❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
spoj 7.5km s tokem 20/20Mb
Re: spoj 7.5km s tokem 20/20Mb
no tak to skuz znova a vohul CM9 jako bulleta a uvidíme.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
hapi píše:mato1 píše:1db sem tam, faktem je že to nejde stahnout na 0dB tak aby jsi byl skoro v limitu. Limit je 27dB a ne 30dB jak si mnozí myslí.
takto... nechcem sa s tebou hadat koli tomuto. je mi jasne, ze mas pravdu. ale pochop, ze miestami to inak nejde. mali sme klienta, ktory prechadzal k nam od konkurencie (tiez na tej streche ako my) a veris ci nie, ako klientska antena bola rocket m5 + ta ich 30db dualna antena. defaultne meno heslo nechali ubnt/ubnt takze som sa dostal bez problemov aj do nastaveni - vykon bol samozrejme nastaveny na plnych 27db.
vyriesili sme to tym, ze sme to zdemontovali, dali miesto toho jirousbox + wispstation a signal bol krasnych -66db.
a to nie je jedina konkurencia, ktora si s rocket m5 + 30 dualna antena robi spoje na 300-400m.
myslim ze keby dosiel TU, tak zo vsetkych pochodim najlepsie

ale verte, ze u nas na SR som bol na niekolkych miestach, kde je situacia niekolko krat horsia... mozno aj niekolko desiatok krat horsia a to neprehanam.
0 x
hapi píše:no tak to skuz znova a vohul CM9 jako bulleta a uvidíme.
ty to nepochopis asi nikdy... cm9 tam bola dokonca 2x skusana. ci vyhulena ci zregulovana... vysledok rovnaky. bud rad, ze si v takom prostredi akom si a ze tam nemas take rusenie ako ja.
0 x
nemáš se s nima srát a napráskat je na ČTU. Maji tam pěkný formuláře na to. Tohle by se mělo řešit. Řeší se to i v 10GHz který je taky volný tak proč ne u 5GHz. Ovšem průser je v tom, že to zařízení není už tý firmy ale zákazníka a tedy za to zodpovídá zákazník a ne ta firma.
Všude máme rušení a pokud tam neni volnej kanál, nemáš tam nic stavět. ČTU by mělo mít trochu víc iniciativy a regulovat dovážení zařízení používání bastlů dovezených ze zahraničí k čemuž z tohoto hlediska ubntu přispívá. Docela by mě vůbec zajímalo v jaký zemi je povolený použít M5 s tou jejich parabolou. Jak to vůbec můžou dopuručit a spojovat to k sobě. ubntu jenom prasí pásmo tim že vydává tyhle krámy. Minulej rok klientsními zařízeními co měly v sobě anténu na blití a tenhle rok to vzali z přesně opačnýho konce. Ku*va tohle mě sere. Někdo by se tomu už měl postavit
Všude máme rušení a pokud tam neni volnej kanál, nemáš tam nic stavět. ČTU by mělo mít trochu víc iniciativy a regulovat dovážení zařízení používání bastlů dovezených ze zahraničí k čemuž z tohoto hlediska ubntu přispívá. Docela by mě vůbec zajímalo v jaký zemi je povolený použít M5 s tou jejich parabolou. Jak to vůbec můžou dopuručit a spojovat to k sobě. ubntu jenom prasí pásmo tim že vydává tyhle krámy. Minulej rok klientsními zařízeními co měly v sobě anténu na blití a tenhle rok to vzali z přesně opačnýho konce. Ku*va tohle mě sere. Někdo by se tomu už měl postavit

0 x
No souhlasím s hapim. ale spíš než udávat na ČTU bych to řešil telefonem ke konkurenci a upozorněním že něco neni tak úplně v pořádku. Jen jestli se můžu zeptat drobet mimo, jakej výkon nastavujete na kartě R52 při použití antény JRC-24XTREME (box za anténou a kraťoučkej pigtail z karty do zářiče)?
nedovedu si přesně představit kde všude tam jsou ztráty a nerad bych jel pod limit
V současnosti tam mám nastaven výkon 4dBm

