❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Problém s torrenty na síti

Návody a problémy s konfigurací.
pi.michael

Problém s torrenty na síti

Příspěvekod pi.michael » 15 years ago

Zdravím všechny,

už delší dobu mám problém s torrenty na síti, když nějaký klient torrenty spustí, tak rychlost ostatním klientům při jakém koliv stahování z internetu pomalu padá až pod 10kilo a když stahování stopnu a zase obnovím, tak zase vyskočí a pak pomalu padá. Když v síti torrenty nebězí dělení rychlosti (queue tree) funguje dobrě. :(

Snad abych trochu popsal moji síť. Používám RB600A v3.30, byl mi doporučen mojim poskytovatelem konektivity a jsem s ním spokojen. Mám zatím pouze 5 připojených klientů, takže konektivitu do netu mám pouze 2Mbit up/down (maximálně bude v budoucnu připojených 10 klientů, podle toho potom pak navýším konektivitu). Podle různých návodů, které jsem zde našel, jsem vyzkoušel různé varianty značkování paketů a poté vytvořil queue tree (podle maxíka,hapiho,atd.), ale nepodařilo se mi to vyřešit problém s torrenty. Kontaktoval jsem i mého poskytovatele a ptal se ho na omezování počtu otevřených portů, protože torenty si jich otevírají hodně, ale prý nic takového nedělá. Pro jistotu jsem udělal i connection limity, samozřejmě bezezměny. Problém proto asi musím hledat jinde. Ještě proto vysvětlím zapojení mého routeru, které je jednoduché. Jako WAN mám 5GHz wifi kartu atheros AR5413, jako LAN mám bridge a v něm wifi kartu 2,4GHz atheros AR5212 a jeden ethernet port jako svod ke mě domů. Na bridge mi běží DHCP server. Konkrétní přidělené IP adresy potom zapisuji do adress listu, na ně pak odkazuji značkování paketů a řízení datových toků.

Prosím o radu, v čem mám jěště hledat problém, nebo co bych měl zkusit udělat proto, abych rovnoměrně rozdělil rychlost i s těma věčně problémovýma torrentama.

Děkuji mnohokrát
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 15 years ago

to resi tzv qos, tedy zvyhodneni napr webovych sluzeb pred ostatnim viz demo ...
0 x

pi.michael

Příspěvekod pi.michael » 15 years ago

Ano, tohle jsem pak zkoušel udělat přesně podle Vás, dělím to na 4 třídy, mám nastavené i priority. Všechno funguje na výbornou dokud někdo nespustí torrenty. Stačí když torrenty běží malou rychlostí (40-50kilo), tak ostatním klientů už to pomalu tlačí rychlost až pod 10kilo. I když celé queue tree zakážu, chová se to úplně stejně.

Nenapadá Vás problém jětě někde jinde ???
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

tak bud mas spatne spocitane qtree, nebo nemas rezervu v konektivite kdyz to jde na max pak samozrejme nefunguji priority
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 15 years ago

A nebo ma pripojeni od ADSL :D
0 x

gsmsoft
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod gsmsoft » 15 years ago

Kopec poskytovatelov ponuka dsl.Unas naslovensku je ich dost
0 x

sub_zero
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 15 years ago

gsmsoft píše:Kopec poskytovatelov ponuka dsl.Unas naslovensku je ich dost

tak v tom pripade se neni cemu divit, ze ta rychlost pada.. obvykly dsl modemy maj tragicky malou tabulku spojeni.. vycerpas, pada rychlost....
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

level

Příspěvekod level » 15 years ago

podivej se na trafic na WANu az ti to zase bude padat pokud tam nebude 2Mb provoz a max limit mas nastaven na 2Mb tak hledej problem u poskytovatele
0 x

LubosO

Příspěvekod LubosO » 15 years ago

Mám podobný problém - jakmile klient spustí torrent, tak všem na tom stejném AP stoupne ping, někdy až na sekundy. Nepoužívám QT, shapuji na centrálním Linux routeru. Také si s tím nevím rady, ale co pomůže je omezit u tohoto klienta upload na cca 300kbps, a to přímo na jeho přijímacím AP (mám Ovis 5460AP - WISP+TrafficControl), na centr. routeru to nepomůže. Klient má sice dál odezvu na ping v sekundách, torrent mu ale jede ok a ostatní jsou v pohodě.
0 x

Pintero

Příspěvekod Pintero » 15 years ago

LubosO píše:Mám podobný problém - jakmile klient spustí torrent, tak všem na tom stejném AP stoupne ping, někdy až na sekundy. Nepoužívám QT, shapuji na centrálním Linux routeru. Také si s tím nevím rady, ale co pomůže je omezit u tohoto klienta upload na cca 300kbps, a to přímo na jeho přijímacím AP (mám Ovis 5460AP - WISP+TrafficControl), na centr. routeru to nepomůže. Klient má sice dál odezvu na ping v sekundách, torrent mu ale jede ok a ostatní jsou v pohodě.

Upload by se mel shapovat co nejblize ke klientovi a download zase na brane.
Kdyz to shapujes vsechno az na brane, tak je jasny, ze klios sype pakety co to jde, ktery ti pak zahlti APcko.
0 x

LubosO

Příspěvekod LubosO » 15 years ago

Pintero píše:Upload by se mel shapovat co nejblize ke klientovi a download zase na brane.
Kdyz to shapujes vsechno az na brane, tak je jasny, ze klios sype pakety co to jde, ktery ti pak zahlti APcko.

Ok, to je mi jasný, ale proč to dělá jen u torrentu, ostatní upload je v pohodě.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

protoze nema tolik spojeni
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

je zajímavý, že někdo jako já, neblokuje vůbec nic a problém s torrenty nemá. Ani te torrentovej stahovač neni v základu nějak extra brutálně nastavenej protože i vokna maji počet spojení omezený. No a pak by mě taky zajímalo, proč počet spojení schazje upload? Neni to náhodou počtem malinkých paketů typu UDP?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 15 years ago

hapi píše:je zajímavý, že někdo jako já, neblokuje vůbec nic a problém s torrenty nemá. Ani te torrentovej stahovač neni v základu nějak extra brutálně nastavenej protože i vokna maji počet spojení omezený. No a pak by mě taky zajímalo, proč počet spojení schazje upload? Neni to náhodou počtem malinkých paketů typu UDP?

asi tak :wink: a UDP co? UDP nejse omezit na connection limit ..
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

no a zase, přece mě vůbec nezajímá počet konexí ale spíš kolik malích paketů se snaží torrent procpat sítí. Nevim ale tušim že s UDP se nedá dělat nejspíš nic. Upřimě řečeno nevidim moc rozdílu mezi tcp a udp a proč se vlastně UDP používá. Vim že se používá třeba u voip pro přenos hlasu a co se stratí se prostě stratí a hotovo, už se nezjišťuje jesli se stratilo což tcp dělá.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků