❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Antény na krátké páteřní spoje

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
mato1

Re: Antény na krátké páteřní spoje

Příspěvekod mato1 » 15 years ago

pepop píše:No a je to tu zase... Souhlas s Hapi :!: Spoje, ikdyz na 200m tak parabola s limcem. Vymluva typu neni misto na stozaru mi prijde trochu licha. Investice do spoje s parabolou mozna se zda byt opticky vetsi, ale ty investice a problemy se spatne navrhnutym spojem za to rozhodne nestoji. Jestli vam jede jeden prepaleny spoj dobre neznamena ze to mas spravne a moc bych se tim nechlubil. Zkus napsat jake mas hodnoty na tom spoji CCQ a ACK na obou stranach.?

teraz som ten 14km spoj pozeral... takze na oboch stranach je tx power na 14db, spoj je chyteny na 48mbit, zapnuty nstream bez turba, ccq je 100 % z oboch stran a signal je z oboch stran 70db. aktualne tam tecie 25 mbit down a 7 mbit up, pingy na spoji od 4ms do 18ms - priemer je 8ms. ale to je skor sposobene dost vysokym rusenim. pred tym tam boli 29db jirousy, signal o velmi malinko lepsi ale ccq, priepustnost a kvalita spoja bola na uplne biednej hranici.

mame tu tak zarusene kanale, ze na niektorych kanaloch ani s prowax antenami nepretlacim ani 500kbit/s a to myslim vazne. takych kanalov je asi 5-6.
0 x

mato1

Zaujímavé je, že niekoľko ľudí tu malo zavesene svoje demo účty. Kopec z nich prazilo na indoor kanaloch a výkony samozrejme v defaulte, ale to je asi ok. Ja tu proste nemám na vyber. Možno je situácia u vás lepšia, ale u nás bežne chytal spoje vzdialené na 30km. Konkurencia používa zväčša vsesmerky čo mi tiež pomôže. A verte, že na investíciách do siete nešetrím. Ako som už písal, tak regulujem kde sa dá, ale niekedy to proste musím prepalit.

A čo sa týka toho autá a rýchlosti. To mi chceš akože povedať, že si nikdy neprekrocil rýchlosť na cestách? Nebud smiesny, to ti proste neverím.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 15 years ago

Tohle nesouvisí s anténama na krátké páteřní spoje, ale musím reagovat.
Ano, překračuju cca 0 5-10km, ovšem všechno dle ukazatele rychlosti, který při 80km/h cca o 10km/h přeměřuje.
Nikam nepospíchám, nemám důvod překračovat rychlosti, proč bych to dělal? Je to pro mou vlastní bezpečnost, pomůžu si tím, že někam přijedu o 5 minut dřív?
Sílu svého auta využívám při předjíždění a rozjezdech, a nemysli si že jezdím jako důchodce. Jen málo aut mě v zatáčkách dovede dýchat na krk. Šlápnout na plyn na rovině a ukazovat sílu svého auta umí totiž každé pako ;)
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

jojo... zrovna včera mi říká známej jak u nich byl na stkčku jeden cucák s nissanem 350Z a říká že je to nějaký slabý a známej mu říká aby jezdil opatrně. Za 5 minut po odjezdu mu volá jestli nemá číslo na nějakou odtahovku... Pak se dozvěděl že nevybral na křižovatce zatáčku a sejmul dvě zaparkovaný auta.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

hapi

mato1 píše:
pepop píše:No a je to tu zase... Souhlas s Hapi :!: Spoje, ikdyz na 200m tak parabola s limcem. Vymluva typu neni misto na stozaru mi prijde trochu licha. Investice do spoje s parabolou mozna se zda byt opticky vetsi, ale ty investice a problemy se spatne navrhnutym spojem za to rozhodne nestoji. Jestli vam jede jeden prepaleny spoj dobre neznamena ze to mas spravne a moc bych se tim nechlubil. Zkus napsat jake mas hodnoty na tom spoji CCQ a ACK na obou stranach.?

teraz som ten 14km spoj pozeral... takze na oboch stranach je tx power na 14db, spoj je chyteny na 48mbit, zapnuty nstream bez turba, ccq je 100 % z oboch stran a signal je z oboch stran 70db. aktualne tam tecie 25 mbit down a 7 mbit up, pingy na spoji od 4ms do 18ms - priemer je 8ms. ale to je skor sposobene dost vysokym rusenim. pred tym tam boli 29db jirousy, signal o velmi malinko lepsi ale ccq, priepustnost a kvalita spoja bola na uplne biednej hranici.

