❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

gigabitove wireless a laserove spoje - zkusenosti?

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
basty
Kontaktovat uživatele:

Re: gigabitove wireless a laserove spoje - zkusenosti?

Příspěvekod basty » 16 years ago

Leeonek píše:Třeba ten technik počítal s váhou vody která je na držáku a na parabole za deště :D To rozhodně není zanedbatelná váha ;)

jo jo, je potreba si i davat pozor i na vahu pametovych jednotek ve spoji kdyz jsou prazdne a plne... :)
0 x

baz

Příspěvekod baz » 15 years ago

Tak mam gigabeama nainstalovaneho, na trase 3,7km. zatim se tvari vyborne, jeden drobnejsi destik a signal se pohnul jen v desetinach dB.
Co me ale silne zarazilo je problem s datovym pripojenim. SFP port si nechce povidat s plne gigovym switchem Netgear. gbeam sviti ledka zelene, na switchi sviti ledka u SFP slotu, ale NESVITI status ledka portu.
Dal se musi vypnout autonegotiation a nastavit porty natvrdo gbit a full duplex.
Nicmene tomu netgearu ani toto nepomuze, proste pres nej nic neprojde.
srackovy alfa switch problem nema, standalone konvertor eth-sfp taky ne.

trochu me to zarazilo, ze nefunguje autonegotiation, v dnesni dobe a u tak drahyho zarizeni bych problemy necekal, cokoli se dohodne s cimkoli, i ty ebandy alias alcomy 80 nemaji s timhle problem.
pripomina mi to stare doby s hajzltrubkou ronjou :)
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 15 years ago

Ono se spíš nepředpokládá při použití spoje za půl milionu, další komponenty typu netgear a podobné. Cisco Ti tam určitě pojede bez nejmenšího problému, zkoušels?

Hoď link na ten switch
0 x

ef

Příspěvekod ef » 15 years ago

Tento problém s netgearem řeším stále, s některýmy switchi se mi nechce ani spojit.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

já bych to neviděl tak růžově. Orcave se nám odmítlo linknout ethernetem s ciscem. Link držel asi tak 5 minut a pak se rozpadnul. Nakonec jsme mezi to museli dát RBčko a pak to teprve jelo. Všechny tyhle pojítka jsou jeden velkej bastl. Bohužel.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Leeonek

Hapi, neříkals tady náhodou, že máte jen jeden páteřní 10Ghz spoj který není navíc Váš? ;) To je ale klasická desítka max 100Mbit, ne?
0 x

hapi

to bylo před rokem a půl než jsme změnily dodavatele. S tim předchozím jsme stavěly spoj spolu ale byl jeho ale tekla přes to naše konektivita takže to byl i náš problém když po nasazení nový technologie, to nejelo a tak se hledalo proč to nejede.

Orcave 1110 revision 1.7 vyrobeno 3 měsíc 2008.
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 15 years ago

hapi píše:to bylo před rokem a půl než jsme změnily dodavatele. S tim předchozím jsme stavěly spoj spolu ale byl jeho ale tekla přes to naše konektivita takže to byl i náš problém když po nasazení nový technologie, to nejelo a tak se hledalo proč to nejede.

Orcave 1110 revision 1.7 vyrobeno 3 měsíc 2008.

To, co jsi poslal je ale ODU, ta nema s ethernetem vubec nic spolecneho ;)
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

hapi

jakto že nemá? Chceš říct že nemá ethernetovej výstup?
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 15 years ago

hapi píše:jakto že nemá? Chceš říct že nemá ethernetovej výstup?

Spoj od orcave se sklada z ODU a IDU - odu je 1410 u modernich jednotek a pripojuje se k nejake IDU, 105Mbit dava 2222. A ta ma ethernetovy vystup :-) Nevim, jak bys k 1110 na F konektor pripojoval ethernet ;)
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

hapi

to je mi fuk, já našel jenom fotku od venkovní jednotky, vevnitř nevim co bylo. Podstatný je, že i zařízení za velký prachy může stát za kulový.
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 15 years ago

to hapi ... nebo taky switch ktery na to das muze stat za prd :) ... tady sooc ma jiste jeste v zive pameti zkusenost s edgecore nebo jak se ty zrdky jmenuji :D
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

baz

Příspěvekod baz » 15 years ago

Leeonek píše:Ono se spíš nepředpokládá při použití spoje za půl milionu, další komponenty typu netgear a podobné. Cisco Ti tam určitě pojede bez nejmenšího problému, zkoušels?