0 x
24db anténa, R52 na 7dbm. To by vycházelo na cca 30dBm. Pokud počítáme 27dBm tak o 3 míň.
Taky mě napadá, že by možná stačilo poslat dopis majitely wifiny, tedy defakto zákazníkovy konkureční firmy s upozorněním na nedodržování vyzářeného výkonu a že se to bude řešit. On pak jistě bude kontaktovat svího ISP a řešit to s nim. Když nic neudělaji, necháme to na ČTU kterým vyplňujeme občas totální kraviny do statitstik.
Taky mě napadá, že by možná stačilo poslat dopis majitely wifiny, tedy defakto zákazníkovy konkureční firmy s upozorněním na nedodržování vyzářeného výkonu a že se to bude řešit. On pak jistě bude kontaktovat svího ISP a řešit to s nim. Když nic neudělaji, necháme to na ČTU kterým vyplňujeme občas totální kraviny do statitstik.
0 x
hapi vam sa v CR lahko rozprava... tam to mozno konkurencia vo vacsine pripadov dodrzuje, ale tu nie. a k tomu tam mate dovolene 10ghz pasmo, co krasne usetri 5ghz pasmo. prave s p2p spojmy sa zasere toho dost, kedze tam bezia rozne turba, nstreamy a podobne veci, kde sa kanal aj naplno vyuzije, teda aj zarusi. keby mame mi dovolene 10ghz pasmo, tak verim tomu, ze to aj u nas vyzera o cosi lepsie.
0 x
to asi nemyslim, plácáme se tu stejně jako vi protože 10GHz je furt drahý na páteře a pro 20Mbit prostě nevýdělečný. O to víc by jste se měly snažit udržovat 5GHz v čistějšim stavu.
0 x
placame se v tom jako vY protože místama nejsou volný kanály na 10Ghz a 5G dost zarušená
0 x
Souhlasím že v 10 Ghz a zvláště v 5 už se všichni placame na dorazu. V naěem malem městě.. cca 17 000 lidi se da napocitat 50 ks 10 Ghz spoju zhruba a to jsou jeste takove o kterych nevim ani. Pravda my samotni mame jich máme 7 a budeme mit jeste další.A to jsme na konci světa jak bych to nazval přes nás dal už to nevede protože je to prakticky obklopeno kopcema
No ale co se da dnes dělat protože všude se cpou reklamy o superrychlem internetu a TV a pokud člověk chce ustat mezi velkými firmami musí se jim snažit konkurovat.
Pokud se dozvim že mě neznama firma nabizi 8 Mb pres ADSL a to v každí vsi tak pak se těžko konkuruje při nižši rychlosti s ohledem na cenu. Jasně že to nepojede pořad 8 MBit,ale lidi jak jsou zblbly reklamou tak si rikaj to je nejlepsi nabídka to chci.
No ale co se da dnes dělat protože všude se cpou reklamy o superrychlem internetu a TV a pokud člověk chce ustat mezi velkými firmami musí se jim snažit konkurovat.
Pokud se dozvim že mě neznama firma nabizi 8 Mb pres ADSL a to v každí vsi tak pak se těžko konkuruje při nižši rychlosti s ohledem na cenu. Jasně že to nepojede pořad 8 MBit,ale lidi jak jsou zblbly reklamou tak si rikaj to je nejlepsi nabídka to chci.
0 x
Trochu odbocim ale musim reagovat na podle mne naprosto zcestny nazor, ze kdyz prijdu nekam, kde jsou kanaly obsazeny,nemam tam co delat. Copak o tom vubec nepremyslite? vzdyt takhle bych jako prvni nakoupil 50AP, zaprasil vsechny kanaly v okoli a mam jako podle vas monopol na celych 5ghz naveky? Jako ze mam zadarmo celych 5ghz a nikdo jiz v tom pasmu, ktere takhle zamorim, nesmi vysilat? To je opravdu nesmirne zajimavy nazor. Ale takhle by to asi neslo, pratele, to snad uznate.
0 x
ne neuznám, ČTU hovoří jasně o volnym pásmu, kdo dřív přijde, ten dřív mele. Jestli používáš wifinu a nečetl jsi oprávěnění nebo jak se to menuje, tak nemáš oprávnění používat wifinu. Všechno tohle tam je napsaný. Možná to je trochu drsný ale je to tak. Pokud někde na optice je plno v 10GHz pásmu a ty ve všech kombinacích budeš rušit ostatní, tak se taky zbalíš a musíš vysmahnout a tam už se s tebou nikdo srát nebude.
0 x
Jestli máš na mysli VO-R/12/08.2005-34 a to poslední větu bodu k, tak bych ti doporučoval si přečíst i to co jí předchází. Ta poslední věta podle mě neplatí pro navzájem se ovlivňující dvě OFDM zařízení. (Jinak celé mi to připadá jako takové v protikladu, ono je celkem možné že ČTU vydalo později i nějaký svůj výklad k té výhlášce nebo něco podobného)
k) provoz stanice nemá zajištěnu ochranu proti rušení způsobenému vysílacími rádiovými
stanicemi jiné radiokomunikační služby provozovanými na základě individuálního
oprávnění k využívání rádiových kmitočtů nebo jinými stanicemi pro širokopásmový
přenos dat na principu rozprostřeného spektra nebo OFDM. Případné rušení řeší fyzické
a právnické osoby vzájemnou dohodou. Nedohodnou-li se, postupuje se podle § 100
zákona, případně zastaví provoz ten uživatel, který uvedl do provozu stanici způsobující
rušení později;
k) provoz stanice nemá zajištěnu ochranu proti rušení způsobenému vysílacími rádiovými
stanicemi jiné radiokomunikační služby provozovanými na základě individuálního
oprávnění k využívání rádiových kmitočtů nebo jinými stanicemi pro širokopásmový
přenos dat na principu rozprostřeného spektra nebo OFDM. Případné rušení řeší fyzické
a právnické osoby vzájemnou dohodou. Nedohodnou-li se, postupuje se podle § 100
zákona, případně zastaví provoz ten uživatel, který uvedl do provozu stanici způsobující
rušení později;
0 x
Presne tohle jsem tu nadavno zminoval, ale byl jsem za blbce.
Mira
Mira
0 x
no panove .... to se mate letos na co tesit ... to bude pro vas smrtelna rana 

0 x