jde prakticky provozovat na rb600 8 karet? vše to bude pouze routovat, nic víc. výkony budou také hodně stáhnuté, takže by se neměly rušit.
zkoušel někdo v praxi s podobným množstvím karet ?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
RB600 a 8 karet ???
RB600 a 8 karet ???
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
okoun píše:jde prakticky provozovat na rb600 8 karet? vše to bude pouze routovat, nic víc. výkony budou také hodně stáhnuté, takže by se neměly rušit.
zkoušel někdo v praxi s podobným množstvím karet ?
preco by nemalo chodit? mam tam minimalne dva body s plne osadenou rb600 + nadstavba. zaklad je regulacia kariet a velmi velmi velmi dobry zdroj (ideal nenapajat cez poe)
0 x
no někdo tady psal že je to nesmysl, tak se ptám
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
jde to v pohode, vykon max 12db vic bych nedoporucil a ten zdroj neni zas tak kritickej staci 18V 1.33 A sunny nebo 24V mam to pres 20m poe naprosto v pohode.
0 x
mato1 má pravdu, prečo by to nemalo chodiť?
Pokud to nasadíš, budeš se spíš divit jak to bude chodit :)
Moje rada, 2xRB600
Pokud to nasadíš, budeš se spíš divit jak to bude chodit :)
Moje rada, 2xRB600
0 x
nechci rejpat ale znám minimálně 2 lidi co jim nefungovalo všech 8 karet, vždycky jedna nebo dvě nefungovaly. Nikdy tam člověk nebude mít stejný karty se kterýma to většinou funguje. Osobně se taky radši přiklánim k 2xRB600, je to daleko lepší.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
takže jestli jsem pochopil tak pouze doporučíte 4 karty na každý rb600...
0 x
kolik ti tam teče, kolik karet je v nstreme a jaký je zatížení procesoru.....
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
28Mbit maximálně, 3 karty v obyč nstreme, procesor do 75 procent, napájený po 30m UTP
0 x
6 karet 1x NS 5x AP cca 30 +- mbit cpu asi 20-30% zadny pravidla, conntrack off, routing
0 x
takže pohodička, já žádné pravidla mít nebudu na této mašince
0 x
No jak myslíš, já mám na některých místech 6 karet v RB600 a rozhodně to dobře nechodí. Jako jede to, tojo, ale když tam hodím obyč p2p spoj a nezapnu nstreme, nejde se s tím domluvit. Padá bittrate, kolísá propustnost, vysoké latence na spojích. Co mě pomohlo, bylo zapnutí nstreme, pak se to zlepšilo. zapni si ale na RB600 3 spoje s nstreme, výkon je hned na 50% a to tam ještě nic neteče. Nehledě na to, že si třema nstremama pěkně zasekáš pásmo, já osobně se musím sakra ohlížet kde nasadím nějaký další 5Ghz spoj. Mám v lokalitách využité uplně všecny pásma, do mrtě, a nemůžu si dovolit plýtvat.
U jedné RB600 která takto blbnula stačilo přehodit uplink na 10Ghz aby byl po ethernetu, a najednou to bylo v pohodě, čím to? Sundal sem nástavbu a zůstali tam jen 4 karty. Momentálně se snažím dělat uplinky a páteře sólo na Alixech nebo rbčkách. 4 a víc karet na RB600 jede, ale mě to opravdu neuspokojuje. Radši to rozdělím na víc zařízení kde mám jistotu, že to pojede dobře. Pak nemusím řešit proč dám ze dvou směrů na RB600 29Mbit ale přes RB dostanu jen polovinu.
Jsou názory a názory. Někteří Ti budou tvrdit, že v čtyřmsítném autě se 4 ma sedadlama na střeše (dodávanýma výrobcem) se dopraví 8 lidí levnějc a stejně pohodlně jak dvěma auty po 4 lidech. Já jezdím raději 2ma autama, jízdu na střeše jsem už zkoušel ;)
U jedné RB600 která takto blbnula stačilo přehodit uplink na 10Ghz aby byl po ethernetu, a najednou to bylo v pohodě, čím to? Sundal sem nástavbu a zůstali tam jen 4 karty. Momentálně se snažím dělat uplinky a páteře sólo na Alixech nebo rbčkách. 4 a víc karet na RB600 jede, ale mě to opravdu neuspokojuje. Radši to rozdělím na víc zařízení kde mám jistotu, že to pojede dobře. Pak nemusím řešit proč dám ze dvou směrů na RB600 29Mbit ale přes RB dostanu jen polovinu.
Jsou názory a názory. Někteří Ti budou tvrdit, že v čtyřmsítném autě se 4 ma sedadlama na střeše (dodávanýma výrobcem) se dopraví 8 lidí levnějc a stejně pohodlně jak dvěma auty po 4 lidech. Já jezdím raději 2ma autama, jízdu na střeše jsem už zkoušel ;)
0 x
ono je to podla mna dost relativne... mam ponasadzanych niekolko plne obsadenych rb600 a napriklad na jednej ide 1x nstreme dual ping 0-1ms, na druhej su dokonca dva nstreme dual ping vsade 0-1ms.. a tiez mam jednu rb600 kde je kariet len 5 a ping 3-8ms naprazdno... podobne rb433 niekde 0-1ms na ktorehokolvek klienta (sluzi ako ap) inde ping kludne i 10ms bez zataze.. ale priepustnost je ok.. tak babo rad... to nebude o tych rbckach ale niecom inom. Anteny mam robene vsade rovnako, pigtaily su vsade rovnake, zdroje tiez rovnake...
0 x