam 5MBit a budu ok a vydelavat tucny prachy? Ne, prave proto, ze neseres na koncovy zarizeni=to, ze mas pokoj od klientu, muzes v pohode navysovat, delat jim upravy, jak se jim zamane (naty, fw, dhcp atd) a hlavne, jsou spokojeni a nehledaj konkurenci..alespon ne ti, co slysej jen na Mbit...

//muj nazor..

Pochybuju, ze by takovyhle model byl pro zakazniky zajimavy. My spis prodavame nizsi rychlosti s nizkou agregaci, ale lidi na ty Megabity slysi, timhle typem "produktu" nas tlaci freenety.
0 x
Josef Smola

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

neschazoval bych to na freenety.

Jak mi jeden velkej ISP řekl, je nám jedno kolik zákazník zaplatí, pokud to jinak nepude, pujdeme s cenou hodně nízko, lepší je nějakej zákazník než žádnej.

Dokonce tu neni problém kdy si ISP přitahne 8Mbit pro město a napíše 8Mbit agregace 1:100 a připojí 100 lidí.

V jinym vlákně zrovna někdo napsal jak používá NS5 loco:

Máme na síti cca 200 NS5l, jedou bez problémů - ani tuhnutí-sekání, prostě bez problémů. Všude nasazeno proti AP MK. Je pravda, že ta rychlost tam není uplně super - garantoval bych to tak do 5Mb. Vzdálenost do 1km naprosto bez problémů. Fix rate na 18Mb dost zlepší odezvu a stabilitu.

tomu my tady neříkáme jízda bez problémů. Faktem je, že tu z pásma na mikrotikách vytáhnem bez fixu 12-16Mbit reálných dat ke klientům bez nstreme a to je jízda bez problémů. Takže asi tak.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

raven-il
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:neschazoval bych to na freenety.

Jak mi jeden velkej ISP řekl, je nám jedno kolik zákazník zaplatí, pokud to jinak nepude, pujdeme s cenou hodně nízko, lepší je nějakej zákazník než žádnej.

Dokonce tu neni problém kdy si ISP přitahne 8Mbit pro město a napíše 8Mbit agregace 1:100 a připojí 100 lidí.

V jinym vlákně zrovna někdo napsal jak používá NS5 loco:

Máme na síti cca 200 NS5l, jedou bez problémů - ani tuhnutí-sekání, prostě bez problémů. Všude nasazeno proti AP MK. Je pravda, že ta rychlost tam není uplně super - garantoval bych to tak do 5Mb. Vzdálenost do 1km naprosto bez problémů. Fix rate na 18Mb dost zlepší odezvu a stabilitu.

tomu my tady neříkáme jízda bez problémů. Faktem je, že tu z pásma na mikrotikách vytáhnem bez fixu 12-16Mbit reálných dat ke klientům bez nstreme a to je jízda bez problémů. Takže asi tak.

Ja s fixem na 36/36 AP Mikrotik, vesmes x86 a klienty Ubnt vytahnu stabilne 16 - 19 Mbit.

Jemu asi staci 5 Mbit, je to jeho vec.

A co se tyce freenetu, to je jina hisroka. Podle me vesmes ztratily puvodni vyznam. Ti nadsenci, co je postavili za ucelem propojeni s kamosema uz to nedelaji, nebo se zakopali nekam, kde z toho muzou tahat prachy. Ted uz to vesmes funguje jako low cost isp, ktere nemusi odvadet dane a je tudiz zajimave na prani prachu. Krasna ceska ojebavka, nic vic. Alespon ty vetsi v mem okoli takhle funguji ;)
0 x
Josef Smola