Hoď link na ten switch

Je to GSM7224. Mam jeste nejaky jiny switche, telesyny a delly, tak to zkusim v tom, ale jen pro zajimavost, s cim to jede. To neni reseni, menit ostatni zarizeni okolo problemove veci. Jeste muzu zkusit gigovy extreme networks. Gigove cisco nemam, mam jen 2950ky. Nekde jsem tu psal, ze nenakupuju zbytecne nove veci, ale beru klidne ojete. Ten netgear ale novy byl, kdyz jsem ho koupil, funguje perfektne i na toku 400mbit, vic zatim siti neteklo :) Az stacit prestane, koupim ojety extreme za par set USD, nepotrebuju vyhazovat za stejny switch desetitisice mistnim preprodejcum a support na to nepotrebuju.
A co se predpoklada u spoje za pul mega je mi vis kde, pouziju si co me prave napadne a kdyz to nejede, resim ten komponent, ktery nefunkcnost zpusobil, ne kolik stoji navazne veci, ktere jinak s cimkoli spolehlive funguji.
Predstav si, ze mas jakykoli tvuj oblibeny spoj co te napadne, pripojis to na kurevsky drahy core cisco nebo treba junipera za tisice usd. Nepojede to. Pritom s cimkoli jinym to pojede. Koho budes vinit z problemu? Ten spoj, ktery s cimkoli bezi, nebo drahy switch, ktery za to muze, s kterym to nefunguje? podle tve teorie bude chyba ve spoji, protoze drahy switch za to prece nemuze.

Co se tyka kompatibility toho 7224 switche, tak v nem jsou aktualne pripojeny dva summity, byla v tom i MEL alcoma, je tam smitko, je v tom i jedna 80GHz eband alias Alcoma (byly tam i tri 80 naraz, nez jsem zmenil topologii), nekolik pc a serveru, jsou v tom nakonfigurovane VLANy a s nicim to problem nema, se vsim to funguje a na prvni ranu, bez problemu. Pouze gigabeam s tim nechodi. Mam tedy hledat chybu ve switchi? Ne, dik.
0 x

Leeonek

hapi: Ty se ale bavíš o nějakém 10ghz orcave, to je "normální spoj" a klidně tam může být nekompaktibilita, proč byli a možná ještě jsou orcave nejlevnější desítky? Tohle prostě není spoj za "velký prachy" jak říkáš.

baz: Pokud bych si kupoval spoj za půl melounu, rozhodně si přizpůsobím i hloupý switch, byť bude stát 30+kkč. Pokud píšeš, že nechceš překopávat zbytek technologií na tom bodu a že doporučený hw k tomu spoji je ti víš kde, to máš pak těžké, ale nemůžeš si pak stěžovat.
Tohle mi tak trošku připadne, jako by si stáj F1 koupila nový vůz, ale v rámci šetření do něj tankovala při závodech natural 95, protože je jim víš kde, jaké je do vozu doporučené palivo.

Nechci Ti do toho kecat a taky jsem to neměl v úmyslu, je to věc každého jak si staví síť, a jak si rozvrhuje investice.
0 x

hapi

Dade_Marfi píše:to hapi ... nebo taky switch ktery na to das muze stat za prd :) ... tady sooc ma jiste jeste v zive pameti zkusenost s edgecore nebo jak se ty zrdky jmenuji :D

sem říkal že to šlo přímo do cisca a nešlo to. Na druhý straně to šlo do nějakýho switche a v pohodě.

Budu se opakovat, ale i drahý zařízení můžou stát za bačkoru a to byl můj smysl příspěvku.
0 x