Hezký den,
chtěl bych se zeptat na vaše praktické zkušenosti jak nastavujete AP (Mikrotik) v položce Supported Rates zaškrtáváte všechny rychlosti nebo třeba jen 6, 9, 12, 18 Mbps a jak to nastavujete u klientů zase všechny rachlosti nebo když je hodně zarušeno třeba jen 6 Mbps. Většina klientů má rychlost 2 Mbit. Stává se mi se se rychlosti občas samy přepnou na nižší nebo najednou z ničeho nic klesne CCQ na 50 % jinak se pohybuje kolem 90 %.
Děkuji za vaše názory
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Rychlosti na AP a u klientů
Ahoj.
Dataraty nastavuju různě. Záleží kde se nacházím. Koncové vysílače kde jsou připojeni klienti, tak tam mám nastaveno 2,4G a datarate 12,18,24 a 36, Když tam dáš víc tak to nemusí chodit dobře.
Pokud spojuješ nějaké 5GHz spoje tak tam mám datarate jenom 36, pokud je horší signal nebo ccq tak tam přidám i menší datarate. A vše chodí OK.
Kdybych měl dobré spoje s dobrýma anténama tak by tam datarety šli i větší. Ještě pokud máš něco na 2,4v B tak jenom 11
Jirka
Dataraty nastavuju různě. Záleží kde se nacházím. Koncové vysílače kde jsou připojeni klienti, tak tam mám nastaveno 2,4G a datarate 12,18,24 a 36, Když tam dáš víc tak to nemusí chodit dobře.
Pokud spojuješ nějaké 5GHz spoje tak tam mám datarate jenom 36, pokud je horší signal nebo ccq tak tam přidám i menší datarate. A vše chodí OK.
Kdybych měl dobré spoje s dobrýma anténama tak by tam datarety šli i větší. Ještě pokud máš něco na 2,4v B tak jenom 11
Jirka
0 x
Ahoj, já to dělám takto:
na straně klienta pokud mají tarif 4096 kbps tak dávám Rate 6Mbps a ccq je na 95-100% takže to je paráda.
8192 kbps Rate 12-18 Mbps ccq 85-96% je to dobré nebo špatné ?
co se týče bod bod tak používám límcové paraboly (5ghz)
a pokud nění zarušeno tak rate 36mbps a ccq je 96-100%
horší to je v zarušeném prostředí tam mám rate 12-36Mbps a ccq je 80-100%
a v hodě zarušeném prostředí 9-24 Mpbs ccq je hodně různé v nějakých hodinách jsem párkrát zaznamenal i 60% takže pěkná bída...
do jaké meze by mělo byt CCQ ?
před týdnem jsem se o tom bavil se známím a říkal že mají třeba ccq 55% na 36Mbps Rate a že to neni poznat...
co dělat proti kolísání ccq? má na to vliv počasí ? zarušenost ?
změna kanálů mi s ccq pomohla minimálně. signál vždy nejhorší do -80
běžně mám signál -61 až -75 což bych řekl že je dobré
mám velmi špatné zkušenosti (AP) sektorová anténa a příjem síto ( 5 GHz) je velký probém se na Rate 6Mbps dostat se na 85% ccq
má s tím někdo nějaké další poznatky ? strácí se packety ? zvyšují se pingy ? klesá přenosová rychlost ?
na straně klienta pokud mají tarif 4096 kbps tak dávám Rate 6Mbps a ccq je na 95-100% takže to je paráda.
8192 kbps Rate 12-18 Mbps ccq 85-96% je to dobré nebo špatné ?
co se týče bod bod tak používám límcové paraboly (5ghz)

horší to je v zarušeném prostředí tam mám rate 12-36Mbps a ccq je 80-100%
a v hodě zarušeném prostředí 9-24 Mpbs ccq je hodně různé v nějakých hodinách jsem párkrát zaznamenal i 60% takže pěkná bída...
do jaké meze by mělo byt CCQ ?
před týdnem jsem se o tom bavil se známím a říkal že mají třeba ccq 55% na 36Mbps Rate a že to neni poznat...
co dělat proti kolísání ccq? má na to vliv počasí ? zarušenost ?
změna kanálů mi s ccq pomohla minimálně. signál vždy nejhorší do -80
běžně mám signál -61 až -75 což bych řekl že je dobré
mám velmi špatné zkušenosti (AP) sektorová anténa a příjem síto ( 5 GHz) je velký probém se na Rate 6Mbps dostat se na 85% ccq
má s tím někdo nějaké další poznatky ? strácí se packety ? zvyšují se pingy ? klesá přenosová rychlost ?
0 x
Na 6Mbit to ani 4Mbity neudela
pokud vim vyuzitelnych je z napr. 54Mbit asi 50% necelych, takze timhle sice dosahnes nejlepsiho wifi spoje ale 1 stahujici klient ti sezere vykon celeho ap a ping pujde do hajzlu 

0 x
většinou vychází nastavení rate do 36Mbit tedy zaškrtáš všechny rychlosti včetně 36Mbit a tedy 48 a 54Mbit vypneš na APčku. Vzroste citlivost karet, přepne se na jednoduší modulaci což souvisí právě s tou citlivostí a klienti jedou lépe. Ovšem snížíš si i propustnost na max cca 15Mbit v ideálnim případě což by zase nemuselo tak vadit protože je to i tak furt dost. Mluvim o APčku ve městě, na vesnici je situace jiná a necháš to v defaultu.
Fixovat rychlost na 6Mbit je kravina. Uvědom si, že jestli jednoho klienta fixneš na 6Mbit tak při stahování 1Mbitem si nevybereš 1/54 rychlosti ale 1/6 což už je dost takže když se bude koukat na video z netu, zabere celu rychlost APčka i když chce jenom 3Mbit. Snad ti to dojde jak je to možný.
Fixovat rychlost na 6Mbit je kravina. Uvědom si, že jestli jednoho klienta fixneš na 6Mbit tak při stahování 1Mbitem si nevybereš 1/54 rychlosti ale 1/6 což už je dost takže když se bude koukat na video z netu, zabere celu rychlost APčka i když chce jenom 3Mbit. Snad ti to dojde jak je to možný.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
Nejmenší co dávám , tak je 12 a to je u koncovejch vysílačů.
Jinak těch 36 je optimální.
Jinak těch 36 je optimální.
0 x