mame tu tak zarusene kanale, ze na niektorych kanaloch ani s prowax antenami nepretlacim ani 500kbit/s a to myslim vazne. takych kanalov je asi 5-6.

určitě jsi nepoužil jirouse s límcem co? na co myslíš že tam jsou límce? Proč myslíš že se tu doporučuje prowax? Protože má límec v základu. Jirous má límec dodanej a vlnovod stejnej a obecně jirous neni až tak moc dobrej, prowax nebo tyhan jo. Cena je taky jinde.
0 x

mato1

hapi píše:prowax nebo tyhan jo. Cena je taky jinde.

veris ci nie, uplne vsade, okrem zapadnutych dedin, mam prowax 24db, prowax 29db a mam aj nejake tyhan 29db. ale vo vseobecnosti sa mi najviac osvedcili prave prowaxy - tie davam uplne na vsetky chrbtice, s vynimkou spojov do 300m-400m. tam mam pottery

problem bol samozrejme aj v tom, ze ine anteny sa vdaka zarusenemu prostrediu proste nespravali tak ako mali. jednoducho povedane - nefungovali.
0 x

hapi

já sem nemluvil o tom že je nepoužíváš. Já jsem poukazoval na to, že jsi měl jirouse určitě bez límce což prowax má. Proto ti jede líp prowax.
0 x

Hatatitla

Příspěvekod Hatatitla » 15 years ago

Áno mám všetky spoje v limite jeden bol chvílku mimo lebo som testoval rockety a tie zregulovať je umenie . jeden nemá problém podla spektráku ísť na -3 dB druhý pod 7 dB dostať nemožné .
Prednedávnom som robil prepojenie dvoch pobočiek jednej firmy v blave . Provaxy 24 na 1,8 km karty zregulované podla VPR 2/2009. Bez problémov 36 Mbit HD a to na jednej streche je ešte jeden miestny ISP má tam minimálne 40 antén v 5 GHz. Neverím že máš väčšie rušenie ako tam aby si tým musel ospravedlňovať prekračovanie limitov. Ak používaš kvalitné antény ,káble karty (s mmcx konektorom) a poriadny pigtail nie tie lacné tenké zmätky tak nemáš problém ísť v limitoch .
A rýchlosť v aute neprekračujem odkedy som dostal za to pokutu 500 € a chceli mi zobrať papiere ;)
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 15 years ago

pokud to chcete mít vše bezdrátové tak bych volil optické pojítko....
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

iTomB

Příspěvekod iTomB » 15 years ago

Mozna me nekdo hnedle sprdne, ale ja bych doporucil anteny tak panelku 14dBm ci toho zminovaneho pottera.

A duvod? velmi jednoduchy. Diky hodne malym vzdalenostem bych nasadil pasmo 5.8GHz, kde je omezeni na 14dB vykon a tak se na tyhle kratke spoje hodi. Neni zarusene, nikoho nebudes rusit a jen tak nekdo te nezarusi. Klasicke pasmo 5.5GHz bych nechal na dlouhe PtP spoje a na klientske sektory.
0 x

hocimin1

Příspěvekod hocimin1 » 15 years ago

A ono se muze na 5,8 Ghz vysilat bez povoleni ?
0 x

hapi

jistě, ale ne s výkonem do 1W ale jenom do 100mw tušim.
0 x

RaMa

Příspěvekod RaMa » 15 years ago

hapi píše:jistě, ale ne s výkonem do 1W ale jenom do 100mw tušim.

Ono existuje jeste i neco jineho nez tohle?

b 5150–5250 MHz 200 mW střední e.i.r.p.2), 4) pouze pro použití uvnitř budovy5)
c 5250–5350 MHz 200 mW střední e.i.r.p.2), 4) pouze pro použití uvnitř budovy5)
d 5470–5725 MHz 1 W střední e.i.r.p.2), 4) maximální střední spektrální hustota e.i.r.p. je 50 mW/MHz v libovolném 1 MHz úseku
0 x

hapi

jo, to původní pásmo povolený mnohem dřív a nezrušený pokud vim.
0 x

hocimin1

Příspěvekod hocimin1 » 15 years ago

a muze nekdo dat link na CTU do nejaky VO kde je to napsany ?
0 x