Abych nejak zacal, tak mame sit kde je par routeru (spoje p2p na pateri, apcka, bytovky - celkem je to dneska asi 65 masin, vetsinou RB a vyhradne vse na RoS), cela sit je routovana. Kdyz jsem dal dohrmady prvnich deset routeru tak prestalo bavit psat rucne routy, tak jsem pouzil RIP, po dalsi cca 10tce jsem na doporuceni tady fora zacal vyuzivat OSPF. Vyuzivam ho prakticky pouze v te nejprimitivnejsi forme, proste to jen dynamicky routuje, jedna oblast (area = backbone), nahazim tam rozsahy na danem stroji, zadam jedinecny identifikator (ip adresu) a spojim to s protejsi stranou. Za chvilku se vse nacte a novy uzel je nasvete. Tak. Potud vse chapu a vse mi funguje. Ted bych chtel udelat kruh, mam nekolik spoju ktere uzaviraji kruh a kdyz prestane nahodou fungovat net normalni cestou tak to rucne spojim a nastavim nove site a jede to z druhe strany. Rad bych to ale udelal tak aby to jelo samo stale a podle potreby se vyuzivali v pripade nedostatku prenosove kapacity i oba spoje naraz. Tedy kde vlastne zacit? Resp. cim zacit? Neco jsem cetl v manualu, ale popravde moc chytrej z toho nejsem. Konkretne bude potreba asi nastavit ruznou "cenu (cost)" tech spoju a mozna i to rozdelit na vice oblasti (area) ...