❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

R52N miniPCI karta 802.11n,(2,4/5Ghz)

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
Krabík
Kontaktovat uživatele:

Re: R52N miniPCI karta 802.11n,(2,4/5Ghz)

Příspěvekod Krabík » 16 years ago

hapi píše:promiň ale citlivost nemůžeš odvozovat od signálu v kolonce. Teoreticky ať použiješ jakoukoliv kartu, tak by jsi měl naměřit stejnej signál.

Podle datasheetu má citlivost R52 na 54Mbit -74dBm a CM9 na 54Mbit pouze -67dBm.

Jestli odvozuješ citlivost karty podle přijímanýho signálu, tak se ani nedivim že tomu věříš protože pokles o 15dB jak uvádíš bude v něčem jinym.

A jestli ty veris tomu, co je napsany v datasheetu, tak jsi blazen. Ja verim tomu, co si sam vyzkousim a vim, kde R52 uz nestaci, dam CM9 a jede to, aniz bych musel davat antenu jako krava.
Rozdil 15dB tam je a CCQ jde do haje az na 10/20, signal to noise klesl z 32 na 12dB. Zkouseno s peti R52n, vsechno stejny. Aspon to vidim jako pozitivum techto karet. Vsechny jsou stejne. CM9 je kazda serie jina.
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 16 years ago

Krabík píše:
hapi píše:promiň ale citlivost nemůžeš odvozovat od signálu v kolonce. Teoreticky ať použiješ jakoukoliv kartu, tak by jsi měl naměřit stejnej signál.

Podle datasheetu má citlivost R52 na 54Mbit -74dBm a CM9 na 54Mbit pouze -67dBm.

Jestli odvozuješ citlivost karty podle přijímanýho signálu, tak se ani nedivim že tomu věříš protože pokles o 15dB jak uvádíš bude v něčem jinym.

A jestli ty veris tomu, co je napsany v datasheetu, tak jsi blazen. Ja verim tomu, co si sam vyzkousim a vim, kde R52 uz nestaci, dam CM9 a jede to, aniz bych musel davat antenu jako krava.
Rozdil 15dB tam je a CCQ jde do haje az na 10/20, signal to noise klesl z 32 na 12dB. Zkouseno s peti R52n, vsechno stejny. Aspon to vidim jako pozitivum techto karet. Vsechny jsou stejne. CM9 je kazda serie jina.

ROFL!
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 16 years ago

no myslím si že je to kus od kusu, třeba tam kde cm9 nešla jsem dal r52 a šlo to, je to fakt kus od kusu :D
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Krabík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Krabík » 16 years ago

okoun píše:no myslím si že je to kus od kusu, třeba tam kde cm9 nešla jsem dal r52 a šlo to, je to fakt kus od kusu :D

To se mi stalo zatim jen na 2.4GHz, ale nevylucuju, ze nektere kusy R52 jsou lepsi i na 5GHz. Ale za tech par let ruznych experimentu jsem se rozhodl pouzivat CM9, protoze se mi zdaji (zcela subjektivne) jako nejlepsi na 5GHz. Tim ale nemyslim to, ze jsou bez chyby, dost odchazi prepinac antennich vstupu a jak uz bylo nadneseno, jsou v nich dost rozdily v parametrech jednotlivych kusu. U R52n jsem zvedavy na prepetovou ochranu a pak, jestli bude to .n nejak znat na propustnosti. Zatim mam zkusenost, ze spis nestiha vykon procesoru u RB nez karta. Ale to je opet jen muj subjektivni nazor...
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 16 years ago

Krabík píše:... dost odchazi prepinac antennich vstupu a jak uz bylo nadneseno, jsou v nich dost rozdily v parametrech jednotlivych kusu.

Ten ale odchází i u R52 a to tak, že uplně stejně. Navíc odchází při použití všesměrek a některých panelovek (gentlebox nebo taky například elbox) nikde jinde jsem se s ohluchlou CM9 nikdy nesetkal. Takže hluchnutí bych nepovažoval za vadu ale spíš problém s nevhodnýma anténama.

Toto svoje tvrzení můžu podložit tím, že za zhruba 3-4 letou existenci své sítě momentálně s 650 klientama jsem si nechával před nedávnem opravit 10ks ohluchlých CM9 které se mi za tu dobu naskládali. Toto množství je podle mě absolutně zanedbatelné.
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 16 years ago

Taky se mi víc osvědčily cm9, ale třeba minulý týden jsem jich koupil 30ks a všem fungovalo obráceně přepínání antenna a/b
0 x

skilly

Příspěvekod skilly » 16 years ago

Peyrak píše:Taky se mi víc osvědčily cm9, ale třeba minulý týden jsem jich koupil 30ks a všem fungovalo obráceně přepínání antenna a/b

opacne ako na r52? :P
0 x

Peyrak

ne, opačně než to má normálně cm9, dalo mi zabrat než jsem na to přišel, měnil jsem kabely, pigoše, ....
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

CM9 to měla Ačko u kraje karty, R52 to byl konektor dál od kraje karty. Takže se dohodněte co bylo vopačně.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

reset

Příspěvekod reset » 16 years ago

CM9 neni popsana, u R52 je napsano MAIN a AUX
a pozicove to je jak pise HAPI
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

Peyrak

prostě tu mám 30ks cm9 u kterejch to je opačně než u ostatních cm9 který mám
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 16 years ago

mozna jiny firmware v cm9, v kazdym pripade to neni problem ne, jen je dobry vedet ze se to muze stat a nejdriv zkouset prepnou antenu az pak menit to ostatni.
0 x

Peyrak

když jsem je nasadil, myslel jsem, že jsou vadný, než jsem na to přišel
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 16 years ago

Prehodit konektor v mikrotiku je 1. vec, co delam, kdyz mam nejakej divnej signal, neb si nikdy nejsem jist sam sebou, ze jsem to dal do toho krajniho konektoru. :D

Mira
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 16 years ago

miract: přesně tak :)))
0 x